Tilaa uutiskirje

Sinebrychoff – 200 vuotta raikasta menoa

Sinebrychoff - 200 vuotta raikasta menoa

Tiedätkö, mitä pieni kolhu kuorma-auton sidontakiskossa voi aiheuttaa? Sinebrychoffilla tiedetään. Kun kuljetusauton tila on mitoitettu kahden lavan levyiseksi ja taitava lastaaja kuormaa trukilla lavan tarkasti ja huolellisesti tilaa optimoiden vierekkäin, voi pienikin ulkonema lastaustilan sivulla olevassa sidontakiskossa repiä rikki rivin tölkkejä, joiden suojana on vain ohut kutistekalvo. Näin koko lavallinen juomia – monta sataa tölkkiä – sotkeentuu myyntikelvottomaksi.

Pienetkin virheet vaikuttavat, vaikkapa liian tiukalle sidotut kuormaliinat litistävät pakkaukset helposti. Kuljetuksessa tarvitaan siis esimerkiksi kulmasuojia, vanereita ja oikeanlaista tekniikkaa ja huolellisuutta niin, että tuotteet pysyvät pystyssä, mutta eivät riko pakkausta.

– Pienillä asioilla – kuten kolhulla – saattaa olla iso merkitys hävikin kannalta, Sinebrychoffin jakelupäällikkö Jussi Peltonen toteaa.

Kun tuotteita kuljettaa joka päivä noin 150 jakeluautoa ja 40 raskasta ajoneuvoa, jotka ajavat yhteensä noin 60 000 kilometriä päivässä, ehtii kaikenlaista sattua ja tapahtua. Avainsana on ohjeistus.
– Olemme siirtyneet tekemään ohjeet videoina, ne jäävät paremmin kohderyhmän mieleen, Peltonen sanoo.

Yrityksen tuotteet ovat suhteellisen huokeita, mutta raskaita ja niitä liikutellaan pitkiä matkoja. Jos tavara menee rikki, pitää kuljetukset järjestää moneen kertaan, jolloin hiilidioksidipäästöistä tulee isot Suomen kaltaisessa pitkässä maassa.
– Vastuullista on, että kuormat pysyvät ehjinä, pakkauskehityksen projektipäällikkö Johanna Siirilä sanoo. – Joskus on käynyt pakkauksia uudistettaessa niinkin, että kuljetuksessa on todettu pakkauksen olevan liian herkkä rikkoutumaan matkalla kuluttajalle.

Kun pakkausmateriaaleja on kevennetty, alumiinitölkkejä ja lasipulloja ohennettu, ja muovin määrää vähennetty limsa- ja vesipulloissa, on tasapainottelemista, että kestävän kehityksen mukaiset säästöt materiaaleissa eivät lisää hävikkiä.
– Ympäristö- ja vastuullisuustavoitteenamme on vähentää muovien ja neitseellisten raaka-aineiden käyttöä. Toimenpiteillä on iso vaikutus, kun tehdään näin paljon juomia kuin me. Pelkästään muovipullojen kaulaa lyhentämällä säästämme vuosittain 24 miljoonan pullon verran muovimateriaalia, Marja-Liisa Weckström, viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja havainnollistaa.

Aina kun on mahdollista tehdä materiaaleja vähentäviä muutoksia pakkauksiin, ne myös tehdään.
– Pakkauksen hinnan on tietysti myös oltava tehokas. Välillä ideoita on edelleen kehitettävä niin, että ne on ensin saatava tehokkaiksi isommille volyymeille. Valmiutta ja innostusta meillä on, markkinointijohtaja Alexander Sneen sanoo ja viittaa emoyhtiö Carlsbergillä kehitettyyn Snap pack-ratkaisuun, jossa liimatipoilla kiinnitetään kuusi tölkkiä yhteen ilman muita pakkausmateriaaleja, kuten muovisia sixpack-rinkuloita tai kutistekalvoja.
– Vie aikansa ennen kuin uusien pakkausinnovaatioiden prosessi saadaan niin sujuvaksi, että pystymme niitä isoille tuotteille tehokkaasti tuottamaan, Sneen toteaa.

Sama koskee Sneenin mukaan myös Carlsbergin aloittamaa, nyt prototyyppivaiheessa olevaa puukuituisen pullon kehitystyötä. Vaihtoehtoisesta materiaalista tehty pakkaus on ensin kehitettävä niin tehokkaaksi, että sen käyttö on kannattavaa.

Ongelma mielikuvien tasolla Alexander Sneenin mukaan on, että vaikka suomalaiset kunnioittavat luontoa ja palauttavat juomapakkaukset tunnollisesti eivätkä pullot jää meillä luontoa roskaamaan, muista maista tulee medioiden kautta informaatiota, joka ei tätä käsitystä tue. Muovi koetaan yksiselitteisesti huonoksi.

Voihan korkki!
Paitsi mielikuvat, myös lainsäädäntö tulee meille muualta. Nyt EU:n SUP-direktiivi vaatii, että korkkien on vuodesta 2024 lähtien pysyttävä kiinni pulloissa.
– Tämä on huono uudistus, kun tarvitaan jonkinlainen rihmankiertämä, joka pitää korkin kiinni pullossa. Direktiivin vaatima muutos on iso, kallis ja älytön, Marja-Liisa Weckström sanoo.
– Se tulee pakosti lisäämään korkin painoa eli muovin määrää, yrityksen toimituspäällikkö Petri Selenius lisää.
– Suomessahan tämä ei ole ollut ongelma, kun palautettavissa pulloissa on 90 prosenttisesti korkki kiinni jo nyt.

Korkkimuutos vaikuttaa moneen muuhunkin asiaan: esimerkiksi palautusautomaatteihin pitää tehdä muutoksia.
– Meidän on myös testattava, miten uudistus toimii esimerkiksi kennolevyissä. On ainakin kymmenen eri asiaa, jotka pitää implementoida, Petri Selenius arvioi.

Sinebrychoffilla ei vielä ole tehty mitään, vaan yrityksessä odotetaan ensin standardien kehittämistä ja seurataan muita yhteistyökuvioita asian ympärillä.

Tunkua etiketteihin
Pakkausten etiketissä on paljon pakollisia merkintöjä ja Suomessa ne on mahdutettava siihen kahdella kielellä. – Oluttuntemus on Suomessa kasvanut, ja kuluttaja toivoo löytävänsä tölkin etuosasta perusinformaation, eli alkoholiprosentin, humalan ja muut perusasiat, Marja-Liisa Weckström sanoo.

Lain mukaan alkoholittomien juomien pakkauksissa pitää ilmoittaa ravintoarvot, mutta Sinebrychoffin alkoholijuomien etiketeissä ne kerrotaan myös.
– Tietenkin toivomme, että myös muut alkoholikategoriat tekisivät samoin. Tunnemme vastuumme, ja jokaisessa alkoholijuoman etiketissä on kohtuullisuus.fi -merkintä, samoin kuin Don’t drink and drive -merkki.

Lisäksi pakkaukseen on mahduttava brändielementtejä.

Pakkauksilla on valtava merkitys brändille – eikä vähiten tuotteen löydettävyyden kannalta. Suomessa lainsäädännön takia pakkaus on myynnin edistämisessä vielä tärkeämpi kuin joissakin muissa maissa, koska täällä alkoholijuomien markkinointia on rajoitettu. Ulkomainonta on kielletty ja TV-mainoksia voi olla vasta klo 22 jälkeen illalla. Kanavia on siis käytössä vähän, joten pakkaus on otettava isosti markkinoinnin välineeksi.
– Brändin tunnettuus ja arvostus eivät tarkoita, ettei brändiä pitäisi kehittää ja uudistaa jatkuvasti. Vanhan ja ikonisen muovaaminen moderniksi pitää tehdä vanhaa kunnioittaen, kuluttajaa kuunnellen, tulevaisuutta suunnitellen. Tärkeää on pitää viesti nuorekkaana, ja siinä pakkaus on supertärkeä, Alexander Sneen sanoo.

Karhu-pakkaus on
maailman kaunein

Sinebrychoffin Karhu-oluen pakkaukset ovat saaneet tunnustusta, kun World Beer Awards -kilpailussa syyskuussa rankattiin maailman parhaat oluet. Kisassa Karhun tölkki ja lasipullo valittiin lajeissaan designiltaan maailman parhaiksi.

On hyvä muistaa, että pakkaus on oluessa myös ”consumption vehicle”, eli olut juodaan suoraan pullosta. Muissa tuotteissa yleensä kaadetaan juoma lasiin. Siksi pakkauksen merkitys on oluilla vielä korostetumpi. Supermerkittävää on myös tuotteen löydettävyys, Alexander Sneen muistuttaa.

Hallittuja uudistuksia
– Testaamme käyttöön otettavaksi suunniteltuja pakkausmalleja, ensin pieniä, ja sitten isompia määriä ajetaan koko systeemin läpi, jotta nähdään toimivatko pakkaukset, aina täytöstä varastolle ja kuljetuksiin asti. Ensin tehdään muutama lavallinen, sitten vaikka 10 000 pulloa ja myöhemmin enemmän. Yleensä koskaan ei uusita yhdellä rysäyksellä saman tuotteen kaikkia makuvariaatiota, vaan vaiheittain, Johanna Siirilä kertoo.

Me myös testaamme kaikki pakkaukset, katsomme, että ne toimivat erittäin nopealla tuotantovauhdillamme sekä täytössä että muualla korkeavarastoa ja kuljetusta myöten. Pullon on oltava erittäin stabiili, jotta se toimii korkeavarastossa.

Uusin pakkausuudistus on Muumi-limsan puolentoista litran pullokoko.
– Pakkauskoon lisäys oli toivottu, siitä tuli oikein kansalaisadressi. Sinebrychoffilla taivuttiin siis kansan tahtoon ja alettiin pullottaa Muumi-limsaa isoihin pulloihin. Ihmiset suhtautuvat tunteella suosikkijuomiensa pakkauksiin, Marja-Liisa Weckström nauraa.

Muumi on toinen Sinebrychoffin omista limsamerkeistä, toinen on Smurffi. Lisäksi Keravan-tuotantolaitoksessa valmistetaan lisenssillä Coca Colan tuotteet Suomen markkinoille. Yhteistyö maailmanlaajuisen yhtiön kanssa on tiivistä myös pakkausasioissa.

Pakkauksia kehitetään työryhmässä, jossa on edustajia yrityksen jokaisesta toiminnosta. Ryhmän tarkoituksena on saada erilaiset näkökulmat otetuksi huomioon.

Puukuitupullo prototyyppivaiheessa

Kuva: Carlsberg.

Carlsbergin muutama vuosi sitten alullepaneman puukuituisen pullon kehitystyö on saanut ympärilleen Pacobon-yhteisön. Pacobonissa on mukana mm. Coca-Cola, Carlsberg, L’Oreal ja Absolut. Suomalainen pinnoitevalmistaja Teknos on myös mukana ja on kehittänyt prototyypissä käytetyn vesipohjaisen dispersiopinnoiteen, joka estää veden tai rasvan imeytymisen ja soveltuu myös elintarvikekäyttöön. Yhteisön tavoitteena on tarjota kuluttajille ensimmäinen täysin biopohjainen ja kierrätettävä paperipullo, joka sopii sekä hiilihapottomille että hiilihapollisille juomille. Lisäksi teknologiaa voidaan käyttää kosmetiikalle tai muille nesteille.

Sinebrychoff

  • täytti lokakuussa 200 vuotta, sitä vanhempia yrityksiä on Suomessa vain kaksi. Elintarvikealan yrityksistä se on vanhin.
  • noin 700 työntekijää
  • on osa kansainvälistä Carlsberg-konsernia
  • valmistaa Coca-Colan juomat Suomessa
  • Liikevaihto n. 300 miljoonaa euroa (2018)

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua