Tilaa uutiskirje

Sesonkituotteet esille

Sesonkituotteet esille

Myymälöiden esillepanoratkaisujen kysyntä kasvaa. Orkla käyttää varttilavoja tuotteidensa kuljetuksessa ja esillepanon parantamisessa.

Elintarvikeyritys Orkla on käyttänyt varttilavoja parin vuoden ajan, ja sinä aikana niiden volyymi on lähtenyt kasvuun.
– Otimme varttilavat laajemmin käyttöön muun muassa kauppojen kysynnän vuoksi. Lavoilla on nyt tilausta, Orklan tekninen pakkaussuunnittelija Arja Laitinen sanoo.

Lava nostaa brändin esiin massasta
Orkla käyttää noin 10 000 varttilavaa vuodessa, ja niistä suurin osa tarvitaan makeisten logistiikassa ja esillepanossa. Pandan tuotteiden volyymit ovat suuria. Esimerkiksi Juhlapöydän konvehteja valmistetaan vuosittain noin neljä miljoonaa rasiaa pelkästään kotimaan markkinoille.

Myymälä voi nostaa tuotteiden myyntiä lavojen avulla. Kun tuotteet ovat paremmin esillä ja kuluttajien saatavilla, niiden myynti yleensä kasvaa. Pienemmillä lavoilla pienetkin kaupat voivat kasvattaa valikoimaansa kustannustehokkaasti.
– Tuotteiden täytyy erottautua jollakin tavalla, jotta kuluttaja ottaa ne ostoskärryynsä. Varttilavan käyttö on hyvä mahdollisuus vaikuttaa ostopäätökseen, Laitinen kertoo.

Orklalle juhannus, uusivuosi, pääsiäinen ja joulu ovat tärkeitä, sillä ne ovat snacksien ja makeisten pääsesonkeja. Silloin on tärkeää näkyä – ja sesongeissa esittelyratkaisut ovat avuksi.

Sesongin korostamisen lisäksi Orklan pahvikaukaloissa näkyvät tuotteiden ominaisuudet tai esimerkiksi tuotteen tarjoiluehdotus. Pahvikaukaloon valitut viestit riippuvat täysin tuotteesta ja tuoteryhmästä sekä markkinoinnin painotuksista. Myös kaupan toiveet vaikuttavat päätökseen.

Varttilava sallii
painavammankin lastin

Laitinen sanoo, että varttilava on toimiva esittelyratkaisu helpon ja nopean esillepanon sekä kokonsa vuoksi. Lavalle mahtuu paljon tuotteita, mutta silti se mahtuu kaupassa pieneen tilaan.
– Moniin displaytelineisiin kertyy niin paljon painoa, ettei pahvista valmistettu teline sovellu. Varttilavoja liikutellaan koneellisesti, joten se sallii painavammankin lastin, Laitinen sanoo.

Varttilavan pinta-alan voi hyödyntää kokonaan. Kiinnityspisteet auttavat tukevoittamaan lavan kuormaa, jotta se on mahdollisimman vakaa. Lavassa on myös nelitiekäsittelymahdollisuus, eli sitä voi käsitellä jokaisesta suunnasta. Lisäksi lavan voi kiinnittää monella tavalla. Kun varttilava on pakattu ja täydennetty esittelyratkaisulla, sen voi viedä sellaisenaan kauppaan asti.

Varttilavojen avulla tuotteet ovat hyvin esillä ja kuluttajien saatavilla. Pienet ja ketterät, 400 x 600 mm -kokoiset lavat ovat myymälöissä näppäriä: niihin mahtuu paljon tuotteita, mutta siitä huolimatta ne mahtuvat pienessäkin myymälässä kapeaan väliin.

Pienen kokonsa lisäksi ne taipuvat hyvin tuotteiden esittelyyn. Varttilavoihin voi kiinnittää lisäksi pahvisen kaukalon, johon tuotteet asetetaan. Kaukaloon voidaan tarpeen mukaan tuoda mukaan kampanjatekstiä tai tuotteen brändielementtejä näkyviin.

Lavan pohjalle voidaan myös asentaa erillinen korokepohja, jotta kuluttaja saa tuotteet helpommin ostoskoriinsa. Käytännössä varttilavat siis helpottavat kaupassakävijää, mutta myös nostavat tuotteen näkyvyyttä ja erottuvuutta.

Näyttävä display-lava
nostaa katteita ja myyntiä

Varttilavojen kasvu näkyy myös kuormalavoja vuokraavalla Chepillä. Suomen maajohtaja Mia Frölander-Ulf kertoo, että viimeisen kahden vuoden ajan varttilavojen kysyntä on kasvanut Suomessa kolminumeroisia lukuja.
– Kaupat käyttävät varttilavoja usein hyllyjen alla, jolloin käsittely säästää aikaa hyllyttämiseen verrattuna. Varttilavojen avulla myös tuotevalikoimia saa myymälään enemmän kuin puolilavalla, ja tuotteiden kierto nopeutuu, Frölander-Ulf sanoo.

Hän kertoo, että ulkomailla varttilavoja käytetään myymälöissä kilpailuvälineenä isojen markkinointipahvien avulla.
– Uskon, että trendi tulee myös Suomeen. Varttilavojen avulla katteet ja myynti nousevat: myyntitesteissä on nähty lukuisia esimerkkejä siitä, miten tuotteiden myynti on kasvanut moninkertaisesti. Esimerkiksi volyymituotteissa varttilavat ovat hyvä tapa erottautua kilpailijoista, Frölander-Ulf sanoo.

Juttu on julkaistu Pakkaus-lehden numerossa 4/2019

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua