Tilaa uutiskirje

Väärinymmärretty musta muovi

Väärinymmärretty musta muovi

Kierrätyslaitokset eivät pysty tunnistamaan mustaa muovia, joten siitä on tullut pakkausalan pahis. Iso osa valveutuneista kierrätysmyönteisistä kansalaisista luulee, ettei mustaa muovia saa ollenkaan lajitella muovinkeräykseen. Myös bränditalot ilmoittavat luopuvansa nyt kilpaa mustan värin käytöstä pakkauksissaan. Mutta onko musta muovi sittenkään se kaikkein pahin vai voisiko sitäkin kierrättää? Olisiko siitä jopa hyötyä ympäristön kannalta?

Mustan muovin ongelmana on, että väri imee itseensä kierrätyslaitoksen lukijoiden lähettämät infrapunasäteet ja siten järjestelmä ei tunnista sitä. Lukijan on vaikea lajitella myös sellaiset pakkaukset, joissa on suuret etiketit.Musta muovi on täysin syytön negatiiviseen maineeseensa, Pekka Jokimies, Paccor Finland Oyn toimitusjohtaja toteaa.  Paccor on kansainvälinen muovipakkausratkaisujen toimittaja, jolla on toimintoja 16 eri maassa.  
– Syynä huonoon maineeseen on se, että nykyiset muovin lajittelujärjestelmät eivät pysty tunnistamaan mustaa muovia ja sen takia se joutuu polttojakeeseen.
Myöskään monikerrosmuoveja, olivat niistä tehdyt pakkaukset minkä värisiä tahansa, ei mekaanisella kierrätyksellä pystytä kierrättämään. Mutta tikunnokkaan on nyt nostettu musta ja sen kielteisen maineen vuoksi yhä useammat elintarvikkeiden valmistajat vähentävät mustan värin käyttöä pakkauksissaan.
– Riskinä tässä on, että mustaa muovia vältetään kategorisesti, vaikka on jo saatavilla ratkaisuja, jossa perinteinen musta väri eli hiilimusta on korvattu vaihtoehtoisella mustalla, joka toimii myös kierrätyksessä, Jokimies huomauttaa.
Teollisuudessa käytetään mustaa muovia sen tarjoaman paremman kontrastin vuoksi. Esimerkiksi leikkele näyttää paremmalta mustaa vasten. Musta väri toimii myös valonsuojana pakkauksessa ja tuo siten etua joissakin sovelluksissa.
Musta muovi saattaisi kuitenkin olla myös ympäristölle hyväksi. Mustan pakkauksen valmistukseen voidaan helpomminkäyttää kierrätettyä materiaalia, ja musta myös imee lämpöä ja säästää tuotannossa energiaa.
– Nyt musta väri on korvautumassa monilla eri väreillä, jotka joudumme koko ajan pitämään erillään. Tämä tuo meille lisäkustannuksia tuotevaihtojen yhteydessä sekä varastoinnissa, Jokimies toteaa.  
Tällä hetkellä elintarvikekelpoista kierrätysmuovia on saatavilla lähes ainoastaan PET:istä. Tulevaisuuden tavoitteena on saada muutkin muovilaadut kiertämään takaisin elintarvikepakkauksiin.  Tällöin olisi hyvä olla myös mustia tuotteita, joihin mahdollisesti pienet eri väriset materiaalivirrat voitaisiin käyttää ja siten helpottaa kierrätystä. Muovin etunahan on, että sitä voidaan prosessoida moneen kertaan uudestaan ominaisuuksien huonontumatta.
Kierrätetylle mustalle muoville voisi myös keksiä uudenlaisia käyttökohteita.
– Tanskassa kulutusmaidon kuljetuslaatikoissa on siirrytty käyttämään mustaa tai harmaata väriä, joka helpottaa kierrätysmuovin käyttöä maitolaatikoihin, Jokimies havainnollistaa.


Comments are closed.