Tilaa uutiskirje

Pakkaus on kestävyyslaji

Teksti: Matti Välimäki

Lemtapes haluaa edistää kestävää kehitystä – muun muassa lisäämällä pakkausten kestävyyttä. Toimitusjohtaja Samuli Strömbergin mielestä ympäristöystävällisyyttä arvioitaessa olisi huomioitava pakkauksen koko elinkaari.

Valkeakoskelainen Lemtapes valmistaa erikoisteippejä ja liimoja pakkaus- ja puunjalostusteollisuudelle. Pakkauksissa yhtiön syömähammas ovat vahvikenauhat.

Toimitusjohtaja Samuli Strömberg kertoo, että ideana on lisätä pakkausten lujuutta ja kestävyyttä niissä kohdissa, missä niihin kohdistuu suurin rasitus. Vahvikkeita voidaan käyttää esimerkiksi nuuttauksissa, kahvoissa ja kantoaukoissa.
- Vahvikkeiden avulla pakkauksiin voidaan saada myös uusia toiminnallisuuksia. Niitä voidaan vaikkapa pinota päälletysten tai niiden käyttöikää voidaan pidentää.

Oleellista on myös, että vahvikkeiden myötä toisaalla pakkauksessa voidaan käyttää vähemmän materiaalia, vaikkapa kauttaaltaan ohuempaa kuitumateriaalia.
- Vahvikkeiden ansiosta muuta materiaalia voidaan käyttää, painossa mitattuna, jopa 20 prosenttia vähemmän.

Lemtapesin vahvikenauhat eivät haittaa myöskään esimerkiksi kuitupakkauksen kierrätystä, sillä kierrätysprosessissa ne saadaan eroteltua muusta materiaalista.

Suurelle yleisölle Lemtapesin vahvikeratkaisut ovat tuttuja vaikkapa aaltopahvisista virvoitusjuomasalkuista. Sovelluksia on käytössä myös esimerkiksi raskaiden elektroniikkalaitteiden kuten keittiökoneiden pakkauksissa.
- Ratkaisujamme käytetään yleensä pakkauksissa, jotka on tarkoitettu suhteellisen painaville tuotteille ja kun pakkauksesta halutaan näyttävä, myyvä sekä käyttökokemukseltaan miellyttävä. Mitä suuremmat tuotantosarjat ovat, sen paremmin hyötymme tulevat esille.

Katse kokonaisuuteen

Vahvikenauhat, jotka pidentävät pakkauksen elinkaarta ja auttavat vähentämään kuitumateriaalien käyttöä, tukevat kestävää kehitystä. Mutta vahvikkeiden – teipin sisällä olevien kuitunippujen – valmistuksessa on toki hyödynnetty myös esimerkiksi fossiilisia raaka-aineita.
- Mielestäni kestävän kehityksen mittarina pitäisi olla nimenomaan tuotteen koko elinkaari ja sen aikainen hiilijalanjälki. Olisi siis hyvä tarkastella kokonaisuutta eikä vain jotain osa-aluetta, pyrkiä aina vaikkapa vain täydelliseen muovittomuuteen, Strömberg kertoo. Hän lisää, että Lemtapes selvittää toki paraikaa myös mahdollisuuksia korvata fossiilisia raaka-aineita ei-fossiilisilla tai biopohjaisilla raaka-aineilla.

Ratkaisujen pitää sopia myös teolliseen maailmaan, missä toimimme.
- Mitä tahansa markkinoille tuodaankin, niin asiakkaat ja teollisuus hyväksyvät sen lopulta laajamittaiseen käyttöön.

Pakkausalaa säännellään voimakkaasti ja sääntelyä ollaan kiristämässä entisestään.
- Yhteisiä pelisääntöjä ja ohjailua tarvitaan, jotta voimme kohdata globaalit haasteemme. Tärkeätä on kuitenkin, että regulaatio suunnitellaan hyvin ja huolellisesti ja että valmistelun aikana kuunnellaan myös alan teollisuuden näkemyksiä, Strömberg miettii. Hän mainitsee, että Lemtapesilla ei ole huomautettavaa tähänastisesta sääntelystä.

Vuosikymmenten myötä kehittynyttä osaamista

Vuonna 2015 perustetun Lemtapesin juuret juontavat kauas 1970-luvulle. Yrityksen edeltäjä, Harved Oy – sittemmin Emport Oy, nykyinen sisaryhtiö ja osaomistaja – aloitti tuolloin valmistamaan erikoisteippejä ja nauhoja puunjalostusteollisuudelle.

Nykyään Lemtapes on kansainvälinen toimija, jolla oli viime vuonna merkittävää myyntiä 17 maassa. Sen tuotannosta 70 prosenttia menee vientiin.

Lemtapesin viime vuoden liikevaihto oli 3,6 miljoonaa euroa. Yritys työllisti noin 20 henkeä.
- Olemme melko pieni erikoistuotteita valmistava yritys, mutta meillä on vuosikymmenten myötä kehittynyttä osaamista, joka kiinnostaa myös kansainvälisesti. Tuotteemme ovat itsessään kohtalaisen yksinkertaisia, mutta harvinaisia. Valmistusprosesseja ei voi ostaa kaupasta eikä valmiita työntekijöitäkään löydy suoraan koulun penkiltä. Suoranaisia kilpailijoita meillä on vain lähinnä Pohjois-Amerikassa.

Tämän vuoden alussa Lemtapes perusti myyntikonttorin Saksaan.
- Saksa ja saksankielinen Keski-Eurooppa on alue, jossa emme ole olleet vielä juurikaan esillä, mutta jossa on paljon potentiaalia.

Sijainti Valkeakoskella Tampereen kupeessa on ollut yhtiölle suotuisa.
- Pirkanmaalla on paljon pakkausvalmistajia sekä materiaalien kehittäjiä ja osaajia. Yritykset ovat hyötyneet keskinäisestä yhteistyöstä.

Poikkeusaikoinakin on pärjätty

Pakkausalaa, kuten myös monia muita teollisuudenaloja ovat koetelleet poikkeukselliset ajat. Koronapandemia sekoitti totutut logistiikkakuviot ja aiheutti pulaa monista raaka-aineista ja teollisuuden komponenteista. Nyt markkinoihin vaikuttaa myös Venäjän hyökkäysota Ukrainassa – Venäjälle asetetut pakotteet, tämän asettamat vastapakotteet ja energiakriisi. Sota on heijastunut myös esimerkiksi petrokemian tuotantoon.

Lemtapes on selvinnyt tilanteessa kohtuullisen hyvin.
- Kustannuksemme ovat nousseet, varmasti ainakin toistakymmentä prosenttia. mutta meillä ei ole ollut juurikaan ongelmia raaka-aineiden saatavuuden kanssa.

Yrityksellä oli aikaisemmin merkittävää liiketoimintaa Venäjällä, josta se on nyt luopunut.
- Onneksi olemme kehittäneet viime aikoina hyvin muita markkina-alueitamme emmekä ole laskeneet liikaa Venäjän kaupan varaan. Nyt näyttää, että tästä vuodesta tulee liikevaihdollisesti varsin hyvä.

Strömbergin mukaan markkinoilla on kuitenkin paljon hermostuneisuutta ja epävarmuutta.
- Jos tulevaisuutta on aina vaikea ennustaa, niin tällä hetkellä se on vielä paljon entistä hankalampaa.

Paluu juurille

Samuli Strömberg aloitti Lemtapesin toimitusjohtajana viime vuoden tammikuussa. Tätä ennen hän teki yli kahdenkymmenen vuoden työrupeaman RFID- eli etätunnistusteknologian, esimerkiksi älypakkausten parissa. Strömberg toimi eri yritysten palveluksessa ja sittemmin omassa yrityksessään konsulttina.
- Olen koulutukseltani materiaalitekniikan ja paperinjalostuksen tuotantotekniikan diplomi-insinööri, joten Lemtapesissa pääsin vihdoin koulutustani vastaaviin tehtäviin. Aikaisemmassa työssäni luotiin kokonainen teollisuudenala nollasta. Nyt olen istunut valmiimpaan pöytään, mutta on erittäin jännittävää luotsata pientä yritystä kansainvälisille markkinoille.

Hän näkee, että Lemtapesilla on mainiot kasvumahdollisuudet.
- Mahdollisuuksia on monessa suunnassa, mutta pienen yrityksen pitää tehdä oikeita valintoja, keskittyä johonkin, jotta saa jotain aikaiseksi. Tavoitteiden pitää olla realistisia, mutta samalla riittävän kunnianhimoisia.

Apropo RFID-teknologia. Kun Strömbergilla on vahva tietotaito tuolta alalta, niin voisiko RFID olla jollakin tavalla tulevaisuudessa läsnä myös Lemtapesin tarjoomassa?
-No, tähän liittyviä suunnitelmia ei ole, mutta ei kai tuollaista ajatusta voi kokonaan pois sulkea. Kaiken lähtökohtana on kuitenkin se, että ratkaisumme tarjoavat asiakkaille aina jotain lisäarvoa.

Pakkauksen ja tuotteen pitkä antoisa liitto

Strömbergin harrastuksiin kuuluvat luonnossa liikkuminen ja retkeily. Niistäkin löytyy yhtymäkohtia pakkaamiseen ja pakkauksiin.
-­Juuri vähän aikaa sitten kokosin taas varusteita yhdelle melontaretkelle. Jäin pohtimaan, että vedenpuhdistuslaitteen pakkaus toimisi nykyistä paremmin, jos siitä näkyisi jotenkin automaattisesti, että mukana ovat kaikki tarvittavat härpäkkeet ja että ne on puhdistettu ja huollettu.

Hän huomauttaa, että retkivälineissä on muutenkin paljon pakkauksia, jotka seuraavat tuotetta pitkään ja ovat ikään kuin osa sitä.
- Itseäni kiinnostaa kovasti, miten pakkauksen ja tuotteen liittoa voitaisiin kehittää entistä pitkäikäisemmäksi ja toimivammaksi. Kestävä suhde on tietenkin myös kestävän kehityksen mukaista, Strömberg pohtii.

Kuva: Ilari Välimäki
Mikä on suosikkipakkauksesi?Suosikkipakkaukseni on virvoitusjuomasalkku, jossa on käytetty Lemtapesin vahvikeratkaisua. Se löytyy esimerkiksi auton takakontista, kun menemme mökille. Siitä on näppärä ottaa pientä juotavaa aina tarvittaessa.

Mistä pakkauksesta et luovu?
Pakkausta, josta en ole valmis luopumaan, ei taida olla. Tai no, jos pakkaus on kiinteä osa tuotteen elinkaarta, niin silloinhan se kulkee mukana pitkään. Minulla taitaa olla useampiakin tällaisia työkalujen ja retkeilyvälineiden pakkauksia.

Miten kierrätät pakkaukset?
Kodissamme, keittiön sivuhuoneessa, on täydellinen pieni kierrätyskeskus, muovinen laitos, jossa on omat lokerikot eri jakeille. Viemme jakeita säännöllisesti kaupan kierrätyspisteisiini. Kierrätys helpottaa myös arkielämää, kun yleisjätteen määrä vähenee. Vielä kun päästäisiin eroon urpoilusta kierrätyspisteillä eli siitä, kun jotkut tuovat sinne vaikkapa muovisia puutarhatuoleja. Tällöin myös esimerkiksi jaesäiliöiden vastaanottoluukkuja voitaisiin suurentaa ja vastaanottopisteet voitaisiin suunnitella entistä funktionaalisemmiksi.

Comments are closed.