Tilaa uutiskirje

ScanStar Student -kilpailu: Heti ekana vuonna voittoon!

ScanStar Student -kilpailu: Heti ekana vuonna voittoon! 

ScanStar-kilpailun pikkusisko, ScanStar Student, järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa pohjoismaisena yhteistyönä. Kilpailuun osallistui yhteensä yksitoista pakkausalan opiskelijaa, ja tuomaristo kiitti kilpailutöiden korkeaa tasoa. Yksi oli kuitenkin ylitse muiden: ensimmäinen ScanStar Student -tittelillä palkittu pakkaus löytyy Lahdesta ja sen toteutti Marianne Aalto.

Noutoruoan suosio on kasvanut valtavasti jo vuosia, mutta korona toi mukanaan vielä aiempaa selkeämmän kysyntäpiikin. Pienten toimijoiden, kuten lounasravintoloiden ja kahviloiden valmiudet tuotteidensa ulosmyyntiin ovat olleet pitkälti pakkausten varassa. Kahvilat ja niiden tarpeisiin vastaaminen oli yksi motiivi Marianne Aallon toteuttaman kilpailutyön taustalla.
– Suunnitelmani pohjautui ajatukseen esimerkiksi mukaan otettavasta kakkupalasta ja kahvista tai leivästä ja smoothiesta, joille kummallekin on pakkauksessa oma tilansa, Marianne Aalto kertoo.

Sen lisäksi, että take away -pakkaus on helppo kuljettaa mukana esimerkiksi lounastauolle, on suunnittelussa otettu huomioon myös niiden käyttöympäristön rajoitteet.
– Kun tuote pakataan käsin ja usein pienissä tiloissa, on pakkauksen varastoiminen ja kokoaminen tehtävä mahdollisimman helpoksi. Siksi kilpailutyöni koostuu yhdestä osasta, eikä kasaamiseen tarvita apuvälineitä, liimausta tai teippiä.

Ympäristönäkökulma ohjasi alalle
Tänä syksynä Marianne Aalto on aloittanut toisen vuoden opinnoissaan LAB-ammattikorkeakoulun pakkaus- ja brändisuunnittelun linjalla Lahdessa. Voittoisa kilpailutyö oli siis ensimmäisen vuoden opintojen satoa. Huomionarvoista on, että koko pakkaus on suunniteltu ja toteutettu etäopiskeluaikana, kun kampukselle ei koronan vuoksi päässyt.
– Se on kokonaan käsityönä valmistettu. Jos minulla olisi ollut koulun laitteet käytettävissä, lopputulos olisi varmasti ollut parempi, Aalto toteaa. – Nyt alkanut toinen opiskeluvuosi on päästy aloittamaan kampuksella, joten odotan innolla, että pääsen hyödyntämään koululta löytyviä välineitä seuraavissa kurssitöissä.

Siitä huolimatta, että kilpailutyö on alusta asti omakätisesti askarreltu, työn jälki ja suunnittelun taso vakuuttivat kisan tuomariston. Tulosjulkistuksessa todetaan, että Aallon suunnittelema pakkaus erottuu edukseen luovan ja yksinkertaisen ulkoasunsa vuoksi. Suunnittelussa on otettu huomioon niin ympäristö- kuin käytettävyysnäkökulmakin, ja pakkaus soveltuisi myös teolliseen tuotantoon.

Vaikka Aalto on aloittanut pakkaussuunnitteluopinnot vasta vuosi sitten, hän on aiemmissa tehtävissään päässyt mukaan valmistelemaan pakkausten ulkoasua. Kiinnostus alaan on peruja jo pidemmältä ajalta.
– Olen aiemmalta ammatiltani visualisti ja opiskellut sen lisäksi painoviestinnän assistentiksi vuosina 2016–2018. Työharjoittelun kautta pääsin mukaan mainostoimiston pakkaussuunnittelutiimiin, missä tein muokkauksia valmiisiin aineistoihin. Pakkaukset ovat kiinnostaneet aina, ja kaupoissa on tullut tutkittua paljon erilaisia pakkausratkaisuja. Siksi olen erityisen innoissani alan opinnoista.

Taustalla on siis kiinnostusta ja luontaista taipumusta pakkausalaa kohtaan, mikä varmasti osaltaan vaikutti myös Aallon menestykseen ScanStar Studentissa.

Aalto pitää tärkeänä, että vastuullisuus huomioidaan kaikessa pakkaamisessa. Se on merkittävä osa alan opintoja, sillä jo ensimmäisillä kursseilla johdateltiin kestävään ajatteluun. Ympäristönäkökulma ohjasi osaltaan myös kilpailutyön suunnittelua.
– Itselleni yksi tärkeä tekijä pakkauksen suunnittelussa oli kierrätettävyys. Siksi kartonki oli luonteva materiaalivalinta.
Kestävä kehitys oli yksi suuri syy siihen, miksi Aalto lähti opiskelemaan juuri pakkausalaa. Häntä kiinnostavat biopohjaiset ja -hajoavat sekä muut uudet materiaalit ja niiden hyödyntäminen eri sovelluksissa. Aalto toivookin pääsevänsä tulevaisuudessa vaikuttamaan alaan ja materiaalivalintoihin oman työnsä kautta.

Koulun tärkeä tuki
Alun perin ScanStar Student -kilpailutyötä lähdettiin työstämään kurssitehtävänä. Marianne Aallolla oli mielessään kahviloiden tarpeisiin tarkoitettu noutopakkaus, joka hioutui lopulta valmiiksi kilpailutyöksi.
– Ensimmäisen version esittelyn jälkeen sain sparrausapua muilta ryhmäläisiltä ja opettajalta. Teollisen tuotannon ottaminen huomioon suunnittelussa oli erityisen haastavaa, koska opinnot olivat vielä niin alkuvaiheessa.

Kilpailuun ilmoitettu pakkaus oli neljäs tai viides versio suunnitelmasta. Matkan varrella esimerkiksi pakkauksen mittasuhteet menivät kokonaan uusiksi ja niitä testattiin mock-upien avulla. Ryhmän tuesta oli apua myös pakkauksen monikäyttöisyyden ja logistisen toimivuuden pohdinnassa.

Myös oppilaitoksen tuki ja opettajien ohjaus on tärkeässä roolissa alan kilpailuihin osallistumisessa. Toisinaan opiskelijat saattavat kaivata hienovaraista selkään tuuppaamista, jotta uskallus osallistumiseen löytyy.
– Tutoropettajamme Oona Casalegno kannusti meitä kovasti ilmoittamaan suunnittelemamme pakkaukset kilpailuun. Jo pelkkä mukaan lähteminen tuo tärkeää kokemusta tulevaa uraa varten.

Omaa polkua pitkin pakkausten pariin
Opiskelijan silmiin pakkausala näyttäytyy eteenpäin pyrkivältä, kehittyvältä alalta. Marianne Aalto mainitsee, että on hienoa huomata, miten paljon enemmän pakkauksiin kiinnitetään huomiota myös julkisessa keskustelussa ja valtamedioissa. Yksi iso tekijä ovat tietenkin pakkaus-, elintarvike- ja kaupan alojen nostot sekä vastuullisuusstrategiat, joissa yhä enemmän tuodaan esiin myös pakkausten merkitystä. Aalto pitää trendiä hyvänä.
– Kuluttajat kaipaavat läpinäkyvyyttä. On mahtavaa, että yritykset pyrkivät aidosti tukemaan kestävää kehitystä ja tekemään vastuullisia pakkausvalintoja, sillä ne ovat tämän alan tulevaisuus. Ja totta kai on upeaa, että Suomesta nousee esimerkiksi Sulapacin kaltaisia edelläkävijäyrityksiä, jotka pyrkivät vaikuttamaan ympäristön tilaan.

Yritykset ovat tehneet jo paljon edesauttaakseen ympäristöasioita, mutta työtä riittää edelleen. Näiden ponnistelujen lisäksi Aalto toivoo yritysten panostavan kestävän kehityksen ratkaisuihin aiempaa enemmän myös pakkausten käytönjälkeistä elämää mietittäessä. Hän nostaa esimerkiksi pakkausten kierrätysohjeet.
– Yhteneväinen ohjeistus ja kaikille yhteiset kierrätysmerkit olisivat paras ratkaisu, sillä ne tekisivät lajittelusta helpompaa. Tämä myös kannustaisi kuluttajia kierrättämään aiempaa enemmän.

Opiskelun myötä Aallon näkemys pakkauksista ei juuri ole muuttunut. Ala vastaa niitä odotuksia, joita hänellä ennen opintojakin oli, ja opiskelu on entisestään lisännyt intoa päästä toteuttamaan omia pakkaussuunnitelmia.
– Tuntuu, että tämä on todella se oma juttu! Opiskelu ja alaan perehtyminen on vain vahvistanut kiinnostusta pakkaussuunnittelua ja koko alaa kohtaan.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 7/2021.

Comments are closed.