Tilaa uutiskirje

Valio tekee kaurasta juomaa ja gurttia – Tärkeintä on maku

Valio tekee kaurasta juomaa ja gurttia – Tärkeintä on maku

Valio ei ole ainoastaan maito-osuuskunta, vaan se on myös ruokatalo. Nyt Valiolla puhaltavat uudet tuulet. Maitotuotteiden rinnalle tuodaan täysin kasvipohjaisten kauratuotteiden Oddlygood-juomien ja välipalojen valikoima. Samalla Valio lanseeraa suomenkieleen uudissanan ”gurtti”. Kauran sanotaan olevan laadultaan ja käyttöominaisuuksiltaan yksi monipuolisimmista perusraaka-aineista.

– Markkinoinnissa emme lähde miettimään, mitä uudet tuotteet eivät sisällä, vaan mitä niissä on: hyvää makua, kertoo uusista Oddlygood-kauratuotteista vastaava liiketoimintapäällikkö Anne Arponen.

Kuluttajaa kuunnellaan

– Valiossa kuunnellaan kuluttajia herkällä korvalla. Nyt kuluttajat niin Suomessa kuin muuallakin maailmalla haluavat hakea vaihtoehtoja niin ruuasta saataviin makuelämyksiin kuin niiden raaka-aineisiinkin, kertoo Anne Arponen, joka vastaa Valiolla Oddlygood-tuoteperheestä. Valion Makery Oy:llä teettämän tutkimuksen mukaan 27 prosenttia 18–65-vuotiaista suomalaisista kertoo jo käyttävänsä kaurapohjaisia tuotteita tai ainakin olevansa kiinnostunut käyttämään niitä. Lisäksi puolet suomalaisista on kokeillut tai kiinnostunut kokeilemaan. Useimmat kertovat käytön motiivina olevan ennen kaikkea vaihtelunhalu ja oman hyvinvoinnin tukeminen, mutta eläinperäisten tuotteiden käyttöä vähennetään myös eettisistä ja ekologisista syistä.

– 55 prosenttia kuluttajista sanoo, että ei ole väliä, ovatko tuotteet maito- tai kaurapohjaisia, kunhan ne maistuvat hyvältä, sanoo Anne Arponen. Tämä kertoo isosta muutoksesta kulutustottumuksissa.

Aluksi yhdeksän tuotetta

Valion kauratuotteiden valikoimassa on yhdeksän erilaista tuotetta. Kaurajuomat pakataan Valiolla Tetra Edge-pakkauksiin ja ne voidaan myydä ja avaamattomina säilyttää huoneenlämmössä. EU on kieltänyt kutsumasta kaurapohjaisia juomia maidoiksi.

Maustamatonta ja makeuttamatonta Oddlygood-kaurajuomaa myydään kahdessa koossa: litran ja puolen litran pakkauksissa. – Juoma on pehmeän makuinen ja makeuttamattomana se sopii kaikkeen, niin kylmään kuin kuumaan ruoanlaittoon sekä kahviin, vaikka vaahdotettavaksi sitä ei ole tarkoitettu, Anne Arponen sanoo.

Lisäksi markkinoille tuodaan tumman kaakaon makuinen 2,5 desin kokoinen pakkaus.

Tuoteperheeseen kuuluu myös suomalaisten suosikkimakuiset gurtit: ne ovat lusikoitavia, rakenteeltaan jugurtin kaltaisia välipalatuotteita. Makuina gurteissa on vanilja, vadelma, mango, mustikka ja mansikka. Maut on valittu huolellisten makutestausten jälkeen. Litran vetoiset gurtit pakataan harjakattopakkauksiin, jotka on valmistettu kokonaan kasvipohjaisista materiaaleista ja pienemmät koot 150 gramman muovipikareihin.

Suomalaisesta kaurasta valmistetut juomat ja gurtit valmistetaan Valion Riihimäen ja Turengin tehtailla.

– Helmikuiset tuotelanseeraukset ovat kuitenkin vasta alku Valion Oddlygood-tuoteperheessä. Myös uusia tuotteita on tulossa, kertoo Arponen.

Erottuva brändi

Uudet tuotteet poikkeavat paitsi raaka-aineiltaan, myös pakkausdesigniltaan ja nimeltään Valion aiemmista tuotteista. Oddlygood-tuotesarja lanseerataan suunnilleen samaan aikaan Suomessa ja Ruotsissa samanlaisella pakkausdesignilla.

Oddlygood-nimellä halutaan tuoda esiin tuotteiden makua eli ”ihmeellisen hyvää”. Pakkausten kuvamaailmalla on tarkoitus erottua niin Valion maitojen sinisävyisistä pakkauksista kuin muista markkinoilla olevista kilpailevista tuotteistakin.

– Olemme lähteneet hakemaan uudenlaista brändiä ja haluamme pakkausten visuaalisen ilmeen tuovat tätä sanomaa. Iloiset ja positiiviset hahmot heräävät eloon pakkauksissa ja markkinoinnissa muutenkin.

Pakkausten kuvitus keskittyy tuotteiden raaka-aineisiin. Niistä on tehty fantasiahahmoja, jotka on suunnitellut hollantilainen kuvataiteilija Olaf Hajek. Niin kaakaopapu kuin mustikka ja muut marjatkin ovat saaneet eloon heräävät iloisennäköiset hahmot. Pakkauksissa käytetty fonttikin on uudenlainen, ja myös sen halutaan omalta osaltaan ilmentää brändin ominaisuuksia.

Maitopohjaisista tuotteista halutaan erottua myös logon avulla. Oddlygood-tuotteissa Valio-logoteksti on painettu vihreällä pohjan ollessa valkoinen.

Kohderyhmänä vaihtelunhaluiset Ton-ton-ajattelu, joka keskittyy allergioihin ja tiettyjen raaka-aineiden välttelyyn, ei siis ole tuotteen markkinoinnissa keskeistä, vaan maku. – Tuotteet on suunnattu lifestyle-puolelle, kaikille kuluttajille, jotka hakevat vaihtelua valintoihin. 90 prosenttia kohderyhmästä kertoo käyttävänsä sujuvasti rinnakkain eläinperäisiä ja kasvipohjaisia tuotteita, sanoo Arponen.

– Suomessa kaurajuomia käytetään eniten 18–30-vuotiaiden keskuudessa, kun taas välipaloja käyttävät eniten 31–45-vuotiaat. Toistaiseksi niiden käyttö painottuu hieman pääkaupunkiseudulle, mutta esimerkiksi Britanniassa kasviperäisten tuotteiden käyttö jakautuu tasaisemmin maantieteellisesti, Anne Arponen kertoo.

– Oddlygood-tuotteet valmistetaan suomalaisesta kaurasta ja niillä on Hyvää Suomesta-merkki, joka on, joka on painettu pakkauksiin, samoin kuin maustamattomien juomien ja gurttien Sydänmerkki. Gurteissa raaka-aineena käytetään lisäksi herneproteiinia. Tuotteisiin lisätään myös prosentti kasvirasvaa, jotta makuun saadaan täyteläisyyttä. Kauppa tekee päätöksen tuotteen hinnoittelusta, ja odotamme hinnan olevan linjassa muiden vastaavien tuotteiden kanssa.

– Suomessa Valio on tunnettu brändi, mutta muualla maailmassa pakkaus on tuotteen tärkein media, Anne Arponen muistuttaa.

Artikkeli julkaistu Pakkaus-lehdessä 1/2018

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua