Tilaa uutiskirje

Rohkeus vie brändin huipulle

Rohkeus vie brändin huipulle

Luotettavuus ja kotimaisuus ovat tärkeitä arvoja Bernerin valmistamille brändituotteille, samoin kuin ekologisuus ja kestävä kehityskin. LV, Oxygenol, XZ, Tummeli ja Herbina ovat kaikkien suomalaisten tuntemia, Bernerin omia brändejä. Yrityksessä on myös kymmeniä edustusbrändejä.

Kun tuotteita on paljon, tarvitaan myös paljon pakkauksia. Ja kun pakkauksia on paljon, myös uudistusprojekteja on jatkuvasti meneillään. Pakkaukset ovat Bernerillä brand managerien vastuulla. Kukin manageri vastaa tuotesarjojen pakkausten visuaalisesta ilmeestä. – Sparraamme paljon keskenämme varsinkin visuaalisen puolen asioista, LV- ja Oxygenol-tuotteiden brand manager Sanni Väinölä kertoo. Lisäksi yrityksen pakkausasioiden teknisestä puolesta vastaa pakkausasiantuntija.
Sanni Väinölä on ollut talossa jo pitkään ja uudistanut oman arvionsa mukaan useampia satoja pakkauksia. LV on Bernerin tunnetuimpia tuotteita, ja sarjan pakkausilmeen uudistuminen on parhaillaan käynnissä. Tarkoitus on lanseerata uusi ulkoasu ensi vuoden keväällä. – Työ on iso. Sarjaan kuuluu tuotteita moniin eri käyttötarkoituksiin, joten pakkausvaihtoehtojakin on todella monia.

Kaikki Bernerin omien brändien tuotteet ja myös suurin osa pakkauksista valmistetaan Suomessa.  Ainoastaan aerosolit tulevat Ruotsista, koska kosmeettisten aerosolien valmistusta ei Suomessa ole ollut moneen vuoteen.  Pakkausten vaatimukset vaihtelevat tuotesarjojen sisälläkin. Eri tuotteiden pakkauksilta vaaditaan erilaisia asioita.

– Esimerkiksi käsisaippuan pumppupulloa pidetään kotona esillä, eli sen muotokieli ja ulkoasu on tärkeä. Teetämme siitä LV-sarjan uudistuksen myötä uuden muotin. Pyykinpesuainepullon suunnittelussa taas korostuu käytettävyys.

LV-tuotesarjaan, johon kuluu valtava valikoima tuotteita, tarvitaan myös iso määrä erilaisia pakkauksia: paperipakkaus palasaippualle, pullo pesuaineelle, tuubi voiteelle, kartonki, muovipussi… kuluttajalle halutaan tarjota monia vaihtoehtoja tuotesarjan sisällä.

Pakkauksen on toimittava tuotantolinjalla, joten myös tehtaan näkemys vaikuttaa suunnitteluun. Monia muitakin asioita on otettava huomioon uusintatyössä: Pakkaukset on optimoitava lavojen koon mukaan, samoin kuin sopimaan myymälädisplayhin.

– Tuotteen suojaus eli tuoteturvallisuus on ykkösasia pakkausta suunniteltaessa. Materiaalien optimointi on tärkeää, mutta se on vasta toisella sijalla tärkeysjärjestyksessä. Pakkausmateriaalien käyttöä yritetään vähentää esimerkiksi niitä ohentamalla tai löytämällä uusia ja innovatiivisia ratkaisuja, kuten esimerkiksi Sulapacin pakkaus, XZ-tuotteiden brand manager Elina Seppänen kertoo.

Pakkausuudistusten visuaalisen ilmeen suunnittelussa kumppanina Bernerillä on aina suunnittelutoimisto. Kumppanina käytetään vaihtelevasti kotimaisia ja ulkomaisia toimistoja. Tärkeää kumppanin valinnassa on vahva osaaminen pakkauksista.

– Etsimme aina juuri kullekin brändille sopivaa, parasta kumppania. Parhaillaan yhteistyötä tehdään 4–5 suunnittelutoimiston kanssa, Elina Seppänen kertoo.

Yhteistyö käsittää sekä pakkausmuotin että -ilmeen suunnittelun. Joskus käyttöön otetaan standardipakkaus, jolloin muottia ei tarvita ja uusitaan pelkkä ilme.

Kuluttajat valveutuneita

– Kuluttajat ovat huolissaan pakkauksista, mm. niissä käytettävistä muoveista ja antavat paljon palautetta. Koska kuluttajat ovat yhä valveutuneempia, myös kyselyjen määrä on lisääntynyt, Elina Seppänen sanoo.

Kuluttajien palautetta kuunnellaan tarkalla korvalla. Ylipakkaaminen ja muovi ovat toistuneet viime aikojen kommenteissa. – Kaikesta muovijätteestä kosmetiikkapakkausten osuus on kuitenkin vain parin prosentin luokkaa, hän jatkaa.

Tammikuussa Berner lanseeraa uuden Heti-tuotesarjan kodinsiivoukseen. Samannimistä sarjaa on valmistettu ammattipuolelle jo kauan, mutta nyt markkinoille tulee seitsemän tuotteen sarja kuluttajille. Sarjan kaikki pakkaukset on valmistettu kierrätetystä muovista – sitä kuluttajat nyt arvostavat. Myös Bernerillä arvostetaan suomalaiseen tapaa järjestää pakkausten kierrätys.

– Seuraamme tarkasti muovien kierrätysmahdollisuuksien kehittymistä. Alamme käyttää kierrätettyä muovia myös muissa pakkauksissamme heti, kun se on riittävän puhdasta kosmetiikkapakkauksiin. Suomessa kierrätys toimii hyvin. Toki kehitettävääkin on, mutta hyvään suuntaan ollaan menossa, sanoo Daniela Berner-Ax, joka vastaa Heti-tuotesarjasta.

On tutkittu, että kierrätettyyn muoviin jää paljon tuoksujäämiä, joten hajusteettoman brändin pakkauksiin kierrätysmuovi ei ainakaan vielä sovi.

– Heti-kodinsiivoussarja on mahdollisimman ekologinen ja samalla tehokas. Heti-sarjasta on jätetty kaikki turha pois, siinä ei esimerkiksi ole väriaineita, toteaa Daniela Berner-Ax.

Uuteen Heti-sarjaan kuuluu myös pyykkietikka. Etikkaa on käytetty perinteisesti paljon puhdistus- ja raikastusaineena ja se haihtuu pyykin kuivuessa. Jäljelle jää tuotteen kevyt tuoksu. Rajamäen etikka on Bernerin oma tuote, jota valmistetaan yrityksen Heinäveden tehtaalla.

Vaikka haluttaisikin, niin aina materiaalia ei pystytä keventämään. Tuoksuttomien tuotesarjojen pakkauksissa pitää otta huomioon erilaisia asioita.

– Kun pakkausmateriaaleja pyritään muuten ohentamaan ja minimoimaan, käytämme esimerkiksi paperipakkaukseen pakatun LV-palasaippuan suojana paksumpaa pahvikerrosta myymäläpakkauksessa. Koska kaupoissa ei ole erikseen tuoksuttomia hyllyjä, myymäläpakkaus estää tuoksun siirtymisen viereisistä tuotteista. ”Ylipakkaamiseen” on tässä tapauksessa syy.

Moninkertaisista pakkauksista on Bernerillä kuitenkin mahdollisuuksien mukaan luovuttu. – Herbina-hammastahnassa emme käytä tuubin suojana enää pahvikoteloa, kertoo tuotteesta vastaava Daniela Berner-Ax.  Tämä tuo pakkaussuunnitteluun kuitenkin lisähaastetta.

– Lakisäteiset tuotetiedot INCI-luetteloineen ja EAN-koodeineen on saatava mahtumaan pakkaukseen kahdella kielellä olevien tekstien lisäksi. Myös brändielementit pitää olla näkyvästi esillä. Kun tuote on pieni, kuten esimerkiksi silmänympärysvoidetuubi, on tässä haastetta. Jollakin keinolla tuotteen on erotuttava kaupan hyllyssä.

Lahjapakkaus kaupan päälle

Berner tekee tuotteistaan myös erikoispakkauksia, esimerkiksi XZ-shampoota ja hoitoainetta pakataan hammastahnan kanssa Muumi-peltirasiaan joulumyyntiä varten. Kuluttajalle nämä erikoispakkaukset eivät maksa enempää kuin sisällä olevat tuotteet, rasian saa ikään kuin kaupanpäällisenä. – Kuluttajien kriittisyys on kuitenkin kasvanut, eikä koteihin enää välttämättä haluta ylimääräistä tavaraa, sanoo Elina Seppänen.

Ennen pakkausuudistusten lanseerausta kysytään myös kuluttajien mielipidettä ja testataan eri vaihtoehtoja esimerkiksi visuaalisesta ilmeestä. Joskus mielipide menee ristiin oman väen näkemyksen kanssa. – Esimerkiksi Herbina-tuotesarja on täysin vegaaninen. Mietimme, ärsyttääkö se käyttäjiä, mutta kuluttajat eivät ole olleet sitä mieltä, Daniela Berner-Ax mainitsee.


3 Kysymystä

Mistä et luovu, Daniela Berner-Ax?
- Oikeastaan olen luopunut vesien raahaamisesta kotiini. Teen kuplavettä Sodastream-laitteella ja herkkupäivänä lisätään makuja lapsille.

Miten kierrätät, Elina Seppänen?
- Kerrostalossa on hyvät mahdollisuudet kierrättää pakkaukset. Meillä on taloyhtiössä lasin, kartonkien, paperien, metallien ja nyt myös muovien keräys. Muovien huuhtelu on todella tärkeää, mutta minun on ollut vaikea saada mies huuhtelemaan muovipakkaukset. Välillä huuhtelen ne itse salaa uudelleen.

Mikä on suosikkipakkauksesi, Sanni Väinölä?
- No Sulapacin pakkaus tietenkin, mutta jos sitä ei oteta lukuun, niin Valion rahkapurkki on mielenkiintoinen ratkaisu. Siinä on irrotettava pahvikerros, jonka alla olevaa muovipurkkia on pystytty ohentamaan. Tämä on innovatiivinen ratkaisu.


LV-tuote kauppoihin Sulapacin purkissa

Markkinoille tulee marraskuussa ensimmäinen Sulapac-pakkaukseen pakattu LV-sarjan tuote, yleisvoide, joka sopii mm. huuliin. Sen saa, kun ostaa Sokoksesta kaksi muuta LV-sarjan tuotetta. Biohajoavat pakkaukset tuovat tuotteen säilyvyyteen omat haasteensa, joten on tärkeää että kuluttaja lukee pakkausmerkintöjä.

Bernerin ja Sulapacin välinen yhteistyösopimus julkistettiin lähes tarkalleen vuosi sitten. Berner haluaa olla mukana kehittämässä Sulapacin kaltaisia, innovatiivisia pakkausratkaisuja. – Vaikka pakkausratkaisu ei ole vielä valmis, haluamme silti olla omalta osaltamme matkassa mukana tukemassa sen
kehitystä, sanoo Sanni Väinölä.


XZ on Bernerin ikoninen brändi, jonka uudistuksia pitää tehdä kieli keskellä suuta. XZ Aito Öljyhoito on hiustenhoitosarjan ensimmäinen tuote, joka on hoitanut suomalaisten hiuspohjaa yli 60 vuoden ajan. Sen on kehittänyt Irma Andersin, joka kärsi hiuspohjan ongelmista ja valmisti itselleen hoitavan tuotteen, jota ystävättäretkin halusivat ottaa käyttönsä. Myöhemmin hän myi reseptin Bernerille. – Ikonisen tuotteen brändiuudistukset pitää tehdä varoen. Parasta on, jos kuluttaja ei huomaa pakkausten uudistuneen, vaikka verrattaessa sitä vanhaan muutos on voinut olla isokin, Sanni Väinölä sanoo.
– Ikonisten brändien pakkausuudistuksissa on huomioitava brändin vahva perintö. Tuotteen on oltava kuluttajalle myös jatkossakin tunnistettava, jatkaa Elina Seppänen.


Digiä pakkauksiin

Bernerillä on kokeiltu myös lisättyä todellisuutta yhteistyössä Rovion kanssa XZ-shampoissa ja Oxygenol-hammastahnoissa. Lataamalla Zappar-sovelluksen älypuhelimeen saa Angry Birds-pakkauksen skannaamalla vihaisten lintujen hahmot näkyviin. Niiden kanssa voi ottaa vaikka kuvan.

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua