Tilaa uutiskirje

Pakkaus testaa: Suomalainen menestysresepti

Pakkaus testaa: Suomalainen menestysresepti

Pakkausten rooli on vahvasti mukana ”Suomalainen menestysresepti” -tv-produktiossa, jossa kehitetään aivan uudenlaisia tuotteita kuluttajille. Viimevuotisesta voittajasta, Leivon Leipomon Boltsi-siemenpyörykästä, jonka tuotekehitys tehtiin Foodwestissä, tulikin menestystuote. Sitä on valmistettu jo 1,2 miljoonaa pakkausta.

Tällä tuotantokaudella yksi ohjelman jaksoista keskittyi pakkauksiin, kun finaalissa olevien yritysten tehtävänä on kehittää tuotteilleen pakkaus. Sitä edeltävissä jaksoissa on kehitetty muun muassa tuotekonsepteja ja makua.

”Ekologinen, kierrätettävä, monomateriaalia. Pitäisi voida kierrättää.” Näitä argumentteja kilpailijat painottivat etsiessään ratkaisuja tuotteiden pakkaamiseen. Lisäksi kilpailijat huomasivat ja samalla toivat suuren yleisön huomioon, kuinka monia asioita elintarvikkeiden pakkausvalintoja tehtäessä on otettava huomioon. Tärkeää on esimerkiksi lakisääteisten merkintöjen mahduttaminen painopinta-alaan, puhumattakaan muiden haluttujen viestien, kuten tuotetietojen ja kierrätysmerkintöjen sijoittelu.

Rostis

Rostenin Rostis on uudenlainen tuote, jossa ruistaikinakuoreen on leivottu sisään riisipuuro ja munavoi. Tuote on siis ikään kuin vanha tuttu karjalanpiirakka ja munavoi yhdessä kuoressa.

Paistopistetuotteet pakataan myymälässä neljän kappaleen erissä tuotteille suunniteltuun ja valmistettuun paperipussiin, jossa itse tuote näkyy ikkunasta hyvin. Pussissa on avainlipputunnus ja maininnat voin ja jauhojen tuottajasta. Isoimman tilan pussin painopinta-alasta vie tuotteen tarina, joka on kerrottu minä-muodossa, mutta kertojan nimeä ei mainita.

Lähemmässä tarkastelussa löytyy myös pakkauksen valmistajan nimi: Pussit on valmistanut Peltolan Pussi.
Huono äiti -valmisruoat
Kasviksia ja kalaa ja Kasviksia ja lihapullia
Pakkaus on tyypillinen valmisruokapakkaus, jossa kartonkivyöte ja sisällä on PET-rasia, joka on suljettu kelmulla. Sen sijaan painatuksen piirroshahmo ja väritys poikkeaa selvästi muista vastaavista tuotteista.

Pakkauksessa mainitaan sekä taka- että etupuolella, että pakkaus on valmistettu kierrätysmateriaaleista: ”Kiitos, kun valitsit tuotteen, joka on pakattu kierrätysmateriaaleihin. Kiitos, kun jatkat pakkauksen kierrättämistä.” Tray kummassakin tuotteessa eri värinen, mutta kierrätysmateriaalin oloinen, vaikka materiaalimerkintää ei ole. Kalvo irtosi helposti traysta. Avainlippu ja ruokaa omasta maasta -tunnukset, aidot raaka-aineet, tehty Juvalla. Rasiassa tieto materiaalista (PET) ja valmistaja Faerch.
Äidin patukka

Leivottu Suomessa. Valmistusaineet mainittu etupuolella ja valmistusaineiden vähäinen määrä lienee myyntivaltti. Pakkauksessa ei löydy merkintää materiaalista tai kierrätysohjeita. Kääreen ruskealla värillä haetaan ekologista tuntua, mutta se on monimateriaalia, ehkä muovia, jonka sisäpinnalla on alumiinikerros.
Villipesto

Perinteinen ja pestotuotteille tyypillinen pakkaus: lasipurkki metallikannella. Lasipurkkiin on liimattu paperietiketti, jossa muiden tekstien ohella foliolla painettu leimamainen teksti: ”Vien sun sydämen pohjoiseen”. Metallikannen tekstit on toteutettu läpinäkyvällä tarralla. Pakkausten alkuperästä tai kierrätyksestä ei mainintaa. Luomumerkki, tuotettu EU:ssa ja EU:n ulkopuolella. Kaikki ainesosat luomua.
Kuusamon kalalastu

Kartonkivyöte, jonka sisällä PP-merkinnällä varustettu musta rasia, mutta ei merkintöjä pakkausten valmistajista. Kartonkipäällysteessä on näyttävä painatus tuotteen tarjoiluehdotuksesta. Kierrätysohjeet on painatettu pakkauksen takapuolelle: kartonki kartonkikeräykseen, rasia muovipakkausten joukkoon. Tuote on perinteisistä aineksista valmistettu aivan uudenlainen kalatuote, joten painopinta-alaa on käytetty tuotteen tarinalle.

Tuotteen painatustekstien kielissä on epäloogisuutta, pakolliset tuotetiedot ovat suomeksi ja ruotsiksi, mutta tarina on englanniksi, samoin kuin etukannen ”Freshwater fish” -teksti.

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 5-6/2020.

Comments are closed.