Tilaa uutiskirje

Pakkaus-, ruoka- ja muovimessut – yhdessä vahvemmat!

Pakkaus-, ruoka- ja muovimessut – yhdessä vahvemmat!

Vuoden 2020 suuri suomalainen messukokonaisuus pakkausalalla on käsillä oleva PacTec. Yhdessä FoodTec ja PlastExpo -tapahtumien kanssa se muodostaa hyvän kokonaisuuden. Vaikka vanha viisaus sanookin, että ”kolmas pyörä on aina liikaa”, ei se tässä tapauksessa pidä ollenkaan paikkaansa.

Pakkaamisen ja ruoan kohtalonyhteys on niin merkittävä, että sitä ei voi sivuuttaa. Noin puolet kaikista pakkauksista käytetään elintarvikkeiden pakkaamiseen. Kun lisätään juomien neljänneksen osuus, ollaan jo yli kahdessa kolmasosassa koko pakkausmarkkinasta.

Elintarvikkeiden pakkaamiseen liittyy vielä läheisesti kaksi erittäin tärkeää yhteiskunnallista näkökulmaa; kuluttajille myytävän ruoan turvallisuus ja terveellisyys sekä ruokahävikki. Terveellisyydestä ja turvallisuudesta huolehditaan elintarvikekontaktimateriaalien – siis muun muassa pakkausten – sääntelyllä. Maailmanlaajuinen ruokahävikki on arvioiden mukaan jopa 40 prosenttia ja sitä pyritään vähentämään tulevina vuosina. Pakkausten osuus hävikin vähentämisessä on merkittävä jo nyt ja se tulee entisestään kasvamaan.

Muovitapahtuma PlastExpo täydentää kuvaa ja nostaa viime vuosina paljon negatiivista huomiota keränneet muovit esille myönteisessä valossa. Globaaleista pakkausmateriaalimarkkinoista muovien osuus on 40 prosenttia eli ne kilpailevat vahvasti kuitujen kanssa suurimman pakkausmateriaalin asemasta.

Muoveja on käytetty pakkauksiin jo yli sadan vuoden ajan. Voimakas kasvu alkoi 1950-luvulla ja se jatkuu edelleen. Muovit ovat kevyitä, edullisia, nimensä mukaisesti muovattavia ja teknisesti toimivia – ei siis ihme, että muovit ovat suosittuja pakkausten raaka-aineita.

Muovit ovat saaneet kohtuuttoman huonon ympäristömaineen. On tietysti totta, että mediassa leviävät kuvat muoviroskista ja niihin tukehtuneista eläimistä ovat sekä kauhistuttavia, että osoitus ongelmasta, joka pitää ratkaista. Ongelman juurisyy ei kuitenkaan ole muovi vaan ihminen; ymmärtämätön ja piittaamaton ihminen, joka heittää roskat luontoon sen sijaan, että niistä huolehdittaisiin toimivan jätehuollon avulla ja toimitettaisiin kierrätykseen tai energian tuotantoon.

On selvää, että muovit tullaan tulevaisuudessa valmistamaan uusiutuvista materiaaleista ja ne tullaan myös kierrättämään uusiksi raaka-aineiksi käytön jälkeen. EU on jo päättänyt, että sen sisämarkkinoille ei saa tuoda 2030 jälkeen uudelleenkäyttöön tai kierrätykseen soveltumattomia muovipakkauksia.

Messujen tarpeellisuutta ruoditaan aika ajoin myös pakkausalalla. Megatapahtumat, kuten Interpack, tuntuvat vetävän kävijöitä ja näytteilleasettajia entistäkin paremmin ja samalla pienempien tapahtumien suosio hiipuu. Sormenpäätuntuma Suomen tilanteesta on, että luonnollinen paikka kotimaisille messuille löytyy niinä vuosina, kun ei ole ylivoimaista kilpailevaa tapahtumaa (Interpack tai ScanPack). Yleinen markkinatilanne heijastuu tietysti aina myös messujen suosioon.

Hyvien messujen lisäksi myös hyvää kevään odotusta kaikille lukijoille!

Antro Säilä


Pääkirjoitus on julkaistu Pakkaus-lehdessä 2/2020.

Comments are closed.