Tilaa uutiskirje

Pohjoismaiden parhaat pakkaukset palkittiin

Atrian jauhelihapakkaus Scanstar-kisan paras

Pohjoismaisille pakkausvalmistajille, pakkausten suunnittelijoille tai pakkaajalle on myönnetty kymmenen Scanstar-palkintoa tämänvuotisessa Pohjoismaisessa pakkauskilpailussa. Kuusi palkintoa tuli Suomeen: Scanstarilla palkittiin AR Cartonin, Elteten, Valion, Pyrollin, Stora Enson  ja Atrian pakkaukset. Atrian jauhelihapakkaus, jonka on suunnitellut Packdesign ID, tuomaristo valitsi koko kilpailun parhaaksi. Kilpailuun osallistui yhteensä 22 pakkausratkaisua Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta.

– Pääsimme valitsemaan voittotyöt laajasta ja korkeatasoisesta osallistujajoukosta, jotka edustivat kaikki osallistujamaita. Tämä osoittaa, että pakkausalan osaaminen Skandinaviassa on erittäin korkealla tasolla, tuomaristo sanoo.

Kilpailun tuomaristo on ilahtunut siitä, että pakkausalan toimijat ovat ottaneet toimivuuden ja loppukäyttäjäkokemuksen keskeiseen asemaan pakkauksia suunniteltaessa. Pohjoismaiset pakkausalan toimijat keskittyvät myös vastuullisuuteen ja ympäristönäkökulmiin. Tuomaristo huomauttaa, että pakkausten on oltava toimivia toimitusketjun kaikissa kohdissa: pakkausten on suojattava tuotetta jakelun ajan, sen on tuotava informaatiota käyttäjälleen, oltava kestävän kehityksen mukainen ja helposti hävitettävissä käytön jälkeen.

Tuomaristo valitsi tällä kertaa yhden Scanstar-palkinnon saajan ylitse muiden. Atrian talvella markkinoille tullut jauhelihapakkaus sai tuomastolta Scanstarin lisäksi ”First choice” -maininnan.

Scanstar on yhteispohjoismainen pakkausalan toimijoiden kilpailu, joka on järjestetty vuodesta 1969. Kilpailu on avoin kaikille Skandinaviassa suunnitelluille tai valmistetuille pakkauksille ja sen järjestämisvastuussa ovat vuorovuosina Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan pakkausalan toimialajärjestöt. Suomessa kilpailua edustaa Suomen Pakkausyhdistys ry.

Kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi Suomen Pakkausyhdistyksen toimitusjohtaja Antro Säilä. Tuomariston muodostivat puheenjohtajan lisäksi Lasse Lavrsen, Toms Gruppen (Tanska), Allan Dickner, IKEA (Ruotsi), Ole Anton Bakke, Jotun (Norja) ja Markus Joutsela, Aalto-yliopisto (Suomi). Lisäksi Søren Rahbek Østergaard (Tanska) toimi Pohjoismaisen pakkausyhdistyksen eli SPA:n nimeämänä tarkkailijana ja Johanna Nikunen (Suomi) lehdistön edustajana tuomaristossa.

Scanstar-kilpailun palkinnot jaetaan 29.11. Lahdessa järjestettävän Packaging Summit -tapahtuman yhteydessä. Scanstarilla pohjoismaisessa kilpailussa palkitut pakkausratkaisut pääsevät osallistumaan pakkausalan maailmanmestaruuskilpailuna pidettyyn Worldstar-kilpailuun, jonka järjestäjä on World Packaging Organization WPO.

APak: Simple Sphere

Erittäin tehokas kuljetuspakkaus auton osien logistiikkaan. Kustannustehokas ratkaisu helpottaa työtä ja lisää ergonomiaa, koska pakkaamiseen tai pakkauksen avaamiseen ei tarvita työkaluja. Käsittely on moderni ja ratkaisu on tilaasäästävä niin pakattuna kuin ilman sisältöäkin. Pakkauksen kartonkimateriaali on helppo kierrättää, koska sen sisätämät muoviosat on helppo irrottaa.

Tuottaja: APak ab and Mondi Wellpappe Ansbach GMBH
Suunnittelija: APak ab and Mondi Wellpappe Ansbach GMBH
Käyttäjä: Volvo Car Cooperation

 

 

AR Carton Oy: Orion Sileo pakkaus

Lapsiturvallinen pakkaus koirille tarkoitetun ääniltä rauhoittavan geelin pakkaamiseen. Kartonkipakkauksen innovatiivinen mekanismi ja käytettävyys ovat hyvät ja tuomaristo ei ollut ennen nähnyt vastaavanlaista pakkausta, jossa on lapsilukko. Fiksu, yksinkertainen ja tyylikäs pakkaus, johon tuotteen voi pakata koneellisesti.

