Tilaa uutiskirje

Pohjoismaiden parhaat valittiin – ScanStar peräti 17 pakkaukselle

Pohjoismaiden parhaat valittiin – ScanStar peräti 17 pakkaukselle

 

Pohjoismaisille pakkausvalmistajille on myönnetty yhteensä 17 palkintoa tämänvuotisessa ScanStar-pakkauskilpailussa. Suomalaiset pakkausratkaisut saivat kahdeksan palkintoa. 

Kilpailun 29 osallistujaratkaisua edustivat laajasti pakkausalaa: mukana oli logistiikkaratkaisuja, elintarvikepakkauksia, lahjapakkauksia ja myymäläpakkauksia niin isoilta kuin pieniltäkin alan yrityksiltä. Koska kilpailu on skandinaavinen, valtaosa kilpailuun osallistuneiden pakkausten materiaaleista oli luonnollisesti kartonkia, ja vain muutama pakkausinnovaatio edusti muoviratkaisuja. Kilpailu kuitenkin osoitti, että palkintosijoilla on tilaa myös muovisille ratkaisuille, kunhan muovia käytetään oikealla tavalla.

Kilpailun tuomaristo antoi ”Most sustainable packaging” -erikoismaininnan DS Smithin Arla Unikalle aaltopahvista toteuttamalle verkkokauppapakkaukselle, joka säilyttää tuotteet viileässä kuljetuksen ajan ja korvaa ennen käytössä olleen EPS-pakkauksen.

ScanStar on yhteispohjoismainen pakkausalan toimijoiden kilpailu, joka on järjestetty vuodesta 1969. Kilpailu on avoin kaikille Skandinaviassa suunnitelluille, valmistetuille tai käytettäville pakkauksille ja sen järjestämisvastuussa ovat vuorovuosina Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan pakkausalan toimialajärjestöt. Tänä vuonna kilpailun järjesti Suomen Pakkausyhdistys ry. Suomea tuomaristossa edustivat lehtori Hanna Koivula Helsingin yliopistosta ja tuomariston puheenjohtajana toimi toimitusjohtaja Antro Säilä Suomen Pakkausyhdistyksestä. Johanna Nikunen, Pakkaus-lehti toimi lehdistön edustajana tuomaristossa. Muut tuomariston jäsenet olivat Lasse Lavrsen, Toms Gruppen (Tanska), Lars Windeman, Volvo Cars (Ruotsi) ja Ole Anton Bakke, Jotun A/S (Norja). Lisäksi Mikael Gallstedt Stora Enso (Ruotsi) toimi kilpailun tarkkailijana.

-–Kaikki kilpailuun osallistuneet yritykset osoittavat, että kyseisessä yrityksessä suhtaudutaan tuotekehitykseen vakavasti. Toimin itse ostajana ja pidämme ostotilanteessa tapana kysyä pakkausten tuottajilta, ovatko he menestyneet alan kilpailuissa. Jos menestystä on tullut, on se merkki halusta kehittää entistä parempia ratkaisuja, sanoo tuomariston jäsen Lars Windeman.

ScanStarilla pohjoismaisessa kilpailussa palkitut pakkausratkaisut saavat oikeuden osallistua pakkausalan maailmanmestaruuskilpailuna pidettyyn WorldStar-kilpailuun, jonka järjestäjä on World Packaging Organization WPO.

 

APAK – Kuljetuspakkaus yhdeksälle jarrutehostimelle

Tuottaja: Mondi Ansbach
Suunnittelija:
aPak AB ja Mondi Ansbach
Käyttäjä: Volvo Cars AB

Tuomariston kommentit:
Auton jarrutehostimien kuljetuslaatikon suunnittelussa aaltopahvin ominaisuudet on valjastettu parhaaseen mahdolliseen käyttöön. Kustannustehokas, yksinkertainen, edullinen ja kestävän kehityksen mukainen ratkaisu. Pakkaus on silti yksinkertainen, vaikka sen sisäpuolinen rakenne on monimutkainen. Tuomaristo kiitti pakkausta myös sen työskentelyergonomiaa parantavasta rakenteesta.

APAK – Auton lampun varaosapakkaus

Tuottaja: Mondi Ansbach
Suunnittelija: aPak AB ja Mondi Ansbach
Käyttäjä: Volvo Cars AB

Tuomariston kommentit:
Ainutlaatuinen ja elegantti autoteollisuuden varaosan kuljetuspakkaus. Pakkauksessa on hyödynnetty aaltopahvin jäykkyys ja taivutusominaisuudet parhaalla mahdollisella tavalla ja käytetty nämä ominaisuudet suojaamaan pakkauksen helposti rikkoutuva sisältö hyvin kuljetuksen aikana ilman kuplamuovia tai muuta suojausta.

