Tilaa uutiskirje

Pakkaus testaa: Joulun suklaarasiat

Pakkaus testaa: Joulun suklaarasiat

Joulu on suklaarasioiden sesonkiaika. Tutkimme, millaisissa pakkauksissa tuotteita on tarjolla. Vaikka variaatioita eri pakkausmateriaalien välillä on, ovat pakkaukset kuitenkin aika homogeenisiä. Useimmat konvehdit myydään monimateriaalipakkauksessa, jossa päällimmäisenä on läpinäkyvä muovikääre, jonka sisällä kartonkirasia. Sisällä on tyyny, ehkä sekä alla että päällä, ja sen alla on muovinen, konvehtien muotoja mukaileva tarjotin. Useita eri pakkausmateriaaleja on siis käytetty lähes jokaisessa suklaapakkauksessa.

Tutkimme myös kilohinnat ja totesimme, että kyllä suklaille saa näyttävillä rasioilla lisää kilohintaa.

Lindt – Champs-Élysées

14,75 € / 428 g
34,46 €/kg

Kartonkirasia, jonka päällä kirkas muovikalvo. Ongelmaksi tuli se, että eri konvehtien makuvarianttien kuvat ja sisältö on painettu kartonkirasian pohjaan sijoitettuun tarraan, niitä katsoessa konvehdit siirtyivät pois paikoiltaan sisällä olevasta traystä. Tarra kuitenkin irtoaa helposti pakkauksesta ja sen voi siirtää laatikon kanteen.

Osa konvehdeista pakattu sisällä erikseen folioon. Pakkauksessa ei ole kierrätysohjetta.
Marabou – Paradis

6,45 € / 500 g
12,90 €/kg

Joulun klassikkopakkaus. Kartonkirasia, jonka päällä kirkas muovikalvo, jossa repäisynauha. Sisällä suklaakonvehdit ovat kahdessa kerroksessa välipehmustetyynyn alla. Konvehtien kuvat ja sisältö on kuvattu sekä rasian pohjaa että sisäkanteen. Tästä iso plussa, pakkausta ei tarvitse kääntää! Kunkin konvehdin sisältökuvaukset ovat vain ruotsiksi, eli esimerkiksi pähkinäallergisen on syytä olla kielitaitoinen.

Kartonkirasian saa suljettua sisällä ekstrana olevalla suljinkielekkeellä. Kierrätysmerkintänä nuolikuvio, ei kierrätysohjetta. Perusrasia, jossa keskustelua riittää siitä, saako alakerroksesta syödä ennen kuin ylempi kerros konvehteja on kokonaan syöty.
Mars – Celebrations

2,95 € / 186 g
15,86 €/kg

Kahdeksankulmainen pakkaus, jonka alaosa levittyy avattaessa tarjotinmaiseksi eli tämän voi sijoittaa suoraan joulun jälkiruokapöytään. Sulkeminen onkin hieman hankalampaa, mutta onnistuu kyllä. Kannessa paikka lahjan saajan nimelle tai tervehdykselle. Kohopainatusta ja iloista kultausta.

Pakkauksessa ei ole varsinaisia konvehteja, vaan suklaapatukoiden miniatyyriversioita, jotka on kuvattu rasian kanteen. Double twist -kääreiltä näyttävät karkkipaperit aukeavat erillisestä repäisykohdista.
Fazer – Wienernougat

4,85 € / 210 g
23,10 €/kg

Wienervalssin tanssijat kadonneet muovikääreessä olevan kartonkirasian kannesta! Klassikkokuvitus löytyy kuitenkin sisäkannesta. PET:stä valmistettu tarjotin sisällä on brändinmukaisesti hopeanvärinen, ja sen yksityiskohdat on mietitty. Jokainen konvehti on erikseen metalloidussa kääreessä. Pakkaus on tyylikäs avattunakin. Kartonkikotelossa on kaksoisrakenne, joka saa pakkauksen näyttämään sisältöään suuremmalta.

Wienernougatista kerrotaan pakkauksessa, mutta vain englanniksi. Kuva konvehdista pohjassa, ja lisäksi lasi-haarukkatunnus ja nuolitunnus sekä materiaalimerkintä 21PAP. Vegaaninen tuote, siitä merkintä.
Fazer – Joulusuklaa

3,49 € / 320 g
10,90 €/kg

Suorakaiteen muotoinen peruskartonkipakkaus, jonka jokainen suomalainen tunnistaa joulukuusen alta, vaikka joulupaperiin pakattuna. Double twist -kääreissä metalloitu kullanvärinen painatus. Pakkauksessa mainittu materiaaleista vain kartonki, mutta käärepaperin materiaalista ei ole tietoja.
Cloetta – Mauri Kunnas Talvi

4,35 € / 300 g
14,50 €/kg

Repäisynauhalla avattava iloisen näköinen kartonkikotelo, jonka voi myös sulkea, ja josta löytyy myös brändinmukainen hämähäkki. Kartonkipakkauksessa on ikkuna, josta pilkistää sisällä olevat single twist -metalloiduissa kääreissä olevat konvehdit. Rasia sopii lahjaksi tai tuliaiseksi lapsiperheeseen. Pakkauksessa laita roskikseen -merkki, mutta ei kierrätysohjetta. Tuotetiedot viidellä eri kielellä.
Marabou – Sydänsuklaa

3,75 € / 165 g
22,73 €/kg

Houkuttelevan muotoinen konvehtirasia, jossa sinettitarroilla on nuolilla merkityt repäisynauhat. Testin ainoa kartonkipakkaus, jossa ei erikseen ollut muovikäärettä vaan pakkaus on suljettu muoviteippisineteillä. Kotelon trayssä loppuunviety teema, tarjottimen keskellä kohokuviona myös sydän.

Myös sisällön kalorimäärä on merkitty kanteen, vaikka tätä tietoa konvehdinsyöjä ei yhtään kaipaisi. Sisällön vastuullisuudesta kiinnostuneet ohjataan nettisivuille, lisäksi säilytysohjeet.
Dammenberg – Helsinki-suklaarasia

9,50 € / 215 g
44,19 €/kg

Ei varsinainen joulusuklaa, mutta pakkaus otettiin mukaan hienon graafisen ulkoasunsa takia, joka on selkeästi suunnattu lahjaksi tai tuliaiseksi. Tyylikäs painatus, tekstifontti helposti luettavissa. Myös pakkaussuunnittelija mainittu: Jussi Lahtinen.

Kartonkikotelossa, jonka joka sivu on viimeistelty, sisällä on kolme PP-muovista pussukkaa, joiden sisällä suklaanappeja.

Pakkauksessa lajitteluohjeet, siitä plussaa. Avainlippumerkki.
Kinder joulusukka

8,95 € / 218 g
41,06 €/kg

Muista pakkauksista täysin poikkeava kankainen joulusukka, jossa pakettikortinomaisesti muovikiinnikkeellä kiinni tuotetiedot, sisällön eri tuotteet kuvineen ja niiden kaikkien tuotesisältö ja valmistusaineet. Sukka on suljettu punaisella satiininauhalla joka on sinetöity eli sitä ei saa auki vahingossa. Testin ainoa pakkaus, joka ei ole suojannut sisältöä riittävästi, koska sisällä olevan joulupukin muotoisen suklaahahmon folio on auennut. Yllätysmunassa sama juttu, sen sauma on niukin naukin pysynyt kiinni.

Sisällä Chocobonsit on pakattu muovipussiin, ja makeiset on yksittäispakattu vielä erikseen. Kun sisältö on syöty, jää jäljelle iso määrä pakkausmateriaalia kankaasta, muovista, foliosta ja kartongista, mutta kyllä tästä lapsi kuin lapsi pitäisi!
Brunberg – Tryffelit

4,65 € / 300 g
15,50 €/kg

Kartonkikotelo, jonka kurkistusluukusta näkee itse tuotteen. Kotelossa on repäisynauha eli sen saa helposti avattua, mutta ei suljettua. Suklaat on pakattu metalloituihin double twist -muovikarkkikääreisiin. Vähän arkinen pakkaus, jota on hopea- ja kohopainatuksessa painatuksella juhlistettu.
Panda – Juhlapöydän konvehdit

3,79 € / 300 g
12,63 € /kg

Kartonkikotelossa on testin ainoana materiaalimerkintä ja hyvät kierrätysohjeet rasialle, tyynylle, kelmun PP:lle ja tarjottimen PET-muoville. Sisäkannessa konvehtien kuvat ja maut mainittu. Tyyny personoitu Panda 100 -logolla. Perinteiset kaksi kerrosta, kerrosten välissä tyyny.

Kartonkikotelossa on sitä tukevoittava kaksoisrakenne, joka saa pakkauksen näyttämään sisältöään suuremmalta. Gluteenittomuudesta ja palmuöljyttömyydestä maininnat.
Ferrero – Ferrero Rocher

9,45 € / 300 g
31,50 €/kg

Suklaapallerot ovat kovamuovisessa timanttimuotoillussa kotelossa, jossa on kirkas teippi tiukasti ympärillä. Sisällä on irrallinen kartonkinen tuotetietokartonki.
Tray toistaa timantin muotoa. Konvehdit on pakattu kukin erikseen metallifolioon, joka on liimattu paperivuokaan. Jokaisessa on vielä erikseen tarra. Rasialle testiryhmä ideoi jatkokäyttöä. Ylellinen pakkaus, jossa nopean laskutoimituksen mukaan on kahdeksan erillistä elementtiä.
Caluwe Demande Pralines – Collection of Belgian chocolates

7,90 € / 115 g
68,70 €/kg

Pakattu kuten lahja, kaunis yksinkertainen paperikääre ja tyylikäs satiininauha. Ruskea paperi tuo ekologisen vaikutelman. Sisältö on esitelty pakettikortissa. Onkohan rasia käsin pakattu?

Sisällä eleetön, suklaanruskea, teipillä suljettu kartonkirasia. Sisällä kahdeksan konvehtia.

Parasta ennen päiväykselle paikka etiketissä, johon on lyöty päälle hinnoittelutarra, jossa parasta ennen -merkintä. Pakkaukselle tulee hintaa, koska konvehdit maksavat lähes euron kappale. Muovitarjottimessa liian isot kolot, eli siihen saatetaan pakata myös joitakin muita tuotteita.

Takapuolen tarrassa sisältö- sekä materiaalimerkinnät.
Nestlé – After Eight

4,95 € / 400 g
12,38 €/kg

Muovikalvon alla kauniin muotoinen kuvio, jossa on välipaperin alla kaksi samankokoista, erillistä pahvikoteloa. Ohuet minttusuklaat on pakattu kukin omaan pikkutaskuunsa. Loppuun asti viety, viimeistelty pakkaus, josta voi esimerkiksi nostaa puolet tarjolle kahvipöytään. Puolikas pakkaus toimii painatuksineen itsenäisestikin.

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 8/2020.

Comments are closed.