Tilaa uutiskirje

Pakkaus testaa: Otetaan pienet!

Pakkaus testaa: Otetaan pienet!

Lisää koko- ja materiaalivaihtoehtoja! Alkon valikoimaan on ilmestynyt mielenkiintoisia vaihtoehtoisia pakkauksia tilainteisiin, jossa kuluttaja haluaa nauttia ”pienet” eli vain yhden lasillisen tai ainakin perinteistä pakkausta pienemmän määrän viiniä tai cocktaileja.

Ennen pieniä taskumattipulloja on ollut tarjolla lasista ja PET-muovista valmistettuina, mutta nyt pikkutuotteiden pakkausvalikoima on laajentunut alumiinitölkeillä ja kartonkipakkauksilla. Niihin on pakattu niin viinejä kuin juomavalmiita cocktailejakin, jotka sopivat pienelle seurueelle tai vaihtelunhaluiselle nautiskelijalle.

Monen litran hanallinen tonkka ei ole enää ainoa vaihtoehto, jos haluaa ostaa viiniä kartonkipakkauksessa. Viinejä myydään litran vetoisissa kartonkitölkeissä, mutta myös puolen litran ja 25 senttilitran kokoisissa tölkeissä ja tetroissa. Muutamasta pikkupakkauksesta jää hieman arkinen vaikutelma, mikä on ehkä ollut pakkaajan tarkoituskin: arkipäiväistää viini osaksi ateriaa. Muutaman pakkauksen ulkoasusta tulee äkkiseltään mieleen aivan muiden tuotteiden pakkaukset, esimerkiksi ruokakermojen tai muiden maitotuotteiden tölkit.

One Margarita

Pullonmuotoisessa, mutta litteässä kartonkipakkauksessa on 100 millilitran kokoinen valmis margarita-juomasekoitus. Korkin kohdalla maininta ”Ecofriendly product”, mutta ympäristöystävällisyyttä ei perustella mitenkään. Käyttöohjeen mukaan viilennetty kartonkipakkaus ravistetaan, revitään ”kaulan” kohdalta auki ja puristetaan sisältö juomalasiin.

Pakkauksen on suunnitellut Oneglass Italia -niminen yritys, jonka valikoimassa on useita yhden lasin viinipakkauksia ja muutama muu cocktail. Pakkauksen sisältö on esitelty graafisen selkeästi. Materiaaliksi on merkitty 84, C/PAP, joka tarkoittaa paperi, kartonki ja pahvi/muovi/alumiini. Myös graafinen merkki, jonka merkitys on selkeä: ei raskaana oleville. Pakkauksen valmistaja on Europoligrafico Italiassa ja sille on myönnetty Red Dot Design Award vuonna 2013.
JP. Chenet Chardonnay

200 millilitraa ”Fizzy” Chardonnay -valkoviiniä alumiinitölkissä, jota kiertää muovinen etiketti, josta alumiinitölkki näkyy osittain läpi. Viiniä kuvataan englanninkielisessä tekstissä tuoreen ja eksoottisen makuiseksi tuotteeksi, joka on ”pakattu innovatiiviseen ja kätevään pakkaukseen”.

Pantiton, tosin ”Pfandfrei”-teksti on ainoastaan saksaksi muuten englanninkielisessä etiketissä eli kuluttajan tulee itse keksiä, mihin kierrätysjakeeseen tölkki kuuluu lajitella. Tässä auttaa alu-merkintä. Pohjassa mustesuihkutettuna tuotannon ajankohtaan viittaava numerosarja ja parasta ennen -päiväys. Tuotettu Itävallassa ranskalaisista rypäleistä.
Cabernet Sauvignon

Oneglass wine on pullonmuotoinen, litteä kartonkipakkaus, jossa 187 millilitraa kyseisen brändin punaviiniä. Reilunkokoinen lasillinen siis, mutta hieman outo määrä sisältöä. Avataan kaulan kohdalta repäisemällä.

”Eco Friendly” -merkintä sekä pullon yläosassa, ja takapuolella I’m ecofriendly -toteamus, jota perustellaan C/PAP 84 -merkinnällä, jota puolestaan selventää Carta/Paper -teksti. Ei raskaana oleville -varoitusmerkki. Pakkauksen on valmistanut Europoligrafico Italiassa.
Micropolis Cocktails Bloody Mary

Mieto, 4,5-prosenttinen juomasekoitus on pakattu pantilliseen alumiinitölkkiin, jota kiertää muovinen etiketti lähes koko tölkin ympäri. Materiaalimerkintä alu, suomen- ja ruotsinkieliset tekstit tuotetiedoissa (selleristä varoitus) ja vinkki katsoa parasta ennen -päiväys tölkin pohjasta. Pohjassa keltaiset mustesuihkumerkinnät ovat vaikeasti ja epäselvästi luettavissa, mutta jos oikein tulkitsemme, parasta ennen päiväys taisi olla ohi jo 2019!

Tarjoiluohje sekä graafisesti että sanallisesti, tosin englanniksi. Jopa grafiikan tekijä on mainittu! Valmistettu Tanskassa ja etiketin alta löytyy alumiinitölkin valmistajan logo: Ball.
Terra Dell’oro Bianco

250 millilitraa valkoviiniä Tetra Prisma -pakkauksessa, joka avataan tarralla ja jonka kulmat on viistottu käteensopiviksi. Samanlaisessa pakkauksessa myydään muun muassa smoothieita. Tuotettu Ruotsissa, joten pakkauksen merkinnät, muun muassa tarjoilusuositukset ovat ruotsiksi ja vain sulfiittivaroitus on suomeksi.

Pakkauksessa kerrotaan muun muassa, että ruotsalaiset pitävät moderneista, kestävän kehityksen mukaisista pakkauksista. Yläosan erämerkinnöissä on mainittu alkoholiprosentti (12 %), mutta ei päiväystä. Tetra Pakin logo ja maininta pakkauksen helposta kierrätettävyydestä, mutta ei varsinaista kierrätysohjetta.
San Crispino Bio

Luomuvalkoviinin 250 millilitran Tetra Brik Aseptic -pakkaus muistuttaa ruokakerman pakkausta. Pakkauksessa on paljon tietoa itse tuotteesta italiaksi, mutta näkyvästi myös luomumerkinnät sekä tiedot itse pakkauksesta: Muovikorkin raaka-aineena käytetty uusiutuvaa materiaalia, sokeriruokoa, ja tämä on mainittu sekä italiaksi että englanniksi. Myös kartongin FSC-alkuperäsertifikaatin logo. Sulfiittisisällöstä kertova teksti 14 kielellä, myös suomeksi. Pakkaus- ja parasta ennen päiväysmerkintä selkeästi yläosassa.
Rockstein Riesling

Iloisen sininen, korkillinen kartonkipakkaus sisältää 500 ml valkoviiniä. Pakkauksen yläosassa pakkauksen erämerkinnät ja erillinen, vähän suttuinen vuosilukumerkintä 2019, vuoden vanhaa satoa siis. Pakkaus on Tetra Pakin Tetra Prisma, joka pyöristettyine kulmineen sopii hyvin käteen. Myös FSC-metsäsertifikaatista merkintä, mutta kierrätettävyydestä kertoo vain jonkinlainen nuolikuvio.

Pakkauksen merkinnät muuten englanniksi, mutta teksti ”sisältää sulfiitteja” -merkintä suomeksi.
Santa Helena Chardonnay

Raikas, kompakti kuutionmuotoinen pakkaus sisältää 500 millilitraa valkoviiniä. Korkillisen kartonkipakkauksen on valmistanut SIG, joka on selkeästi merkitty, samoin puun alkuperästä kertova FSC-merkintä. Ei lajitteluohjetta.

Sen sijaan pakkauspainatuksen vaaleankeltaiset, englanninkieliset tekstit tummankeltaisella pohjalla ovat vaikeasti luettavissa, mutta viinin ruokasuositukset on esitetty graafisesti: tämä käy kalan ja kanan kanssa. Erämerkinnät pakkauksen yläosassa, selkeästi erottuu ainoastaan alkoholiporosentti (13 %) ja vuosiluku 2020.

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 7/2020.

Comments are closed.