Tilaa uutiskirje

Tuliaisjuomat perille lasipullossa

Tuliaisjuomat perille lasipullossa

Ihana glögiaika on juuri nyt, ja juomavalikoima on runsaimmillaan kaupoissa. Ennen kaikki glögit olivat samanlaisia punaisia ja mausteisia juomia, ja parikymmentä vuotta sitten vaihtoehdoksi tuli vaalea glögijuoma. Nyt glögien makuja on tarjolla lukuisia erilaisia. Myös pakkauksella voi erottua.

Pakkaus-lehden testiryhmä testasi yhden tavallisen helsinkiläisen K-supermarketin valikoiman glögipakkaukset. Erilaisia glögejä kaupasta löytyi yhdeksän. Ne kaikki oli sijoitettu kaupassa samaan hyllyyn lukuun ottamatta Valion glögiä, joka ”säilyy avaamattomana huoneenlämmössä” -merkinnästä huolimatta oli sijoitettu kylmätiskiin. Muutamasta tuotteesta oli tarjolla muutama erilainen makuvariantti. Näistä otimme mukaan testiin vain yhden.

Perinteisessä glögissä pohjana käytetään mustaherukkamehua, joka on maustettu jouluisilla mausteilla eli kanelilla, neilikoilla, tähtianiksella, inkiväärillä ja kardemummalla. Moderni vaalea versio tehdään samoja mausteita käyttämällä omenamehupohjaan. Nyt kaupoissa on tarjolla myös mustikkamehupohjaan tehty glögijuoma ja monia muita makuja. Muutamassa glögissä raaka-aineena oli myös alkoholiton viini, ja yksi glögi sisälsi myös alkoholitonta kirsikkaviinaa.

Koska juomien raaka-aineissa on vain pieniä vaihteluita, on glögi tuotteena hyvä esimerkki siitä, miten pakkauksella saadaan aikaan mielikuva. Testin hintavertailussa selviää, että kaikki lasipakkaukseen pakatut glögit olivat kalliimpia kuin kartonkipakkaukseen pakatut. Silti kalleimman kartonkipakkauksen ja halvimman lasipullon hintaero on pieni.

Pakkaus-lehden nelihenkisen raadin tehtävänä oli valita tuliaiseksi vietävä glögipakkaus. Mielipiteitä oli yhtä monta kuin miestäkin ja arviot parhaasta pakkauksesta hajosivat neljään eri glögiin. Kuvaavaa kuitenkin on, että jokainen raatilainen valitsi tuliaiseksi lasipullopakkauksen. Tulos olisi saattanut olla toisenlainen, jos tehtävänä olisi ollut valita glögi omaan käyttöön, samoin kuin silloin, jos juoman hinta olisi ollut testaajan tiedossa.

Kahdessa testimme lasipulloista ei ole Palpa-merkintää, vaikka juomista sekä veloitettiin että maksettiin takaisin pullopantti. Raatilaiset pohtivat, jäävätkö kyseiset pullot kierrättämättä tämän vuoksi. Kuinka moni kuluttaja muistaa katsoa kauppakuitista, onko pullopantti veloitettu?

Blossa Glögg omena-vanilja (0,75 l)
6,09 € (pantillinen lasipullo)

Litran lasipullo on kokonaan peitetty muovikutistekalvolla. Omenanvärisenä tyylikäs ja erottuva, täysin muista tuotteista poikkeava ja yllättävä glögipulloksi. Tekstit pelkästään ruotsiksi ja englanniksi, ja ainoastaan pakolliset pakkausmerkinnät, ainesosat ja ravintoarvot suomeksi, tästä miinusta. Ei Palpa-merkintää.
Valio Glögi (1 l)
2,07 € (nestekartonkipakkaus)

Jostakin syystä Valion Tetra Pakin harjakattopakkaukseen pakattu tuote oli sijoitettu myymälässä kylmätiskiin erilleen muista tuotteista, vaikka pakkauksessa kerrotaan tuotteen säilyvän avaamattomana huoneenlämmössä. Onnistunut pakkausuudistus, rypälepohjaisessa glögissä pakkauksen väritys on joulun punainen. Venäjänkieliset tekstit hieman hämmensivät raatia. Pakkauksessa maininta, että korkki on valmistettu uusiutuvasta materiaalista. Selkeät sanalliset kierrätysohjeet, joissa ohje lajitella korkki ja kartonkipakkaus omiin jakeisiinsa. Tästä iso plussa!
Hans Välimäen vuosikertaglögi 2019 (1 l)
6,19 € (pantillinen lasipullo)

Kutistekalvo lasipullon päällä mahdollistaa suuren painopinnan, mikä tekee pakkauksesta näyttävän ja houkuttelevan, vaikka valittu väri ei olekaan jouluinen. Painatuksen mukaan kokin oma suositus kirsikkaviina ilman viinaa antaa maun juomaan, samoin alkoholiton punaviini. Pakkaukseen on painettu tunnelmatekstiä pakollisten merkintöjen lisäksi.
Marli Premium mustikkainen glögijuoma (1 l)
2,09 € (nestekartonkipakkaus)

Elopakin valmistama harjakattopakkaus poikkeaa sinisellä värityksellään testin muista tuotteista. Painopinta-alaa on paljon, joten tekstit ovat mahtuneet pakkaukseen viidellä kielellä. FSC-merkityssä pakkauksessa on kuvalliset ja sanalliset ohjeet, miten pakkaus litistetään kokoon ennen kierrätystä taittelua helpottavien urien avulla. Lisäksi merkintä ”Korkkeineen kierrätettävä”, mutta ei ohjeistusta lajitella korkki muovinkeräykseen ja itse tölkki kartonkijakeeseen.
Blossa glögijuoma (0,75 l)
3,89 € (pantillinen lasipullo)

Riittävän yksinkertainen ja puhdaslinjainen pullo, jossa viinipulloa muistuttava etiketti. Tyylikäs ja puhdaslinjainen metallointipainatus etiketissä, josta käy selkeästi ilmi, mitä pullosta löytyy. Kaikki etikettien tekstit ovat pelkästään ruotsiksi, ainoastaan ainesosaluettelo ja ravintoarvot ovat suomeksi, tästä pyyhkeitä. Ei Palpa-merkintää.
Raikastamo luomuglögi (1 l)
3,59 € (nestekartonkipakkaus)

Tetra Prisma -pakkaus on kulmikkaana mukavan käteensopiva. Testin halvimman oloinen pakkaus, johon painettu grafiikka ei avaudu ensivilkaisulla. Oliko tarkoitus kuvata hiilidioksidipäästöjä vai kierrätystä? Tekstissä kiitetään pakkauksen ostajaa hyvästä pakkauksesta, joka suojaa sisältöään luonnollisesti ja vähäisillä ympäristövaikutuksilla, mutta sen kummemmin asiaa ei avata kuluttajalle.
Wanhan Porvoon Fabriikki Glögijuoma (0,75 l)
4,89 € (pantillinen lasipullo)

Jouluisen oloinen, söpö pakkaus ja testin ehkä kaikkein perinteisimmän oloinen glögipakkaus. Porvoon kaupungin siluettia mukaileva paperietiketti, jonka toteutuksesta plussaa. Söpö glögi, tuliainen anopille. Myös pullon kaulaosa on muotoiltu kaarevaksi, mummon mehupulloa muistuttavaksi.
Marli Perinteinen punainen glögijuoma (1 l)
1,55 € (nestekartonkipakkaus)

Testin edullisin ja myös perinteisin juoma. Tetra Brik-aseptic -pakkaus tarjoaa paljon painopinta-alaa, ja käyttöohje- ja sisältötietotekstit onkin painettu pakkaukseen viidellä kielellä. Kartongilla on FSC-merkintä, ja erikseen kerrotaan, että tämän pakkauksen ostamalla tuet maailman metsien hoitoa ja suojelua. Lisäksi kehotetaan kierrättämään pakkaus, mutta lajitteluohjeet puuttuvat.
Poikain parhaat Suomi juhlaglögi (0,5 l)
4,85 € (pantillinen lasipullo)

Tyylikäs lasipullossa myytävä juoma on litrahinnaltaan testin kallein. Käsityönä suomalaisista mehuista valmistettu juoma, jonka fasadin etiketti on hieman vaisu. Ylänurkassa on Sotiemme veteraanit -logo, ja takapuolen etiketissä kerrotaan osan tuotosta menevän sotaveteraaneille, mutta hyväntekeväisyyteen menevän summan suuruus ei selviä itse pakkauksesta eikä yrityksen nettisivuiltakaan.
Etiketti pula-ajan teeman mukainen ja pelkistetty, leikatun konjakkipullon oloinen, itsenäisyyspäivän valinta.

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 8/2019.

Comments are closed.