Tilaa uutiskirje

Vuoden 2020 tilinpäätös: erilainen vuosi!

Vuoden 2020 tilinpäätös: erilainen vuosi!

Usein käy niin, että arvioitaessa jotain asiaa tai tapahtumaa sitä verrataan aikaisempiin vastaaviin. Kommentoidaan muutosta jotakuinkin näin: ”vähän paremmin meni” tai ”hiukan huonommin pärjättiin”.

Vuodesta 2020 puhuttaessa vertailu on hankalaa, niin erilainen nyt päättymässä oleva vuosi on ollut. Syynä on tietysti COVID-19:n tai tuttavallisesti koronaviruksen aiheuttama pandemia.

Kiinan Wuhanista liikkeelle lähtenyt virus mullisti koko maailman tavalla, jota ei osattu edes kuvitella. Ja nyt vuotta myöhemmin osa meistä ei osaa – tai halua – kuvitella miten palauduttaisiin normaaliin. Vai onko niin, että pandemian aiheuttamat matkustus- ja muut rajoitukset ovat uusi normaali?

Henkilökohtaisesti uskon, että paluu lähes entiseen normaaliin on lähempänä kuin kauempana. Perustelen uskoani kommentoimalla muutamia julkisuudessa esitettyjä väitteitä.

Väite: etäkokoukset ovat uusi normaali. Vastaus: oikeasti isot ja kansainvälisesti toimivat yritykset ovat jo vuosia sitten siirtäneet suurimman osan sisäisistä palavereista virtuaalisiksi ja nyt pienet seuraavat perässä. Uusien kontaktien solmimiseen etäyhteys ei oikein toimi ja siksi ihmisten pitää tavata myös tulevaisuudessa asiakkaitaan ja yhteistyökumppaneitaan.  

Väite: lähes kaikki työ voidaan tehdä jatkossa etänä. Vastaus: isoa osaa töitä ei ole voitu tehdä etänä koronan aikanakaan, esimerkkeinä vaikkapa rakentaminen, kaupan ala tai hampaiden paikkaaminen. Toimistotyöstä osan voi tehdä kotoa käsin, mutta muun muassa tietoturvaan ja esimiestyöhön liittyvät haasteet ovat yhä olemassa koronan jälkeenkin.

Väite: ulkomaanmatkailu vähenee pysyvästi. Vastaus: sää yhdistettynä päivän lyhyyteen marraskuisessa Suomessa riittää vakuuttamaan, että auringolle ja lämmölle riittää kysyntää myös tulevaisuudessa.

Vaikka korona on kurittanut rajusti yhteiskuntia, uskon, että suunnilleen entiseen tullaan palamaan pienellä viipeellä. Voi olla, että influenssarokotteen lisäksi saamme vuosittain koronapiikin ja muutamat meistä sairastavat koronainfektion tulevaisuudessakin. Kuolleita ei kuitenkaan tulle olemaan juuri enempää kuin influenssassakaan, kun oikeat hoitomuodot on opittu.

Pakkausala on selvinnyt koronavuodesta paremmin kuin moni muu, johtuen nimenomaan kotimaisen tuotannon lisääntyneestä kysynnästä niin elintarviketeollisuudessa, kuin pakkausten tuotannossakin. Toimitusketjut saadaan kuitenkin taas pystyyn, kun liikkuminen helpottuu. Pelkkä kotimaisuus ei kuitenkaan riitä, ainoastaan aidosti kilpailukykyiset yritykset menestyvät myös tulevaisuudessa.

Haluan toivottaa kaikille Pakkaus-lehden lukijoille oikein rauhallista joulua ja menestyksekästä – toivottavasti vähän vähemmän erikoista – uutta vuotta 2021!

Antro Säilä


Pääkirjoitus on julkaistu Pakkaus-lehdessä 8/2020.

Comments are closed.