Tilaa uutiskirje

Vaihtoehtoisia tosiasioita

Vaihtoehtoisia tosiasioita

USA:n presidentti Donald Trump on pannut hösseliksi heti astuttuaan virkaansa. Hän julisti omat virkaanastujaisensa kaikkien aikojen suosituimmiksi omassa lajissaan. Trump vähät välitti faktoista, jotka kertoivat toisenlaista totuutta. Trumpin mukaan hän ei valehtele vaan hänen näkemyksensä perustuu vaihtoehtoisiin tosiasioihin.

No mitä tekemistä tällä on pakkausten kanssa? Asiayhteyttä ei tietenkään ole mutta kun vaihtoehtoisin faktoin perustellaan poliittisia tavoitteita, on pakkausala hyvin nopeasti syytettyjen penkillä. Pakkauksien vainoaminen on tyypillistä vaihtoehtoisten tosiasioiden käyttämistä.

Vaihtoehtoisen totuuden soveltajia löytyy meiltä kotosuomestakin. Suomen Luonto-aikakauslehti valitsi muovikassin vuoden turhakkeeksi viime vuoden lopulla ja Helsingin Sanomien lukija Jari Viertävä ehdotti 30.1. lehden mielipidepalstalla pakkausveroa vähentämään pakkausten aiheuttamia haittoja tekemällä pakkauksista kalliimpia tai vähentämällä pakkauksia kerta kaikkiaan.

Meidän kaikkien tuntema kaupan muovikassi on itse asiassa monipuolinen ja tarpeellinen esine. Se on erittäin materiaalitehokas tapa kuljettaa ruokaostokset kaupasta kotiin. Kun muovikassi käytetään uudelleen jätepussina, se joutuu sekajätteen mukana jätevoimalaan, jossa se toimii tukipolttoaineena. Jos sekajätteen joukossa ei olisi muovikasseja, pitäisi tukipolttoainetta – esimerkiksi polttoöljyä – lisätä erikseen. Raakaöljystä 96 prosenttia poltetaan erilaisina polttonesteinä ja vain 2 % volyymistä käytetään muovipakkausten valmistukseen, joten muovikassi on tehnyt paljon hyvää palveltuaan ensin pakkauksena ja vielä sen lisäksi polttoaineena.

Viertävän esittämä pakkausvero on kaiken lisäksi täällä jo. Vuoden 2016 alusta voimaan astunut pakkausasetus velvoittaa pakattuja tuotteita markkinoille tuovat tuottajat keräämään ja kierrättämään merkittävän osan myös kuluttajapakkauksista. Tästä aiheutuu vuosittain kymmeniin miljooniin euroihin nouseva kustannusrasitus, jota EU:n kiertotalouspaketissa kaavaillut, yhä korkeammalle nousevat kierrätystavoitteet eivät lainkaan helpota vaan päinvastoin.

Vanhan viisauden mukaan ei pidä provosoitua vaikka provosoidaan. Onkin tärkeää, että kaikki pakkausalan toimijat säilyttävät malttinsa vaikka edellä mainittuja provokatiivisia aloitteita putkahteleekin ilmoille. Hurmahenkisten vastustajien heitellessä vaihtoehtoisia faktoja, on pakkausalan pysyttävä lujana.

Pakkauksilla on nimittäin puolellaan ne oikeat ja kiistattomat faktat: Pakkaukset auttavat vähentämään ruokahävikkiä, pakkausten käyttäjät ja tuottajat ovat vastuullisia, pakkausten kierrätys toimii. Pakkaus on välttämätön hyvä – ei välttämätön paha!

 

Antro Säilä
Kirjoittaja on Pakkaus-lehden päätoimittaja ja Suomen Pakkausyhdistyksen toimitusjohtaja

Kirjoitus on Pakkaus-lehden 1/2017 pääkirjoitus

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua