Tilaa uutiskirje

Sulapac lähtee maailmanvalloitukseen

Sulapac lähtee maailmanvalloitukseen

Sulapacin toimitusjohtaja Suvi Haimi saapuu tuulettaen toimistolleen. Tilaus on saatu! Tilaajan nimeä on vielä liian aikaista paljastaa, mutta täysin biopohjaisista materiaalista valmistettu kosmetiikkapakkaus on herättänyt kovasti mielenkiintoa niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Nyt pää on auki! Lyhyen aikavälin tavoitteena on hankkia 10 ensimmäistä referenssiasiakasta ja pidemmällä tähtäimellä maailmanvalloitus.

Sulapacin voidepurkkipakkauksen raaka-aineena käytetään täysin biohajoavia materiaaleja. Ominaisuuksiltaan, kestävyydeltään ja tuotannoltaan purkki on samankaltainen muovisen pakkausmateriaalin kanssa. Suurin osa pakkauksen raaka-aineesta on puukomposiittia, joka valmistetaan FSC-sertifioidusta, mikrobiologiset testit läpäisseestä puusta. Kädessä pakkaus tuntuu ja näyttää lähes keraamiselta ja aukikierrettäessä äänikin on samantyyppinen kuin keramiikalla.

Sulapacin perustajat Suvi Haimi ja Laura Kyllönen ovat siirtyneet pakkausmaailmaan erikoista reittiä pitkin. Molemmat työskentelivät vuosia Solu- ja kudosteknologiakeskus Regea-nimisessä lääketieteen sovelluksia ja biomateriaaleja kehittävässä Tampereen yliopiston laitoksessa, jossa sielläkin tehtiin uraauurtavaa työtä: Regeassa naiset olivat mm. mukana tutkimusryhmässä, jossa kasvatettiin rasvan kantasoluista ja biomateriaaleista leukaluu ihmiskehon sisällä. Tämä lähes Pelle Pelottoman kaltainen keksijäkokemus ja osaaminen biomateriaaleista on nyt valjastettu pakkausteollisuuteen.

Sulapacin perustajat käyttävät luonnonkosmetiikkayritysten valmistamia ihovoiteita, jotka kuitenkin on pakattu muovisiin purnukoihin ja he päättelivät, että korvaavalla materiaalilla olisi tässä tuotesegmentissä kysyntää ja keskittyivät sellaisen kehittämiseen. – Mukaan saatiin Petro Lahtinen ja Antti Pärssinen, joiden puukomposiittiosaaminen yhdistettynä meidän biomateriaaliosaamiseen johti Sulapacin materiaalin syntyyn, kertoo Suvi Haimi.

Sulapacin pakkaus kestää vettä ja rasvaa, eikä se läpäise happea. Tuote on ekologinen, ylellinen ja muotoiltava. – Pystymme myös hinnallisesti kilpailemaan muovin kanssa kun pakkauksia valmistetaan suuria määriä. Pakkauksia voidaan massatuottaa samoilla laitteilla kuin muoviakin, Suvi Haimi kertoo.

Voiteet saattavat sisältää happamia ja jopa syövyttäviä ainesosia, ja tämä luonnollisesti asettaa tuotteen barrieeriominaisuuksille haasteita. – Jos asiakas ei ole valmis tinkimään haastavan tuotteen vuosien säilyvyysajasta, tarvitaan tällaisille tuotteille pakkauksen sisälle irrotettava refilleri, se on selvää.

– Monia pakkausvaihtoehtoja tarvitaan kosmetiikassakin. Nyt valmiina olevan kovan pakkauksen lisäksi kehitteillä on pullo ja tuubimainen pakkausmuoto, mutta niiden valmistumisen aikajännettä en pysty vielä tarkemmin arvioimaan, Suvi Haimi sanoo. – Ihan kaikkeen nykyisenkaltaisen muotoisiin pakkauksiin tästä ei tule haastajaa, mutta monia sovelluksia varmasti saamme vielä kehitettyä.
Mikromuovi, jota kosmetiikkateollisuudessa käytetään, on Sulapacissa pannassa. – Emme edes ensisijaisesti tarjoa pakkaustamme mikromuoveja tuotteissaan fillerinä käyttäville yrityksille.

Visiona on valmistaa ensin kosmetiikkaan soveltuvia pakkauksia, ja kehittää myöhemmin ruoka- ja juomapakkauksia. Nyt ollaan vielä pieniä verrattuna pakkausalan jätteihin, vaikka rahoituskierroksen jälkeen rahoittajia keksinnölle saatiinkin miljoonan arvosta.

Näkyvyyttä, kiinnostusta ja yhteydenottoja on tullut isoiltakin kosmetiikan valmistajilta maailmalta. Vielä yrityksen perustajat eivät julkista nimiä, mutta niitä on luvassa uusien tuotteiden lanseerauksien myötä. – Jossakin vaiheessa aiomme painaa kaasua.

Yritys panostaa myös designiin, ja yhteistyökumppaneina on useita designereitä, jotka ymmärtävät materiaalin ominaisuuksien päälle. Käytössä on nyt kaksi erilaista Sulapac-pinnoitetta, joilla on erilaiset ominaisuudet.

Kuvassa Sulapacin tiimi: Suvi Haimi, Laura Kyllönen, Perttu Sorsa, Heidi Koljonen,  Taneli Väisänen, Antti Pärssinen.
Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehden numerossa 5-6/2017

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua