Tilaa uutiskirje

Starcke – Suojaa ja säväytä

Starcke - Suojaa ja säväytä

Pakkaus tarjoaa paitsi suojaa myös erinomaisen viestintäkanavan. Pakollisten tuotemerkintöjen ja suositeltavan kierrätysinfon lisäksi pakkauksen kylki toimii näkyvänä markkinointialustana, jonka tavoite on saada asiakas tarttumaan tuotteeseen ja sitoutumaan valmistavaan yritykseen. Kun vaikuttavuutta halutaan tehostaa, erikoisjälkikäsittelyillä voidaan nostaa pakkauksen myyntiarvoa edelleen. Kullan kimalluksen ja bling blingin ohella euralaiselta Starcke Oy:ltä löytyy myös ratkaisut esimerkiksi tuotteen jäljitettävyyteen.

Paljon puhetta, paljon asiaa. Tämä kuvannee melko hyvin monien tuntemaa Starcke Oy:n hallituksen puheenjohtajaa Ari-Veli Starckea. Tarinoiden takana on kadehdittava määrä tietoa ja kokemusta suomalaisesta pakkausalasta sekä kansainvälisistä markkinoista. Nykyään Länsi-Suomessa vaikuttavan yrittäjän juuret ulottuvat Karjalaan, mistä vanhemmat joutuivat aikanaan lähtemään sodan alta. Uuden Suomen rakentuessa uusi koti löytyi Kokemäeltä, mihin kodin lisäksi nousi oma teollisuusyritys. Starcken valimo työllisti parhaimmillaan 140 henkeä, ja se on edelleen toiminnassa, tosin toisen omistajan ja nimen alla. Paikallisten lisäksi valimo työllisti myös oman perheen.
– 11-vuotiaasta asti olen saanut tehdä töitä. Vaikka ei kai nykyään pitäisi sanoa, että ”sai tehdä töitä”. Vanhempieni periaate kuitenkin oli, että maailma ei laiskoja ruoki, Starcke naurahtaa.

Luonnollinen jatkumo varhain alkaneelle uralle oli valimoteknikon koulutus. Teollisen ja teknisen osaamisen lisäksi veri veti kuitenkin myös kaupalliseen suuntaan, joten seuraava askel oli yrittäjäopisto. Tähtäimessä oli kaupallinen tutkinto, jonka suoritettuaan Starcke löysikin itsensä 24-vuotiaana kansainvälisen yrityksen osastopäällikön tehtävistä.

Oppia ikä kaikki
Oma pakkausten ja painotuotteiden jälkikäsittelyyn erikoistunut yritys näki päivänvalon 1980-luvun alkupuolella. Yrityksen palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa folioinnit, preeglaukset, hologrammit, sinetit ja RFID-tunnisteet. Ari-Veli Starcken ja toimitusjohtaja Milla-Riitta Reunasen perustaman yrityksen alkuajoista lähtien työtä on ohjannut halu tarjota ratkaisuja, ja nytkin puheessa vilahtaa termi ”palveleva ratkaisuyhtiö”.
– Tykkään tästä maailman pelastamisesta. Sanoin jo 80-luvulla, että jos ihmiskunta tarvitsee Starcken palveluita, niin Starcke pärjää.

Ja kysyntäähän on ollut. Tyypillistä asiakkuutta ei ole, eikä se haittaa, kun toimintaa ohjaa ikuisen oppimisen periaate. Uteliaisuus ja kiinnostus ympärillä tapahtuvaan kehitykseen on avainasemassa.
– Uuden omaksuminen ei ole iästä tai kokemuksesta kiinni, vaan siitä, kieltääkö oma pää oppimasta.

Pakkausten jälkikäsittelyjen ja brändisuojauksen ohella täällä tehdään viimeistelyjä muun muassa asiakaslehtiin. Tuotantotiloissa yhdelle rakkaalle asiakkuudelle on myös omistettu peräti kokonainen seinä: moni pieni – ja vähän isompikin – vieras voisi viettää tovin jos toisenkin Aku Ankan Taskukirja -kansien yksityiskohtia ihaillen.
– Tuotteiden koot vaihtelevat käyntikortista lakanaan, ja laitekanta sekä henkilöstön osaaminen mahdollistavat myös pienten erien valmistuksen.

Wall of fame. Jälkikäsitellyt Taskari-kannet ovat saaneet kunniapaikan tuotantotilojen seinältä.

Ansaitseeko tuotteesi
tulla tunnistetuksi?

Tämä on kysymys, joka toistuu haastattelun aikana useasti. Ari-Veli Starcke muistuttaa, että pakkaus nostaa tuotteen arvoiseensa asemaan ja se voi olla merkittävä tekijä kuluttajan valinnan taustalla. Yritysten tulisikin pohtia tuotteen ja pakkauksen välistä vuoropuhelua: tukevatko ne toisiaan tarkoituksenmukaisesti? Pelkkä näyttävä ulkoasu ei vielä takaa kuluttajan sitoutumista tuotteeseen, vaan tuotteen ja pakkauksen tulee olla toisiaan täydentävä pari.

Jälkikäsittely ei suinkaan ole pelkkää koristelua, vaan sillä voidaan myös suojata niin tuotetta kuin pakkaustakin. Starcke kritisoi sitä, että pakkausalalla ei aktiivisesti pyritä suojaamaan omia tuotteita ja niiden rakenteita, vaan ne ovat käytännössä vapaata riistaa laittomille kopioijille. Kuidun digitalisoinnilla, hyödyllisyyssuojalla ja patentoinneilla pakkausten kopioiminen voitaisiin tehdä vaikeammaksi. Hinta kuitenkin osoittautuu yleensä tehokkaimmaksi jarruksi innovaatioiden hyödyntämiselle.

Uusien sovellusten käyttöönotto aiheuttaa yleensä lisäkustannuksia, ja kun kauppa ei tule hinnassa vastaan, brändinomistajat ovat vaikeassa tilanteessa.

Unelmana väärennösten estäminen
Ari-Veli Starcke toivoo kuitupohjaisten älypakkausten ja sinettien tulevan laajempaan käyttöön, sillä näin voitaisiin tehokkaasti estää tuoteväärennöksiä. Starcke on ollut vahvasti mukana väärennösten ja varkauksien vastaisessa kamppailussa aiemminkin, kun yritys valmisti hologrammisinettejä Nokian puhelimien myyntipakkauksiin.
– Viiden vuoden aikana koneillamme tuotettiin 176 miljoonaa sinettitarraa, joilla varmistettiin tuotteen koskemattomuus.

Kuidun tarjoamat mahdollisuudet ovat huikeat, ja Suomesta löytyy osaaminen niiden hyödyntämiseen. Raaka-aineeseen on kuitenkin Starcken mukaan suhtauduttu meillä aina vähän takaperoisesti.
– Evakkona Karjalasta lähtenyt äitini jo aikoinaan hämmästeli, miksi suomalainen metsä myydään halpana tukkipuuna Tanskaan ja ostetaan sitten kalliina tyylihuonekaluina takaisin. Vähän samaa on havaittavissa nykyään pakkaus- ja muillakin toimialoilla.

Raaka-aineen tehokkaampi hyödyntäminen omassa tuotannossa ja sen tuominen esiin markkinoinnissa voisi olla vielä nykyistäkin kovempi kilpailuvaltti. Yhdeksi ratkaisuksi tähän yritykseltä löytyy StarckeGate. Palvelun idea on yksinkertainen: tuottaja liittää tuotteeseensa yksilöllisen tunnisteen, jonka avulla kuluttajalle voidaan kertoa tuotteen ominaisuuksista, tuotanto-olosuhteista ja vaikka raaka-aineiden kasvattamisessa käytettyjen lannoitteiden tiedot. Muun muassa elintarvikealalla tämä voisi tuoda tehoa myyntiin. Starcke nostaa esimerkiksi viime vuosina nousseen kaurabuumin.
– Suomen elintarviketuotanto ei täysin pysty vastaamaan kysyntään, joten raaka-ainetta täytyy tuoda myös ulkomailta. Täysin kotimaisia kauratuotteita myyvä yritys voisi hyödyntää StarckeGatea paitsi markkinoinnissa, myös alkuperän jäljitettävyyden ja tuotannon läpinäkyvyyden tehostamiseksi.

Kädenjälkikatselmus. Heidi Mannojan, Minna Tervon ja Ari-Veli Starcken ilmeet kertovat paljon pari vuotta kestäneen projektin vedoksen onnistumisesta.

Onnistumiset eivät synny yksin
Haastattelun kuluessa useampi tilaus saa vahvistuksensa, ja päästäänpä perjantain kunniaksi ihastelemaan myös vedosta tuloillaan olevasta pakkausulkoasusta sekä hypistelemään ensimmäisiä mock-upeja uudesta kartonkipakkauksesta. Aito ilo ja onnistumisen riemu heijastuvat porukan onnenkyyneleistä – työtä on tehty paljon ja tulokset ovat sen mukaiset. Viime vuosina on ollut hankalampiakin hetkiä, mikä entisestään korostaa positiivisten tulosten merkitystä.
– Kaikessa toiminnassamme avainasemassa on luottamus: luotetaan siihen, että olemme tehneet kaikkemme, ja se riittää.

Ari-Veli Starcke kehuu tiimiään yrityksen yhteisestä menestyksestä, ja sanoista välittyy vilpitön kiitollisuus. Täällä omista pidetään huolta ja onnistumisista iloitaan yhdessä, olivatpa ne sitten työhön tai henkilökohtaiseen elämään liittyviä. Ikuinen oppiminen on se punainen lanka, jota pitkin Starckella kuljetaan, yhdessä.
– Tärkeintä on, ettei koskaan unohdeta mitään, mitä aiemmin on tehty. Menneestä voidaan aina ammentaa tulevaan, Starcke summaa.


3 kysymystä - Ari-Veli Starcke

Mikä on suosikkipakkauksesi?
Kananmuna, koska se on aito luonnontuote – kunhan ei ole tehotuotettu.

Mistä pakkauksesta et luovu?
Oman tuotannon ylpeydenaiheesta eli viilupakkauksestamme, koska se on haptinen, kevyt ja sitä voi käyttää ihan koristeenakin.

Miten kierrätät pakkaukset?
Starckella kaikki jakeet lajitellaan, ja lajittelupisteitä on niin tuotanto-, toimisto- kuin taukotiloissakin. Metallirasiat taas saavat kotona uuden elämän miljoonalaatikoina, joissa pikkutilpehöörit pysyvät tallessa.


Mikä StarckeGate?

  1. Starcke valmistaa kustomoidut sinettietiketit, joissa on uniikki QR-koodi tai NFC-tunniste. Etiketit aktivoidaan osaksi StarckeGatea.
  2. Asiakas liittää etiketit tuotteisiin/pakkauksiin tuotantolinjallaan.
  3. Etiketöidyt tuotteet ajetaan StarckGate-skannereiden läpi, jolloin tarkat tuotetiedot sisältävä tunniste (QR/NFC) aktivoituu. Skanneri lähettää tiedon tuotteesta ja siihen kuuluvasta tunnisteesta StarckeGate-palvelimelle.
  4. Kuluttaja lukee tunnisteen älypuhelimellaan ja saa yksityiskohtaiset tiedot tuotteen aitoudesta, viimeisestä käyttöpäivämäärästä jne. Samalla StarckeGate saa tiedot tuotteesta ja siirtää ne StarckeGate-portaaliin.
  5. Asiakas eli brändinomistaja kirjautuu StarckeGate-portaaliin ja saa kuluttajan puhelimesta lähetetyt tiedot (esim. kyseisen tunnisteen skannauskerrat ja -paikat, tuotejäljitys, tieto mahdollisista väärennöksistä tai väärinkäytöstä).

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 1/2022.

Comments are closed.