 

Atria – Maustamispakkaus

Tuottaja: Atria
Suunnittelija: Atria
Käyttäjä: Päivittäistavarakauppa, kuluttajat

Tuomariston kommentit:
Pakkauksessa liha ja maustemarinadi ovat erillisinä, ja ne neuvotaan yhdistämään ennen ruuan valmistamista. Aivan uudenlainen pakkausinnovaatio, jossa käytettävyys ja käyttömukavuus on viety huippuunsa ja muovin määrää on saatu vähennettyä. Pakkaus edistää myös hygieniaa, koska tuotteen voi siirtää suoraan pakkauksesta pannulle ilman, että siihen tarvitsee käsin koskea tai siirtää eri astiaan marinoitumaan. Tuote myös näkyy pakkauksesta läpi, joten asiakas näkee mitä ostaa. Helppo pakkaus kierrättää.

DS Smith – Arla Unika -verkkokauppapakkaus

Tuottaja: DS Smith Packaging Denmark
Suunnittelija: Mette Staal
Käyttäjä: Arla Foods Denmark

Tuomariston kommentit:
Viehättävä, elegantti, materiaalia säästävä, mutta silti yksinkertainen verkkokauppapakkaus kylmäkuljetusta vaativille elintarvikkeille, joka korvaa ennen käytössä olleen EPS-ratkaisun. Pahvipakkauksessa on eristeet, joten tuotteet pysyvät kylminä kuljetuksen ajan sekä kosteussuoja, joka sekin on kuitupohjainen. Helppo avata, tervehdyskortti sisäkannessa luo oman lisänsä avaamiskokemukseen.

 

DS Smith – Ruumisarkku

Tuottaja: DS Smith Packaging Sweden AB
Suunnittelija: Claes Pettersson
Käyttäjä: Europa kistan AB

Tuomariston kommentit:
Kierrätetystä kartongista valmistettu vaihtoehto perinteiselle ruumisarkulle herättää tunteita. Innovatiivista suunnittelua vaatimuksenmukaisine rakenteineen sekä ympäristön että taloudellisuuden näkökulmasta. Ajan hengen mukainen.

 

DS Smith – Joulukalenteri

Tuottaja: DS Smith
Suunnittelija: Heidi Tikkala (rakennesuunnittelu) ja Riitta Kauppila (graafinen suunnittelu)
Käyttäjä: Kouvolan Lakritsi Oy

Tuomariston kommentit:
Perinteisestä joulukalenterista poikkeava laatikkomainen ratkaisu. Kalenteri on kokonaan kartongista valmistettu eli muovia ei tarvita lainkaan, joten pakkaus on helppo hävittää kartonkikeräykseen. Nerokas ja tukeva sisäratkaisu, jolla on myös jatkokäyttöä lasten leikeissä. Tuomaristo pohti, olisiko sisäratkaisu voinut olla rakenteellisesti kuitenkin vieläkin parempi, kun nyt se koostui monista pienistä osista.

Econopack – Tomaattirasia

Tuottaja: Econopack AB
Suunnittelija: Göran Berndtsson
Käyttäjä: Peckas Naturodlingar AB

Tuomariston kommentit:
Kokonaan kartongista valmistettu yksinkertainen ja kevyt, mutta silti hyvin tuotetta suojaava pakkaus pikkutomaateille, joka on helppo koota ja täyttää. Sisällön tuoreus on hyvin näkyvissä pakkauksen aukoista, joita on pakkauksen kaikilla sivuilla.

Glomma Papp – Kick-makeisten myyntiteline

Tuottaja: Glomma Papp AS
Suunnittelija: Knut Hildebrandt
Käyttäjä: Cloetta AB

Tuomariston kommentit:
Täysin valmis, tukeva makeispatukoiden myyntiteline koostuu yhdestä osasta, joka kuljetuslaatikosta purettaessa pystyttää itse itsensä. Myös esille tarkoitetut makeispatukkalaatikot on pakattu valmiiksi aaltopahvista valmistettuun telineeseen. Ratkaisu helpottaa myyjän työtä kaupassa.

Glomma Papp – Osterien kuljetuslaatikko

Tuottaja: Glomma Papp AS
Suunnittelija: Ulf-Petter Lande
Käyttäjä: Norwegian Shores Seafood CO

Tuomariston kommentit:
Luksuspakkaus luksustuotteelle, joka todistaa, että kestävän kehityksen mukainen pakkaus voi olla myös elegantti. Kartongin vahamainen pinta eristää kosteutta, ja pakkauksen kulmat on suunniteltu siten, että nesteet eivät pääse valumaan pakkauksesta.

Metsä Board – Arctic Blue Gin -pullon kotelo

Tuottaja: Hazen Paper Company ja AM Packaging
Suunnittelija: Metsä Boardin pakkaussuunnittelutiimi
Käyttäjä: Arctic Brands Group Oy

Tuomariston kommentit:
Erittäin hieno hologrammipainatus luksustuotteen pakkauksessa. Taivekartongista valmistettua koteloa käänneltäessä painatuksen revontulet näyttävät leiskuvan ja vaikutelmaa lisää pakkauksen kohokuviointi. Tuomariston mukaan on oikea suuntaus, että luksustuotteelle saadaan aikaan luksuspakkaus ilman, että pakkaukseen tarvitsee lisätä mitään elementtejä. Pelkkä kartonkikotelo riittää.

