Tilaa uutiskirje

Pakkaus testaa: Lisätty todellisuus = lisäarvo?

Pakkaus testaa: Lisätty todellisuus = lisäarvo?

Mikä olisikaan parempi alusta lisätyn todellisuuden alustaksi kuin pakkaus? Niin kuin pakkausten suunnittelijat tietävät, itse pakkauksessa tai etiketissä on vain rajallisesti tilaa, kun pakolliset merkinnät vievät leijonanosan painopinta-alasta. Joskus kuluttajalle olisi kuitenkin mukava tarjota enemmänkin tietoa tuotteesta, sen alkuperästä tai valmistuksesta. Silloin pakkaus voisi kertoa kännykän tai tabletin välityksellä omaa tarinaansa tuotteesta interaktiivisesti ja kolmiulotteisesti.

Yllättävän vähän AR-pakkauksia kuitenkaan löytyy, kun etsimme helsinkiläisestä supermarketista lisätyn todellisuuden pakkauksia. Mutta löytyihän niitä – tosin aika monta jäi varmaan löytämättäkin monen kymmenen tuhannen tuotteen joukosta. Otimme testiin mukaan myös pizzerian kotiinkuljetuslaatikon sekä viinipullon Alkosta.Pringles Original -purkki

Tavanomaisen Pringles-sipsipurkin yläosassa on näkyvästi esillä kilpailu, jossa kerrotaan sekä englanniksi että kuvasymbolein mahdollisuudesta voittaa Anker Nebula -kapseliprojektori. Kyljen koodi vie kampanjasivuille, jossa kehotetaan rekisteröitymään Kellogg’sin sivuille ja syöttämään purkin pohjasta kampanjakoodi. Näin toimittiin, mutta voittoa ei tällä kertaa osunut kohdalle.

Purkin kannessa on toinen koodi, joka vie eri kilpailuun! Tässä kilpailussa kaikkien osallistujien kesken arvotaan neljä 300 euron elämyslahjakorttia ja 57 kaiutinta. Kilpailuun voi osallistua koko kolmen kampanjakuukauden aikana kerran tunnissa ilman että ostaa tuotetta. Myös tietoa muun muassa tuotteiden eri makuvarianteista löytyy saman linkin takaa. Pikkupurkin takaa löytyy pelihaaste, nopeuskilpailu, jossa myös jäämme ilman voittoa.


Kariniemen minuuttipihvipakkaus

Pakkauksessa ei ole QR-koodia, vaan kehotus näpytellä kännykkään nettiosoite. Sinne päätymisen jälkeen kamera suunnataan kanatuotteen etikettiin. Siitä edetään liikkumaan virtuaaliselle maatilalle.

Tarjolla on tuhti tietopaketti vastuullisuudesta, ja tietoa tarjotaan kuvien, tekstien ja videoiden välityksellä. Videoilla on tietoa mm. kananpoikien hyvinvoinnista, rehun tuotannosta ja hiili- ja vesijalanjäljestä. Tarjolla on reseptivinkkejä ja pieni kysely, josta voisi osallistua myös arvontaan. Yllätyksenä ei tullut se, että maanviljelys ja kananpoikien kasvattaminen on tietotyötä, mutta sitä ei kaupunkilainen olisi arvannut, että rehun sadonkorjuu tehdään satelliittiavusteisesti.


Marli Juissi -mehujuoma

Pakkauksen kyljessä kehotetaan lataamaan Marli-App joko ohessa olevan QR-koodin tai verkkosivuston kautta. Koodin skannaaminen ei kuitenkaan johda suoraan sovelluskauppaan, vaan nettisivulle, josta löytyy erityisesti koululaisille suunnattua sisältöä: helppoja välipala- ja napostelureseptejä, pelejä ja väylät Juissin somekanaville. Iltapäivän taustamusiikkikin löytyy Juissi-soittolistalta.

Mukana on myös linkki, jonka kautta itse Marli-sovelluksen pääsee lataamaan puhelimelleen. Sovelluksesta löytyy paljon tietoa Marli-tuotteista sekä erilaisia kausittain vaihtuvia kampanjoita. Sovelluksessa on lisäksi reseptilista, joka tosin painottuu pitkälti jouluteemaan klassisen Marli-glögin innoittamana. Palveluun voi halutessaan myös rekisteröityä, mutta sen myötä saatava lisäarvo jäi epäselväksi.


Järvikylä-yrtit

Järvikylän yrttipakkauksissa on mukana QR-koodi, jonka skannaamalla pääsee yrityksen verkkosivuille tutustumaan pakkauksen kierrätysohjeisiin. Iso osa PP-muovisesta pakkauksesta on läpinäkyvää kalvoa, jolloin tuotteen tarkastelu on helppoa. Pakkauksessa on kuitenkin suhteellisen paljon painopinta-alaa ja itse QR-koodikin on painettu melko suurikokoisena. Siksi jäimmekin pohtimaan, tuoko kierrätysohjeiden siirtäminen koodin taakse lisäarvoa vai onko se lähinnä nice-to-have-elementti. Selväsanaiset ohjeet suoraan pakkauksen kylkeen painettuina saattaisivat helpottaa oikeaan lajitteluastiaan päätymistä.

Kotipizzan kuljetuslaatikko

Kotipizzan kuljetuslaatikon kannessa toivotetaan tervetulleeksi hyvien puolelle. QR-koodi vie Arilynin sovellukseen, jossa liikutaan virtuaalipizzeriassa. Pizzerian seinällä on onnenpyörä, (ei voittoa), palautteenantomahdollisuus, keittiömestarin tarinavideo, tietoa kalusteiden materiaaleista, tulossa olevasta tuulivoimalasta, ResQ-sovelluksesta ja paljon muuta tietoa pizzaketjun vastuullisuusteoista.

Jo itse laatikossa on paljon tietoa hiilijalanjäljen minimoimisesta tuotteissa sekä pakkauksen lajitteluohjeet (pahvinkeräykseen, paitsi pahasti rasvaisena joko kompostiin, takkaan poltettavaksi tai sekajätteisiin). Plussaa myös pakkauksen taitteluohjeista, joiden mukaan toimimalla pizzanjämät mahtuvat kuljetuslaatikossa pieneenkin jääkaappiin.

Valio Kanelikreemi

Valion leivontatuotteissa AR-maailmaa on lähestytty hiukan erilaisesta kulmasta: pakkauksessa ei ole QR-koodia, vaan erilliseen AR-tunnukseen liitetty verkko-osoite, joka ohjaa käyttäjän Telian ylläpitämään AR-palveluun. Tämän palvelun avulla pakkauksesta voi lukea AR-tunnuksen ja näin saada ehdotuksia kyseisen tuotteen käytöstä. Puhelimessa ei siis tarvitse olla erillistä koodinlukuohjelmaa, vaan tunnuksen lukeminen onnistuu puhelimen verkkoselaimen kautta. Pohdimme, palvelisiko QR-koodi kuitenkin tässä tapauksessa asiakasta paremmin, sillä aika monen taskussa QR-skanneri kulkee mukana joka tapauksessa. Koodi on myös nettiosoiteriviä erottuvampi ja sen skannaaminen onnistuu älypuhelimella kätevämmin kuin osoitteen kirjoittaminen.

Atria-maustamispakkaus

Atrian palkittukin maustamispakkaus on simppeli käyttää, mutta uutena tuttavuutena se saattaa ensin aiheuttaa hämmennystä. Pakkauksessa on kuvin ja tekstein kerrottu, miten pakkaus toimii, minkä lisäksi QR-koodin takaa avautuu video-opas lihan oikeaoppiseen maustamiseen. Video on lyhyt ja havainnollistava, ja tässä tapauksessa lisätty todellisuus tuo mukanaan lisäarvoa: videomateriaali helpottaa tuotteen käyttöä. Myös pakkauksesta löytyvien ohjeiden varassa toki pärjää.

Nesquick Cocoacrush -murot

Nestlén suklaamurotyynyjen pakkauksessa on mukana kilpailu, joka tosin oli tätä testiä tehdessä jo mennyt umpeen. Pakkauksessa on tämän lisäksi QR-koodi, jonka avulla pääsee pelaamaan selainpohjaista Whack-a-Mole-tyyppistä Super Lucky’s Tale -AR-peliä. Ihan hauskaa ajanvietettä erityisesti perheen nuorisolle, joille itse tuotekin on pääsääntöisesti suunnattu, mutta aikuiset eivät välttämättä saa tästä ominaisuudesta lisäiloa irti.


Puotilan Kartanon Herkku -granola

Helsinkiläisen pientuottajan valmistaman granolan pakkauksesta löytyy QR-koodi ja kehotus tutustua tuotteen syntyvaiheisiin. Koodi ohjaa käyttäjän visuaalisesti hienoon YouTube-
videoon, jossa Puotilan Kartanon ”granolamies ja baarimikko” Aki Arjola kertoo nuoren ravintolayrityksen päätymisestä valmistamaan aamiaistuotteita sekä yrityksen tulevaisuudensuunnitelmista. Video on julkaistu yrityksen sijaan Arjolan nimissä, mikä ensi vilkaisulla aiheutti hiukan ihmetystä. Itse tarina on kiehtova osoitus tuoreen yrityksen muuntautumiskyvystä sekä korona-ajan vaikutuksista ravintolatoimintaan, ja juuri tällaisesta tarinallistamisesta voi moni pieni ja isokin yritys hyötyä.

19 Crimes -punaviini

Moni lienee törmännyt 19 Crimes -viinien eloon herääviin etiketteihin, sillä ne ovat löytyneet Alkon valikoimista jo muutamia vuosia. Jotta etiketeissä esiintyvät hahmot saa kertomaan tarinansa, puhelimelle tulee ladata Living Wine Labels -sovellus, jonka kautta etiketin voi skannata. Pakkauksessa sovelluksesta mainitaan vain korkkia suojaavassa kapsyylissä, joten ensi vilkaisulla se oli jäädä testiryhmältä huomaamatta.

Sovelluksen lataamisen jälkeen puhelimen ruudulta voi seurata, kun rikoksestaan tuomittu valaisee kohtaloaan. Valmistajan mukaan etiketeissä esiintyvien henkilöiden tarinat ovat aitoja, ja ainakin ne nostavat historiasta esiin yhden merkittävän aikakauden: 1700-luvun loppupuolelta 1800-luvun puoliväliin Britanniasta kuljetettiin yhteensä noin 160 000 rangaistusvankia laivoilla siirtomaa Australiaan, jotta oman saarivaltion rikollisuus saataisiin kuriin. Tästä brutaalista yksityiskohdasta huolimatta 19 Crimes -etiketit toimivat nyt illanistujaisten viihdyttäjinä, mutta ehkä historiatietämys lisääntyy samalla.

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 2/2022.

Comments are closed.