Tilaa uutiskirje

Pohjoismaiden parhaat pakkaukset valittiin: Neljä pakkausalan Scanstar -palkintoa Suomeen

Pohjoismaiden parhaat pakkaukset valittiin: Neljä Scanstar -palkintoa Suomeen

Pohjoismaisille pakkausvalmistajille on myönnetty kahdeksan palkintoa tämänvuotisessa Scanstar-pakkauskilpailussa. Yhteensä puolet palkinnoista eli neljä Scanstaria tuli Suomeen. Suomalaisista yrityksistä palkinnot saivat omilla pakkausratkaisuillaan Adara Pakkaus, DS Smith, Jospak ja Sulapac. Ruotsalaisille yrityksille myönnettiin kaksi palkintoa, Norjaan ja Tanskaan yhdet kumpaankin. Yhteispohjoismaiseen kilpailuun osallistui yhteensä 23 pakkausratkaisua Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta.

Kilpailun tuomaristo kuvaa kilpailuun osallistuneiden pakkausten tasoa korkeaksi. Suurin osa kilpailutöistä oli kuluttajille tarkoitettuja pakkauksia. Yllättävää kyllä, vain muutama kilpailutyö edusti verkkokauppapakkauksia, kommentoi kilpailun jury.

Kestävä kehitys ja käytettävyys olivat edelleen trendinä kilpailutöissä. Kilpailutöiden materiaaleja hallitsi tällä kertaa kuitupohjaisuus – vain muutama kilpailuun osallistunut pakkaus oli valmistettu muovista. Kilpailun tuomaristo arvosti palkintokriteereissään pakkausten suojaavuus- ja käytettävyysominaisuuksia, hyvää käyttäjäkokemusta, pakkauksen tarjoamaa tietoa ja kestävää kehitystä, samoin kuin helppoa hävittettävyyttä käytön jalkeen.

Scanstar on yhteispohjoismainen pakkausalan toimijoiden kilpailu, joka on järjestetty vuodesta 1969. Kilpailu on avoin kaikille Skandinaviassa suunnitelluille tai valmistetuille pakkauksille ja sen järjestämisvastuussa ovat vuorovuosina Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan pakkausalan toimialajärjestöt. Tänä vuonna kilpailun järjesti Tanska. Suomea tuomaristossa edusti Markus Joutsela Aalto-yliopistosta.

Scanstarilla pohjoismaisessa kilpailussa palkitut pakkausratkaisut pääsevät osallistumaan pakkausalan maailmanmestaruuskilpailuna pidettyyn Worldstar-kilpailuun, jonka järjestäjä on World Packaging Organization WPO.

Scanstar-palkitut pakkaukset:

 

 

 

ADARA PAKKAUS KARTONKIKUPPIEN KERÄYSSÄILIÖ

Tuottaja: Adara Pakkaus Oy
Suunnittelija:
 Kaisa Pietilä
Käyttäjä: Kotkamills

Tuomariston kommentit: Käytön jälkeen keräyssäiliöön laitetut kartonkiset juomakupit pinoutuvat eikä kuppikaaosta synny kuten heitettäessä ne tavalliseen roskakoriin tapahtuisi. Tämä on erittäin hyvä tapa kerätä käytetyt kupit ja kuljettaa ne kierrätykseen. Säiliö kuppeineen kelpaa sellaisenaan kartonkikeräykseen. Säiliön pinnat tarjoavat myös hyvät mahdollisuudet tuotteen brändäykseen ja kuppien tuoteominaisuuksista informoimiseen.

 

 

Jospak Oy – kuitupohjainen vuoka

Tuottaja: Jospak Oy
Suunnittelija: Vuoka Jospak Oy, ulkoasudesign Pouttu Oy
Käyttäjä: Pouttu Oy

Tuomariston kommentit: Designkokonaisuus, jossa otetaan huomioon visuaalisuus, materiaalinkäyttö ja kierrätys. Vuoan pohjaan on painettu pakkauksen kierrätysohjeet. Käytön jälkeen vuoan kartonkimateriaalista voi irroittaa muovikalvon, joka helpottaa pakkauksen kierrätystä. Koko pakkauksen suunnittelu tukee kestävää kehitystä.

 

 

DS Smith Finland – Juomien kuljetuspakkaus

Tuottaja: DS Smith Finland
Suunnittelija: Jyrki Petrelius
Käyttäjä: Juomavalmistajat

Tuomariston kommentit: Yksinkertainen ja tehokas aaltopahvinen ratkaisu, joka tasapainottaa lavalle pinottujen juomapakkauskerrokset. Samalla aaltopahvirakenne suojaa juomatölkkien korkkeja. Nerokas ja minimalistinen suunnittelu vähentää materiaalintarvetta ja sitä voi käyttää erottamaan samalle lavalle pakattuja eri tuotteita toisistaan sekä kuljetuksessa että kaupan esillepanossa. Kierrätysmateriaalista valmistettuna pakkaus on kestävän kehityksen mukainen ja toimiva.

 

 

Sulapac Oy – Kohinoor-korujen rasia

Tuottaja: Sulapac Oy yhteistyössä Kultakeskus Oy:n kanssa
Suunnittelija: Ilkka Harju
Käyttäjä: Kultakeskus Oy

Tuomariston kommentit: Ekologinen FSC-sertifioidusta puusta ja sidosaineista valmistettu pakkaus. Elegantti ulkoasu, jota on miellyttävä käsitellä. Pakkaus on täysin biohajoava ja sen voi valmistaa olemassaolevilla tuotantolinjoilla. Pakkaus tuo lisäarvoa tuotteelle. Pakkausratkaisu on erittäin hyvä ja sopii hyvin luksustuotteisiin ja pakkausrasiaksi brändeille, joille kestävän kehityksen arvot ovat tärkeitä.

SCA Forest Products AB - Hernö Gin & Tonic -setti (Ruotsi)

Tuottaja: The Archwise Licensee
Suunnittelija: Mattias Bodell, Arcwise Design Lab, SCA, Ella Järlehag, Arcwise Design Lab, SCA and Maria Åman, Hernö Gin AB
Käyttäjä: Hernö Gin AB

Tuomariston kommentit: Erilainen muotoilu tekee pakkauksesta erottuvan hyllyssä. Sen lukitusmekanismi on nerokas. Mekanismi samalla erottelee pullot pakkauksen sisällä, joka toisaalta hieman vaikeuttaa avaamista. Pakkaus on helppo kantaa muotoilunsa ja kantokahvan materiaalin ansiosta. Näppärä tapa muotoilla aaltopahvia, muotoilu tarjoaa hyvät mahdollisuudet brändäykselle.

DS Smith Packaging AB – Kaksipuolinen verkkokauppapakkaus (Ruotsi)

Tuottaja: DS Smith Packaging Sweden AB
Suunnittelija: David Engelbrektsson
Käyttäjä: Verkkokaupat

Tuomariston kommentit: Fiksu verkkokaupan pakkausratkaisu, jota voi käyttää tuotteen toimituspakkauksena ja toisinpäin käännettynä palautuspakkauksena. Yksiosainen aaltopahvipakkaus voidaan taitella vaivattomasti muotoonsa, joskin ohjeet voisi olla painettu pakkaukseen. Pakkauksen voi brändätä ja se sopii hyvin lahjapakkaukseksi. Viestii kestävän kehityksen ratkaisusta materiaalillaan.

MULTIVAC A/S – Kaksiosainen lihaleikkelepakkaus (Tanska)

Tuottaja: MULTIVAC A/S
Suunnittelija: MULTIVAC A/S
Käyttäjä: Rema 1000

Tuomariston kommentit: Pakkausratkaisu, joka pyrkii minimoimaan ruokahävikkiä. Pakkauksessa on kaksi erillistä kerrosta, joiden ansiosta viipaleet säilyvät pidempään. Kun ensimmäinen kerros avataan, tuote säilyy syömäkelpoisena viiden päivän ajan, mutta toiseen kerrokseen pakatut tuotteet ovat käyttäkelpoisia vielä 30 päivää. Pakkauksen valmistamisen aiheuttama ympäristövaikutus on paljon pienempi kuin mitä ruokahävikki aiheuttaisi, mikä on hyväksi ympäristölle.

Glomma Papp AS – “Smartcorner” (Norja)

Tuottaja: Glomma Papp AS
Suunnittelija: Naug & Venner ja Ulf Peter Lande (Glomma Papp)
Käyttäjä: Joh. Johansen

Tuomariston kommentit: “Smartcorner” -ratkaisun avulla tuotteet saa esille uudenlaisella tavalla – myymälädisplay voidaan kasata erilaisiin muotoihin myymälöissä. Tämä tuo mahdolliseksi esitellä tuotteet ja brändin uudenlaisessa valossa. Leikkisä aaltopahviratkaisu tarjoaa useita erilaisia sijoittelumahdollisuuksia.

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua