Tilaa uutiskirje

Pakkausvalmistajien joulu meni jo

Kuva: Pyroll

Pakkausvalmistajien joulu meni jo

Joulu on kuluttajille pakkausten sesonkiaikaa, mutta miten sesonki vaikuttaa alan yrityksiin? Eipä enää juuri mitenkään, koska pakkausten valmistajat alkavat valmistautua kauteen ja pakkausten menekkiin jo hyvissä ajoin kesällä. Pakkaus-lehden joululehteä luettaessa valmistajien joulukiireet ovat jo takanapäin.

Joillakin pakkausten käyttäjien toimialoilla, esimerkiksi makeisten ja elintarvikkeiden valmistajilla joulu vaikuttaa merkittävästi pakkausten menekkiin. − Joulusesonki alkaa meillä jo heinäkuussa ja jatkuu siitä eteenpäin aina loka-marraskuulle, kertoo kartonkipakkauksia valmistavan DS Smithin Suomen myyntijohtaja Kari Vuori.

Tänä vuonna sesonki alkoi vielä edellisvuosiakin aiemmin.
– Monet kauppiaat halusivat, että joulutuotteet ovat myymälöissä pidemmän aikaa. Korona on selkeästi muuttanut kuluttajien tapaa ostaa ja kuluttaa, sillä erilaisten verkkokaupassa myytävien tuotteiden pakkauksien kysyntä on selkeästi kasvanut, Vuori kommentoi.

Nokian Panimo Oy:n DIY-olutjoulukalenteri, jonkaa sisällöksi sopii niin panimon omat oluet kuin mikä tahansa kuluttajan itse tahtoma sisältö. Kuva: DS Smith.

Joulusesonkia varten DS Smithillä valmistetaan esimerkiksi myyntieräpakkauksia ja ryhmäpakkauksia esimerkiksi suklaakonvehdeille. Jouluna asiakasyritykset tilaavat myös myynninedistämismateriaaleja, kuten erilaisia display-telineitä, myymälälavoja, myyntitelineitä ja lavanauhoja.
– Iso tuoteryhmä on joulukalenterit, joissa on tyypillisesti syötävää tai juotavaa pakattuna, joskus muutakin. On iloista huomata, miten erityisesti aikuisille suunnatut joulukalenterit ovat osa jouluisia pakkauksia! Näistä esimerkkinä Kouvolan Lakritsi Oy:n palkittu joulukalenteri ja myös Nokian Panimo Oy:n joulukalenteri, jonka ideana on, että kuluttaja ostaa valmistamamme kalenterin ja sisällön oman mieltymyksensä mukaan erikseen. Yksilöllisyys on siinä helppo huomioida, kun voi itse valita sisällön kalenterin avaajan mieltymysten mukaan, Kari Vuori jatkaa.

Pyroll valmistaa kuluttajapakkauksia lähes kaikista pakkausmateriaaleista, joten jouluksi valmistuu monenlaista pakkausta. Ei liene liioittelua sanoa, että yrityksen valmistamia pakkauksia löytyy varmastikin jokaisesta päivittäistavarakaupasta kotiin kannetusta ostoskassista.
– Pyrollin tuotannossa vietetään joulua toukokuusta marraskuuhun. Varsinaista joulupakkauspiikkiä ei synny, vaan tuotteita tehdään tasaiseen tahtiin. Lokakuu on kuukausista ehkä kuitenkin kovin joulupakkausten valmistuskuukausi, kertoo Anne Penkari, joka vastaa Pyrollin viestinnästä ja markkinoinnista.

Ensimmäisenä yrityksessä aletaan valmistautua jouluun toukokuussa, jolloin aletaan valmistaa joulupapereita, jotka ovat ehkä Pyrollin joulutuotteista tunnetuimmat. Konvehti- ja muita makeis-
rasioita valmistetaan kesähelteillä ja joulukalentereiden ja lahjalaatikoiden vuoro tulee tuotannossa myöhemmin syksyllä.

Kuva: Pyroll

Muita Pyrollin jouluisia tuotteita ovat esimerkiksi joululaatikoiden ja -kalojen, pipareiden ja torttujen pakkaukset.
– Lisäksi teemme erilaisia juomapakkauksia esimerkiksi erikoisjouluoluille. Tuotannosta valmistuu myös erilaisia lahjalaatikoita ja koteloita. Pussirintamalla tehdään tietenkin paljon joulupusseja. Muovipusseja tehdään esimerkiksi joululeiville ja -limpuille.

Pyrollilla tämänvuotisen joulukauden ei ole huomattu eroavan aiemmista vuosista joulupakkausten tuotannon kannalta.
− Aika samoilla meiningeillä mennään kuin aiempinakin vuosina, Anne Penkari sanoo ja toivottaa lehden lukijoille hyvää joulua.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 8/2020.

Comments are closed.