Tilaa uutiskirje

Rynnistys käsidesimarkkinoille

Rynnistys käsidesimarkkinoille

Kun ensimmäiset ohjeet käsihygienian tärkeydestä Covid19-epidemian ehkäisyssä alkoivat ilmestyä Suomen mediassa, tyhjenivät hyllyt käsidesipulloista ensin apteekeissa, sitten myös muissa näitä tuotteita myyvissä myymälöissä. Monet paikat joutuivat myymään ei oota. Salamannopeasti valmistajat moninkertaistivat tuotantoaan ja myös aivan muunlaisten tuotteiden valmistajat aloittivat tuotannon.

Maailmalla on nyt käsidesien markkinat ja samaan aikaan esimerkiksi sellaisten alkoholijuomien, joita yleensä myydään paljon laivoilla ja ravintoloissa, menekki on koronatilanteesta johtuen voimakkaasti pienentynyt. Monet tislaamot, panimot ja muut yritykset, muun muassa suksivoiteita valmistava yritys muunsivat tuotantoaan nopeasti ja alkoivat valmistaa käsidesinfektioaineita koronaviruksen levitessä Suomeen. Myös sellaiset valmistajat, joilla on jo pidempi kokemus käsidesien valmistuksesta, ovat joutuneet nostamaan tuotantoaan vastatakseen kasvaneeseen kysyntään.

Kuva: Kyrö Distillery

Kyrö Distillery oli ensimmäisiä, jotka tiedottivat alkaneensa valmistaa yritykselleen aivan uutta tuotetta.
– Kun aloitimme projektin, kielsi valvovan viranomaisen ohjeistus käsidesin valmistuksen ja pakkaamisen samassa elintarvikehyväksytyssä tilassa, jossa alkoholituotteitamme valmistetaan. Rakensimme käsidesin tuotannolle sopivat tilat tislaamon pihapiirissä sijaitsevaan toiseen rakennukseen, johon hankittiin pakkauslaitteistot. Nesteelle meillä oli jo valmiiksi soveltuvat sekoitusastiat olemassa. Ohjeistus tosin kumottiin hieman myöhemmin, mutta nyt meillä on oma käsidesilinjasto Isossakyrössä, kertoo Kyrö Distillery Companyn markkinointijohtaja Laura Järnefeldt.

Lignell & Piispanen puolestaan yhdisti osaamisensa ja kapasiteettinsa toisen savolaisen pk-yrityksen eli sairaala-, lääke- ja kemianteollisuuden parissa toimivan Reagenan kanssa. Tuloksena alettiin valmistaa apteekeissa ja päivittäistavarakaupoissa myytävää käsidesiä Reagena-tuotemerkin alla. Tuotteen reseptiikasta vastaa Reagena, se valmistetaan ja pakataan Lignell & Piispasen tehtaalla Kuopiossa. Ainakin aluksi Reagenaa pakataan puolen litran kuluttajapakkauksiin.
– Molemmissa yrityksissä oli mietitty käsidesin valmistamista ja yhteistyöllä saamme käsidesiä tuotettua tehokkaammin ja nopeammin. Voimavarojen yhdistäminen käsidesin valmistamiseksi oli luontevaa, toteaa Reagenan toimitusjohtaja Anu Mickels.
– Kiitän Reagenaa, omaa tiimiäni sekä valvovien viranomaisten nopeaa päätöksentekoa. Pystyimme hyödyntämään molempien erikoisosaamista käsidesin huolellisessa valmistelussa ja tuotannossa, sanoo Lignell & Piispasen toimitusjohtaja Kirsi Räikkönen.

Kuva: Reagena / Lignell & Piispanen

Pakkaushankinnat tuottivat molemmille alkoholijuomien tuottajille päänvaivaa.
– Pakkaukset olivat tuotannon käynnistämisessä yksi haastavimmista palapelin osista, sillä kysyntä oli suorastaan räjähtänyt käsiin. Ihan ensimmäiset pakkaukset piti siis valita niistä muutamista, joita oli saatavilla. Tässä valintaan vaikutti esimerkiksi pakkauksen käytettävyys mutta myös ulkonäkö, ja päädyimme 500 millilitran muovipulloon anniskelukorkilla, Kyrön Järnefeldt sanoo.

Samaa todetaan myös Lignell & Piispaselta. – Omat haasteensa tuovat raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien nopea saatavuus. Tässä olemme Reagenan kanssa pystyneet hyödyntämään omia kanaviamme, toteaa Räikkönen.

Ensimmäiset pakkaukset Kyrön käsidesille löytyivät vanhojen kontaktien kautta Ruotsista ja Liettuasta. – Kyselimme mahdollisuuksia myös sosiaalisen median kautta ja saimmekin paljon hyviä kontakteja. Löysimme lopulta myös Suomesta toimijan, joka pystyy toimittamaan meille pakkauksia jatkossa. Vaatimuksena pakkauksille ovat käytettävyys ja sopivuus brändin ulkoasuun, mutta materiaaliltaan pakkauksen pitää myös sopia alkoholille, esimerkiksi PET ja PE-HD yleisimpinä. Pakkauksilla on erityinen merkitys Kyrölle. Ne ovat merkittävä osa brändiä ja osa sen menestystä, Järnefeldt kertoo.

Jakeluun Kyrö käyttää sekä Postin että Schenkerin palveluita. Jälkimmäinen hoitaa enimmäkseen suuria, yhteiskunnallisesti merkittäville aloille kuten sairaanhoitoon menevien tilausten kuljetuksia. – Oma henkilökuntamme ottaa tilaukset vastaan ja hoitaa pakkaamisen sekä muut ketjuun liittyvät valmistelut. 

Kuva: Kiilto

Kasvu räjähtänyt
Nekään yritykset, joiden tuotevalikoimiin käsidesit ovat kuuluneet jo ennestään, eivät olleet varautuneet tällä hetkellä tarvittaviin tuotantomääriin. Hurjasti kasvanut kysyntä on tuonut Kiilto Oy:lle kovasti lisätöitä erityisesti tuotantoon ja hankintaan.
– Tilanne on vaatinut nopeaa reagointia ja paljon muutostöitä. Olemme siirtyneet tuotannossa yhdestä vuorosta jatkuvasti pyörivään kolmivuorotyöskentelyyn ja rekrytoineet kasvaneeseen tarpeeseemme uutta henkilöstöä. Oma henkilöstömme on joustanut haastavassa tilanteessa ja perehdyttänyt oman työnsä ohessa uusia työntekijöitä, Kiillon kehityspäällikkö Mika Hara kiittelee.

Jotta turvallinen ja laadukas tuotanto voidaan varmistaa, on monet muut aiemmin käynnissä olleet projektit laitettu Kiillossa hetkeksi tauolle. Nyt keskitytään ensisijaisesti tuotannon tehokkaaseen pyörittämiseen.

Myös Bernerin tehtaalla Heinävedellä desinfektiotuotteiden tuotanto pyörii kolmessa vuorossa, joten uusia työntekijöitä on tarvittu.
– Olemme saaneet palkattua lisää työntekijöitä. Valmistamme tuotteitamme sekä kuluttajille että ammattilaisille, ja pyrimme vastaamaan parhaamme mukaan molempien asiakasryhmien kysyntään, mutta haluamme varmistaa ensin sairaaloiden ja terveydenhuollossa olevien tuotteidemme saatavuuden, minkä jälkeen priorisoimme LV-käsidesinfiointituotettamme vähittäismyyntiin kuluttajille. Tällä hetkellä haasteena tuotannossa on etanolin saatavuus, Maria Nymander, Bernerin viestintä- ja yritysvastuupäällikkö kertoo.

Berner käyttää käsideseissä ja käsihuuhteissa samoja pakkauksia kuin yleensäkin. Pakkauskoot vaihtelevat 100–1000 millilitran välillä, joista pienimmät on tarkoitettu kuluttajapuolelle.
– Olemme käyttäneet jonkin verran myös näitä suurempia pakkauksia sairaaloiden ja terveydenhuollon tarpeisiin. Toistaiseksi pakkaukset on saatu riittämään ja vastaamaan tuotantoa. Pumppujen saatavuudessa voi tulla Suomessa haasteita, sillä suurin osa niistä valmistetaan Italiassa ja Kiinassa, Nymander ennustaa.

Kuva: Berner

Tuote asettaa pakkauksille omat haasteensa.
– Käytämme pakkausmateriaaleina elintarvikelaatuisia PE-HD- ja PET-pulloja sekä niihin sopivia sulkimia: pumppuja ja korkkeja. Jotta käsihuuhteet tehoavat kuten niiden pitää, niiden annostelu tulee olla riittävää. Esimerkiksi käsihuuhteiden pumppujen tulee annostella vähintään 1,5 millilitraa, jotta kahdella pumpun painalluksella saadaan riittävä määrä käsihuuhdetta annosteltua käsiin, Nymander sanoo.

Kiillossa käytetään tällä hetkellä samoja pakkauksia kuin aiemminkin, mutta pakkausten pumppuja ja tulppia on jouduttu vaihtamaan saatavuuden mukaan. – Pitkäaikainen yhteistyökumppanuus kotimaisten pakkaustarviketoimittajiemme kanssa on toiminut loistavasti. Toimittajat ovat joustaneet, lisänneet määriä ja aikaistaneet toimituksia. Pulloja ja kanistereita on saatu kotimaisilta toimittajiltamme hyvin, Hara toteaa.

Kiillossa on myös etsitty uusia ja vaihtoehtoisia pakkauksia ja tarjottu asiakkaille aiempaa enemmän isokokoisempia täyttöpakkauksia.

Yhteiskunta kiittää käsidesien valmistajia, ja valmistajat puolestaan pakkausalan yhteistyökumppaneitaan.
– Kiitos kotimaisille yhteistyökumppaneillemme loistavasta palvelusta ja joustosta. Pitkä, läheinen yhteistyö on osoittanut vahvuutensa juuri silloin, kun sitä on kovimmin testattu, ja toimivan yhteistyön myötä olemme puolestamme pystyneet palvelemaan omia asiakkaitamme heidän muuttuneissa tarpeissaan, sanoo Kiillon ostopäällikkö Virpi Mustaparta.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 3/2020.

Comments are closed.