Tilaa uutiskirje

Verkkokauppa-asiakas haluaa supernopeat toimitusajat

Verkkokauppa-asiakas haluaa supernopeat toimitusajat

Ruuan verkkokauppa kasvaa. Verkkokaupan yleistyminen vaatii myös perinteisiltä kivijalkakaupoilta uudistumista. Niiden pitää yhdistää toimintojaan monikanavaiseksi. Kuluttajat haluavat tehdä ostoksia milloin, missä ja miten tahansa, yleensä älypuhelimen kautta. Kuluttajat haluavat toimivuutta koko toimitusketjulta, joten myös pakkauksilla on tärkeä rooli verkkokaupan yleistymistrendissä.
Älypakkaukset tarjoavat kiinnostavia mahdollisuuksia nopeasti kasvaville elintarvikkeiden online-markkinoille, kertoo kesäkuussa julkaistu Tetra Pak -indeksi. Yritys julkaisee indeksin vuosittain. Tämänvuotinen julkaisu keskittyi ruuan verkkokauppaan.

Yksilöllisiin digitaalisiin koodeihin perustuvat älypakkaukset vievät sekä verkkokauppaa että perinteistä ruokakauppaa eteenpäin lähivuosien aikana, todetaan Tetra Pak indeksissä. Niiden avulla kuluttaja saa suoran kontaktin valmistajaan, ja päinvastoin. Tietoa voidaan tarjota esimerkiksi raaka-aineiden alkuperästä, ravintosisällöstä, samoin kuin peleistä tai kilpailuista pakkauksen kierrätysohjeisiin saakka. Myös logistiikka helpottuu niiden avulla.

– Yllättävä tutkimustulos indeksissä oli, että 80 prosenttia kuluttajatuotteiden valmistajista suunnittelee suorien toimitusten aloittamista kuluttajille muutaman vuoden sisällä. Tämä muuttaa kuluttajakauppaa ja myös perinteistä suhdetta brändinomistajien, verkkokauppiaiden ja kuluttajien välillä, sanoo Tetra Pakin markkinointijohtaja Alexandre Carvalho.

Jotkut isot yritykset, esimerkiksi Coca-Cola Company, Unilever ja Procter & Gamble tekevät tätä jo nyt ja näyttävät muille brändeille suuntaa. Esimerkiksi ensimmäistä kertaa Coca-Cola Companyn satavuotiaassa historiassa tiettyjä tuotteita toimitetaan suoraan kuluttajien koteihin eFulfillment -palvelun kautta.

– Tämä on aika ainutlaatuinen askel vähittäiskaupassa, ja se mullistaa ruokakaupan ja siirtää onlinekaupan monikanavaisuuden aikakauteen, jossa kuluttajat haluavat tehdä ostoksia milloin, missä ja miten vain haluavat, Carvalho toteaa.
Seuraava verkkokauppaa koskeva iso uutinen tulee Carvalhon mukaan olemaan supernopea toimitusaika.

– Kymmenen minuutin toimitusajat eivät ole kovin kaukana tulevaisuudessa. Ne saavutetaan ensimmäisenä Koreassa tai Kiinassa, mutta lisäarvopalveluna nopeat toimitukset voivat olla mahdollisia ympäri Eurooppaa jo vuoteen 2025 mennessä.

Nopeat toimitusajat muuttavat kuluttajien asenteita ruokakaupan verkkokauppaa kohtaan ja ohjavat tekemään määrällisesti pienempiä ostoksia säännöllisesti. Varastot voivat olla pienempiä ja ruoka tilataan heti syötäväksi. Tämä taas lisää tietoisuutta ruokahävikistä.
– Toimitusten nopeutuessa bulkkiostamisesta siirrytään varmasti pienempiin kertaostoksiin, mikä muuttaa kaikkien kanavien ostamista. Vaihtoehtona tälle on jo Euroopassa toimiva supernopea klikkaa ja nouda -palvelu. Esimerkiksi Sainsbury’s -kauppaketju Britanniassa on kokeillut palvelua, jossa sovelluksen kautta tilatut ostokset voi noutaa kaupasta jo puolen tunnin kuluttua.
– Mikä vaikutus tällä on pakkaamiseen ja pakkauksiin? Kuluttajan verkko-ostosmatkalla on muutama totuuden hetki. Pakkausdesign tuo lisäarvoa ja sen merkitys kasvaa, sanoo Alexandre Carvalho.
– Avaamiskokemus on ensimmäinen totuudenhetki, joka tarjoaa mahdollisuuden parantaa kuluttajan vaikutelmaa tuotteesta. Helppo avattavuus on vaatimus. Myös pakkauksen keveys ja se, että pakkaus kuljettaa elintarvikkeen turvallisesti ehjinä perille ilman sekundääripakkausta korostuvat. Vähän tilaavievistä pakkauksista, jotka eivät aiheuta ahdistusta käytön jälkeen, tulee perusvaatimus.

Caravalho ehdottaa, että brändien pitäisi vastata verkkokaupan kasvuun luomalla tuotteita, jotka ovat sekä innovatiivisia että asiakkaita sitouttavia. Paluu takaisin henkilökohtaiseen viestintään teknologian avulla lisää odotuksia personointeja kohtaan ja ruoka- ja juomayhtiöiden pitää luoda uniikeja elementtejä osatokokemusta parantaakseen.
– Tetra Pak on lanseerannut valikoiman Tetra Pak Artistry -materiaaliefektejä, joiden avulla juomien tuottajat voivat parantaa pakkausten ulkonäköä. Tehosteet parantavat pakkauksen totuudenhetkeä sekä kaupan hyllyssä että kotona pakkausta avattaessa.

Tetra Pak kehittää myös tapaa, jolla pakkaukset täyttäisivät asiakkaiden ja kuluttajien tarpeita.
– Koska ruuan verkkokaupan odotetaan kasvavan nopeasti, panostamme edelleen tutkimukseen ja teknologiaan. Kehitämme pakkauksia, jotka vetoavat kuluttajiin ja sopivat ruokakaupan jakeluun logistiikkaan. Etsimme uusia verkkokaupan pakkauskonsepteja, jotka vastaavat muuttuvaan tilanteeseen ja verkkokaupan tarpeisiin.
Tulevaisuudessa pakkausten kierrätettävydestä tulee entistäkin tärkeämpää kaikkialla maailmassa.
– Kuluttajat ovat yhä enemmän huolissaan muoviroskista, mutta myös tietoisuus ruokahävikin merkityksestä pitää saada nousemaan ja siinä brändinomistajilla ja kaupalla on iso rooli.

Nykyisistä pakkauksista kartonkipakkaukset ovat ympäristöystävällisimpien joukossa, koska niiden raaka-aineena on käytetty suurimmaksi osaksi uusiutuvia materiaaleja. Kartonkipakkaukset on helppo kuljettaa muihin pakkaustyyppeihin verrattuna eivätkä ne mene helposti rikki ja siten ehkäisevät turhaa
hävikkiä.

Mukavuus
Kiireiset kuluttajat haluavat helpottaa elämäänsä ja heille on tärkeää saada nopeasti, helposti ja saumattomasti kaappeihin täydennystä. Mitä helpommaksi brändinomistajat ja kauppiaat tekevät ostokokemuksen, sitä paremmin ne menestyvät tulevaisuudessa. Iso osa tilattavista elintarvikkeista on tilauksesta toiseen samoja, joten edellisen tilauksen on tärkeää olla järjestelmän muistissa kun uutta aletaan tehdä.
Kuluttajat haluavat kotiinkuljetusta, sitä, ettei ostosten tekeminen ole sidottu aikaan eikä paikkaan, ei tarvitse liikkua kotoa pois tai kantaa painavia ostoksia, kaikkea saa tilattua ilman kaupoissa kiertelyä, vertailun helppoutta, ja ostoskorin muokkausmahdollisuutta ennen tilauksen vahvistamista.

Toimitusnopeus on avainasemassa. Toimitusaikojen lyheneminen tekee jopa impulssiostokset mahdollisiksi, ja indeksi ennustaa, että jopa kymmenen minuutin toimitusajoista tulee verkkokauppojen kilpailuvaltti Euroopassakin vuoteen 2025 mennessä.

Kotitalouksien koon edelleen pientyessä ja kotien säilytystilojen vähentyessä, kompaktien pakkausten merkitys korostuu. Isoin kysyntä pienemmille pakkauksille on tutkimuksen mukaan Kiinassa ja Pohjois-Amerikassa, mutta Euroopassakin niiden merkitys kasvaa. Tässä kartonkipakkauksilla on etu: ne on suunniteltu viemään vähän tilaa logistiikassa. Myös sekundääripakkausten käytettävyysominaisuudet korostuvat edelleen.
Monikanavaisuus mahdollistaa myös osta heti -toiminnan. Linkki ostokseen pitäisi indeksin mukaan tarjota sosiaalisen median postauksissa tai esimerkiksi chat-keskusteluissa. Myös kokonaisten ateriakokonaisuuksien raaka-aineiden ostaminen yhdellä klikkauksella on tulevaisuutta.

Ruuan verkkokauppa kehittyy nopeiten Kiinassa, koska siellä ei ole valmiita vähittäiskaupan malleja eikä verkkokaupparatkaisuja kehitetä kivijalkakauppojen pohjalta.

Kestävä kehitys
Paineet muovien käytön vähentämiseen, samoin kuin kiertotalouden vaatimukset ovat kasvussa. Kritiikki muoveja kohtaan korostuu erityisesti Euroopassa, jossa maailman merien tilanne on ollut jatkuvasti esillä mediassa. Pakkausten kierrätettävyys on tärkeää Euroopassa jo nyt, mutta kierrätyksen merkitys on korostumassa myös esimerkiksi Pohjois-Amerikassa.

Tärkeintä verkkokauppa-asiakkaille on saada tuotteet vahingoittumattomina koteihinsa. Seuraavaksi tärkeintä on kestävän kehityksen näkökulma: pakkausmateriaalien, varsinkin muovien, määrä herättää ahdistusta. Verkko-ostosten tekijät ovat kriittisiä sekundääripakkauksia kohtaan ja kokevat ne joko tarpeettomiksi ja epäekologisiksi. Kuluttajat kertoivat jopa välttävänsä tuotteita, joissa on moninkertainen pakkaus.
Kuluttajien mielestä parempi vaihtoehto olisi kehittää itse tuotteen pakkausta niin, että se riittäisi suojaamaan tuotetta koko kuljetusketjun ajan. Tutkimuksen mukaan kuplamuovit ja täytekartongit ovat edelleen tarpeellisia suojauksessa, mutta kuitupohjaiset muovattavat pakkaukset astuvat pikkuhiljaa näiden tilalle sekä suojausominaisuuksiensa että kustannustehokkuutensa takia.

Ruokahävikin välttämisessä pakkauksilla on tärkeä rooli: brändinomistajien ja kauppojen on tärkeää osoittaa asiakkailleen, että he tekevät kaikkensa välttääkseen ruokahävikkiä. Noin miljardi ihmistä maailmassa kärsii ruokapulasta tai pilaantuneista ruuasta samaan aikaan kuin tuotetuista elintarvikkeista kolmasosan sanotaan menee hukkaan. Pakkauksilla on tärkeä rooli ruuan säilyttämisessä. Esimerkkinä näistä on aseptiset kartonkipakkaukset, joiden myyntiaika on pitkä ilman kylmäsäilytystarvetta. Niiden uudelleensuljettavuusominaisuus taas minimoi ruokahävikkiä kodeissa.

Personointi ja ainutkertaisuus
Kustomoinnista tulee yhä tärkeämpää. Tämä nopeuttaa kehitystä, jossa brändit toimittavat suoraan tavaroita kuluttajille. Jopa 80 prosenttia yrityksistä ennustetaan toimittavan hyödykkeitä suoraan kuluttajille vuoteen 2025 mennessä.

Teknologia ja nopeus
Vähintään 10 minuutin toimitusajat ovat totta vuoteen 2025 mennessä. Nopeus saa kuluttajat tilaamaan säännöllisesti ja pienempiä määriä kerrallaan. Esimerkiksi RFDI-teknologian ja robotiikan kehitys muuttaa toimitusketjua tehokkaammaksi ja läpinäkyvämmäksi.

Lähde: Tetra Pak Index 2018

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua