Tilaa uutiskirje

Pohjoismaiden parhaat pakkaukset valittiin: Kaksi pakkausalan ScanStar -palkintoa Suomeen

Pohjoismaiden parhaat pakkaukset valittiin: Kaksi ScanStar -palkintoa Suomeen

Pohjoismaisille pakkausvalmistajille on myönnetty yhteensä 11 palkintoa tämänvuotisessa ScanStar-pakkauskilpailussa. Palkinnoista kaksi tuli Suomeen. Suomalaisista yrityksistä palkinnot saivat omilla pakkausratkaisuillaan DS Smith ja Stora Enso Packaging.  Yhteispohjoismaiseen kilpailuun osallistui yhteensä 20 pakkausratkaisua.  

Kilpailun tuomaristo kuvaa kilpailuun osallistuneiden pakkausten tasoa erittäin korkeaksi. Tänä vuonna kilpailuun osallistui useita pakkausratkaisuja, joissa pyrittiin ajan hengen mukaisesti korvaamaan muovia. Myös ruokahävikin torjunta, samoin kuin logistiikkaa tehostavat pakkaukset olivat hyvin edustettuna kilpailussa.

ScanStar on yhteispohjoismainen pakkausalan toimijoiden kilpailu, joka on järjestetty vuodesta 1969 eli nyt järjestetty kilpailu oli 50. Kilpailu on avoin kaikille Skandinaviassa suunnitelluille, valmistetuille tai käytettäville pakkauksille ja sen järjestämisvastuussa ovat vuorovuosina Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan pakkausalan toimialajärjestöt. Tänä vuonna kilpailun järjesti Emballasjeforeningen i Norge eli Norjan Pakkausyhdistys. Suomea tuomaristossa edustivat lehtori Hanna Koivula Helsingin yliopistosta ja toimitusjohtaja Antro Säilä Suomen Pakkausyhdistyksestä.

ScanStarilla pohjoismaisessa kilpailussa palkitut pakkausratkaisut pääsevät osallistumaan pakkausalan maailmanmestaruuskilpailuna pidettyyn WorldStar-kilpailuun, jonka järjestäjä on World Packaging Organization WPO.

APAK - Naula- ja ruuvilaatikko

Tuottaja: Billerud Korsnäs
Suunnittelija:
Apak AB ja Arvid Nilsson AB
Käyttäjä: Kafab Förpackning AB

Yhä useammat brändit yrittävät päästä eroon muovista pakkauksissaan. Perinteisen pahvi- tai muovilaatikon sijaan Arvid Nilsson-niminen yritys, joka toimittaa nauloja ja ruuveja rakennusteollisuudelle, on ottanut käyttöön vedenpitävän kartonkilaatikon, joka on uudelleen suljettava ja pitää suljettaessa selvän ”klik”-äänen. Eco Box kestää painavatkin tuotteet ja selviää ulkoilmaolosuhteiden haasteista jopa viikkoja ainutlaatuisten taitosten ja yhtenäisen pohjan ja sivujen ansiosta, joissa on laminoitu pinta. Pakkaus voidaan taittaa, liimata, pakata ja sinetöidä koneellisesti. 

APAK – Suojapussi autoteollisuuteen

Tuottaja: Mondi Trebsen GmbH
Suunnittelija: Mondi Trebsen GmbH and Apak AB
Käyttäjä: Volvo Group Trucks Operations

Protector Bags on kuitupohjainen pussi, jossa on suojaava pehmuste sisällä ja jota käytetään ovipaneelien kuljettamiseen alihankkijalta autotehtaalle. Tuomariston mukaan tämä on yksinkertainen, tehokas, tilaa säästävä ja kierrätetävä ratkaisu, jonka konseptin yksinkertaisuudesta tuomaristo piti.

 

Clip Lok – Terästelineiden kuljetuspakkaus

Tuottaja: ClipLok SimPak
Suunnittelija: Katrine Skovbjerg Cardellino
Käyttäjä: Auto- ja lentokoneteollisuus

ReRack on uudenlainen fiksu kuljetuspakkaus ja täysin uudenlainen konsepti. Clip-Lok ReRack helpottaa uudelleenkokoamaan terästelineet, joita käytetään laajalti auto-, lentokone- ja valmistusteollisuudessa. Tuomariston mukaan ratkaisu on erittäin fiksu ja mukautuvan rakenteensa ansiosta se on hyvin kustannustehokas kuljetuspakkaus. Kuljetettavat tuotteet ovat kalliita ja ne pitää suojella hyvin. Kertakäyttöinen kuljetuspakkaus ei ole kustannus- eikä ympäristöystävällinen. 

DS Smith – Perunoiden kuljetus-, myynti- ja säilytyslaatikko

Tuottaja: DS Smith
Suunnittelija: Jyrki Valkama ja Maarit Mäkinen
Käyttäjä: Tuorekartano Oy

Kartonkilaatikko on uudenlainen pakkaus perunoiden jakeluun ja myyntiin. Se korvaa paperiset ja muoviset ratkaisut ja suojaa tuotetta valolta. Pakkaus tarjoaa kauppiaalle uudenlaisen tavan esitellä tuotetta ja se erottautuu muiden vastaavien tuotteiden pakkauksista. Sama pakkaus toimii sekä kuljetus- että säilytyspakkauksena eli tuottaa vähemmän pakkausjätettä. Kuluttajien on helppo kuljettaa laatikko kotiin ja säilyttää perunat pakkauksessa, eikä tuotetta välttämättä tarvitse säilyttää jääkaapissa. Pakkaus avataan sivusta, joten perunat saa helposti ulos pakkauksesta.

 

Fimtech AS - maustepakkaus

Tuottaja: Fimtech AS
Suunnittelija: Dag H. Gundersen
Käyttäjä: Dag H. Gundersen

Fimtechin  Push&Dose-pussista voit annostella mausteita suoraan ruokaan pussissa olevan kalvon rei’ityksestä. Puristamalla pussia yläosasta kalvo aukeaa. Käytännöllinen ja kekseliäs pakkaus, jota on helppo käyttää. Se on hyvä esimerkki uudesta ajattelusta, jossa yhdistetään useampi tekninen ratkaisu uudeksi tuotteeksi. Pussi korvaa lasipurkin ja alentaa kuljetuskustannuksia. 

 

Glomma Papp - Paistinpannujen kuljetuspakkaus

Tuottaja: Glomma Papp AS
Suunnittelija: Knut Hildebrandt
Käyttäjä: Group SEB

Teflonilla päällystetyt paistinpannut eivät voi kuljetuksessa kolhiintua toisiinsa. Norjalainen Glomma Papp kehitti Tefalille kuljetuspakkausratkaisun, jossa on aaltopahvista valmistettu, pannut erillään ja paikoillaan pitävä rakenne. Kymmenen pannun laatiko toimii myymälässä hyllyvalmiina esittelypakkauksena. Yhdestä materiaalista valmistettu pakkaus on valmis hyllyyn laitettavaksi ja tuote on kuluttajan näkyvillä.

Moltzau Packaging – Kartonkipakkaus tuoremarjoille

Tuottaja: Moltzau Packaging AS
Suunnittelija: Bama AS
Käyttäjä: Bama Trading

Tuoremarjat pakataan yleisesti muovirasioihin, joten uusi pakkausratkaisu korvaa suuren määrän muovia. Yksiosainen ratkaisu voidaan kierrättää kartonkipakkausten mukana, koska jopa pakkauksessa oleva ikkuna on valmistettu selluloosasta. Huurtumattoman ”ikkunan” ansiosta kuluttaja näkee tuotteen ja samalla pakkaus suojaa tuotetta hyvin. Pakkauksen sivussa on perforointi, joka on mahdollista avata vain osittain, ellei koko pakkausta haluta avata.

Mondi / Packoplock - Säädettävä verkkokauppapakkaus

Tuottaja: Mondi Warzawa
Suunnittelija: Michał Ryfiński
Käyttäjä: Packoplock 

Yhä yleistyvä verkkokauppa tarvitsee uusia, fiksuja pakkausratkaisuja. Tällä hetkellä monissa verkkokauppapakkauksissa kuljetetaan turhaa ilmaa, koska niitä ei usein ole optimoitu vastaamaan sisällön kokoa. Kilpailun tuomaristo piti tästä ratkaisusta, jossa pakkauksen fiksu rakenne voidaan säätää vastaamaan sisällön kokoa. Pakkauksessa on kolme eri sisäänrakennettua korkeusvaihtoehtoa, joita pakkaajan on helppo käyttää.

Smurfit Kappa - Valaisinten kuljetuspakkaus

Tuottaja: Smurfit Kappa 
Suunnittelija: Tobias Möller
Käyttäjä: IFÖ Electrics

Pakkaus mahdollistaa painavien ja hauraiden tuotteiden kuljetuksen samassa pakkauksessa. Tässä tuotteessa lampun painava keraaminen osa ja hauras lasi on pakattu ensivilkaisulla yksinkertaiseen pakkaukseen, joka kuitenkin ratkaisee monta haastetta. Aiemmin asiakkaan käytössä oli kymmenen eri kokoista pakkausta, mutta niiden tarve on saatu vähennettyä kolmeen ratkaisun ansioista. Ratkaisu säästää kustannuksia torjuessaan tuotetta vaurioitumasta kuljetuksen aikana ja edistää kestävää kehitystä.

Stora Enso - Jäätelöpakkaus

Tuottaja: Van Genchten Packaging, Hungary
Suunnittelija: Outi Honkavaara
Käyttäjä: Vanhan Porvoon Jäätelotehdas

Tämän pakkauksen käyttäjällä on 75 eri käsin valmistettua irtojäätelömakua, joita myydään liikkuvista myyntipisteistä. Perinteisesti irtojäätelöt pakataan muovisiin tai metallisiin astioihin, mutta tämä nyt kehitetty ratkaisu on kuitupohjainen. Ennen käytössä olleita pakkauksia ei voinut pinota, ja ne lähetettiin takaisin tehtaaseen uudelleenkäyttöä varten. Nyt kehitetty uusi pakkaus voidaan toimittaa asiakkaalle litteänä ja sen voi litistää käytön jälkeen uudelleen ja viedä kierrätykseen. Pakkaus on aiempaa kevyempi, joten se tarjoaa säästöä kuljetuksissa. Jopa 95 prosenttisesti uusiutuvista materiaaleista valmistettu kartonkipakkaus myös suojaa tuotetta sulamiselta entisiä paremmin.

 


Plus Pak AS

Tuottaja: Plus Pack AS
Suunnittelija: Bent Egelund
Käyttäjä: Valmisruokateollisuus

Tanskalainen Plus Pack on kehittänyt tämän kuluttajaystävällisen ja kestävän kehityksen mukaisen pakkausratkaisun uunia vaille valmiille aterioille. Vuoka on valmistettu alumiinista, ja raaka-aineessa on käytetty 40-45 prosenttia kierrätysmateriaalia. Pakkausmateriaali on täysin kierrätettävissä. Tuote sopii kiireisille kuluttajille, joilla on kuitenkin aikaa odottaa tuotteen kypsymistä.

 

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua