Tilaa uutiskirje

Päivi Suutari aloitti MM Kotkamillsin vetovastuussa

Päivi Suutari aloitti MM Kotkamillsin vetovastuussa

Maailmalla monipuolista kokemusta hankkinut Päivi Suutari palasi juurilleen Kotkaan ja Kotkamillsin kehitysjohtajaksi vuonna 2019. Ison eurooppalaisen pakkausvalmistajan Mayr-Melnhofin ostettua yrityksen Kotkamills sai etuliitteekseen MM-kirjainyhdistelmän, ison eurooppalaisen kartongin ja kartonkipakkausten valmistajan leveämmät hartiat ja uuden toimitusjohtajan talon sisältä.

Tuore kotkalaisylioppilas Päivi Suutari suuntasi Lappeenrantaan opiskelemaan diplomi-insinööriksi ja sitä myötä kotikaupunki jäi taakse ja suunnaksi tuli koko maailma.

Valmistumisensa jälkeen Suutari toimi monissa tehtävissä Stora Ensolla ja 2013 lähtien Huhtamäellä. Kuppi- ja lautaspuoli tulivat tutuksi. – Kupin tekijälle on hyvä tietää, mitä kuppikartongilta vaaditaan ja päinvastoin, Päivi Suutari toteaa.

Vuodet veivät Päivi Suutarin töihin maailmalle: Kaakkois-Aasiaan, jossa vastuualue koostui Intiasta Thaimaahan asemapaikan ollessa Singapore, Lontooseen laatujohtajan vakanssille muutamaksi vuodeksi ja Latvian Riikaan aaltopahviliiketoiminnan johtoon. – Urani on ollut todella mielenkiintoinen. Yhteydet koti-Kotkaan ovat kuitenkin pysyneet kaikki vuodet kiinteinä sisarusteni ollessa täällä.

Mie ei ole koskaan kadonnut puheesta.
– Uraa ei voi suunnitella, eteen on vain tullut mielenkiintoisia mahdollisuuksia, joihin olen tarttunut, Päivi Suutari kommentoi viimeisintä nimitystään.

Emoyhtiössäkin muutoksia
Kotkakin on muuttunut vuosien varrella, samoin kuin keskellä kaupunkia sijaitseva tehdas, jonka omistajuus on vaihtunut historian aikana muutamaan kertaan. Nyt asiat ovat tehtaallamme hyvin, uskoo Päivi Suutari – siitä kertoo perinteikkään, jo yli sadan vuoden historian omaavan Mayr-Melnhofin halu hankkia omistukseensa kotkalaisyritys.

Suuren oman alan yrityksen tuoma etu on liiketoiminnan syvempi ymmärrys – entinen Kotkamillsin omistaja eli MB-rahastot oli puhtaasti pääomasijoittaja.

Tieto, osaaminen ja hyvät käytännöt kulkevat molempiin suuntiin, ja uudelle omistajalle tuntematonta osaamista Kotkamillsissä on paljonkin. Aiemmin Mayr-Melnhof on valmistanut kartonkia kierrätetystä materiaalista ja nyt kaupan myötä valikoima kasvaa neitseellisistä kuiduista valmistettuihin AEGLE-taivekartonkiin ja ISLA-kuppikartonkiin. Lisäksi ABSORBEX-laminaattipaperin valmistus tuo aivan uudenlaista liiketoimintaa emoyhtiölle.

Paitsi tarjonta, myös Mayr-Melnhofin organisaatio on muuttumassa. Toimitusjohtaja Peter Oswald on tullut taloon Mondilta puolitoista vuotta sitten. Hän on uudistanut yrityksen rakennetta, kertoo Suutari.

Kotkan lisäksi Mayr-Melnhof on ostanut Puolasta uuden tuotantolaitoksen samalla kun kahdesta tehtaasta Saksassa ja Alankomaissa on luovuttu. Suutari, samoin kuin yrityksen muiden tuotantolaitosten johtajat, työskentelevät yrityksen tuotannosta vastaavan johtajan alaisuudessa.

Myynti omaan organisaatioon
Kaupan myötä tehtävät muutokset Kotkamillsin toimintaan ovat pieniä. Yrityksen logo muuttui ja sähköpostiosoitteet vaihtuivat, mutta muuten tietojärjestelmien ja toimintamallien integrointien lisäksi Kotkamillsin toimintaan omistajanvaihdos ei vaikuta myyntiorganisaatiota lukuun ottamatta.
– Myynti Euroopassa on tapahtunut aiemmin agenttien kautta ja nyt luonnollisesti siirryimme hyödyntämään Mayr-Melnhofin jo olemassa olevaa myyntiverkostoa, Suutari kertoo ja mainitsee monia keskusteluja olevan jo meneillään pitkin Eurooppaa.

Tutkimus- ja kehityspuolella on paljon jaettavaa.
– Mayr-Melnhofilla on tehty paljon asioita muun muassa kotelokartonkien rasvankestobarrieerien kehittämisen kanssa, eli sen puolen osaamista saimme käyttöömme nyt kilpailuviranomaisten hyväksyttyä kaupan elokuussa. Siihen astihan jouduimme toimimaan kuten kilpailijat, Suutari huomauttaa.

Fyysisiäkin tapaamisia on jo päästy loka–marraskuussa pitämään ja istumaan uusien kollegoiden kanssa samoissa pöydissä.
– Olemme jo saaneet kiinnostuneita vierailijoita tänne katsomaan, miltä eri funktioissamme näyttää.

Ensimmäinen investointipäätös tehty
Paitsi osaamista ja tietojärjestelmiä, myös euroja on tulossa Kotkaan. Pian kaupan toteutumisen jälkeen Mayr-Melnhof kertoi isosta investoinnista, jossa Kotkamillsin tuotantoon investoidaan 20 miljoonaa euroa.
− Summalla uudistetaan Absorbex-laminaattipaperia valmistavan paperikone 1:n puristin, joka nostaa sen tuotantoa kymmenellä prosentilla. Myös muita investointeja voi olla tulossa, kun olemme keskustelleet, miten tuotantoa voisi edelleen kehittää, Suutari iloitsee.

Muovia vai ei?
Muovia vai ei on kysymys, josta pakkausalalla on keskusteltu jo vuosia. Kotkamillsin innovaatiossa kuppikartongin suojauskerros tehdään dispersiomenetelmällä, kun useimpiin kilpailijoiden tuotteisiin nestebarrieeri aikaansaadaan PE-kalvolla.

EU:n tuoma lakimuutos luokittelee kaikki muovia vähänkään sisältävät tuotteet muovituotteiksi, myös kartonkiset juomakupit, joissa on ohut nestebarrieeri. – EU ei aio asiaa kuitenkaan ohjeistaa eikä valvoa, vaan tämä jää kunkin jäsenvaltion lainsäädännön varaan, Päivi Suutari kommentoi.
– Monet tahot ovat todenneet suomalaismeppejä myöten, että direktiivin lopputulos ei ollut tyydyttävä. Lainsäädäntö on monimutkainen ja tulkinnanvarainen, ja mitä etelämmäksi Eurooppaa mennään, sitä laveampi tulkinta on, arvioi Suutari.

Pandemia on hillinnyt juomakuppien markkinoita, kun tapahtumia ei olla pystytty järjestämään puoleentoista vuoteen koko maailmassa.

Kotkalaiskupit ovat tehneet suomalaisinnovaatiota tunnetuksi brittiläisen Norwich-jalkapallojoukkueen käytössä. Seuraavaksi kupit näkyvät kevään jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa, jonka yhtenä pääsponsorina MM Kotkamills toimii.

Kilpailuakin luvassa
Yksi Kotkamillsin kuppikartongin käyttöönoton esteistä on ollut kilpailun puute – ainutlaatuisen tuotteen toimitukset ovat olleen yhden toimittajan varassa, jolloin uskallusta ottaa uudenlainen juomakuppikartonki käyttöön on ehkä puuttunut.
– Yhdellä ja toisella kilpailijallamme alkaa kuitenkin olemaan yritystä kehittää vastaavia tuotteita ja tuoda niitä markkinoille. Mitään isoa vyöryä markkinoille ei ole kuitenkaan tulossa, mutta on hyvä, että tarjontaa tulee muualtakin.

Mitä enemmän tarjontaa tulee, sitä houkuttelevammaksi tuote tulee.
– Mitä pienet edellä, sitä isommat perässä. Jonkun on uskallettava lähteä avaamaan latua, Päivi Suutari vertaa.


3 kysymystä - Päivi Suutari

Mikä on suosikkipakkauksesi?
Suosikkipakkaukseni on Kolmen kaverin jäätelöpikari, jossa kannen saa suljettua tiiviisti, jos koko pakkaus jäätelöä ei kulu kerralla.

Mistä pakkauksesta et luovu?
En luovu mistään kätevästi ja tiiviisti uudelleensuljettavasta elintarvikepakkauksesta, esimerkiksi kartonkipohjaisista kinkku- tai juustopakkauksista. Pakkausmateriaali vaikuttaa ostopäätöksiini enemmän kuin tuotteen hinta.

Miten kierrätät pakkaukset?
Suomessa on tehty paljon kierrätyksen helpottamiseksi. Keittiösuunnittelu ei ole kuitenkaan pysynyt lajittelun perässä. Meillä on kodinhoitotilassa eri väriset astiat eri pakkausmateriaaleille, pulloille ja tölkeille eli aika monta eri astiaa.
Kotkassa oman yrityksemme kupeille on kartonkiset keräysastiat käytössä niitä käyttävissä paikoissa. Täytyttyään ne kerätään ja käytetään tehtaalla ABSORBEX®-laminaattipaperin raaka-aineena.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 8/2021.

Comments are closed.