Tilaa uutiskirje

Superruokaa virtaviivaisesti pakkauksiin

Myyntieräpakkauksen pikapohja nopeuttaa pakkaamista ja myymälätyöskentelyä, toteaa Inpackin
Mika Santanen (oik.) Puhdistamon tuotantojohtaja Aki Kannistolle ja kehityspäällikkö Viivi Kankaalle.

Superruokaa virtaviivaisesti pakkauksiin

Mitä monta kymmentä prosenttia vuodessa kasvavan yrityksen pitäisi tehdä, kun laajan tuoteportfolion tuotteet pakataan semiautomaattisesti ja kysyntäkäyrät näyttävät ylöspäin?
– Kannattaa tehdä yhteistyötä pakkausalan tuntevan asiantuntijan kanssa, toteaa Inpackin toimitusjohtaja ja yrittäjä Mika Santanen.

Puhdistamon, omien sanojensa mukaan Suomen ensimmäisen superfood -yrityksen yläkerran toimistoon kantautuu rakennustyön ääni. Tuotantotiloja laajennetaan saman rakennuksen alakerrassa – tilaa tarvitaan uusille pakkauskoneille ja -laitteille. Ensimmäisiä uusia laitteita kootaan jo ne toimittavan yrityksen tiloissa ja tänne Lempäälään ne saapuvat myöhemmin tämän kevään aikana.

Puhdistamo valmistaa ja maahantuo laajaa superfoodien tuotevalikoimaa – portfoliossa on juomia, jauheita, patukoita, kapseleita, öljyjä. Monissa tuotteissa yritys on Suomessa ensimmäinen valmistaja tai maahantuoja.
Yrityksen historian ensimmäiset tuotteet, kuten chiansiemenet, tuotiin ulkomailta ja myytiin verkkokaupan kautta tuontibrändien mukaisina.

Yritys on ollut uranuurtaja Suomessa monen muunkin tuotteen kohdalla, ja Puhdistamo on lanseerannut esimerkiksi kombucha-juomat Suomessa. Syötävä kollageeni, goji-marjat, macajauhe, MCT-öljy, raakakaakao – monet superfoodit ovat tulleet tutuiksi ja siirtyneet suomalaisten arkikäyttöön. Sittemmin yrityksen nimi brändättiin ja nykyisin kaikki tuotteet myydään oman Puhdistamo-brändin alla ruokakaupoissa. Nyt yrityksellä on noin 14 miljoonan liikevaihto ja suunnitelma aloittaa tuotteiden vienti Ruotsiin Pureness-brändillä.

Kuva: Puhdistamo

Tuotteiden määrä on suuri, ja niiden makuvarianttien määrä kasvattaa portfolion yli 120 nimikkeeksi. Ja koska tuotteita on juomista kapseleihin, kasvaa myös tarvittavien pakkausten määrä isoksi kunkin tuotteen eräkoon ollessa suhteellisen pieni. Koska hyvinvoinnin ja terveyden megatrendi ei näytä laantumisen merkkejä, buumin myötä näiden ilman lisäaineita tarjottavien superruokatuotteiden kysyntä jatkaa kasvamistaan. Pienestä verkkokaupasta on kasvanut 80 henkeä työllistävä yritys, jonka tuotteita myydään ruokakaupoissa.

Yrityksen tuotantoa, joista noin 80 prosenttia tuotetaan Lempäälässä Ideaparkin tuntumassa, on siis tarvetta tehostaa. Yrityksen operatiivinen johtaja Riku Calderón otti yhteyttä vanhaan kontaktiinsa Inpackin Mika Santaseen.
– Olen koulutukseltani tuotantotalouden insinööri, ja vähän ajauduin pakkausalalle vuonna 2010. Ala imaisi mukaansa, ja toimin kahden sopimuspakkaamista harjoittavan yrityksen toimitusjohtajana ennen Inpackin perustamista, kertoo Santanen taustastaan.

Santanen opiskelee harrastusmielessä funktionaalista ravintotiedettä, joka osaltaan tukee hänen kokemustaan elintarvikealalta. – On mahtavaa olla osana yritysten kehitystarinaa auttamassa ja jakamassa vuosien aikana karttunutta kokemusta ja osaamista.

Inpackin ja Puhdistamon yhteistyö aloitettiin sen suunnittelemisella, miten toimitusketjusta saataisiin irti enemmän tehoa, miten resursseja käytettäisiin tehokkaammin, millaisia tiloja, laitteita ja pakkauksia tarvitaan. Monta kysymystä on ollut yhtä aikaa pöydällä.
– Lähes puolet Puhdistamon tuotekategorian pakkauksista uudistuu. Mutta uusiksi eivät mene vain pakkaukset, vaan olemme yhdessä miettineet koko tuotantotehokkuuden uusiksi ja kartoittaneet pullonkaulat tuotannossa ja varastoinnissa, Mika Santanen kertoo.
– Nyt meillä automatisoidaan vielä lisää tuotantoa. Semi-automaatiosta siirrytään automatisoituun pakkaamiseen, Riku Calderón toteaa.

Riku Calderónin mukaan laite- ja pakkaustoimittajien lupaamat vasteajat painottuivat toimittajien valinnassa.

Homma aloitettiin Mika Santasen tekemällä selvitystyöllä. Esimerkiksi jauhemaisten tuotteiden ja kapselien tuotanto on tähän asti ollut kaksivaiheinen – tuotteet on ensin valmistettu ja sitten varastoitu isommissa erissä. Myöhemmin varastoidut tuotteet on palautettu uudelleen tuotantoon kuluttajapakkauksiin purkittamista varten. Tuotteiden kirjo on vaatinut myös paljon kohdennettuja työvaiheita toimitusketjussa.
Uudet laitteet tuottavat suoraan kuluttajavalmiita pakkauksia, jotka pakataan myyntieräpakkauksiin. Resursseja vievästä kaksivaiheisuudesta päästään eroon.

Automatisoinnin lisäksi Inpack on kartoittanut järkevimmät pakkausmateriaalit, pakkausmuodot ja näille painatustekniikat, etsinyt näille toimittajat ja vertaillut tarjouksia ja toimittajien vasteaikoja. – Toimittajien löytäminen ei ollut ihan helppoa. Luottamus on tärkeää, samoin tarjotut vasteajat, Mika Santanen sanoo.
– On selvää, että kaikki ei aina mene kuin Strömsössä. Siksi on tärkeää, että haasteet pystytään ratkaisemaan nopeasti, Calderón painottaa.

Esimerkiksi jauheiden pakkauksissa päätettiin siirtyä käyttämään entisen kaksiosaisen muovipussi-kartonkikotelo -yhdistelmän sijaan pystypussia.
– Valittuja pakkaustyyppejä on tarkasteltava monelta kantilta. Koska Puhdistamon tuotteissa ei käytetä lisä- tai säilöntäaineita, vaaditaan myös pakkausten säilytysominaisuuksilta enemmän. Pystypussien painatukset tehdään digitaalisesti, mikä virtaviivaistaa ja monipuolistaa pakkaamisen mahdollisuuksia, Mika Santanen sanoo.

Elintarvikepakkauksen tärkein tehtävä on suojata elintarviketta, mutta pakkauksiin ja pakkausmateriaaleihin voidaan tuoda myös paljon muita ulottuvuuksia, ja tähän Inpackilla on tarjota lisäarvoa.

Kuva: Puhdistamo

Esimerkiksi pakkausten käytettävyys on tärkeässä roolissa. Pystypusseihin tuleekin nyt tiiviin uudelleensulkemisen mahdollistava mekanismi.
Lisäksi uusille pakkauksille valittiin uudet kartonkiset myyntieräpakkaukset. – Uudessa myyntieräpakkauksessa on pikapohja, seikka, joka nopeuttaa pakkaamista tuotannossa ja hyllyttämistä kaupoissa. Valituissa myyntieräpakkauksissa ei myöskään tarvita teippikiinnitystä, Santanen selvittää.
– Kun siirrytään pakkausmuodosta toiseen ja hankitaan uusia laitteita, on myös asetusaikojen pituudella väliä. Puhdistamon monista tuotteista valmistetaan pieniä eriä kerrallaan, joten on tärkeää, että laitteet ovat helppokäyttöisiä ja vaihdot sujuvat nopeasti, muistuttaa Mika Santanen.
– Superfoodien maailmassa tuotteet muuttuvat nopealla tahdilla ja uutuudet pitää saada nopeasti markkinoille. Siksi laitteiden on tärkeää olla sellaisia, että ne suoriutuvat muutoksista, sanoo kehityspäällikkö Viivi Kangas. – Tuoteportfolio ei voi jämähtää paikoilleen, trendejä on seurattava ja uudet tuotteet on saatava nopeasti markkinoille.

Kun laitteet uusitaan, myös työolot paranevat. – Toistamista vaativat käsityövaiheet vähenevät ja työasennot paranevat. Työntekijöille tulee uusia vastuita, joten työ myös muuttuu mielekkäämmäksi, selvittää Kangas, joka vastaa myös Puhdistamon työsuojeluasioista.


Inpack

Elintarvikkeiden pakkaamiseen kuuluu kymmeniä työvaiheita aina tuoteideasta raaka-aineisiin, pakkausmateriaaleista hinnoitteluun sekä laatuasioista varastointiin ja logistiikkaan. Usein pakkausprosessin vaiheiden moninaisuus tulee yllätyksenä, ja tarvitaan tukea, suuntaa, näkemystä ja apua.
Inpack tarjoaa asiantuntijuutta elintarvikepakkaamiseen ja apua ideoiden paketointiin tai tuotteen pakkausprosessin kehitykseen. Palvelut sovelletaan aina kunkin asiakkaan tarpeisiin.
Inpack toteuttaa yrityksille yksittäisiä konsultointipäiviä, joissa käydään läpi valitut pakkaamisen prosessit. Pidempiaikaisissa kumppanuuksissa yrityksestä saa tukea muutostilanteissa ja valvontaa, että prosessien kehitys toteutuu käytännössä, joko omana työnä tai yhteistyökumppanien ja asiantuntijaverkoston kautta.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 1/2021.

Comments are closed.