Tilaa uutiskirje

Paptic ei turhia jarruttele

Havusellusta täysin uudenlaista pakkausmateriaalia valmistava Paptic on vuodesta 2019 lähtien joka vuosi tuplannut liikevaihtonsa, ja vuonna 2022 rikkoi 10 miljoonan euron rajan. Tavoitteena on jatkaa kasvua samaan tahtiin, ja päästä tänä vuonna plussan puolelle, sanoo Esa Torniainen, Papticin strategiasta vastaava johtaja ja yrityksen perustajaosakas.

Esa Torniainen sai eläköityneeltä professoriltaan jokin aika sitten viestin. Tämä oli kuullut Stockmannin kuulutuksen, jossa kehuttiin siellä saatavana olevia ostoskasseja hyviksi kestävän kehityksen lähtökohdista. Professori totesi viestissään, että nyt täytyy kassien olla todella hyviä, kun niistä oikein Stockalla kuulutetaan. – Jotakin tässä on taidettu tehdä oikein, toteaa Esa Torniainen.
Papticin missio on selkeä: materiaalilla halutaan korvata muovia siellä, missä se on mahdollista.
– Suuruudenhullujahan me olemme, mutta muovia korvaavalla tuotteella on kysyntää joka puolella. Muovi on materiaalina hyvä, mutta sen käyttöön liittyy suuria ongelmia. On pakkaustyyppejä, jossa muovia ei voi korvata, mutta siellä missä voidaan, se pitää korvata. Arvioimme, että heittämällä kolmasosa nyt käytössä olevista muovipakkauksista voidaan helposti korvata Papticilla.

Brändeillä valmius investoida
Papticin tarina alkoi, kun VTT:llä työskennellyt Esa Torniainen toisen Papticin perustajaosakkaan ja toimitusjohtajan Tuomas Mustosen kanssa vuonna 2013 alkoi saada yhä enemmän kyselyitä.
– Bränditalot kysyivät toinen toisensa perään muovin korvaavaa materiaalia. Kun samaa kysyttiin 50. kerran alkoi kellot soimaan päässä.
Jotakin päätettiin alkaa kehittää. Molemmilla Papticissa toimivilla perustajaosakkailla oli pitkä tausta metsäteollisuudessa ja tietoa, että puusta voi tehdä monenlaista. Usein korvaavat materiaalit ovat kalliimpia, mutta kyselyiden perusteella brändeillä tuntui nyt olevan valmiutta investoida muovin korvaamiseen.
Kun kehitetään jotakin aivan uutta, on tie yleensä pitkä. – Eteen tulee monta muna-kana -tilannetta: kun ei ole konetta, ei voi valmistaa tuotetta, mutta ilman konetta ei voi valmistaa tuotetta. Silloin muutos tapahtuu hitaasti.

Skaalaus on nopea
Papticin innovaatiossa päätettiin kehittää tuote, jossa olemassa olevaa paperikonekantaa voitaisiin hyödyntää muokkaamalla koneita tarpeen mukaan niin, että havusellusta valmistettavilla tuotteilla on muovinkaltaisia ominaisuuksia, ja se toimii olemassa olevilla pakkauskoneilla kuten muovi tai paperi.
– Skaalaus on siksi nopea, eikä missään kohdassa tarvitse tehdä isoja investointeja.
Kulmakivien asettamisen jälkeen tuotteen kehittäjät halusivat sen olevan myös erottuva – siihen lisättiin haptiset ominaisuudet: Paptic-materiaali tuntuu pehmeältä eikä se rapise ja käytettäessä materiaali vain paranee. Kun idea oli valmis, perustajaosakkaat päättivät kaupallistaa tuotteen itse. Näin syntyi Paptic tilanteessa, jossa valmiina oli yksi patenttihakemus ja pari kassia.
– Tapaamamme asiakkaat eivät tykänneet tuotteesta, he rakastivat sitä. Ongelma tuli, kun he palaverin päätteeksi kyselivät, milloin voimme toimittaa miljoona kassia, jouduimme lupaamaan palaavamme asiaan ja poistumaan takavasemmalle.

Kapasiteetin vangiksi ei jääty
Yritys laitettiin pystyyn KCL:n tiloihin Espoon Otaniemeen. KCL:n koepaperikonetta muokattiin niin, että sillä pystyttiin valmistamaan Paptic-materiaalia. Vuonna 2016 eli 14 kuukautta yrityksen perustamisesta saatiin toimitettua ensimmäiset tuotteet markkinoille Seppälän vaatekauppoihin, mikä silloin tuntui hitaalta.
Pari seuraavaakin vuotta tuotetta tehtiin pieniä eriä, jotka menivät muun muassa pariisilaisen Galleria Lafayette-tavaratalon käyttöön.
– Olimme tilanteessa, jossa meidät tunnettiin, mutta olimme oman kapasiteettimme vankina. Omalla pilot-mittakaavan paperikoneella pystyimme tekemään vain pientä bisnestä ja helvetinmoista tappiota.
Mutta tuote oli ja on hyvin skaalattavissa, joten yhteistyö paperinvalmistajien kanssa alkoi. Tällä hetkellä Papticia tuotetaan kolmessa paperitehtaassa Euroopassa, jossa päämarkkinat edelleenkin ovat. Tehtaat tuottavat kukin ensisijaisesti yhdenlaatuista tuotetta, yksi Paptic Tringaa, toinen Paptic Sternaa ja kolmas Paptic Apusia. Tehtaat pystyvät kuitenkin tarvittaessa toimimaan myös ristiin toinen toistensa backuppina tarvittaessa.
–Toimitamme myös Kaukoitään, ja toivottavasti meillä on tulevaisuudessa materiaalia valmistavia yhteistyökumppaneita myös siellä, sanoo Torniainen.

Kuidut talteen kierrätyksessä
Vielä 2010-luvulla tuotteen biohajoavuus oli pakkausmaailmassa ”se juttu”.
– Me kuitenkin mietimme, että vaikka monista materiaaleista on pulaa, multa ei oikeasti ole maailmasta loppumassa.
Avainsanaksi tuli kierrätys. Tuote sopii jo olemassa oleviin kuitukierrätysjärjestelmiin ja lajitellaan samaan kuin kartonki ja aaltopahvi. Toki materiaali myös biohajoaa ajan myötä, jos se vahingossa joutuu kierrätysjärjestelmien ulkopuolelle, mutta sillä kulmalla tuotetta ei markkinoida.
Papticin materiaalista suurin osa on selluloosakuitua, samoja kuituja kuin paperinkin valmistuksessa käytetään. Siksi kuidut myös saadaan hyvin talteen kierrätysprosessissa.

Iso potentiaali käyttökohteissa
Perunat, karkkipussit ja nenäliinapakkaukset. Esimerkiksi näissä tuotteissa muovipakkaukset pystytään korvaamaan Papticilla suoraan ilman että paino- tai pakkauskoneisiin tarvitsee tehdä muutoksia. Materiaalin käyttö on jo laajentunut myös ruokapakkauksiin. Makeisia materiaalista valmistettuihin pusseihin on pakattu jo jonkin aikaa, mutta viime vuonna saatiin monta uutta käyttäjää vihannespuolelta. Papticista valmistettu sipulipussi voitti ensin ScanStarin-pakkauspalkinnon ja tänä vuonna WorldStarin.
– Papticiin pakattavien tuotteiden kirjo on jo nyt tosi laaja. Yhtenä materiaalin etuna on sen pehmeys. Sovelluksissa, jossa tärkeää on naarmuttamattomuus, paperi ei ole yhtä hyvä materiaali.
Potentiaalisia käyttökohteita riittää myös vaateteollisuudessa, jossa jokainen vaatekappale pakataan erikseen valmistusmaassa ohueen muovipussiin ja puretaan kohdemaan kaupan takahuoneessa ennen vaatteen esillelaittoa.
Etuna tässäkin on kierrätyksen helppous.
– Papticin materiaalille on omat kierrätysinfrat jo olemassa. Ne voi laittaa samaan kuin pahvilaatikot, joissa tuotteetkin kuljetettiin. Kierrätys on tehtävä helpoksi ihmisille, muuten se ei onnistu.
Torniaisen mielestä muotiteollisuudessa, kuten monessa muussakaan teollisuudessa ei kannata edes miettiä siirtymistä biohajoaviin muoveihin, koska niille ei ole keräysjärjestelmää.
Tällä hetkellä Papticin käyttäjät ovat pienempiä brändejä, mutta parhaillaan materiaali on monessa isossa kansainvälisessä yrityksessä testattavana. – Testaukset kestävät 12 kuukautta. Monien maiden sääolosuhteet, esimerkiksi ilmankosteus vaihtelee, joten materiaalia on testattava kaikkina vuodenaikoina.
Mutta potentiaalia on muuallakin, vaikkapa työkaluissa. Monet tee se itse tuotteet – ruuvit, sähkötarvikkeet, pistorasiat ja lelut voitaisiin pakata Papticiin.
– Lelujen pakkaus on tyypillisesti kartonkikotelo, jonka sisällä on lukuisia pieniä muovipussukoita. Ne voi helposti korvata Papticilla. Kuluttajan elämä helpottuu, kun kaiken pakkausmateriaalin voisi lajitella samaan jakeeseen. Ja näin toimii mm. leluvalmistaja Fischertechnik, joka otti Paptic-materiaalin käyttöönsä vuonna 2022.
Vaikka materiaali on muoviton, aina siitä valmistetut pakkaukset eivät sitä ole. Pakkauksia valmistavat jalostajat, kuten Walki, jotka voivat lisätä materiaaliin barrieerikerroksia sovelluksiin, jossa suojauskerroksia tarvitaan.
Tavoite on paitsi kasseissa ja lähetyskuorissa, myös bulkkituotteissa. – Nykyisellään esimerkiksi karkkipussissa Paptic®-materiaalin hinta ei juurikaan eroa muovipussista, mutta toiveissa on saada tuote niin kustannustehokkaaksi, että voimme palvella kaikkia tuoteryhmiä.

Vastuu on yrityksillä
Kuluttajien mielestä on yritysten vastuulla pitää huolta kestävästä kehityksestä. Kun Sokoksen tavarataloissa aikoinaan otettiin Paptic-materiaalista valmistetut kassit käyttöön, tehtiin asiakkaiden keskuudessa kysely, miten tämäntyyppinen teko vaikuttaa asiakkaiden mielikuvaan kauppaketjun vastuullisuudesta.
– 98 sadasta totesi sen vaikuttaneen positiivisesti, mutta lempivastaajani oli asiakas, joka totesi, ettei asia vaikuttanut millään tavalla mielikuvaan. Sen sijaan se olisi vaikuttanut, jos Sokos ei tekisi tämäntyyppistä työtä ympäristön hyväksi eli asiakkaat luottavat brändien kestävän kehityksen strategioihin. Ne kuuluvat brändilupaukseen.
Kymmenen vuotta sitten Torniaisen mukaan brändejä ei kiinnostanut muu kuin kuluttajapakkaukset. Nyt suunta on muuttunut ja viimeisen parin vuoden aikana on alettu kiinnostua enemmän myös kuljetuksista. – On selvää, että nyt yritykset tavoittelevat kestävää kehitystä myös muualla kuin kuluttajarajapinnassa.

Papticin materiaalista suurin osa on selluloosakuitua ja sille on paljon mahdollisia käyttökohteita.

Ison yrityksen funktion jo kunnossa
Seuraava Papticin kehitysaskel on ottaa käyttöön vaahtorainausteknologia, jolloin kuidut saadaan asettumaan materiaalissa tehokkaammin ja tasaisemmin.
– Tulevaisuudessa tuotteet tullaan pakkaamaan moneen muuhunkin hyvään materiaaliin, Paptic haluaa olla yksi niistä, Torniainen toteaa.
Kolmesta perustajasta alkanut firma on vuosien varrella kasvanut. Nyt Espoon-konttorilla työskentelee 25-päinen henkilökunta ja maailmalla on 10 myyjää. Kaksi vuotta sitten yhdeksi omistajaksi tuli japanilainen Itochu kauppahuone, joka markkinoi tuotetta Aasiassa.
Yrityksen liikevaihto kaksinkertaistuu tai jopa kolminkertaistuu joka vuosi. Turhia ei aiota jarrutella. – Tällä vauhdilla olemme viiden vuoden päästä jo 30 kertaa suurempia kuin nyt. Materiaali myös tunnetaan emmekä ole enää pakkausalalla uusi juttu. Tuotetta tehdään kuudella tehtaalla, joista ainakin kaksi hyödyntää vaahtorainaustekniikkaa, jolla tehdään entistäkin keveämpiä ja vahvempia tuotteita.
Nyt on saatu rakennettua myyntiorganisaatio, ja on enemmänkin poikkeus, että Torniainen enää itse käy asiakkaiden luona. – Olemme palkanneet ihmisiä, jotka ovat osaavia ja motivoituneita ja tekevät asioita paremmin kuin itse tekisin – vaikka välillä sitä onkin vaikea myöntää.
Myyntiorganisaation rakentamisen jälkeen Torniaisen viimeisen kahdeksan vuoden aikainen matkustustahti alkaa hellittää. Hiihtolomaakin hän ehti viettää pari päivää 11-vuotiaan tyttären seurana. Ennen koronaa hänellä kului paljonkin aikaa maailmalla.
Kiinnostus yritystä kohtaan on kasvanut myös työnhakijoiden keskuudessa.
– Avoinna oleviin tehtäviimme on hakenut monia osaavia ammattilaisia. Avoin, kannustava ja "kääritään hihat" -tyylinen, läpi koko organisaation menevä tapamme toimia on saanut kiitosta niin uusilta kuin vanhoiltakin työntekijöiltä. Sama henki pyritään säilyttämään, vaikka tiimiläisten määrä kasvaa kovaa vauhtia tulevia vuosina, Torniainen toteaa.
Materiaalin valmistusbisneksessä yritys ei voi olla pieni.
– Kun kasvetaan tietyn pisteen ohi, on oltava samat funktiot kuin isoilla metsäyhtiöilläkin mm. laatuorganisaatio, HR ja kaikki järjestelmät kunnossa. Tämä tarkoittaa, että ensin kasvavat kulut, sitten vasta liikevaihto. Onneksi hallituksemme ymmärtää tämän.
Nyt Papticin kasvussa ei ole hidasteita. – Tänä vuonna päästään plussan puolelle, Torniainen sanoo.

Kasvuloikka myös henkisesti
Startup-yrittäjät kompastuvat joskus siihen, että eivät henkisesti kasva itse yrityksen mukana. Esa Torniainen muistaa, milloin otti ison loikan startupin perustajasta. Hän kuuli käytäväkeskustelun, jossa kerrottiin mitä on tehty. Sekunniksi tuli tuohtumus: miksi minulle ei ole kerrottu. – Mutta sitten tuli helpotus: onneksi minun ei enää tarvitse kaikkea tietää.

Teksti: Johanna Nikunen Kuvat: Paptic

Comments are closed.