Tuottaja: AR Carton Oy
Suunnittelija: Susanna Sotka
Käyttäjä: Orion Oyj

 

Atria: Moderni vakuumipakkaus jauhelihan pakkaamiseen

Vakuumi ”jauhelihan kokoinen pakkaus” edustaa lajissaan täysin uudenlaista pakkausratkaisua. Pakkaus on yksinkertainen, tyylikäs ja toimiva. Joustomuovista valmistettu pakkaus vähentää materiaalin kulutusta ja tilaa niin kuljetuksissa, kaupan hyllyllä, jääkaapissa ja roskiksessa.

Koska tämä pakkaus vakuutti kilpailun tuomariston, sille myönnettiin myös First Choice -kunniamaininta Scanstarin lisäksi.

Tuottaja: Atria
Suunnittelija: Packdesign ID
Käyttäjä: Atria

 

Eltete TPM: The Box -pakkausratkaisu

Pakkaus on suunniteltu raskaiden tuotteiden, mm. koneiden ja laitteiden vientikuljetuksiin. Tuotteet on helppo pakata kartongista valmistettuun pakkauseen. Pakkaus toimitetaan kompaktina ja litteänä, ja se on helppo koota ilman työkaluja.

Tuottaja: Eltete TPM
Suunnittelija: Eltete TPM

Glomma Papp: Skyr-myynti- ja kuljetuspakkaus

Erinomainen vähittäiskaupan ratkaisu, joka lisää brändin hyllynäkyvyyttä. Tarjottimen rakenne on tukeva, mekaanisesti toimiva ja helposti irrotettava. Elegantti ratkaisu, joka suojaa tuotetta hyvin. Molemminpuolinen kolmiomainen ratkaisu on uudenlainen, jollaista ainakaan tuomaristo ei ollut ennen nähnyt.

Tuottaja: Glomma Papp AS
Suunnittelija: Kelly Eldor Hakkebo
Käyttäjä: Q-meierine

Plus Pack: Alumiinivuoan kohokuviointi

Kohokuvionti alumiinivuoassa on uudenlainen idea eikä sellaista ole helppo toteuttaa teknisesti. Uudenlainen tekniikka tarjoaa brändille lisää hyllynäkyvyyttä. Kilpailutyönä oleva vuoka on tukeva ilman kuviointiakin, ja 3 D-kuviointi vahvistaa sitä edelleen.

Tuottaja: Plus Pack AS
Suunnittelija: Bent Egelund

Plus Pack: ZEN Selection platter

Käyttäjäystävällinen tarjotin tapaksille tai salaateille on valmistettu uudenlaisesta materiaalista. Yli puolet käytetystä raaka-aineesta on mineraaleja, mm. kalkkikiveä ja materiaali tekee pakkauksesta haptisesti miellyttävän. Lämpömuovattu tarjotin on monikäyttöinen.

Tuottaja: Plus Pack AS
Suunnittelija: Plus Pack AS

Pyroll: Mätirasia kalakantojen uusimiseen

Kalakantojen elvyttämiseen tarkoitettu mätirasia on valmistettu kartongista. Pakkaus on oivaltava, vaihtoehtoinen tapa käyttää kartonkia, joka maatuessaan vesistöön ei synnytä jätettä. Yksinkertainen ratkaisu, joka ratkaisee ympäristönsuojeluhaasteen. Kartonkisen pakkauksen voi myös toimittaa tilaasäästäen litteänä.

Tuottaja: Pyroll Group Oy
Suunnittelija: Manu Vihtonen, Teemu Jormanainen

Stora Enso Packaging: Uusi pakkausratkaisu kartonkivalaisimille

Valaisinten kujetus- ja myyntipakkauksen suunnittelu tuo aaltopahvipakkauksen parhaat puolet esiin. Suunnittelu on erinomaista ja pakkauksen kaikki pinnat on käytetty. Yleisesti hyvin toteutettu pakkausratkaisu, jossa yksityiskohdat ovat loppuun asti mietittyjä ja tuovat lisäarvoa käyttäjälle.

Tuottaja: Stora Enso Packaging Oy
Suunnittelija: Miia Vettenranta
Käyttäjä: Andbros Oy

Valio-talobrändin litran maitojen harjakattoiset, kokonaan kasvipohjaiset pakkaukset

Valio on siirtynyt käyttämään kaikissa Valio-talobrändin litraisissa maitotölkeissä eli Valio kevytmaidossa, rasvattomassa maidossa, ykkösmaidossa ja täysmaidossa kokonaan kasvipohjaisia raaka-aineita. Tölkkien raaka-aine on vaihdettu oikeasta syystä ja se on tuomariston mukaan askel oikeaan suuntaan. Vihreä vaihtoehto perustuu pitkäaikaiseen kestävän kehityksen suunnitelmaan.

Tuottaja: Tetra Pak
Käyttäjä: Valio

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua