Tilaa uutiskirje

Pakkaus testaa: Menikö pipariksi?

Pakkaus testaa: Menikö pipariksi?

Tällä kertaa testasimme sesongin suosikkituotteen: piparkakkujen ja muutaman muun piparkakkumausteista innoituksensa saaneen tuotteen pakkaukset.

Pipareissa pätee sama kuin monissa muissakin elintarvikkeissa eli samalla kun pakkaus luo brändiä ja hintamielikuvaa, sen on suoriuduttava perustehtävästään eli tuotteen suojaamisesta. Piparit ovat herkkiä tuotteita, eikä sakarastaan lohjennutta piparinpuolikasta tee enää mieli laittaa tarjolle. Särkyneitä pikkuleipiä löytyi testimme monestakin pakkauksesta, pahimmillaan rikkinäisiä yksilöitä oli pakkausten molemmissa päädyissä.

Parhaiten pikkuleipäpakkaus tuntuu suojaavan silloin, kun pakkaus on niin täynnä, että tuotteet eivät pääse liikkumaan pakkauksen sisällä. Ilmaa ei siis keksipakkauksessakaan saisi olla. Aivan ohutkin muovipakkausmateriaali suojaa silloin, kun sisältö on ryhmitelty riveihin ja pakkaus on tiukka, vaikka toisaalta myös pikkuleivän paksuudella on osansa ehjänä pysymisessä. Ohuet piparit luonnollisesti rikkoutuvat herkemmin, joten tämä pitäisi ottaa huomioon pakkausta valittaessa.

Pakkauksella on tosiaan väliä. Koska kyseessä on aika tavanomainen tuote ostettavaksi joulun aikaan, ja jonka raaka-aineissa on vain vähän variaatioita, jää tuotteen brändäys ja hintamielikuvan luominen pakkauksen varaan. Testin muovisessa purkkipakkauksessa oli hyödynnetty runsasta painopinta-alaa antamalla koristeluvinkkejä, kun taas premium-hintaluokan tuote erottui värillään ja tilan käytöllään.Kotimaista Ohut piparkakku

Pipareita isossa muovirasiassa, jossa paljon painopinta-alaa. Pinta-ala on käytetty hyvin hyödyksi antamalla piparkakkujen koristeluvinkkejä kotona tehtäviksi. Läpinäkyvän kannen läpi näkyy sisältö, jossa on eri muotoisia pipareita, mutta voi sentään, muovirasia vaikuttaa aika vajaalta ja muutama rikkinäinen piparikin pilkistää. Olisiko täydempi pakkaus suojannut herkkiä tuotteita paremmin logistiikassa?

Läpinäkyvän kannen valmistusmerkinnät on luettavissa vasta avaamisen jälkeen. Rasia on PP:tä, samoin kansi. Sanallinen kierrätysohje: Lajittele koko pakkaus muovina. Pakkauksen valmistajakin on mainittu: Normpack.


Nordqvist Piparkakku Rooibos-tee

Kartonkikotelossa on sisällä 20 paperiin yksittäispakattua teepussia. Pakkaus on perferointia pitkin avattava, mutta pitäisikö tämäntyyppisen tuotteen pakkaus saada uudelleen suljettua, koska 20 teepussia ei kulu kerralla? Kartonkipakkauksessa korostetaan yrityksen vastuullisuutta: teepussien kerrotaan olevan biohajoavia, lisänä on merkintä uusiutuvan energian käytöstä, mutta itse pakkauksesta ei ole mainintaa.

Yksittäisten teepussien pakkauksissa on muovikerros sisällä, mutta itse tuotteen kerrotaan olevan Rainforest alliance -sertifioitu. Sanallinen kierrätysohje pakkauksessa: laatikko, suojakuori ja tag lajitellaan kartonkina, itse teepussi biojätteeseen.


Fazer Domino Piparkakku

Kartonkikotelossa ei ole sanallisia kierrätysohjeita, kartonkikotelon mainitaan olevan 21 PAP eli siinä ei ole pinnoitetta, koska itse keksit on pakattu kääreeseen pakkauksen sisällä. Avainlippumerkintä. Plussaa siitä, että päiväysmerkintä on myös kotelon sisällä olevassa flowpackissa. Uudelleensuljettava pakkaus, myös siitä plussaa. Kaikki keksit ehjiä!

Semper gluteeniton piparkakku

Kartonkikotelo, jossa sanallinen kierrätysohje: kartongin voi kierrättää kartonkien joukossa, ja muovi energiajakeena. Pakkauksen avaamisperferointi ei toimi, mutta flowpack ja PET-tray ovat säilyttäneet herkät tuotteet virheettöminä.
Tasangon herkkutuote perinteiset piparit

Muovinen pussi, jota on hankala avata nätisti ilman saksia. Arkisesta pakkauksesta erottuu materiaalimerkintä 07 hyvin, kierrätyksestä ei kerrota mitään. Piparit ovat paksuja, joten ne ovat pysyneet ehjinä koko logistiikkaketjun ajan. Suomen lippu ja teksti: valmistettu Suomessa.
Kantolan pallopipari

Jouluisa flowpack-pakkaus, jossa materiaalimerkintä yhdistelmämateriaalista 90 C/PP. Pakkaus kehotetaan lajittelemaan muovinkeräykseen, myös säilytysohjeet. Ei varsinaista avausohjetta, joten pakkaus piti repiä auki kulmastaan.
PH7 Pipari

Kovamuovinen purkki, jossa materiaalimerkintä 01 eli PET. Suljettu etiketillä, jossa pakolliset ainesosa- ja ravintoarvomerkinnät ja parasta ennen -päiväys. Suljettu paperietiketillä, kannen alla kuitutiiviste. Netissä tilattuna pakkauksen pienuus yllätti. Ei kierrätysohjeitä. Testiryhmä kiittää tuotteen makua.

Annas Lakritspepparkakor

Kartonkikotelo, jossa piparin muotoinen kurkistusluukku tarjoaa näkymän tuotteeseen. Kulutetun oloinen pakkausdesign hämäsi kaupassa, ja näytti siltä, että kaikki tuotepakkaukset ovat kärsineet kuljetuksessa, varsinkin kulmastaan. Tarkemmassa tarkastelussa pakkaus osoittautui kuitenkin vintage-designiksi. Pakkauksen kaikki tekstit tuotetietoja lukuunottamatta pelkästään ruotsiksi. Kausituote, rajoitettu erä, voivat kielitaitoiset lukea. Ei varsinaista avaamismekanismia, tuotteet sisällä muovikääreessä säilyneet ihan ehjinä. Kotelossa pakkausvalmistajankin nimi: Schur.


Rainbow ohut piparkakku

Flowpackin sauman taitteesta löytyy ulkopakkauksen materiaalimerkintä PP ja sisä-traypakkauksesta PET. Molemmat kehotetaan lajittelemaan erikseen muoviin. Kaikki ohuet tuotteet ehjiä eli pakkaus selviää perustehtävästään hyvin, vaikka tuotteet ovat testin ohuimmasta päästä.


Töysäläinen Piparkakkuja

Läpinäkyvä 05-merkinnällä varustettu flowpack. Pakolliset merkinnät, Suomen lippu ja sitä selventävä teksti valmistettu Suomessa. Kehotus säilyttää avattu pakkaus suljettuna, mutta ei sulkemismekanismia. Pakkauksessa keksit tukevat toisiaan, ja ne ovat säilyneet ehjinä kuljetuksen ajan.

PH7 piparimaitosuklaa

Suklaalevy kartonkikuoressa! Kuorta avattaessa tulee näkyviin haarukkamerkintä, ja kehotus kierrättää pakkaus litistämisen jälkeen kartonkina. Pakkauksen barrieeriratkaisu jää kuitenkin epäselväksi. Materiaalia säästävä pakkausratkaisu. Pakkausta ei ole millään tavalla sinetöity eli voiko kuluttaja olla varma, että tuotetta ei ole avattu kaupassa? Tyylikäs ja jouluinen pakkaus, jonka minimalistisuus tukee tuotteen brändiä.

Panda piparkakkuvalkosuklaa

Minimalistinen, jouluinen muovikääre. Suklaalevy on katkennut matkalla, joten pakkaus olisi kaivannut hieman enemmän tukea verkkokaupan käsittelyssä. UTZ-sertifioitu kaakao, 05 PP -materiaalimerkintä, ja erittäin pienellä painettu, vaikeaselkoinen merkintä, jonka tulkitsemme liittyvän muovin uusiokäyttöön, mutta ei lajitteluohjetta. Aukeaa sulavasti.

PH7 Bakery

Pakkauksessa ei ole muuta tekstiä kuin pakolliset merkinnät, paitsi allergeenit on korostettu, josta plussaa. Litistä ja kierrätä kartonkina -merkintä. Ikkunasta näkymä tuotteeseen, kartongissa ohut pinnoite sisällä. Pakkaus tukee tuotteen premium-mielikuvaa.

Toisenlainen piparkakku

Piparkakkujen maku ei välttämättä houkuta tai sovi kaikille, joten vaihtoehtoisesti oman piparkakku-ukon voi myös askarrella joulukuusta tai -asetelmaa koristamaan. Jos tarvittavia tarvikkeita ei kotoa löydy, niin esimerkiksi Prisman valikoimasta löytyy J. K. Primecon maahantuoma askartelupakkaus, jossa piparihahmon osaset ovat yhdistämistä vaille valmiina. Yksinkertaisen sievään ruskeaan kartonkipystypussiin on sisällytetty lähes kaikki kokoamiseen tarvittava: vain neula ja liimaa pitäisi löytyä omista varastoista.

Pakkaus on suljettu juuttinarurusetilla ja takapuolelle jäävällä suljentaläpällä. Käyttöohjeet on liitetty pakkauksen kääntöpuolelle erilliseen etikettiin, joka piilottaa suljentaa varten olevan stanssauksen jopa niin hyvin, että ennen pakkauksen avaamista heräsi lopulta aiheettomaksi osoittautunut huoli ohje-etiketin rikkoutumisesta.

Testiraadin 9-vuotiaan jäsenen näppärillä sormilla pakkaus avautui vaivattomasti. Ihan yhden illan aikana koristeesta ei tullut valmista, mutta tarvikkeet säilyivät tallessa seuraavaa askartelukertaa odottamassa kätevän uudelleensuljennan ansiosta.


Tulevan joulun kunniaksi Pakkaus-lehden testiryhmä otti hoitaakseen rakennusprojektin, jonka tuloksia voit käydä katsomassa Pakkausyhdistyksen YouTube-kanavalla. Videon myötä haluamme toivottaa kaikille Pakkaus-lehden lukijoille hyvää ja rauhallista joulua!


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 8/2021.

Comments are closed.