Tilaa uutiskirje

Uistimet ja elintarvikkeet pakettiin lämpömuovaamalla

FoFo Oy:
Uistimet ja elintarvikkeet pakettiin lämpömuovaamalla

Forsby Forming on suomalainen sopimuspakkausvalmistaja Loviisan Liljendalissa. Yrityksellä on yli 20-vuotinen kokemus erilaisten lämpömuovausmenetelmällä valmistettujen pakkausten ja ladonta-
alustojen valmistamisesta teollisuudelle ja jälleenmyyjille. Yrityksen omistajat vaihtuivat keskellä koronakevättä. Forsby Forming on saanut uusiksi omistajikseen kolme Peltolaa, ja yrityksen nimi on lyhentynyt FoFo Oy:ksi.

Peltolan veljespari Janne ja Tomi ja serkku Lassi Peltola ovat ottaneet vetovastuun Forsby Formingista.  Samalla yrityksen nimeksi otettiin käyttöön tuttavallisesti FoFo. Yritys sijaitsee Uudenmaan maaseudulla, mutta kätevän ajomatkan päässä pääkaupunkiseudusta ja reilun puolen tunnin matkan päästä veljesten ja serkusten kotipaikasta Iitistä.

Janne ja Tomi Peltolalla on takanaan pitkä yrityskokemus Solintech-nimisestä, CNC-koneistusta, 3D-mallinnusta, kokoonpanopalveluita ja lämpömuovausmuotteja muun muassa pakkausteollisuudelle tarjoavasta yrityksestä. Solintechin kautta veljekset tutustuivat Forsby Formingiin. Veljekset lähtivät yhdessä kaupallisen taustan hankkineen serkkunsa Lassi Peltolan kanssa virittämään ajatusta liiketoimintakaupasta ja uuden yrityksen perustamisesta.

Peltoloiden työnjako on selkeä. Tomin vastuualuetta on FoFon tuotekehitys, uudet tuotteet ja työkalut. Janne hoitaa enimmäkseen toimistoa, FoFon tuotannonohjausta ja Solintechiä.

Lassi, joukon nuorin, on FoFon toimitusjohtaja, joka vastaa mm. asiakkuuksista, henkilöstöstä ja yrityksen operatiivisesta johdosta. Uusien omistajien uteliaisuus ja halu kehittyä ja kehittää yrityksen toimintaa yhdistettynä vanhojen omistajien tietopankkiin on hyvä yhdistelmä, Fofo:ssa uskotaan.
 – Meillä on myös henkilökunta, jolla on tietotaitoa ja innostusta alaa kohtaan. Henkilökunta on ottanut omistajanvaihdoksen vastaan positiivisesti. Yhdessä hypistelemme erilaisia muovipakkauksia kahvitaukojen lomassa ja mietimme eri pakkauksien kehittymissuuntia, Lassi Peltola toteaa.

FoFon tuotannon ydin tulee tästä laitteesta.

Omistajanvaihdos
keskellä koronakevättä

Yrityksen omistajavaihdos tapahtui viime keväänä, joka alun perin oli tarkoitus käyttää uusien omistajien sisäänajoon entisten omistajien ohjauksessa.  Maailma päätti kuitenkin toisin ja vetovastuun vaihdos tapahtui keskellä koronaepidemiaa.
– Hyppäsimme suoraan aivan uudenlaiseen globaaliin markkintatilanteeseen ja selvisimme keväästä ilman sopeutusta, mutta paljon työtä se vaati, Lassi Peltola toteaa.

Pakkausalan ”normaaliajasta” ei uusilla yrittäjillä siis ole vielä kokemusta, mutta he lupaavat pitää asiakkaan ykkösprioriteettinaan ja palvella heitä yhtä hyvin kuin ennenkin tai vielä paremminkin. 
– Nostamme hattua entisille omistajille, eli Matti Pankalle ja Jan Bergholmille. Meille alan ulkopuolelta tuleville heidän tukensa on ollut korvaamattoman arvokasta. He ovat sitoutuneet olemaan toiminnassa mukana pitkän siirtymäajan. Myös muu henkilökuntamme on joustanut ja auttanut muutosprosessin keskellä, Janne Peltola toteaa.

FoFon asiakkaita ovat muun muassa Atria, Suunto ja Rapala. – Ja mahdollisia asiakasyrityksiä ovat lähes kaikki muutkin yritykset, jotka valmistavat Suomessa tuotteita, sanoo Lassi Peltola.

Muovipakkausten
tulevaisuus mietityttää

Nyt mietitään, mikä on muovipakkauksen asema maailmassa – yhdessä asiakkaiden kanssa.
– Asiakkaat tiedostavat asian professionaalisti, olemme heidän kanssaan samoilla linjoilla. Muovipakkaus on usein paras mahdollinen vaihtoehto monelle tuotteelle, kun lasketaan mukaan koko arvoketjun ympäristövaikutukset. Emme ehkä ole parhaita asiantuntijoita arvioimaan muovipakkausten tulevaisuutta, mutta olemme oikeat henkilöt oppimaan ja kehittämään uutta, Lassi Peltola toteaa.

Muovi on ongelma vain, kun se joutuu väärään paikkaan, esimerkiksi valtamereen. Suomessa ei tätä ongelmaa ole ja Lassi Peltolan mielestä olisi hedelmällisempää suunnata muovin syyttelyn sijaan voimavaroja esimerkiksi jätehuollon kehittämiseen sinne, missä sellaista ei ole. – Muovin kierron parantaminen olisi tietysti se oikea ensiaskel. Muovi on ollut helppo maali ja on syntynyt turhaa vastakkainasettelua. Nyt poliittinen ohjaus ei aja kaikkien etuja niin kuin sen tulisi ajaa, Lassi Peltola sanoo.

Koronatilanne on korostanut pakkauksen suojausominaisuuksien merkitystä, ja myös muovin arvostusta. – Kukapa olisi valmis ottamaan elintarvikkeensa tai lääkkeensä mistään muusta kuin mahdollisimman hyvin suojatusta pakkauksesta. Samalla kehitys kuitenkin menee eteenpäin. Kehityksen kelkassa halutaan myös olla mukana ja se onnistuu yhteistyötä tekemällä.

Etujoukoissa kohti kehitystä
FoFossa etsitään jatkuvasti uusia ympäristöystävällisempiä materiaaleja ja yrityksessä on testattu esimerkiksi Woodlyn puumuovia ensimmäisten joukossa eri pakkaussovelluksiin. Woodlyn ja FoFon jo entisten omistajien aikana alkanut yhteistyö jatkuu edelleen.
– Arvostamme Woodlyn kaltaisia uusia toimijoita. Heillä on materiaalin lisäksi hyvä tarina. Kun tietyt asiat vielä saadaan kohdalleen testiajojen avulla, saamme asiakkaillemme uudenlaisen vaihtoehdon. Selluloosa ratkaisee monia asioita maailmassa, ja meillä Suomessa on maailman paras selluloosa, Lassi Peltola kehuu.

FoFon yrittäjätrio (Lassi (vas.), Janne ja Tomi Peltola) tuntee ottaneensa haltuun hyvän ja kehityskykyisen yrityksen.

Kaikella on tarkoitus
Presidentti Sauli Niinistö valitti kesällä Twitterissä, kun hän ei saanut työkalun muovipakkausta auki. Täälläkin valmistetaan pakkauksia, joiden avaamiseen tarvitaan työkaluja.
– Kun muovipakkaus ei avaudu helposti, on sille aina syynsä. Pakkaus on tehty tarkoituksella sellaiseksi, ettei sitä saa auki, Tomi Peltola vakuuttaa. Joskus syy voi olla kustannuksissa, mutta yleensä tämäntyyppiseen ratkaisuun pakataan tuote, jonka pakkauksen ei halutakaan avautuvan helpolla.

Sauli Niinistöä harmittaneen terävän esineen pakkauksen kohdalla avaamisen hankaluuden syy on helppo arvata. Useimmiten vaikeasti avattavan pakkauksen motiivina on yksinkertaisesti pakkauksen perustehtävä eli hävikin esto.
– Jos esimerkiksi tekstiilien tuplapakkaus on avattu kaupassa ja toinen vaatekappaleista on joutunut hukkaan, ei asiakas osta puutteellista pakkausta. Kauppiaalle tulee hävikkiä, joka taas johtaa toisenlaisiin ongelmiin, valottaa Lassi Peltola.
 – FoFon puoleen voi kääntyä tällaisten kysymysten ratkaisemisessa. Täällä on pitkä ammattitaito asioiden näissä kysymyksissä ja voimme yhdessä luoda uusia ratkaisuja tuotteen paketointiin.

Myös omia tuotteita
Paitsi räätälöityjä pakkauksia sopimusvalmistajana, yrityksen suunnitelmissa on myös tarkoitus kehittää omien tuotteiden tuotantoa. Tarkoitus olisi myös brändätä tuotteet omalla tuotemerkillä. – Lähdemme kehittämään omaa tuotteistoa, ensimmäinen uusien omistajien luoma oma tuote lanseerattiin keväällä. Tarve siihen tuli asiakkaan puolelta.

Ideasta tuotteeksi -prosessi voi myös olla pienessä yrityksessä huomattavan nopea, kun työkalun valmistuspaja ja pakkausyrityksen oma tuotekehitys voidaan yhdistää. Nopeimmillaan prosessi on parisen viikkoa.

Koska pakkauksia valmistetaan Liljendalin tehtaalla niin uistimille kuin elintarvikkeillekin, on koko tuotanto elintarvikehyväksyttyä tilaa – hygieniataso on jopa vaatimuksia korkeampi. –  Puhdastilaa ei vielä ole, mutta sellainen on mahdollista rakentaa – aika näyttää, tarvitsemmeko sitä, Lassi Peltola kommentoi.

FoFon muovauslinjastot soveltuvat sopimustuotantoon iskutiheyden, leikkuutarkkuuden sekä lyhyiden asetusaikojen ja kohtuullisten työkalukustannusten vuoksi. Raaka-aineena Koskenkylässä käytetään valmiiksi ekstruusioitua muovikalvoa, josta lämpöä, yli- tai alipainetta ja mekaanista pakotusta käyttäen automaattisesti muovataan, stanssataan sekä pinotaan tilatut tuotteet, jotka edelleen pakataan kuljetuspakkauksiin asiakkaalle toimitettavaksi. Muovauksessa käytettävä paineilma tuotetaan kuivakompressorilla kontaminoitumisen minimoimiseksi.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 7/2020.

Comments are closed.