Tilaa uutiskirje

Valio ja Informa uudistivat Oltermannit

Valio ja Informa uudistivat Oltermannit

Informa toimitti etiketöintilinjastot Valion Haapaveden tehtaalle, jossa tehdään Suomen suosituimmat kermajuustot.

 Valio laajensi Oltermanni-juustoperhettään ja teki samalla pakkaukseen designuudistuksen. Ennen kilon juustoon aplikoitiin kaksi tarraa kylkiin, tuote- ja facetarra. Nykypakkauksen kyljissä on kaksi koristeellista sivutarraa ja pohjassa tuotetarra, jossa on viivakoodi, päiväysmerkinnät ja tuotetiedot.

Linjaston etiketöintilaitteet oli projektin ja käytettävyyden vuoksi uusittava. Esiselvitystyön ja kilpailutuksen jälkeen yhteistyökumppaniksi valittiin Informa.

– Olemme tehneet aikaisemminkin Informan kanssa yhteistyötä, ja linjastolla on vieläkin yrityksen toimittamia koneita käytössä. Laitteiden tärkeinä kriteereinä on käyttäjäystävällisyys sekä toiminta- ja huoltovarmuus, projektipäällikkö Tommi Viitala Valion Haapaveden tehtaalta kertoo.

Projekti saatiin päätökseen marraskuussa 2016, jolloin linjasto uusine laitteineen oli valmis.

Linjan pitää toimia

Enimmillään Haapaveden tehtaan pakkaamon läpi kulkee päivittäin 50 000 juustoa. Koska linjan kapasiteetti haluttiin mahdollisimman suureksi ja toimintakatkokset minimiin, etiketöintikoneet tuplattiin ja varustettiin niin sanotulla tandem-toiminnolla.

Näin etiketöinti jatkuu, vaikka toiseen koneeseen tulisi jokin häiriö tai etikettirullaa pitää vaihtaa.

– Valio Oltermanni-juuston tarrat applikoidaan keltaiseen syvävetokalvoon, pakkauksen sivuille ja pohjaan. Koko linjan toiminta ja läpimeno on olennaisen tärkeä. Jos pakkausvaiheessa etiketöinti alkaa tökkiä, tuo se ongelmia myös linjan alkupäähän, Viitala toteaa.

Tarra kuluttajapakkaukseen

Sivuetiketit ovat esipainettuja eikä niihin tule tulostusta, mutta pohjatarraan tulee parasta ennen -päivämäärä ja tuotantoajankohta. Tulostus tehdään etiketöintikoneeseen integroidulla Zebran ZE500 -tulostimella.

Tulostettujen päiväyksien laatua ja tarran sijoitusta tarkkaillaan kameroilla ja antureilla, jolloin huonolaatuiset merkinnät poistetaan linjastosta automaattisesti.

– Kuluttajapakkauksen tarrat ovat todella tärkeä asia. On tärkeää, että etiketit saadaan nätisti pakkaukseen. Jos tarra vaikka menee ruttuun, ja viivakoodia ei pysty lukemaan, aiheuttaa se heti ongelmia kassalla, Tommi Viitala toteaa.

Informan toimitus sisälsi etikettikoneiden ja tulostimien lisäksi tarvittavat kuljettimet, Bizerba-e-merkkivaa’at ja NiceLabel 2017 Powerforms -etikettiohjelmiston, johon päädyttiin sen helppokäyttöisyyden takia.

 Valion Haapaveden tehdas

 • Vihittiin käyttöön vuonna 1965.
 • Vuonna 1993 käynnistettiin Haapavedellä uuden sukupolven tehdas, josta tuli Valio Oltermanni-juustojen koti.
 • Tehdas käyttää maitoa noin 240 miljoonaa litraa vuodessa. Maito kerätään noin 1 200 maitotilalta, jotka sijaitsevat pääosin 90 kilometrin säteellä Haapaveden tehtaasta.
 • Valio Oltermanni-juusto tehtiin alunperin vuonna 1980 valiolaisille maidontuottajille Valion 75-vuotislahjaksi, mutta markkinoille se lanseerattiin kysynnän takia vuonna 1981.
 • Yhteen juustokiloon tarvitaan noin 10 litraa maitoa.

 Informa Oy

 • Tuote- ja pakkausmerkintään sekä tiedonkeruuseen erikoistunut yritys. Toimittaa merkintälaitteet, -järjestelmät, -ohjelmistot ja -materiaalit sekä asennus-, huolenpito- ja tukipalvelut.
 • Perustettu vuonna 1989.
 • Liikevaihto 2016 8,1 miljoonaa euroa.
 • Henkilöstöä 35.

  Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehden numerossa 4/2017

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua