Tilaa uutiskirje

Pakkaus testaa: Ruokakaupat verkossa

Pakkaus testaa: Ruokakaupat verkossa

Ruoan verkkokaupan koko ennen pandemiaa oli Suomessa melko marginaalinen, ja sen arvo oli noin 0,6 prosenttia markkinasta vuonna 2019. Verkkokauppaa pidettiin tappiollisena sivutoimintana myymälöiden ruokakaupoille. Nyt pandemian siivittämänä ja palvelun ja tarjonnan parannuttua osuus on loikannut jo 3–6 prosenttiin.

Pandemia antoi ruuan verkkokaupalle kunnon kasvupyrähdyksen. Vielä vähän yli kaksi vuotta sitten päivittäistavarakaupan verkkoasiakkaat olivat vielä harvassa, vaikka jo silloin aikaa säästävät asiakkaat maksoivat mielellään omien ostosten keräilyyn ja kassajonoihin kuluneesta ajasta. Kotiinkuljetukset pystyi tuolloin kuitenkin usein valitsemaan vain isolla aikaikkunalla ja jollei kuljetuksesta halunnut maksaa maltaita, piti ostosten saapumista päivystää useita tunteja.

Kehitysloikka on ollut huikea ja nykyisin verkosta tilataankin jo eri arvioiden mukaan noin 3–6 prosenttia päivittäistavaroista. Tämä johtuu osaksi tarjonnan lisääntymisestä, kun moni pienempikin päivittäistavarakauppa joutui pandemiaolosuhteiden pakosta panostamaan verkkokauppaan. Mutta myös kauppojen palvelu on parantunut – nyt monessa verkkokaupan tilauksessa toimitusajan pystyy valitsemaan pienemmällä aikahaarukalla toimituskulujen pysyessä silti kohtuullisina. Myös verkkokauppojen valikoima on parantunut.

Koska ruokakaupan haastaja Lidl ei ole lähtenyt mukaan verkkokauppaan, aivan näihin päiviin asti markkinoilla on ollut vain kaksi isoa toimijaa. Tammikuussa pääkaupunkiseudulle tuli mukaan uusi varteenotettava kilpailija, kun norjalainen Oda aloitti toimitukset. Sen valttina on, että verkkokauppaostokset tulevat suoraan yrityksen omalta keskusvarastolta, kun kahdessa suuressa päivittäiskaupparyhmässä verkkokauppatilausten tuotteet keräillään myymälöissä. Pääkaupunkiseudun lisäksi Oda kertoo laajentavansa toimituksiaan pian myös muualle. Lisäksi markkinoilla on mukana muutama pienempi yritys, kuten Kauppakassi 24.

Ruokakauppojen tontille on tullut myös muita yrittäjiä, kun ravintolaruuan kotiinkuljetusta tarjoavat Foodora ja Wolt ovat laajentaneet kuljetuspalveluitaan ruokaostosten puolelle. Näissä kaupoissa aika tilauksesta toimitukseen on pieni, luvataan jopa puolen tunnin toimitusaikaa, mutta myös kuljetusmaksu on sen mukainen. Isoista kaupparyhmittymistä sen sijaan on edelleenkin vaikeaa, ellei mahdotonta saada tilattua ruokatarvikkeita kotiinkuljetuksella saman päivän sisällä.

Kehitys on meillä ollut kuitenkin paljon hitaampaa kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa verkkokaupan arvioidaan haukkaavan jo 10 prosenttia kaikista ostoksista. Nyt ruuan verkkokaupan kasvun arvioidaan Suomessa hidastuneen. Tämän arvellaan johtuvan kustannuksista: ruuan hinta on suomalaiselle kuluttajalle tärkeä – sen merkitys on isompi kuin verrokkimaissa Ruotsissa ja esimerkiksi Saksassa – ja verkkokaupasta ostettuna ostoksiin tulee aina lisäkuluja.

Tilasimme samanlaiset ostokset Helsingin Pasilaan kolmesta eri kotiinkuljetusta tarjoavasta päivittäistavarakaupasta, Odasta, K-ryhmästä ja S-ryhmästä. Valitsimme testiin kuljetuksessa helposti vaurioituvia tuotteita, kuten yrttejä, hedelmiä, perunalastuja ja pääsiäismunia. Lisäksi tilasimme niiden seuraksi painavia tuotteita kuten juomia ja maustekurkkuja. Suurimmaksi osaksi tuotteet olivat perille tullessaan moitteettomassa kunnossa, mutta pientä huomautettavaakin löytyi.

Oda kuljettaa ainakin toistaiseksi ilmaiseksi yli 40 euron ostokset, ja lisäkuluja tulee pakkauksena toimineesta pahvilaatikosta 0,65 euroa. Tämä on iso ero testiimme valikoituneeseen K-ryhmän kauppaan verrattuna, jossa toimituskulut olivat 12 euroa ja laatikko 0,75 euroa. S-ryhmän kulut asettuivat tähän väliin – toimituskulu oli 10,90 ja laatikon hinta testin halvin eli 0,60 senttiä.

Vaikka toimituksen aikaikkunat olivat kaikilla tunteja, ne tarkentuivat hyvissä ajoin ennen toimitusta – se, että aikaa vapautuu lähetyksen odottelusta muuhun, on iso etu muuta elämää suunniteltaessa.Oda

- pahvilaatikko, jonka yläreuna on revennyt kannettaessa
- pakasteet erillisessä muovipussissa
- basilika ja kurkkupurkki kääritty solumuoviin
- suklaamunille pieni kolo, jossa tuote säilyy ehjänä
- sipsit väljästi päällä
- pesuainepullo lappeellaan laatikon pohjalla
- kaikki nesteet lappeellaan, johtunee laatikon korkeudesta
- hiivapala lytistynyt, pakkaus hiukan auennut
- verkkokaupan tilauksessa pakkauksen merkitys: vaarana ettei pakkauskokoa tunnista, jolloin on riski tilata väärän kokoinen tuote (maidot: tähdättiin 2 dl -pakkaukseen, tuli 0,5 litran pakkaus)
- toimitus ajallaan
- toimituksesta tuli toimitusvahvistus ja toimitusaika tarkentui vielä samana aamuna


K-ryhmä

- tilausvahvistus sähköpostiin tilauksen jälkeen ja ennen keräilyä muistutusviesti muokkausmahdollisuudesta – toimitusaika tarkentui edellisenä iltana kolmen tunnin aikaikkunasta tuntiin – toimituksen lähestyessä linkki seurantapalveluun ja toimitus ajallaan (vaikka toimistorakennuksen löytämisessä oli hankaluuksia)
- pahvilaatikko on tukeva ja helppo koota varastolla + laittaa kasaan kotona, tämän lisäksi uudelleenkoottuna vielä tukeva leikki- tai vaikka muuttokäyttöön
- pakasteet erillisessä muovipussissa, jäätelöt olivat hiukan sulaneet
- basilika kääritty kuitukankaaseen
- sipsit väljästi päällimmäisenä
- suklaamunat pakattu alimmaiseksi, kananmunakennon alle
- puhdistusaine alimmaisena kyljellään, samoin
mehutölkki


S-kaupat

- toimitus samanlaisessa pahvilaatikossa kuin K-ryhmällä
- pakasteet erillisessä muovipussissa
- yrtit erillisessä eristävässä solumuovipussissa
- sipsipussi rytätty laatikossa muiden tuotteiden puristuksiin
- kananmunakenno hiukan vinossa
- suklaamunille jätetty pieni lokero, jossa säilyvät hyvin ehjänä
- suolakeksit väljästi pakattu, mutta suhteellisen ehjänä
- pesuainepullo lappeellaan laatikon pohjalla
- maidot, mehu ja jauhot pystyssä (onko laatikko mitoitettu näiden mukaan?)
- toimitus ajallaan
- viilipurkin alumiinikansi on ottanut osumaa, mutta ei ole mennyt rikki
- palvelu lähetti linkin, jonka kautta kuljetuksen etenemistä voi seurata


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 3/2022.

Comments are closed.