Tilaa uutiskirje

Saarioinen ja Stora Enso – Yhteistyöllä marjat laatikoihin

Saarioinen ja Stora Enso - Yhteistyöllä marjat laatikoihin

Hilloa purkkiin, kannet kiinni ja purkit kuuden ryhmissä laatikoihin. Kauniisti brändätyt laatikot tulevat ulos Saarioisten tehtaan linjastolta Huittisissa tasaiseen tahtiin. Uusimisen myötä linjasto päättyy koneeseen, jossa kuusi hillopurkkia ryhmitellään aaltopahvilaatikkoon.

Saarioisilla on pitkät perinteet Huittisissa. Tehdasta perustettaessa vuonna 1972 täällä valmistettiin muun muassa punajuuri- ja kurkkusäilykkeitä, mutta niiden valmistuksesta on sittemmin luovuttu. Nykyisin täällä tehdään Saarioisten salaatinkastikkeet, salaatteja, kiisselit, jälkiruuat, osa puuroista, hillot ja marmeladit 120 vakityöntekijän voimin. Tehdas toimii pääasiassa kahdessa vuorossa.

Parhaillaan tehtaalla valmistaudutaan vuoden suurimpaan sesonkiin, jouluun. Tehtaan tuotannon ”säilyvien puolella” joulua on jo tehty tähtitorttumarmeladin muodossa koko syksy ja samalla valmistaudutaan ”tuorepuolen” joulusesonkiin nostamalla varastotasoa, jotta työntekijöitä saataisiin irrotettua rosollin valmistukseen. Rosollin valmistusta varten tehtaalle rekrytoidaan noin 120 henkilöä, joista 40 tulee vahvistamaan joukkoa rosollin kiivaimpaan valmistukseen joulun alla.

Viisikymmenvuotiaaseen tehtaaseen on matkan varrella tehty lukuisia investointeja, jotta vauhti pysyisi yllä. Viime aikoina elinvoimaa on vahvistettu muun muassa energiatehokkuutta parantamalla.

Koska valmistettavia tuotteita on paljon, myös linjastoja tarvitaan useita − automaation aste vaihtelee automaattisista käsikäyttöisiin.

Tahtotilana on automaatioasteen nosto. Viimeisimmät investoinnit linjastoihin onkin saatu juuri käyttöön ja salaatinkastikkeita ja hilloja valmistavat linjat pyörivät täysillä. 

Maria Selivaara.

Mikään pikkujuttu ei linjaston uusiminen koskaan ole.
– Koko linjaston uusimiseen esiselvityksineen menee vuodesta kahteen riippuen kohteesta, siihen kun rauta on käytössä, toteaa Huittisten laitehankinnoista vastaava kehityspäällikkö Maria Selivaara.

Ensimmäisenä uudenlaisen pakkauslinjaston ja -ratkaisun suunnittelussa otetaan huomioon pakkauksen perustehtävä: tuotteen suojaus ja ratkaisun toimivuus tuotannossa, asiakkaalla sekä matkan varrella. Ryhmäpakkaus edesauttaa kaikissa näissä tavoitteissa suojaamalla itse purkkeja sisältöineen logistiikan sujuvoittamisesta puhumattakaan.

Hillolinjaston ryhmäpakkaus koostui aiemmin pahvisesta tarjottimesta ja muovikääreestä, jonka toimivuus muun muassa keskusliikkeiden automaattivarastoissa aiheuttaa haasteita. Tarvetta oli hakea ratkaisuja myös muovin määrän vähentämiseksi. Valittua linjausta tullaan jatkamaan muidenkin linjojen osalta.

Ratkaisuksi linjaston loppupäähän tuli Stora Enson W50-ryhmäpakkauskone, joka ryhmittelee automaattisesti kuusi hillopurkkia aaltopahviseen laatikkoon. – Samalla saimme myös viestivämmän pakkauksen, Selivaara toteaa.

Kyseinen ryhmäpakkauskone on jo toinen Stora Enson tänä vuonna Saarioisten Huittisten tehtaalle toimittama pakkauslinja. Aiemmin keväällä toimitettiin vastaava W50-ryhmäpakkauskone kastikepulloille.

Paitsi pakkausautomaation, Stora Enso toimittaa myös laatikot Huittisiin. Tämä tuo synergiaetua. – Kun samasta yhtiöstä hankitaan sekä laitteet että pakkausmateriaalit, ei laitetoimittaja voi syytellä ongelmatilanteessa pakkausmateriaalin valmistajaa tai päin vastoin, Maria Selivaara huomauttaa, vaikka ongelmia ryhmäpakkauskoneiden kanssa ei olekaan ollut.

Nyt hankittu kone on viimeisintä tekniikkaa, ja laitetta on helppo säätää ja ylläpitää. Käyttöönoton aikataulutkin pitivät eikä viiveitä koronasta huolimatta tullut. – Vaikka laitteessa kaikki tapahtuu turvallisesti suljettujen ovien sisällä, on käyttäjällä hyvä luoksepääsy kaikkiin koneen toimintoihin tarvittaessa.

Elintarviketehtaalle on ykkösprioriteetti, että laitteet toimivat. Laitteiden on oltava toimintavarmoja, ja Stora Enso tarjoaa toimittamilleen laitteille huollon. Tällä linjalla ryhmäpakkausautomaatio ei vähentänyt työvoiman tarvetta, mutta toimintavarmuus vapauttaa tehtaan omaa huoltoporukkaa muihin töihin.

Muovin vähentäminen on yksi Saarioisten strategisista tavoitteista.
− Saarioisten 800 gramman hillopurkin muutoksella purkin muovin määrä väheni 44 prosentilla. Muovikelmua käärittiin ennen 5 000 kiloa vuodessa myyntierien ympärille, Selivaara sanoo. Koko projekti säästää vuodessa 27,4 tonnia muovia.
Paitsi että hillolaatikot ovat ulkoasultaan brändätty kauniiksi, laatikot saadaan nyt tukevasti pinottua lavoille. − Paitsi Stora Enson kanssa, kävimme suunnittelussa vuoropuhelua myös keskusliikkeiden kanssa sen varmistamiseksi, että ratkaisusta tulisi toimiva myös heidän automaatiossaan, samoin kuin kaupassa.

Ryhmäpakkaus helpottaa kaupassa hyllyttäjän arkea ja säästää myös kalliin viimeisen mailin kustannuksia. Laatikoiden perferoinnit ja aukot on suunniteltu siten, että pakkauksen saa auki käsin ilman työkaluja – puukkoa ei enää tarvita. Laatikon reuna näkyy myös kuluttajalle kaupan hyllyssä, jolloin hillopurkkien brändielementtien toistaminen ryhmäpakkauksessa tukee myyntiä.


Optimointia ja tehokkuutta automaatiolla

Pakkausautomaatio ratkaisee monia haasteita. Automaatio luonnollisesti nopeuttaa pakkausprosessia, mutta se lisää myös tehokkuutta ja tuottavuutta. Kun automaatioon siirryttäessä suunnitellaan samalla myös automaatioon sopiva pakkaus, tarvittavan pakkausmateriaalin määrä saadaan minimoitua. Stora Ensossa molemmat – sekä aaltopahvipakkaus suunnitteluineen että itse kone − voidaan toimittaa saman katon alta.

Stora Enso omistaa puolet ruotsalaisesta pakkausautomaatioita valmistavasta Österbergs Förpackningsmaskiner Ab:sta, josta Stora Enso Packagingin pakkausautomaatiot toimitetaan. Sieltä Saarioistenkin uudet ryhmäpakkauskoneet ovat kotoisin.

Jokaisen yrityksen tarpeisiin räätälöidyt, automatisoidut pakkausjärjestelmät lyhentävät tuotantoaikoja ja pienentävät kustannuksia. Stora Enson laitteet ovat myös skaalautuvia, ja ne soveltuvat monenlaiseen pakkaamiseen. Niin elintarvikealan yrityksissä kuin esimerkiksi verkkokaupoissa tuotanto ja tuotteiden kysyntä saattaa vaihdella sesongin mukaan ja silloin laitteiden skaalautuvuus on iso etu. Saarioisilla salaatinkastikepullot ja hillopurkit ryhmitellään laatikoihin keskenään samanlaisilla laitteilla.

Stora Enso tarjoaa asiakkailleen koko ketjun palvelut eli suunnittelun, itse pakkaukset, pakkausautomaation ja laitteiden huollon. Stora Enso tarjoaa laitteille myös huoltopalvelut.

Operaattori Marko Rantala.

Automaation kysyntä kasvussa

Stora Enso Packagingin pakkausautomaatio-osaamisen ja pakkauskoneiden kysyntä on kasvussa. − Stora Enso Packaging tarjoaa jälkipakkaamiseen liittyvän pakkaussuunnittelun ja pakkausautomaation aina yksilöllisesti ja asiakaskohtaisesti räätälöitynä, sanoo pakkausautomaatiotiimin vetäjä Petri Aalto.

Asiakkailta Österbergs W50- ja W80-ryhmäpakkauskoneista saatu palaute on positiivista.
– Koneemme on kehitetty yli 40 vuoden ja 1000 konetoimituksen kokemuksen perusteella. Lopputuloksena on varmatoiminen alusta, jonka käytettävyys on huippuluokkaa, Aalto kertoo.

Parhaat asiakaspalautteet saadaan yleensä uuden pakkauskonseptin sujuvasta käyttöönotosta. − Meillä on omassa talossa osaamista, jota tarvitaan uuden kuluttaja- tai kuljetuspakkauksen käytettävyydessä ja logistisissa ratkaisuissa.

Koneiden käyttöönotto on nopeaa: tuotannolliset ajot päästään yleensä aloittamaan jo seuraavana päivänä asennuksen aloituksesta. Myös tuotevaihdot on helppo tehdä, koska opastava käyttöliittymä ja puoliautomaattiset säätökohteet avustavat operaattoria. Toimittajalta ei tarvitse tilata ohjelmoijaa paikalle, vaikka tuotteen tai pakkauksen mitat muuttuisivat, sillä muutokset voidaan päivittää suoraan käyttöliittymässä.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 7/2021.

Comments are closed.