Tilaa uutiskirje

Suomalaisyhtiö kehittää puupohjaista tuorekelmua – kelmu kuluttajille vielä tänä vuonna

Suomalaisyhtiö kehittää puupohjaista tuorekelmua - kelmu kuluttajille vielä tänä vuonna

Maailma pelastuu kelmu kerrallaan, uskoo toimitusjohtaja Jaakko Kaminen Welmu International Oy:stä, joka kehittää puuraaka-aineesta tuorekelmua.

Muoviroskan määrä luonnossa ja kuluttajien kasvava huoli siitä on tuottanut Suomeen viime vuosina monia start up -yrityksiä, jotka kehittävät puuraaka-aineesta biohajoavia pakkausalan uusia innovaatioita. Nyt tähän joukkoon liittyy Welmu, joka on kehittänyt vuodesta 2011 asti sellupohjaista materiaalia, josta voidaan valmistaa tuorekelmua. Valmistuttuaan tuote pystyy korvaamaan öljypohjaisen muovikelmun tuorepakkauksissa.

Muovikelmun korvaavan puukuitupohjaisen kalvomateriaalin kuusi vuotta kestänyt kehitystyö on loppusuoralla ja yritys on siirtymässä teollisen pilotin vaiheeseen lähikuukausina. Espoolaisen Welmun taustalla on liikkeenjohdon konsulttiyhtiö Seedi, joka aiemmin ilmoitti maailman pelastamisen yhdeksi perustamiensa yritysten toimialaksi kaupparekisteri-ilmoituksissaan.

Welmun kalvomateriaalia on kehitetty tuotteen kaupallistaminen edellä. Resepti ja tuote ovat yrityksellä itsellään ja kaikki muu on ulkoistettu. Tuotekehitys on ostettu projekteittain VTT:stä, jolloin patentit ja oikeudet säilyneet Welmu-yhtiöllä. Mukana kehitystyössä on myös Spinverse-yhtiö, jolla on polymeeritekniikan osaamista.
– Puuraaka-ainepohjaista tuotetta kehitettäessä on ollut paitsi tietoa ja taitoa, myös onnea matkassa, kertoo Jaakko Kaminen, jonka oma tausta on mainostoimistomaailmassa.

 

Muovisen tuorekelmun nykyinen hintahaarukka Euroopan markkinoilla on iso, noin 1–16 senttiä metriltä.
– Tuotteemme hinta mahtuu hintahaarukkaan, ainakin sen yläpäähän, mutta vielä emme osaa sanoa tarkkaa hintaa. Hinnan on oltava kuitenkin kilpailukykyinen. Tavoitteenamme on Euroopan laajuinen tuotelanseeraus vielä tämän vuoden aikana, mutta ihan vielä tuote ei ole valmis.

Materiaalia on pilotoitu VTT:n kanssa, mutta esimerkiksi materiaalin elintarvikekelpoisuus ja biohajoavuus ovat vielä testattavina. Biohajoava kelmu ei käyttämättömänäkään ole ikuista, vaan sille tulee parasta ennen -päiväys.

Kuluttajien kelmunkäyttöä on myös selvitetty huolella

– Kuluttajatestit osoittavat, että tuotteen ekologisuus vaikuttaa ostopäätöksiin ja ekologisesta tuotteesta ollaan valmiita maksamaan extraa, mutta tuotteen on kuitenkin toimittava käytännössä. Siksi tuotteen on oltava lanseerausvaiheessa vähintään yhtä hyvä kuin tuote, joka sillä halutaan korvata.

Puupohjaista kelmua on nyt kehitetty kuutisen vuotta hiljaisuudessa. Nyt kun tuote on riittävän valmis astumaan julkisuuteen ja tuotantopartneria haetaan, on maailma valmis ottamaan vastaan uuden tuotteen.

– Kiinnostus uutta tuotetta kohtaan on ollut valtavaa ja olemme ensimmäisen ulostulojen jälkeen päässeet keskustelemaan lähes kaikkien suurten suomalaisten toimijoiden kanssa. Myös kansainvälisten suuryritysten kanssa on keskusteltu. Tämä kertoo, että asiakastarve kohti ekologisesti kestävää tulevaisuutta on olemassa ja tätä kehitystä haluamme olla vauhdittamassa.

Puu on luontainen raaka-ainevaihtoehto suomalaisille toimijoille

– Puun etuna muihin bioraaka-aineisiin on se, että se ei kilpaile ruokaketjun kanssa, kuten esimerkiksi maissi. Vastuullisesti hoidettu, FSC-sertifioitu metsä, josta Welmun perusraaka-aine tulee, on lähes loputon raaka-ainelähde. Puukuidun etuna maissiin verrattuna on myös materiaalin parempi iskunkestävyys ja rasvankesto.

Artikkeli julkaistu Pakkaus-lehdessä 1/2018

 

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua