Tilaa uutiskirje

Trendit paketissa 2019

Trendit paketissa 2019

Mintelin julkaiseman Global Food and Drink Trends -raportin mukaan kestävä kehitys, terveys, hyvinvointi ja mukavuus muokkaavat ruoka- ja juomateollisuutta ja samalla pakkausmaailmaa vuoden 2019 aikana. Kestävän kehityksen näkökulman merkitys ei ole vähenemässä, vaan se on yhä edelleenkin nousussa. Monet kestävän kehityksen näkökulmat kulminoituvat pakkauksiin.

Muovit puhuttavat yhä

Kuluttajat ovat alkaneet viimeistään nyt toden teolla miettiä muovin merkitystä luonnolle. Maailman huomion kiinnittyminen muovijätteeseen, samoin kuin aloitteet, joissa kielletään esimerkiksi muovikassit tai pillit, ovat luoneet pohjaa ympäristötietoisuuden heräämiselle ja nyt sen ennustetaan vaikuttavan kuluttajakäyttäytymiseen.
Biopohjaiset materiaalit ovat avainasemassa seuraavan sukupolven vastuullisten pakkausten kehityksessä. Kiertotalous ja kertokäyttömuovien vähentämistrendi on saanut monet isot yritykset tekemään erilaisia lupauksia, esimerkiksi luopumaan muovipillien käytöstä Suomessakin. Mm. PepsiCo, Nestle, Coca-Cola ja Unilever ovat sitoutuneet käyttämään pelkästään kierrätykseen kelpaavia pakkauksia vuoteen 2025 mennessä.

Ekologisten pakkausten osuus kasvaa
On ennustettu, että kestävän kehityksen mukaisten pakkausten käyttö nousee todella jyrkästi. Myös joustopakkausten käytön uskotaan lisääntyvän, vaikka niillä onkin huono maine kierrätettävyyden suhteen. Pakkaustyypillä on kuitenkin monia etuja, kuten keveys, materiaalinsäästö, varastoinnin helppous sekä avattavuus- ja uudelleensuljettavuusominaisuudet.

Taistelu hävikkiä vastaan jatkuu
Myös ruokahävikin vähentämistrendi nostaa päätään kuluttajien tullessa entistäkin tiedostavammiksi. Isot yritykset joutuvat muuttamaan käytäntöjään, esimerkiksi Tesco on alkanut viime vuonna puristaa mehua ulkonäkönsä takia myyntiin kelpaamattomista hedelmistä ja vihanneksista.

Tietoisuus kasvussa
Kuluttajat ovat halukkaita muuttamaan käyttäytymistään entistä ekotietoisemmaksi – tai näin he ainakin sanovat. Mintelin tutkimuksen mukaan esimerkiksi 58 prosenttia intialaisista kertoo ottavansa mukaan kauppaan omat ostoskassit. Amerikkalaisista 53 prosenttia tietää, että kasvisruoka on ympäristöystävällisempää kuin liharuoka. Lähes puolet brittiläisistä kuluttajista sanoo muovien aiheuttaman roskaantumisen olevan itselleen tärkeä ympäristökysymys. Kiinalaisista kuluttajista yrityksen tärkeitä eettisyyden mittareita on jätteen määrän vähentäminen, hiilijalanjäljen pienentäminen ja ympäristöystävällisten pakkausten käyttäminen.

Nuorissa on tulevaisuus
37 % brittiläisistä 12–18 -vuotiaista kuluttajista sanoo ilmastonmuutoksen ja muoviroskan määrän olevan itselleen tärkeä ympäristöasia.*


*Global Food and Drink trends, Mintel 2019

Valmisruokaa kaikkiin tarpeisiin
Mukavuustrendi yhdistettynä terveellisyyteen lisää pakkausten tarvetta, kun yhä isommat kuluttajaryhmät haluavat ostaa valmisruokia. Nousevia valmisruokia ostavia väestöryhmiä ovat nuorten kuluttajien lisäksi vanhemmat, jotka haluavat ostaa lapsilleen nopeita ja terveellisiä aterioita. Myös väestön vanheneminen lisää valmisruokien kulutusta, kun vanhetessa sekä halu että kyky ruuanlaittoon vähenee. Työssäkäyvien kiireet lisäävät myös valmisaterioiden kulutusta. Myös Amazon Go-tyyppisten kauppojen yleistyminen, joissa on laaja valikoima valmiita ja puolivalmiita aterioita, muokkaavat kuluttajien arkea ja syömistottumuksia.
Milleniaaleista seuraavan sukupolven joukossa on runsaasti foodieita eli henkilöitä, jotka suhtautuvat intohimoisesti ruokaan. Heiltä ehkä puuttuu taito, välineet tai aika tehdä aterioita, jollaisia he ovat nähneet valmistettavan kokkiohjelmissa tai maistaneet ravintoloissa. Tämä lisää premium-luokan pakattujen ruokien kysyntää.

Ikiaikainen digiaika
Digitaalisuus muokkaa kauppaa entistäkin vauhdikkaammin ja esimerkiksi automaattikaupat ovat tulossa. Amazon Go USAssa ja JD.ID X-mart-niminen indonesialainen kauppa ovat täysautomatisoituja. Ne käyttävät virtuaalitekniikkaa, kameroita ja mobiilisovelluksia, joten niissä ei tarvitse jonottaa kassoille. Nämä kaupat tarjoavat tuotteita laadukkaista snack- ja muista pakatuista tuotteista tuoreisiin ruokiin ja valmisaterioihin. Tällaiset kaupat kilpailevat tulevaisuudessa korkealuokkaisia elintarvikkeita myyvien kauppojen kanssa, uskotaan Mintelin raportissa.

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehden numerossa 1/2019

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua