Tilaa uutiskirje

Stora Enso Packaging – kilometreittäin aaltopahvia

Stora Enso Packaging – kilometreittäin aaltopahvia

Stora Enson sloganina on, että kaikki, mikä tänään valmistetaan uusiutumattomista materiaaleista, voidaan huomenna valmistaa puusta. Kaikki yrityksen tuotteet ovat siis uusiutuvista materiaaleista tehty, uudelleen käytettäviä ja kierrätettäviä.

Loppuuko maailmasta puut, jos yhä enemmän tuotteita aletaan valmistaa puupohjaisista materiaaleista?
– Ei maailmasta metsä lopu. Se uusiutuu, ja kasvaa kaiken aikaa enemmän kuin sitä kaadetaan. Puuvaroja pitää kuitenkin hoitaa oikein, Stora Enson myyntijohtaja Pekka Tommola vakuuttaa.

Puukuidut muodostavat siis perustan yrityksen pakkaus-, puurakennus- ja biomateriaaliratkaisuille, joilla voidaan korvata fossiilisiin raaka-aineisiin ja muihin uusiutumattomiin materiaaleihin perustuvia tuotteita.

– Osa jo nyt julkistetuista puukuidun sovelluskohteista vaatii vielä kehitystä ennen kuin niistä tulee kilpailukykyisiä, mutta keksintöjä on tulossa. Esimerkiksi hiilikuitupuolelle on jo tulossa sovelluksia uusiutuvista materiaaleista. Biokomposiiteilla lisäksi korvataan muiden materiaalien määrää ja niin edelleen.

Mutta valmiitakin, jo markkinoilla olevia uusia sovelluksia on. Yrityksessä on kehitetty mm. EcoFishBox, jolla korvataan EPS-laatikkoja. Liukosellulla puolestaan korvataan puuvillaa, mutta paljon pienemmällä vesijalanjäljellä. Kotkassa valmistettavalla ligniinillä korvataan muun muassa fossiilipohjaista fenolia. – Tyypillisiä uusia sovelluksia ovat myös food service -tuotteet, jossa korvataan muovia uusiutuvilla raaka-aineilla. Niihin haetaan myös uusia barrieerivaihtoehtoja, esimerkiksi MFC:tä (micro fibrillated cellulose), jolla haetaan pakkauksiin jäykkyysominaisuuksia ja myös barrieeriominaisuuksia tulevaisuudessa. Jokin polymeerikerros ruokapakkauksissa täytyy olla, ja tyypillisesti se on ollut PE:tä, toteaa Tommola.

Paperista pahviin
Vuonna 2006 Stora Enson liikevaihdosta 70 prosenttia tuli paperista ja tuloksesta 62 prosenttia. Viime vuonna paperin osuus liikevaihdosta oli enää 29 ja tuloksesta 18 prosenttia.

– Stora Enson riippuvaisuus paperiliiketoiminnasta on vähentynyt merkittävästi. Olemme yrityksessä tehneet valtavan muutostyön, tehtaita on suljettu ja uusia rakennettu, miljardien eurojen arvosta, kertoo Tommola.

Paperia tehdään toki edelleenkin 20:llä paperikoneella Euroopassa ja Kiinassa.

Koska aaltopahvin kysyntä kasvaa globaalisti ja paperin vastaavasti pienenee, on yritysten muututtava.
– Aaltopahvin kysynnän kasvua vauhdittaa esimerkiksi nettikaupan lisääntyminen, mutta myös muovin korvaaminen ja muut vastaavat pyrkimykset siirtyä järkevästi pois fossiilisten raaka-aineiden käytöstä. 

Stora Enson kehittämä EcoFishBox voitti World Packaging Organization WPO:n Sustainability Awardin vuonna 2017. Pakkaukselle myönnettiin myös WorldStar-palkinto.

Isoja investointeja
Varkauden paperitehtaan muuttaminen tuottamaan kraftlineriä eli aaltopahvin pinta- ja taustakerroksessa käytettävää materiaalia oli yrityksen ensimmäisiä suuria konvertointeja. Kraftlinerin valmistus alkoi Varkaudessa vuonna 2016.

Myös Lahden tuotannossa on tehty iso muutostyö.
– Pari vuotta sitten meillä oli vielä Suomen suurin aaltopahvitehdas Heinolassa, mutta toimintojen uudelleenjärjestelyn myötä Lahden tehdasta laajennettiin, täältä suljettiin yksi vanha aaltopahvikone ja investoitiin täysin uuteen koneeseen. Heinolan kone siirrettiin Ruotsin tehtaallemme.

Nyt yrityksellä on Pohjoismaiden uusin aaltopahvikone Lahdessa ja Kristiinankaupungissa pienempi yksikkö.

– Ison tehtaan aloittamisessa vaatii aikaa, että sen saa tasapainoon, mutta nyt prosessi on kunnossa ja kaikki toimii Lahdessa erinomaisesti.

Uusin Stora Enson investointipäätös koskee Oulun tuotantolaitosta, jossa yksi paperikone suljetaan. Tehtaaseen tehdään 350 miljoonan euron investoinnit, ja yksi paperikoneista muunnetaan tuottamaan kraftlineria.  

– Valmistumisensa jälkeen tehtaan neitseellisestä kuidusta valmistettavat tuotteet soveltuvat erityisesti ruokapakkausten valmistamiseen. Investointi on Stora Enson suurimpia moneen vuoteen, ja hyvä asia Suomelle, Tommola huomauttaa.

Itämeren reunat
markkina-alueena

Stora Enso Packagingin markkina-alueena ovat Pohjoismaat, Puola, Baltian maat, Venäjä ja Kiina. – Olemme läsnä mieluummin kasvumarkkinoilla kuin esimerkiksi Länsi-Euroopassa, joka on erittäin kilpailtu markkina.

Kuitupohjaisten pakkausten tarve siis kasvaa, ja niitä käyttävät valmistajien lisäksi brändinomistajat, paperin ja kartongin tuottajat sekä materiaalinjalostajat. Packaging Solutions -divisioona teki 1,3 miljardin liikevaihdon ja reilu miljardin neliön verran aaltopahvia vuonna 2018, jolla peittäisi jo isonkin maa-alueen. – Pelkästään Lahdessa valmistetusta aaltopahvista syntyisi kolmen metrin levyistä aaltopahvitietä parisataa kilometriä joka päivä. Tehtaasta lähtee päivittäin 1 200 lavaa noin 30 rekan kyydissä, Tommola havainnollistaa. Yhteen aaltopahvilaatikkoon menee puolisen neliötä aaltopahvia, eli vuositasolla tehdään neljännesmiljardi pakkausta.

Packaging Solutions -divisioona tarjoaa paitsi kuitupohjaisia kartonkimateriaaleja ja aaltopahvipakkauksia myös palveluita. – Meillä on Helsingissä innovaatiokeskus ja muualla 10 DesignStudiota, joissa haetaan yhdessä muutoksia ja parannuksia asiakkaiden pakkausratkaisuihin.  

Stora Enso on johtava aaltopahvin valmistaja Suomessa.
– Hallitsemme laajaa tuoteportfoliota. Meillä on 10 000 tuotetta tuhannelle eri asiakkaalle ja niihin työkalut. Pakkauksista uusiutuu iso osa vuosittain, lähes kolmannes. Meillä on pakkaussuunnitteluosasto, jossa on pakkaussuunnittelun ammattialaisia. Pakkaussuunnittelijamme ovat huippuosaajia esimerkiksi miettiessään maailmaa kolmiulotteisena.

Pakkauksia ja linjastoja
Packaging Solutionsin pakkausautomaatio-osasto toimittaa koneita ja kokonais- tai osalinjoja suomalaisille pakkausteollisuudelle. Linjastoja on toimitettu satoja 40 toimintavuoden aikana. Elintarviketeollisuuden suuret toimijat ovat merkittäviä asiakkaita.

– Kun asiakas lähtee suunnittelemaan uutta pakkauslinjastoinvestointia, me olemme mukana jo suunnitteluvaiheessa. Suurin osaaminen meillä on materiaalin ja pakkausautomaation yhteensovittamisessa. Materiaali- tai logistiikkakustannusten säästöjä haettaessa pitää järkevästi optimoida materiaaleja. Ei pidä siis ylipakata, mutta ei myöskään alipakata.

Pakkausyhdistyksen nokkamies

Stora Enson myyntijohtaja Pekka Tommola on Suomen Pakkausyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja. Hallituksen vetovastuu siirtyi hänelle tämän vuoden alussa Telpak Oy:n Jon Sundénilta, joka johti SPY:n hallitusta monen vuoden ajan.
– Olen istunut hallituksen työvaliokunnassa jo useita vuosia, ja ollut mukana yhdistyksen muutosprosessissa, joten yhdistyksen toiminta on ehtinyt tulla hyvinkin tutuksi. Yhdistyksen toimintaa on uudistettu viime vuosina kovasti, ja talous saatu kuntoon. Otin puheenjohtajuuden vastaan hyvillä mielin, kun toiminta on oikeilla raiteilla.

– Pakkausyhdistyksen puheenjohtajuus on näköalapaikka suomalaiseen teollisuuteen ja erityisesti ympäristöasioihin.

Pakkausyhdistyksen kaltaista toimijaa tarvitaan uuden puheenjohtajan näkemyksen mukaan erityisesti nyt, kun pakkaukset ja erityisesti muovipakkaukset saavat julkisuutta lähes päivittäin. – On hyvä, että alan yrityksiä edustaa yhteinen toimija esimerkiksi tiekarttatyöryhmissä ja pakkausten kierrätystä järjestävissä tahoissa.

Päivätyössään Pekka Tommola johtaa Stora Enson aaltopahviliiketoiminnan Suomen-myyntiä. Tiimiläiset istuvat Lahdessa, Kuopiossa, Turussa, Tampereella ja Kristiinankaupungissa hoitamassa omien alueidensa myyntiä. Esimies Tukholmassa vastaa koko Nordic-alueesta.
– Tämä on kotimarkkinabisnestä.  Aaltopahvi ei matkaa pitkiä matkoja, koska ilmaa ei kannata kuljettaa kovin kauas. Tämä on myös käsityövaltaista hommaa, asiakkaat tykkäävät olla lähellä, kun pakkauksia kehitetään ja muutetaan.

Vaikka SPY:n hallituksen puheenjohtaja onkin päivätyössään uusiutuvista materiaaleista valmistettavien pakkausten sanansaattaja, laittaa hän Pakkausyhdistyksen asioita hoitaessaan toisen, koko alan kattavan lippahatun päähänsä.

– Kierrätys on kova juttu, mutta jos kierrätysmateriaalille ei ole markkinoita, sen keräämiseen on käytetty vain turhaan energiaa ja vaivaa, jonka olisi voinut käyttää fiksumminkin. Kiertotalous vaatii kuitenkin aidosti ja oikeasti uusiutuvista raaka-aineista tehtyjä kierrätettyjä pakkauksia. Pakkausala on Suomessa suhteellisen stabiili ja isoimmat rakenteelliset muutokset on jo tehty, Tommola arvioi.

– Kaikki merkit viittaavat kuitenkin siihen, että pakkausten raaka-aineiden on oltava yhä enemmän uusiutuvista läheteistä peräisin, hän painottaa.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehden numerossa 56/2019

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua