Tilaa uutiskirje

Sinkkukin haluaa kinkkua

Sinkkukin haluaa kinkkua

Kaupassa lähes kaikki ruuan valmistusaineet myydään jättipakkauksissa eikä kaikissa lähikaupoissa ole palvelutiskejä, joista saisi ostettua sopivan määrän ruuan raaka-aineita yhden hengen ateriaa varten. Miten elintarvikeyritykset ja kaupat vastaavat yhä yleistyvien sinkkutalouksien kysyntään pienistä annospakkauksista?

Pakkauskoon valinnassa on oleellista se, että kaikki pakkauksessa oleva ruoka tulee syötyä. Käytetään vanhaa esimerkkiä: jos yksikin kinkkuviipale kuivettuu syömäkelvottomaksi, on sen tuottamisen aiheuttamat ympäristövaikutukset suuremmat kuin pakkauksen, jossa tuote oli suojassa. Pakkausten ympäristövaikutukset ovat usein siis pienemmät kuin hukkaan menevän ruoan. Ison pakkauksen edullinen kilohinta ei merkitse rahankaan säästöä, jos osa pakkauksen sisällöstä jää lopulta käyttämättä.

Joka neljäs suomalainen asuu yksin, kertoo Väestöliitto. Suurin osa yksinasuvista on eronnut tai jäänyt leskeksi puolison kuoltua ja 10 prosenttia ihmisistä on niitä, jotka eivät ole koskaan solmineet avo- tai avioliittoa. EU:n tilastolaitos Eurostatin keväällä 2015 julkaiseman vertailun mukaan lapsettomien sinkkunaisten osuus on Suomessa suhteellisesti EU-maiden suurin: toissa vuonna jo lähes 23 prosentissa suomalaistalouksista asui lapseton nainen. Myös sinkkumiesten kotitalouksia (16,5 %) on Suomessa selvästi EU-keskiarvoa (13 %) enemmän.

Nämä sinkkumiehet ja -naiset haluavat kuitenkin valmistaa ruokaa ja välttää ruokahävikkiä, kuten muutkin tiedostavat suomalaiset. Tutkimme, miten elintarviketeollisuus ja kauppa heitä palvelevat ja kävimme läpi helsinkiläisen Prisma-hypermarketin valikoiman yhden hengen talouteen sopivia pakattuja ruuan raaka-aineita.

Salonen Kaura100
240 g

Pakkauksessa on neljä halkaistua sataprosenttista kauraleipää. Samantyyppisiä leipäpakkauksia on Prismassa tarjolla muutamalta muultakin valmistajilta.

Valitsemamme pakkauksen parasta ennen päiväystä on ostohetkellä vielä kolme päivää jäljellä, joten kyllä nämä neljä leipää ehtisi siinä ajassa yksin syödä.
Valio Oivariini
250 g

Prismassa on tarjolla kokonainen hyllyväli erilaisia voi-, margariini- tai rasvaseoslevitepakkauksia ja Valion Oivariini on niistä pienin, tosin muutama voipakkaus alumiinikääreessä olisi ollut samanpainoinen. Rasiassa on ostohetkellä käyttöaikaa jäljellä vielä lähes kolme kuukautta, joten kyllä tämä sitä ennen kuluisi.
HK Camping burgermakkarapihvi
300 g

HK:n makkarapihvit myydään neljän kappaleen jaettavassa tuplapakkauksessa, josta voi avata kerralla puolet ja jättää toisen puolen suljetussa pakkauksessa jääkaappiin eli annos on juuri sopiva sinkulle. Tuote säilyy avaamattomassa pakkauksessa hyvin.
HK Scan Kevyt linja metvursti
100 g

Metvurstien sinkkuystäville on valinnanvaraa, koska lähes kaikilta valmistajilta on valittavissa sadan gramman pakkaus, varsinkin herkku- ja kevyttuotteissa. Valitsemassamme pakkauksessa on 23 viipaletta, jotka saa kulutettua suunnilleen samaan tahtiin kuin testimme kauraleivät. Salamimakkarat myös säilyvät hyvin avatussakin pakkauksessa jääkaapissa, joskaan tuotteen säilyvyydestä avatussa pakkauksessa ei kerrota.
Savuhovi Aito Palvifile
130 g

Sinkku kaipaa myös kinkkua! Usein kokolihaleikkele ei maistu hyvältä montaa päivää pakkauksen avaamisen jälkeen, joten leikkele on hyvä ostaa pienessä pakkauksessa. Hypermarketin valikoimien tämän tuoteryhmän pienin pakkaus oli 130-grammainen, ja näitä löytyi usealta valmistajalta. Avatun pakkauksen säilyvyydestä ei ole mainintaa.
Lerøy lohifileepala
200 g, 1 annos

Kuhaa, ahventa, turskaa ja lohta. Vakuumipakattuja kaloja on Prismassa tarjolla vaikka miten monta laatua, mutta melkein kaikki on pakattu kahden hengen annoksina tai perhepakkauksiin. Löysimme kuin löysimmekin pakatut ainekset yhden hengen lohiateriaan! Muovinen tray on tosin aika iso pakkaus tuotteeseen nähden. Myös kilohinta tuotteelle kolmisen euroa kalliimpi kuin saman tuottajan kahden hengen lohiannoksessa, joka myydään täsmälleen samankokoisessa pakkauksessa.
Valio Oltermanni Ohuen ohut
130 g

Kaikkein pienimmät juustopakkaukset – erikoisia herkkujuustoja lukuun ottamatta – olivat hypermarketissa Valion viipaloituja, tuttuja juustomerkkejä. Niitä myydään 130 gramman uudelleensuljettavissa pakkauksissa, joten pieni määrä ei ehdi kuivahtaa ennen kuin yksinasuja saa ne syötyä. Pakkaus sisälsi vajaat 20 ohutta Oltermanni-juustoviipaletta eli niistä saisi koottua voileivät samaan tahtiin kauraleivän ja kinkun kanssa.
Vegyü Chili-juustoleikkele kananmunaproteiinista
100 g

”Uusia”, erilaisia lihattomia leikkeleitä oli hypermarketin valikoimissa useita sadan gramman kokoisissa pakkauksissa, eli tämän tuoteryhmän pakkauksen standardikoko pakkauksissa näyttäisi olevan pienempi kuin leikkeleissä yleensä ja siis yhden hengen talouteen hyvin sopiva.
Korpela Gourmet Broilerin paahdettu rintafilee
200 g

Valmis, kokonainen ja yksittäispakattu rintafilee vakuumipakkauksessa on sinkun unelma! Enää tarvitsee vain kokata lisukkeet tai pilkkoa tuote salaattiin ja kokonainen ateria on valmis.
Atria Nauta-viljapossun jauheliha
250 g

Jauhelihaa myydään marketin hyllyllä useissa kymmenissä erilaisissa pakkauksissa, eri valmistajilta ja samoilta valmistajilta vaihtoehtoisia tuotteita. Löytyy eri rasvaprosenteilla, eri lihalaaduilla ja näiden yhdistelmillä, ja yleisin pakkauskoko on 400–700 grammaa eli ne ovat aivan liian suuria yhdelle. Valikoimasta löytyi kuitenkin yksi pienempikokoinenkin pakkaus. Pienempi eräkoko jopa mainitaan pakkauksessa.
Findus Mikrovalmiit ranskanperunat, pakaste
2 X 90 g

Pakkauksessa on läpinäkyvän muovikääreen alla kaksi kartonkikoteloa rinnakkain, jotka työnnetään mikroon. Kummassakin pakkauksessa on juuri sopiva kerta-annos ranskalaisia. Pakkaus avataan kartongin perforointia pitkin, lisätään suola ja ravistellaan. Tuotteen voi nauttia suoraan pakkauksesta. Tämä on sinkun ja vähän muidenkin ranskalaisten perunoiden ystävien unelmatuote.
Arla Kevytmaito
0,5 litraa

Puolen litran maitoja on Prisman valikoimissa useita, samoin kuin kahden desilitran kokoisia, mutta tämä on markkinoiden söpöin maitotölkki. Tästä sinkku saa kaadettua itselleen kaksi reilua maitolasillista tai maidot muutamaan aamukahvikupilliseen ennen kuin maitoon ehtii tulla makua avattuna jääkaapissa.
Tamminen Naudan sisäfileepihvi
150 g, 1 kpl

Laatulihapihvi yhdelle syvävedetyssä pakkauksessa. Paitsi sinkkutaloudessa, tämä saattaa olla vaihtoehto myös perheessä, jossa noudatetaan erilaisia ruokavalioita.

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 1/2020.

Comments are closed.