Tilaa uutiskirje

Uusi vuosi ja uudet haasteet 

Uusi vuosi ja uudet haasteet 

Suomalaisen työetiikan mukaan maailma pitää saada valmiiksi kaksi kertaa vuodessa; juhannukseksi ja jouluksi. Kansanperinteellä lienee myös osuutensa näihin valittuihin ajankohtiin. Juhannus ja joulu ovat seisauspäiviä eli ko. päivästä alkaa päivä joko lyhenemään tai pitenemään. Eli ollaan suuren käänteen äärellä. 

Uuteen vuoteen liittyy myös paljon uskomuksia – onhan kysymyksessä uuden alku. Vanhat murheet jäävät vanhaan vuoteen ja katse käännetään lisääntyvään valoon ja tulevaisuuteen. 

Pakkausalalle vuoden 2017 loppu toi mukanaan jo uuden ajan airuen kun EU:n kiertotalouspaketti hyväksyttiin pitkien ja uuvuttavien neuvotteluiden lopputuloksena juuri joulun alla. 2018 tammikuun puolivälissä paketti sai täydennykseksi EU:n komission ehdotuksen muovistrategiaksi. 

Vaikka kiertotalouspaketin lopullinen sisältö selviää vasta kesään mennessä ja muovistrategia valmistuu vasta myöhemmin, on jo nyt selvää, että käänne kohti uutta on juuri nyt käsillä.  

Pakkausten kierrätysvelvoite kohoaa 50 %:sta 65 %:iin 2025 mennessä ja edelleen 70 %:iin vuonna 2030. Erityisen raju muutos on muovipakkausten kohdalla kun prosentit nousevat yli kaksinkertaisiksi nykytasoon verrattuna ja puupakkausten osaltakin suhteellisesti lähes yhtä paljon. Muiden pakkausmateriaalien osalta nousu on suhteellisesti maltillisempaa mutta vastaavasti prosentit ovat korkeampia.  

Jos jollekin toimijalle pakkausarvoketjussa on ollut epäselvää mitkä tulevat olemaan pakkausalan megatrendit ja ajurit, on se nyt viimeistään kirkastunut. Tulevaisuudessa ainoastaan kestävän kehityksen ja kiertotalouden mukaiset pakkaukset voivat menestyä markkinoilla. 

Yhteiskunta on siis osoittanut tulevan kehityksen suuntaviivat ja nyt yrityksillä on näytön paikka. Yritykset voivat yrittää viivyttää muutosta lineaaritaloudesta kiertotalouteen tekemällä vain ja ainoastaan sen mitä lainsäädäntö edellyttää tai ne voivat lähteä oma-aloitteisesti kehittämään itseään ja tuotteitaan. Jarruttajakin voi säilyä hengissä, mutta määrätietoiset visionäärit korjannevat suurimmat voitot tulevaisuuden markkinoilta. 

Suomalaisille yrityksille uudet tuulet lupaavat hyvää. Kotimaamme yrityksille markkinoiden seuraaminen ja muuttuminen asiakkaiden tarpeiden muuttuessa on ollut aina resepti menestykseen. Kun yhdistetään ympäristötietoiset kuluttajat, edistykselliset ja markkinoita valppaasti seuraavat yritykset ja avoimesti toimivat viranomaiset, on meillä hyvät edellytykset menestyä pakkausalalla myös tulevaisuudessa.

Antro Säilä
Antro Säilä
Kirjoittaja on Pakkaus-lehden päätoimittaja ja Suomen Pakkausyhdistyksen toimitusjohtaja

 

Kirjoitus on Pakkaus-lehden 8/2017 pääkirjoitus 

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua