Tilaa uutiskirje

Pakkaus tutkii: Piilopulla paperipussissa?

Pakkaus tutkii: Piilopulla paperipussissa?

Pikainen lounas etätyöpäivään tai nopea eväs automatkalle. Kauppojen paistopisteiltä löytyy tuoreita tarvikkeita maistuville aamiaisille, lounaille ja välipaloiksi. Ja voihan pussiin sujauttaa melko huomaamattomasti myös pullan tai munkin, jos terveellinen lounas ei tänään houkutakaan.

Joskus entisaikaan ruskeaan paperipussiin saatettiin pakata evästä, jota uteliaiden silmien ei haluttu näkevän. Pussin uumenista saattoi täysin huomaamattomasti napata maistiaiset keskellä kirkasta päivää vaikka puiston penkillä luonnon kauneudesta nauttien. Nykyään ruskeita paperipusseja näkyy katukuvassa vähintään yhtä tiuhaan kuin ennenkin, mutta niiden sisältö on vaihtunut pullosta patonkiin ja pullaan. Pakkaus testasi, minkälaisia pakkausratkaisuja kauppojen paistopisteiltä löytyy.

Ostimme erityyppisiä paistopistetuotteita keskiuusmaalaisten ruokakauppojen paistopisteiltä ja pakkasimme ne pisteillä tarjolla oleviin pusseihin. Testin leipomotuotteet olivat keskenään erilaisia, minkä vuoksi esimerkiksi pakkausten rasvankeston testaaminen ei ole täysin vertailukelpoinen. Testiin päätyneet pussit ovat hyvin samantyylisiä, mutta erojakin niiden välillä löytyi.

S-ryhmän myymäläleipomot
S-market ja Prisma

Ruskea paperipussi, johon on painettu keltaisia ja valkoisia graafisia viivakuvioita, joihin on upotettu mukaan myös S-ryhmän logon kaarevaa muotoa. Koko pussin korkeudella kirkas muovi-ikkuna, jonka läpi pussiin pakatut tuotteet näkyvät. Valmistajatietoa pussista ei löytynyt.

Pussiin liitetty muovikalvo irtoaa liimauksistaan vaivatta. Muovikalvo on ohut ja liimaus voi kiireisen eväsostajan käsittelyssä irrota turhankin helposti, etenkin jos pussiin pudotetaan painavampia
paistopistetuotteita.

Pussin selkäpuolelle on painatettu teksti ”Käytäthän minut uudelleen joko biopussina tai lajittelet kartonkikeräykseen.” Voi siis olettaa, että pussissa oleva muovikalvo on biohajoava. Pussin materiaalimerkintänä on 22 PAP.
K-ryhmän myymäläleipomot
K-supermarket

Ruskea paperipussi, jossa valkoiset painatukset sekä läpikuultava kuitupohjainen ikkunakalvo. Valmistajatietoa ei tästäkään pussityypistä löytynyt.

Pussin takapuolelle on painatettu teksti ”100 % kierrätettävä” sekä K-ryhmän tietoisku konsernin toimista ympäristön huomioimisessa. Tähän tekstiin on lisätty myös maininta, että leipäpusseissa aikaisemmin käytetty muovi-ikkuna on korvattu paperimateriaalilla.

Ikkunakalvoa irrotettaessa liimaus kesti paremmin kuin pakkausmateriaalit: kalvoa ei saa pussista irti repimättä vähintään toista materiaaleista. Toisaalta tällä ei lajittelun kannalta ole merkitystä, sillä koko pakkauksen voi kierrättää kartonkikeräyksen mukana.

Pussiin pakatun lihapiirakan rasva tuli paperin läpi nopeasti, mutta pussi kesti hyvin tuotteen käyttöön asti.
Fazer Leipurit -myymäläleipomot
Prisma ja Citymarket

Valkoinen paperipussi, johon väri on lisätty painatuksilla. Pussin etupuolelle on painatettu Fazer Leipurit -tunnus, jonka alapuolella kirkas muovikalvoikkuna. Pussin takapuolelle on painettu markkinointitekstit sekä kuluttajapalvelun yhteystiedot suomeksi ja ruotsiksi.

Valmistajamerkintää ei tässäkään pussissa ole päällisin puolin näkyvissä. Tarkemmassa tarkastelussa, pussin alasauman avaamisen jälkeen, tieto kuitenkin löytyy: pussi on Peltolan Pussin tuotantoa ja painatukset Marvacon käsialaa.

Materiaalimerkinnän (21 PAP) lisäksi pussissa on kirjalliset kierrätysohjeet, joiden perusteella pakkaus löytää tiensä kartonkikeräykseen. Pussissa käytetty paperi on selkeästi paksumpaa ja vahvempaa kuin esimerkiksi SOK:n ja Lidlin käyttämissä pusseissa, ja testitilannetta seurannut riippumaton taho arvioi pussin tämän joukon premiumpakkaukseksi. Tavallista vehnäleipää rasvaisempi ciabatta ei lyhyen säilytyksen aikana ehtinyt aiheuttaa pakkaukseen rasvaläikkiä.
Lidl-paistopistetuotteet

Ruskea paperipussi, jossa kuvituksena pussin koosta riippuen joko valkoiset tai tummat painatukset. Koko pussin korkeudelta ohut muovikalvoikkuna, jossa pieniä ilmareikiä. Pussin valmistajatietoa ei ole merkitty pakkaukseen.

Muovikalvo on ohut ja sen saa revittyä, mutta ilmareikien ansiosta kalvo ei repeydy pitkältä matkalta, vaan repeytyminen stoppaa reikien kohdalla. Tämä tekee pussista käyttäjäystävällisen: vaikka kalvo tuotteita pakatessa lähtisikin repeämään, se ei hajoa kokonaan. Kalvon liimaus on selvästi vahvempi kuin SOK:n käyttämässä pussimallissa, ja kalvoa irrotettaessa itse pussi repeää herkästi liimauksen kohdalta.

Pieni Lidlin pussi oli ainoa testin pusseista, josta löytyy kaksi materiaalimerkintää: 22 PAP sekä 05 PP. Merkintä löytyy pussin sivutaitoksesta, missä on myös elintarvikekelpoisuudesta kertova symboli sekä niin ikään testin ainoana pakkauksena
PEFC-sertifiointimerkki. Isommasta pussista näistä merkeistä oli mukana vain kaksi viimemainittua, kuten oheisesta kuvastakin käy ilmi.
Fazer Leipurit – Vuoksen piirakat
Prisma

Testin ainoa muovipakkaus, mukana vertailun vuoksi. Muista testin pakkaustyypeistä poiketen kyseistä pussipakkausta ei ole tarjolla paistopisteillä, vaan ainoastaan myymäläleipomoiden valmiiksi pakkaamina.

Kirkas muovipussi, johon pakattu kymmenen kappaletta pieniä riisipiirakoita. Pussi on suljettu sinisellä muovitarralla. Valmistajatietoa ei tässäkään pussityypissä ollut näkyvissä.

Pakkauksesta löytyy luonnollisesti enemmän tekstiä kuin paistopistepusseista: pussin takapuolelle on painettu materiaalimerkintöjen ja kierrätysohjeiden lisäksi tuote- ja ravintosisältötiedot.

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 1/2021.

Comments are closed.