 


Orkla – Jordan-hammasharjapakkaus

Tuottaja: Orkla Home & Personal Care
Suunnittelija: Jordan Design & Packaging Team
Käyttäjä: Päivittäistavarakauppa, kuluttajat

Tuomariston kommentit:
Kierrätyskuidusta muovattu hammasharjapakkaus korvaa entisen muovisen pakkauksen. Läpinäkyvästä pakkauksesta luopuminen on rohkeaa, vaikkakin tuotteen etiketissä on kuva sisällä olevasta hammasharjasta lähes luonnollisessa koossa. Pakkauksen ympäri kiertyvä etiketti toimii myös pakkausta avatessa. Pakkaus sopii hyvin yhteen itse sisällön kanssa, sillä hammasharjat on valmistettu kierrätysmuovista.

 


Paptic – Verkkokauppapakkaus

Tuottaja: Paptic Oy
Suunnittelija: Stockmann Oyj
Käyttäjä: Stockmann Oyj

Tuomariston kommentit:
Papticin kehittämä kuitupohjainen, muovia korvaava materiaali kestää kosteutta ja on kestävää. Pakkausmateriaali on miellyttävän tuntuista, eikä siitä kuulu rapisevaa ääntä. Verrattuna aaltopahviin Papticin verkkokauppapakkaus vie vähemmän tilaa ja on nopeampi käyttää. Tuomariston mukaan kuitukierrätykseen lajiteltava materiaaliratkaisu on askel oikeaan suuntaan.

 


Pyroll / Package Media – Domino-keksipakkaus

Tuottaja: PackageMedia Oy / Pyroll Group Oy
Suunnittelija: Pyroll Group Oy / Takon Kotelotehdas Oy
Käyttäjä: Oy Karl Fazer Ab / Fazer Domino

Tuomariston kommentit:
Domino-keksien koteloihin on painettu 1200 erilaista kuluttajien lähettämää kuvaa heidän lempipaikoistaan Suomessa. Pakkaus yhdistää digitaalista ja fyysistä maailmaa. Tuomaristo piti pakkausratkaisun tavasta sitouttaa tunnetun tuotteen kuluttajia tuotteeseen. Tuomaristo ennustaa pakkauksessa olevan myös keräilyarvoa.

 


Smurfit Kappa – Kukkakimppujen verkkokauppapakkaus

Tuottaja: Smurfit Kappa Sweden-Norway
Suunnittelija: Thomas Pigniczky
Käyttäjä: Euroflorist

Tuomariston kommentit:
Aaltopahvipakkaus sopii hyvin tarkoitukseensa eli kukkakimppujen lähettämiseen verkkokaupan kautta. Pakkauksen toimivuus ja suojausominaisuudet saivat kiitosta. Tuomaristo piti myös pakkauksen ulkoasusta ja sen tarjoamasta mahdollisuudesta lähettää vastaanottajalle kimpun ohessa muutakin, esimerkiksi suklaata.

 


Stora Enso – Jäätelöjoulukalenteri

Tuottaja: Van Genechten Packaging, Unkari
Suunnittelija: Outi Honkavaara, Stora Enso Packaging, Suomi
Käyttäjä: Vanhan Porvoon Jäätelötehdas

Tuomariston kommentit:
Hieno, lähes muoviton joulukalenteritoteutus jäätelölle. 24 pientä jäätelöpikaria on sijoitettu kartonkialustalle, joka pitää ne paikoillaan. Pakkaus houkuttelee ostamaan, ja moni tuomaristonkin jäsen ilmoitti spontaanisti haluavansa ostaa tuotteen!

 

Stora Enso – Ruukkukukan kuljetuspakkaus

Tuottaja: Stora Enso Packaging, Suomi
Suunnittelija: Miia Vettenranta, Stora Enso Packaging, Suomi
Käyttäjä: Kesko Oyj

Tuomariston kommentit:
Nerokas ja toimiva ratkaisu, joka helpottaa ruukkukukan kuljetusta kukkakaupasta saajalle. Arkipäivän luksuspakkaus, joka toivottaa saajalleen iloa ja onnea. Pakkaukseen on helppo lisätä onnittelukortti. Helppo myös lajitella kartonkipakkausjätteen mukana.

 

Stora Enso – Lämmityspellettilaatikko

Tuottaja: Stora Enso Packaging, Suomi
Suunnittelija: Karoliina Pennanen, Stora Enso Packaging, Suomi
Käyttäjä: Stora Enso Wood Products

Tuomariston kommentit:
Laadukas ja pakkaukseen integroidun kantokahvan ansioista tehokas sovellus sekä tuotteen kuljetukseen, säilytykseen että käyttämiseen. Loppuun asti mietitty pakkaus, josta pelletit voi kaataa suoraan uuniin.

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua