Tilaa uutiskirje

Uudet pillimateriaalit tulevat muovisten tilalle

Uudet pillimateriaalit tulevat muovisten tilalle

EU:n parlamentti on hyväksynyt kertakäyttöisiä muovituotteita koskevan direktiivin, joka kieltää muoviset pillit vuodesta 2021 lähtien. Mutta mikä tilalle? Pakkaus-lehden toimitus testasi markkinoille tulleita uusista ja vanhoista materiaalivaihtoehdoista valmistettuja pillejä.


Löysimme testiin yllättävän monista materiaaleista valmistettuja pillejä. Testiin päätyi paperista, kartongista, bambusta, vehnänoljesta, lasista, metallista sekä Sulapacin ja Stora Enson yhteistyössä kehittämästä materiaalista valmistetut pillit.

Ympäri käydään ja yhteen tullaan eli muutama vaihtoehtoinen pillimateriaali tekee uuden tulemisen markkinoille, kun vanhat keksinnöt on otettu uudelleen käyttöön. Kuitupohjaiset eli paperipillit ovat olleetkin markkinoilla aina muovisten rinnalla, mutta nyt kuitumateriaalista valmistettu tuote on nousemassa uuteen suosioon. Pillien alkuperäisestä materiaalista eli oljesta valmistettuja pillejäkin on alettu taas markkinoida.

Tasapuolisuuden vuoksi testissä oli mukana myös muovipilli, joka siis siirtyy EU:ssa historiaan. Koska kehitys tarkoittaa, että huonommasta materiaalista on siirrytty aina parempaan, testiryhmä pohti pitkään, olisiko muovipilli sittenkin ominaisuuksiensa kannalta paras materiaalivaihtoehto, jos sen roskaavaa ominaisuutta ei otettaisi huomioon? Testiryhmää jäi myös mietityttämään, onko pillin alkuperäinen idea juuri kertakäyttöisyys? Nyt markkinoille on tullut uudelleenkäytettäviä vaihtoehtoja, jotka tiskataan käytön jälkeen. Toisaalta kukaan ei kuitenkaan kyseenalaista esimerkiksi teräksisten ruokailuvälineiden materiaaliakaan eli kestopillit pitää luokitella samaan tuoteryhmään haarukoiden ja veitsien kanssa.

Näin testi tehtiin
Pillit testattiin kahden erityyppisen juoman kanssa. Juomina oli virvoitusjuoma alumiinitölkissä sekä erilaiset maitopohjaiset kahvijuomat, kaikki suoraan pakkauksista nautittuina. Kaikki juomat olivat kylmiä. Muutama pillinvalmistaja ilmoitti, että heidän tuotteensa ei sovellu kuuman juoman nauttimiseen, mutta harvemmin pillillä kuumaa juomaa juodaankaan.

Pilleillä maisteltiin juomia heti pakkauksen avaamisen jälkeen. Lisäksi tutkittiin pillien ominaisuuksia uudelleen, kun ne olivat olleet juomissa 20 minuutin ajan.


Teräspilli, Ecostrawz

Testattavanamme ollut, teräksestä valmistettu pilli on huomattavasti muita pillejä lyhyempi. Puolen litran PET-pullosta sillä ei ylety juomaan pullon pohjalta ja se sopiikin matalissa drinkkilaseissa tai pienissä, kahden desin tölkkijuomissa käytettäväksi. Yritys on tuonut markkinoille myös pidempiä ja halkaisijaltaan suurempia teräksestä ja titaniumista valmistettuja versioita.

Metallisen pillin lämpötila vaihtelee juoman mukaan ja kolisee ainakin metallisessa tölkissä. Testin kestävin vaihtoehto, joka on lähes ikuinen ja sopii koti- tai ravintolakäyttöön. Pillin voi tiskata koneessa tai käsin. Valmistuksenaikaiset ympäristövaikutukset jäivät mietityttämään testiraatia eli pilliä pitää käyttää kauan, mutta onhan se tuotteena lähes ikuinen.


Dolea (Her Majesty’s Drinking Box)

Dolean kartonkisen pillin viestinnälliset ominaisuudet ovat loistavat, koska pilliin voi painattaa tekstiä ja kuvia. Testattavanamme oli painamattomien ja painettujen versioiden prototyyppejä, viimeksimainittuihin oli sijoitettu kekseliäästi gintonicin sekoitusohje. Kotkamillsin Isla-kartongista valmistettu ja kuumasaumattu pilli ei sisällä mitään haitallisia aineita, joten se sopii kierrätykseen tai biohajoaa.

Pilli on tukeva, joten se ei jää kellumaan juoman pintaan. Juoma ei myöskään kuohu ulos pillistä. Halkaisijaltaan pilli on riittävän suuri, materiaali on vahvaa, eikä sitä vahingossakaan saa puraistua lyttyyn. Hyvä suutuntuma, eikä pilli juurikaan pehmentynyt seistessään juomassa 20 minuuttia.

Dolea leveä pilli (Her Majesty's Drinking Box)

Tämä on aivan uusi innovaatio! Totutusta, halkaisijaltaan pyöreästä pillistä poikkeavan muotoinen, osin litteässä pillissä on aivan uudenlainen muotoilu, johon leveän muotonsa ansiosta saa painatettua paljon informaatiota. Testipilliin oli painettu kuva ja logoja ja myös se on valmistettu Kotkamillsin Isla-kartongista kuumasaumaamalla.

Pienistä ennakkoepäilyksistä huolimatta uudelleen muotoiltu pilliversio toimi erinomaisesti sekä kahvijuomaa että kokista juotaessa. Kartonkimateriaali ei vettynyt juuri yhtään ja painatuksetkin olivat täysin iskussa vielä 20 minuutin tölkissäolon jälkeenkin.

Sorbos, syötävä pilli

Syötävien pillien raaka-aineina on käytetty sokeria, vettä ja makuaineita eli samoja kuin makeisten valmistuksessakin käytetään. Testasimme pillin kahdeksasta makuvaihtoehdosta kolme eli inkiväärin, sitruunan ja neutraalin makuiset versiot. Pillit on pakattu jokainen erikseen paperiseen suojakääreeseen.

Juotaessa suutuntuma on paksu, mutta pillin sitruunan ja inkiväärin maut sopivat hyvin yhteen ainakin kolajuoman kanssa. Imaisun jälkeen juoma jatkoi kuohumista ulos pillistä. Kostuessaan Pez-makeiselta muistuttava maku voimistuu. Neutraalin makuinen karkkipilli lötkähti käyttökelvottomaksi oltuaan juomassa 20 minuuttia, jonka ajan makupillin luvattiinkin kestävän. Juoma kannattaakin siis hörpätä nopeasti, ja syödä pilli vielä rapeana lasin tyhjenemisen jälkeen.

Sokeripillit jakoivat testiryhmän mielipiteet: osa mietti, paljonkohan pillissä on kaloreita, mutta makeanhimoinen testaaja haukkasi pillin pehmenneen osan. Osa testiryhmästä piti vastenmielisenä varsinkin neutraalin makuista pilliä.


Muovipilli, Tiger

Taittuvat pillit myydään 50 kappaleen läpinäkyvästä muovista valmistetussa pakkauksessa. Taittumistoiminnon avulla lastenkin käytössä kätevä, mutta myös sairaaloissa ja hoitokodeissa käytettäväksi, joissa juoma usein pitää nauttia makuuasennossa.

Tutuin, totutuin, kevyt ja valmistuskustannuksiltaan halpa vaihtoehto, mutta tämän hyvin käyttökelpoisen tuotteen kohtalona on roskaavien ominaisuuksiensa vuoksi poistua Euroopan markkinoilta. Parin vuoden kuluttua voimaantulevaa kieltoa ennakoiden helsinkiläisen K-Supermarketin kauppias oli jo testipillejä hankittaessa maaliskuussa 2019 poistanut muovipillit valikoimastaan.


Lasipilli; Ecostrawz

Lasinen kestopilli on valmistettu borosilikaattilasista, jonka voi pestä koneessa tai käsin. Borosilikaattilasi on kuumuutta kestävä, luja lasilaatu, jonka valmistuksessa käytetään tavanomaisen lasin valmistuksessa käytettyjen kvartsin, soodan ja kalsiumkarbonaatin lisäksi booria. Sitä käytetään paljon mm. laboratorioissa, ja pilliä käytettäessä tunne olikin koeputkimainen.

Juodessa kova materiaali kolahtaa helposti hampaisiin ja suutuntuma on vähän vieras, ja vaatii hieman totuttelua. Läpimitta on iso eli juomaa sai imettyä helposti. Käyttökelpoinen puhtaan ja raikkaan olemuksensa takia vaikka ravintolakäyttöön.


Vehnäpilli, Ecostrawz

Aito ja alkuperäinen olkipillin idea tulee takaisin, kun juuri nyt on trendikästä hakea materiaaleja luonnosta. Kevyenä olkipilli kelluu eli juodessa siitä on pidettävä kiinni. Luonnontuotteen päädyissä on pieniä halkeamia, jotka eivät tosin häiritse juotaessa. Vaikka valmistaja kehottaa huuhtaisemaan pillin ennen käyttöä, testiryhmä ei havainnut pillistä irtoavan mitään makua.
Pieni halkaisijaltaan, mutta pitkä pilli eli vaatii vahvan imun. Ekologinen, mutta pillit lähetettiin näyttävässä kartonkiholkissa, jonka valmistamiseen on kulunut paljon kartonkia. Toimiva ja yllättävän kestävä vaihtoehto, joka ei 20 minuutin juomassa likoamisen jälkeen ei ollut vettynyt yhtään. Huomioitavaa on, että pilli ei materiaalinsa takia sovi keliaakikoille.


Bambupilli, BambuSet

Testin vankin pilliversio on jo ulkonäöltään ekologinen ja tuote onkin täysin luonnonmukainen. Maailman nopeimmin kasvavasta kasvista valmistetut pillit voi ohjeen mukaan pestä joko mukana tulevalla harjalla tai tiskikoneessa esimerkiksi ravintolakäytössä. Tämä hieman arvelutti testaajia, koska tölkissä seisoessaan juomaa imeytyi materiaaliin. Jääkö juomasta tai pesuaineesta jäämiä pilliin? Bambupillit voi valmistajan mukaan uudelleenkäyttää jopa 150 kertaa, eivätkä ne sisällä muovia tai kemikaaleja. Ne soveltuvat kylmien juomien lisäksi myös kuumiin. Pillit voi myös brändätä, testatussa pillissä oli yrityksen logo.

Kokista tölkistä juotaessa juoma jatkoi kuplimista pillistä ulos, mutta kupliminen loppui, kun juoma oli ollut hetken avattuna. Suutuntuma on paksu ja reikä pillissä melko kapea eli tarvitaan vankka imu. Yksi testattavana olleista bambupilleistä halkesi koko matkaltaan pesun jälkeen.

Sulapac / Stora Enso

Saimme testiin ohuesta Sulapacin biokomposiittimateriaalista valmistettujen pillien prototyyppiversiot. Sulapacin ja Stora Enson yhteistyönä valmistama puuta ja luonnollisia sidosaineita sisältävä pilli on kestävän tuntuinen kertakäyttötuote. Testiryhmä arveli, että sen voisi ehkä myös käsinpestä muutaman kerran. Pilli ei murru litistettäessäkään eli materiaali käyttäytyy kuten muovi, vaikka pillin seinämä on muovipilliä jonkin verran paksumpi. 20 minuutin juomassa olo ei vaikuttanut mitenkään pillin rakenteeseen, eikä nestettä imeytynyt pilliin ollenkaan.

Sulapacin ja Stora Enson yhteistyönä on tarkoitus kehittää materiaalista teollisessa mittakaavassa valmistettava vaihtoehto muovipilleille. Pilli on suunniteltu kierrätettäväksi teollisessa kompostoinnissa, mutta se on myös biohajoava, jos se syystä tai toisesta päätyy luontoon. Erityismaininta siitä, että huulipunatahroja ei jäänyt pilliin.

Huhtamäki

Huhtamäen voimapaperista valmistettu pilli hieman pehmeni nesteessä, mutta säilytti hyvin muotonsa ja käyttökelpoisuutensa testin ajan. Ruokaturvalliseksi testatun pillin raaka-aineena käytetty puukuitu on peräisin sertifioidusta metsästä. Testiryhmämme totesi tuotteen erittäin toimivaksi ja pillit onkin jo otettu käyttöön McDonalds-ketjun eurooppalaisissa pikaruokapaikoissa.

Huhtamäki on investoinut uuteen pillinvalmistusteknologiaan ja se myös näkyy laadussa. Valmistuskapasiteettia on myös tarkoitus laajentaa edelleen. Luvassa on myös muita kokovaihtoehtoja testissämme olleen 7,3 milliä halkaisijaltaan olleen pillivaihtoehdon lisäksi.

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua