Tilaa uutiskirje

Pakkaus testaa: Näppärät annospakkaukset

Pakkaus testaa: Näppärät annospakkaukset

Valitsimme tämänkertaiseen testiimme valmiita ruoka-annospakkauksia, jotka voi napata suoraan kaupan hyllystä ja syödä sellaisenaan, ilman että sisältöä tarvitsee edes lämmittää. Tämäntyyppisissä annoksissa on mukana myös aterimet, jos niitä syömisessä tarvitaan, salaateissa haarukat ja sushipakkauksessa syömäpuikot. Monissa annoksissa aterimet olivat jo vaihtuneet muovisista puisiin, kun heinäkuussa voimaan tullut jätelaki jatkossa kieltää muoviset aterimet. Muovisetkin aterimet toki ovat vielä siirtymäajan aikana sallittuja, mutta teollisuudessa on toimittu etupainotteisesti, kun jatkossa muovihaarukat on kuitenkin vaihdettava muista materiaaleista valmistettuihin.

Juuri testimme mukaisten muovisten annospakkausten kulutusta on tavoitteena vähentää esimerkiksi Green Deal -sopimuksella. Kertakäyttöisten annospakkausten kulutus on ollut viime vuosina kasvussa muun muassa päivittäistavarakaupassa myytävien valmiiden ruoka-annosten suosion kasvun myötä. Myös koronapandemia on lisännyt erillispakkaamista.

Green deal -sopimusluonnoksessa oletetaan, että koronan aiheuttama muutos ihmisten kulutuskäyttäytymisessä vahvistaa jo aiemmin alkanutta kasvutrendiä. Kuluttajien mielestä testimme tyyppiset annospakkaukset ovat siis käteviä ja niitä kulutetaan koko ajan enemmän ja enemmän. Sitä ei kuitenkaan käy kieltäminen, että niiden aiheuttama roskaaminen ja muut haitalliset ympäristövaikutukset ovat lisääntyneet ja siksi tällaisia sopimuksia ollaan tekemässä. Korona-aikana esimerkiksi helsinkiläiset ovat kokoontuneet kaupungin puistoihin ja eväspakkaukset on illan tummetessa jätetty korjaamatta tai hylätty täysien roskisten viereen. Syyllisiä roskaantumiseen on haettu niin kunnista, joka ei tarjoa riittävästi roskiskapasiteettia ja kuluttajista, jotka eivät huolehdi omasta osuudestaan.

Pakkausalalla toimivista ihmisistä välillä kuitenkin tuntuu, että Green deal-sopimuksessa ei oteta huomioon pakkausten perustehtävää ja niiden tuomaa hyötyä ruokahävikin estämisessä. Pakkaus-lehden toimitus asettui kuluttajan asemaan ja testasi pakkauksia mielessään se, täyttääkö kukin pakkaus perustehtävänsä eli ruuan suojaamisen logistiikkaketjussa? Miten pakkauksen kierrätys onnistuu?

Annosten valinnassa kannattaakin miettiä, missä tuote aiotaan nauttia. Syödäänkö se heti kaupasta ulos tultaessa vai onko tarkoitus nauttia se esimerkiksi työpaikalla tai junassa? Kuivemmat tuotteet, kuten leivät sopivat paremmin vauhdissa syötäviksi tai esimerkiksi kulkuvälineissä nautittaviksi kuin enemmän sotkua mahdollisesti aiheuttavat salaattiannokset tai sushi.

Testissämme tuli hyvin esiin se, millaista tasapainottelua pakkausvalintojen tekeminen on. Yhdessä lounassalaatissa testiryhmä kritisoi haarukan pakkaamista moninkertaiseen muoviin ja mietti, olisiko yhden kerroksen muovikalvoa voinut jättää pois. Toisessa annoksessa kritiikki puolestaan kohdistui siihen, että pakkauksen haarukka oli uponnut salaattiin.

Kaikki pakkaukset suojasivat tuotetta eli täyttivät pakkauksen perustehtävän oikein hyvin. Yhden tuotteen kohdalla erilleen toisistaan pysyviksi tarkoitetut tuotteet olivat logistiikkaketjussa sekoittuneet toisiinsa, mutta tämäkään ei tehnyt ruuasta mitenkään syömäkelvotonta.Green Deli
Kana-avokado Wrap


Wrap on kääritty pinnoitettuun paperiin, josta itse tuotetta ei näy läpi. Testin yksinkertaisin pakkaus toimii tämän tuotteen kohdalla oikein hyvin, kun myös kääreen sisällä oleva wrap-tortilla toimii ikään kuin syötävänä pakkauksena, jonka sisään muut annokseen kuuluvat ainekset on kääräisty.

Kääre on suljettu etiketillä, joka toimii samalla sinettinä. Annoksen pakkauksessa on testin vähiten pakkausmateriaalia, kierrätykseen menee vain kääre, joka pakkauksessa ohjeistetaan kierrättämään paperinkeräykseen.


Ravintola Factory
Kreikkalainen salaatti


Pakkauksen kannessa teksti: 100 % recycled material, mutta muuta pakkauksesta tai sen alkuperästä ei kerrota. Itse tray on kuituvaloksen tuntuista, mutta jonkinlainen pinnoite sisäpinnassa kuitenkin on. Sisällä on muovinen kastikepurkki, se ja kansi ilmoitetaan olevan rPETiä. Kastikeöljyä on pakkauksessa ihan liikaa, eli tästä syntyy ruokahävikkiä.

Premium-tuotteen eli ravintolan tuottamassa annoksessa olisi voitu mainita pakkauksen ekologisuudesta ja testiryhmää alkoikin epäilyttää haluttu ekologisuuden mielikuva.

HetkiFresh
Miso-kana-nuudelisalaatti


Salaatti on pakattu PET-muoviseen rasiaan, jota ympäröi kartonkivyöte, johon kaikki tuoteinformaatio on painettu. Ei sanallista kierrätysohjetta, mutta ”nuolimerkit”.

Kansikalvo aukeaa hyvin. Pakkaukseen kuuluva pieni muovihaarukka on pakattu muovikalvoon, mutta se on uponnut tuotteeseen eli kädet sotkeentuvat ennen haarukan käyttöönottoa.
Saarioinen
Tonnikala-pastasalaatti


Muovipikarin ympärillä kartonkivyöte, joka pysyy kiinni ilman liimaa. Muovihaarukka on kannessa kalvon alla, jonka alla lisäksi välikansi eli aika monta ohutta muovikalvokerrosta tarvitaan annoksen pakkauksessa. Selkeät kierrätysohjeet.
Select & Go
Premium rieskakolmio, loimulohi

Kolmioleivän päällyspakkaus on kartonki, joka on muotoiltu siten, että sisällä oleva PET-materiaalista valmistettu rasia ei valu ulos. Tuote näkyy päällyspakkauksen kolosta hyvin, samoin viimeinen käyttöpäivä. Lajitteluohjeet selkeästi auki kirjoitettu. Myös materiaalimerkinnät ja valmistettu Suomessa -merkki.
Saarioinen
Eväs Kana-caesar-wrap


Pakkauksena on muovipussi, jonka sisällä kartonkipakkaus. Ei kierrätysohjeita, mutta kartonkipakkauksessa on materiaalimerkki. Pakkaus pysyy pystyssä, joten tuote näkyy etikettitarran takaa hyvin. Pakkaus myös aukeaa vaivatta, ja tuotteen voi syödä pakkauksesta helposti sormin koskematta – ominaisuus, jota erityisesti arvostamme varsinkin nyt korona-aikana.
Bölen hella
Gluteeniton falafel-focaccia


Pakkauksena on kartonkilaatikko, jossa muovi-ikkuna. Pakkauksen kaikissa kyljissä on Eco-friendly product -merkki, jonka merkitystä ei kuitenkaan avata. Materiaalimerkki PAP, ikkunan materiaalista ei mitään mainintaa ja lasi-haarukkamerkintä. Ei kierrätysohjeita. Kaunis, laadukkaan oloinen pakkaus, josta joko myymälän hyllyn tai tuotteen kosteus tulee hieman läpi.
Oululainen
Reissumies-eväsleipä


Klassikkotuotteen pakkauksessa on hyvät kierrätysohjeet, jonka mukaan pakkauksen voi lajitella joko kartonkikeräykseen tai hyötykäyttää sytykkeenä leirinuotiolla. Kartonkipakkaus pysyy hyvin pystyssä, itse leipä on muovipakkauksen sisällä. Pakkauksessa on taitteluohjeet, jotka ohjeistavat miten leivän voi syödä käsin koskematta. Muovipakkaus teipattu kiinni kartonkiin, eli se ei putoa pakkauksesta. Avainlippumerkintä.
Select & Go
Bulgur with tomato sauce


Kaikki tuoteinformaatio on kartonkisessa etiketissä, joka samalla toimii pakkauksen sinettinä. Muuten pakkaus on kokonaan läpinäkyvä, eli tuote näkyy pakkauksesta hyvin. Ei kierrätysohjeita, mutta materiaalimerkintä PET. Puinen haarukka kannen alla.

Fuku
Sushilajitelma


Läpinäkyvän muovikannen alla on musta muovitarjotin. Etiketillä kaksi eri tehtävää, se sinetöi pakkauksen ja pitää kiinni puolittain paperiin pakattuja syömäpuikkoja. Pakkaus pysyy hyvin kiinni muovisen etiketin avulla, mutta etiketti ei auennut ilman työvälineitä, ja pakkaus piti kääntää ylösalaisin ennen kuin sen sai avattua. Ei kierrätysohjeita. Sisällä soijapussi, ja kannellinen muovikuppi, jossa wasabia ja inkivääriä. Mutta mihin kaadat soijakastikkeen dipattavaksi?

HetkiFresh
Loimulohi-Caesarsalaatti


Tuote on pakattu Jospakin patentoituun kartonkivuokaan. Etiketti, joka kiertää koko pakkauksen ympäri, on vain osittain liimattu kiinni pakkaukseen, joten pakkaus on helppo avata. Vuoan kaikissa kyljissä yksivärinen painatus. Läpinäkyvän kannen lisäksi vuoan sivuissa on kurkistusaukot, josta salaatin tuoreutta voi arvioida. Sisällä pieni erillinen rasia, jossa on annoksen lohi, juustolastut, kastike, krutongit ja haarukka ovat kukin omissa muovipusseissaan. Kierrätysohje pohjassa: irrota muovikalvo rasiasta, lajittele muovikalvo muovinkeräykseen ja vuoka kartonkikeräykseen.
Hello Baguette
Chicken & gouda cheese


Muovinen, pitkänomainen pakkaus, jonka sisällä oleva patonki kääritty osittain paperikääreeseen. Materiaalimerkinnät, mutta ei kierrätysohjeita. Etiketit sekä pakkauksen päällä että pohjassa.
Mäkitalon farmi
Falafelsalaatti


Muovirasia PP:tä. Sisällä erillinen muovikerros, jonka olisi tarkoitus pitää haarukka ja osa aineksista erillään itse salaatista, mutta matkan aikana ainekset ovat osittain sekoittuneet.

Lajitteluohje kehottaa lajittelemaan pakkauksen muovipakkauskeräykseen ja puisen haarukan sekajätteeseen. Etiketti toimii sinettinä ja kiertää pakkauksen ympäri.
Fazer
Gluteeniton eväsleipä


Samantyyppinen ja erittäin käytännöllinen pakkaus kuin Reissumiehessä. Kartonkipakkaus ja pussi muovia. Sanalliset kierrätysohjeet: pahvipakkaus kartonkikeräykseen, muovipussi muoveihin. Avainlippumerkki.

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 5-6/2021.

Comments are closed.