Tilaa uutiskirje

Pakkaus testaa: Jauhelihapakkauksella on väliä!

Pakkaus testaa: Jauhelihapakkauksella on väliä!

Jauhelihan pakkaamisessa kiteytyy pakkausten hyöty ruokahävikin torjunnassa. Pakkaamaton tai kaupassa pakattu jauheliha on erittäin herkästi pilaantuva tuote.

Teollisesti jauhettu liha on suhteellisen nuori tuote ja ensimmäistä kertaa sellainen tuli kauppoihin vuonna 1992. Ennen tätä lihaa jauhettiin kodeissa omissa myllyissä ja kaupoissa 1950-luvulta lähtien lihamyllyjen yleistyttyä. Kaupan jauhama jauheliha pakattiin 1950-luvulla muovipintaiseen paperikääreeseen, samantyyppiseen kuin tänäkin päivänä monet kauppojen lihatiskien tuotteet pakataan.

Lihaa jauhettaessa lihaskudos rikkoutuu eli lihaan tulee enemmän pintaa ja siihen sekoittuu ilmaa, joten bakteerien tarttumapinta kasvaa. Kaupan takahuoneessa jauhettu liha pitää käyttää välittömästi joko ostopäivänä tai viimeistään sitä seuraavana päivänä. Tässä testissä ne ohjeistettiin käyttämään samana päivänä.

Pakatut jauhelihat sen sijaan säilyvät avaamattomassa pakkauksessa viimeiseen käyttöpäivään asti, kunhan ne säilytetään tarpeeksi viileässä, alle +4 asteessa, ja valolta suojattuna. Kylmäketju ei saa katketa logistiikan aikana.
Kolmessakymmenessä vuodessa jauhelihan pakkaukset ovat ottaneet ison loikan ja löysimme testiin useita erityyppisiä pakkauksia, joista kuluttajan on helppo valita mieleisensä.

Pakkauksella on siis valtava vaikutus tuotteen säilyvyyteen ja erityyppisten pakkausten hyllyikä on erilainen. Pakkaustapa vaikuttaa myös tuotteen käyttöön: tiiviissä pakkauksissa jauhelihasta saa helposti muotoiltua pihvin, kun taas ilmavampaan pakkaukseen pakattu tuote murustuu helpommin ja sopii esimerkiksi bolognesekastikkeeseen tai lihamakaronilaatikon valmistukseen.



Snellman Street food burger jauheliha 20 %

Pötköpakkaus sisältää 100 prosenttia suomalaista naudan jauhelihaa. 650 gramman pakkaukseen on merkitty viivat, joiden kohdalta leikkaamalla saa noin 80-grammaisen pihvin eli yhteensä pakkauksesta saa helposti muotoiltua kahdeksan pyöreää jauhelihapihviä burgerin väliin.

Tämäntyyppiset pakkaukset eivät ole Suomessa kovin yleisiä, vaikka pakkausmateriaalia niissä on käytetty silmämääräisesti arvioituna vertailun vähiten. Myös hyllyaika on kaikkein pisin: pakkauspäivästä viimeiseen käyttöpäivään on 13 päivää. Ei kierrätysohjeita, materiaalimerkintä 07 PA/PE. Näppärä ja käyttökelpoinen tuote.


Lihatiskin kaupassa jauhettu naudan paistijauheliha

Perinteisistä perinteisin pakkaus, jollainen oli käytössä jo ennen kuin jauhelihaa alettiin teollisesti valmistaa. Pakkaus eli paperi, jonka ”sisäpuolella” on muovikalvo ajaa asiansa hyvin. Pakkaus on suljettu etiketillä, jossa pakkauspäivä ja viimeinen käyttöpäivä ovat molemmat sama kuin tuotteen ostopäivä. Kaupassa myyjä vielä muistutti, että tuote on käytettävä vielä samana päivänä. Testin laadukkaimman ja vähärasvaisimman oloinen tuote.

Atria Parempi nautajauheliha 10 %

Tämä pakkaus voitti muutama vuosi sitten World-
Starin, tosin pakkaus on sen jälkeen muuttunut läpinäkyväksi myös kääntöpuolelta entisen käytössä olleen mustan muovin sijasta. Pakkaus kertoo, että siihen on käytetty puolet vähemmän muovia kuin entiseen rasiapakkaukseen. Materiaalinsäästöstä kerrotaan myös takapuolen etiketissä, lisänä on vielä teksti ”muovi ei kuulu luontoon. Laita pakkaus muovinkeräykseen”. Takaetiketissä myös valmistusohjeet. Hyllyikää testin pisimpään eli 12 vuorokautta. Pakkauksesta saa helposti muotoiltua jauhelihapihvejä, mutta tiiviisti pakatun lihan murustamiseen pitää keskittyä paistettaessa.
Reilu naudan jauheliha 10 %

Muovinen, kova tray, joka on suljettu kalvolla. Vaikka muovikalvon kulmissa on ”ylimääräistä” ei pakkausta saanut vetäisemällä auki yrityksistä huolimatta ja avaamiseen piti käyttää keittiöveistä. Etiketissä on materiaalimerkintä 07 PP/PA, mutta jää epäselväksi koskeeko se tray-pakkausta, kalvoa vai molempia, mutta tarkkaan katsomalla myös trayn pohjassa on PP-merkintä.

Avatun kalvon sisäpuolella ohjeita lihan käsittelyyn. Tekstissä myös mainitaan, että päiväysmerkintä koskee vain katkeamatonta kylmäketjua. Kova pakkaus vie tilaa muovipakkausten lajittelussa. Liha on kohtuullisen ilmava ja murustuu paistettaessa.
Kaupassa hyllyyn pakattu jauheliha

Tuotteesta ei selviä, mutta oletettavasti liha on jauhettu kaupassa. Etikettiin on merkitty lihan kotimainen alkuperä ja teksti Atria. Pakkauspäivä ja viimeinen käyttöpäivä ovat samat, joten tuotteessa on -30 prosentin alelappu.

Pakkauksena on musta polystyreeni-rasia, jonka ympärillä on läpinäkyvä muovikääre. Rasiat ovat juuri niitä, joiden käyttö kiellettiin EU-direktiivillä ja joita siirtymäajan jälkeen ei saa enää käyttää eli pakkaus lienee ollut kaupan vanhaa varastoa, jotka tosiaan saa ja pitääkin käyttää loppuun.
Kotimaista sika-nautajauheliha

Muovinen flow-pack on jo muutaman elintarviketehtaan valinta jauhelihan pakkaamiseen. Sen valmistukseen käytetään vähemmän muovia kuin perinteiseen rasiapakkaukseen ja joustomateriaalina se vie käytön jälkeen myös vähemmän tilaa muovinkeräysastiassa. S-ryhmän oman Kotimaista-
tuotemerkin alla myytävä jauheliha tulee Snellmanin Lihanjalostus Oy:ltä.

Ruokaa laittaessa pakkauksen käytettävyys nousee merkittävään rooliin, kun hellalla porisee monta pannua ja kattilaa. Tässä floupparipakkaus on kätevä: pussin saa repäistyä helposti auki ja jauhelihan kipattua astiaan. Lihan alla oleva paperi on myös suhteellisen helppo napata pois paketista ennen tuotteen käyttöä.

07 O -merkinnällä varustetussa pakkauksessa jauheliha säilyy kuohkeana ja tuoreena yksitoista päivää, ja sanallinen kierrätysohje neuvoo lajittelemaan pussin käytön jälkeen muovinkeräykseen.

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 7/2021.

Comments are closed.