Tilaa uutiskirje

Pakkaus vähentää ruokahävikkiä

Hyvä pakkaus suojelee tuotetta, auttaa säilyttämään ruuan tuoreena ja syömäkelpoisena huomattavasti pidempään kuin pakkaamattoman ruuan. Asianmukaisella pakkaamisella onkin merkittävä rooli ruokahävikin pienentämisessä.

Esimerkiksi tuorekurkun 1,5 gramman muovikääre pitää kurkun tuoreena 14 päivää. Se on huomattavasti pidempi aika, jonka kurkku säilyy syömäkelpoisena ilman käärettä säilytettynä.

Tai kartongista valmistettu maitotölkki: pakkaus pystytään täyttämään meijerissä puhtaissa olosuhteissa, joten se säilyttää maitotuotteen hyvänä suojaamalla sisältöä bakteereilta, valolta ja hapelta. Näin tuote säilyy mahdollisimman kauan niin matkalla kauppaan, kaupan hyllyllä kuin jääkaapissakin.

Esipaistetut sämpylät tai lihajalosteet voidaan pakata muunnellun ilmakehän muovipakkaukseen, jossa tuote pysyy hyvänä pitkään – ilman lisäaineita. Pieni panostus pakkauksiin säästää suunnattomia määriä ruokaa ja muita valmistuspanostuksia.

Pakkauksen vaikutus
ympäristöön on pieni

Koska pakkaukset suojaavat ja säilyttävät elintarvikkeita, niiden vältteleminen ei ole ympäristöteko – ekologiset ponnistelut kannattaa tähdätä muualle. Pakkausten ympäristövaikutus on selvästi pienempi kuin usein luullaan. Esimerkiksi kokolihaleikkeleessä ja ruispalaleivässä pakkausten osuus kokonaisympäristövaikutuksista on alle viisi prosenttia.

Ruuan ympäristövaikutukset syntyvät alkutuotannossa eli maatilalla tai vaikkapa kasvihuoneessa. Näiden ympäristövaikutukset muodostavat 96–98 prosenttia kokonaisuudesta. Koko loppuketjun – pakkausten ja kuljetuksen – tehtävänä on huolehtia siitä, että nämä jo syntyneet ympäristövaikutukset eivät mene hukkaan, mikä tapahtuu, jos ruoka pilaantuu ennen sen syömistä tai se muuten päätyy roskiin tai biojätteeksi.(1)

Eri kokoisilla kotitalouksilla on erilaisia tarpeita. Tuotteiden pakkaaminen ja ostaminen sopivan kokoisissa pakkauksissa on järkevää. Jokainen ostovalinta kaupassa on merkityksellinen. Kun ostaa vain tarvitsemansa määrän tuotteita tai elintarvikkeita, hävikin määrä vähenee.

Tarkista päiväykset

Pakkausmerkintöihin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä-merkinnän merkitys on erilainen. Parasta ennen-merkintää käytetään tuotteissa, jotka eivät ole herkkiä pilaantumaan, kuten mausteissa ja jauhoissa. Vaikka päivä olisikin jo ohi, on elintarvike usein vielä aivan käyttökelpoista, jos se on säilytetty oikein. Omat aistit kannattaakin ottaa käyttöön, haistaa ja maistaa ja näin todentaa tuotteen käyttökelpoisuus. Parasta ennen- päiväysvanhoja tuotteita voi myös myydä.

Viimeinen käyttöpäivä merkitään herkästi pilaantuviin tuotteisiin, kuten liha- ja maitotuotteisiin.  Viimeisen käyttöpäivän umpeutumisen jälkeen elintarviketta ei saa enää myydä eikä sitä neuvota käytettäväksi. Päiväyksen mentyä ohi ei kyseistä tuotetta voi myöskään käyttää myytävän elintarvikkeen raaka-aineena.

 

Lähteet:

1. MTT Raportti 14: Elintarvikkeiden pakkausvaihtoehtojen ympäristövaikutukset (2011)

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua