Tilaa uutiskirje

SIG – monta pakkausvaihtoehtoa yhdellä täyttölinjalla

SIG - monta pakkausvaihtoehtoa yhdellä täyttölinjalla

Juomateollisuuteen nestekartonkipakkauksia ja niiden täyttölinjoja toimittava sveitsiläinen SIG Combibloc on globaali yritys, jolla on toimintoja 70 maassa. Pohjoismaissa yrityksen asemana on ollut olla vaihtoehto kahdelle suurelle nestekartonkipakkausten valmistajalle näiden kotikentällä.
– Toiminta-alueemme painopisteet ovat Euroopassa ja Aasian maissa, mutta toimintoja on myös Amerikassa, kertoo yrityksen Pohjoismaiden, Baltian, Puolan ja Venäjän markkinoista vastaava markkinointipäällikkö Karina Zawadzka.

SIG Combibloc haastaa kahta isoa toimijaa vahvistamalla läsnäoloaan Suomessa, kun Pohjoismaiden ja Baltian alueen myyntijohtajaksi rekrytoitiin talvella Perttu Sorsa. Heinäkuun alusta Sorsa otti vastuulleen myös edellä mainittujen alueiden toimitusjohtajuuden entisen vakanssinhaltijan eläköityessä. Osaamista ja kokemusta pakkausteollisuudesta Sorsa on ennen tuoretta siirtymistään SIGille hankkinut Metsä Boardista, Sulapacista ja Huhtamäeltä.

SIG Combibloc on erikoistunut aseptisiin nestepakkausratkaisuihin ja niiden tuotantolinjojen toimittamiseen ”avaimet käteen” -periaatteella. Aseptisissa pakkauksissa on hyvä barrieerisuoja ja erilaiset juomat säilyvät pilaantumattomina nestekartonkipakkauksessa ilman kylmäketjua ja -säilytystä. Tämä saavutetaan tyypillisesti polyeteenikerrosten avulla ja tarvittaessa barrieeria voidaan vahvistaa ohuella alumiinikerroksella erityisen herkissä tuotteissa.
– Pakkaukset, jotka eivät vaadi kylmäketjua, säästävät energiaa sekä logistiikassa että varastoinnissa. Ne myös mahdollistavat pidemmät myyntiajat, joten niiden kysyntä on nousussa, Perttu Sorsa sanoo.
– Yksi klassisimmista aseptisissa pakkauksissa myytävä tuote on niin kutsuttu UHT-maito, joka ei vaadi kylmäsäilytystä, Sorsa huomauttaa.

Toki myös valmistustapa on erilainen. Iskukuumentaminen eli UHT-prosessi (Ultra High Temperature Processing) on voimakas lämpökäsittely, jonka aikana tuote kuumennetaan muutamaksi sekunniksi vähintään 135 asteiseksi ja jäähdytetään. Tänä aikana pakattavasta juomasta, esimerkiksi maidosta tuhotaan kaikki mikro-organismit.

Perttu Sorsa aloitti heinäkuun alussa SIG Combiblocin Pohjoismaiden ja Baltian alueen toimitusjohtajana.

Kiristyvä lainsäädäntö kirittää
– On tärkeää pysyä kärryillä siitä, mitä paikallisilla markkinoilla tapahtuu. Meillä on Pohjoismaisten nestepakkausratkaisujen toimittajien kanssa yhteinen foorumi, jossa seurataan parin viikon välein sääntelyn kehittymistä ja yritämme vaikuttaa päätöksiin yhteisvoimin. Erityisesti nyt on tärkeää seurata EU-direktiiviasioita, Perttu Sorsa sanoo.

ACE Norden Association yhdistää Pohjoismaiset nestepakkauskartonkivalmistajat. Foorumilla keskustellaan sääntelyn lisäksi muun muassa kierrätys- ja lajitteluasioista.

Kiristyvä regulaatio kirittää myös SIGin tuotekehitystä. Pakkaukseen integroitu korkki, jollainen pitää olla kaikissa EU:n alueella myytävissä juomapakkauksissa vuoden 2024 heinäkuusta lähtien, on jo ratkaistu SIG:ssä. Ensimmäisenä uudenlaista kierrekorkkia tarjotaan yrityksen CombiMaxx ja CombiSwift -tuotteissa.
– Nykyinen cLift-korkkimme täyttää jo lainsäädännön asettamat vaatimukset. Uudenlaisia korkkeja voidaan käyttää olemassa olevilla täyttölinjoilla ilman mittavia muutoksia, Perttu Sorsa huomauttaa.

SUP-direktiivi kieltää myös muovipillien käytön. Heinäkuun alusta lähtien kaupat saavat vielä myydä varastossa olevat muovipillillä varustetut tuotteensa pois, mutta uusiin tilauksiin pitää etsiä muovin korvaava ratkaisu. Paperipilli on jo saatavilla SIGilla ja tarjolla asiakkaiden käyttöön.

Turvallisuus ja ympäristöasiat tärkeitä
SIG on monien vuosien ajan vahvistanut läsnäoloaan maailmanlaajuisilla elintarvikemarkkinoilla toimittamalla nestepakkausratkaisuja ja niiden täyttölinjoja. Avainasemassa ovat elintarviketurvallisuus ja ympäristöystävällisyys. Nestekartonkipakkauksiin pakatut ruuat ja juomat täyttävät nämä kaksi kriteeriä kustannustehokkaasti.

Kun maailma tällä hetkellä painii pandemiaongelman kanssa ja turvallisesti pakattujen, pitkään säilyvien elintarvikkeiden kysyntä kasvaa, on paikallisen läsnäolon rooli ympäri maailmaa korvaamaton. SIG:n tuotantoyksikköjä on ympäri maailmaa ja konsernin palveluksessa työskentelee noin 5 500 työntekijää. Heidän ansiostaan SIG on saavuttanut vakiintuneen asemansa monilla markkinoilla eikä pandemiakaan ole aiheuttanut tuotanto-ongelmia. − Globaalin yrityksen kannattaa nojata paikalliseen tuotantoon, Karina Zawadzka sanoo.

Innovaatiot kulmakivenä
Samaan aikaan, kun yritys täyttää muun muassa pandemian aiheuttamaa kysynnän kasvua, on myös työtä uusien innovatiivisten ratkaisujen kehittämiseksi jatkettu. Näin myös jatkossa pystytään vastaamaan kuluttajien nopeasti muuttuviin tarpeisiin. SIG on kehittänyt ratkaisuja vuosien mittaan ja innovointi on kestävän kehityksen ohella yksi yrityksen kulmakivistä.
– Tuotevalikoimassamme on erimuotoisia ja -kokoisia pakkauksia, joiden koot vaihtelevat 80 millilitran pakkauksista aina isoihin 2 litran pakkauksiin. Tuomme jatkuvasti markkinoille uutuuksia, joiden avulla asiakkaidemme tuotteet erottuvat kaupan hyllyssä ja joilla tuotantoprosessit voidaan optimoida, Karina Zawadzka kertoo.

Yksi innovaatioista on esimerkiksi täyttölinjasto, jossa yhdellä fillerillä voidaan täyttää eri muotoisia ja -kokoisia pakkauksia. Laitteisto ottaa huomioon erilaiset pakkausten muodot, tilavuudet, rakenteet, sulkemiset ja tekniikat, joten yhdellä linjastolla pystytään käyttämään useita kymmeniä pakkausvaihtoehtoja.
– Rahaa ja aikaa säästyy, kun yhtä ja samaa täyttölinjaa voidaan käyttää monenlaisten tuotteiden pakkaamiseen ja eri kokoisiin ja muotoisiin pakkauksiin. Kun tuotevaihdot voidaan toteuttaa nopeasti, on yritysten mahdollista tuottaa markkinoille erilaisia tuotteita ja erimittaisia eräkokoja, jolloin pienetkin valmistuserät ovat kannattavia. Ja kun tuotanto joustaa, pystyy yritys sopeuttamaan tuotannon kysyntään pienelläkin varoitusajalla, Perttu Sorsa sanoo.

Kuva: SIG Combibloc

Kun vaihdot ovat nopeita ja linjasto taipuu moneen eri formaattiin, tuo se alan toimijoille mahdollisuuden valmistaa esimerkiksi private label -tuotteita omista tuotemerkeistä erottautuvilla pakkauksilla.
– SIGin koneet ovat myös nopeita, ja pääsevät konetyypistä riippuen jopa 24 000 pakkauksen tuntivauhtiin, mutta niitä voidaan ajaa myös hitaammin, Sorsa sanoo.

Suomessa maitoa, juustoja ja esimerkiksi kaurajuomia tarjoava Juustoportti käyttää SIGin pakkauksia. Juustoportti otti SIG Combismile -uutuuspakkauksen käyttöönsä ensimmäisenä Euroopassa. SIG Combismile on on-the-go-kuluttajille tarkoitettujen, mukaan otettavien juomien tai välipalojen pakkaamiseen kehitetty pakkaus. Combismile-sarjan tuotteisiin voi pakata 180–350 millilitran kokoisen juoman tai välipalan. Juustoportilla on käytössä CombismileBig formaatti ja tuotteita on lanseerattu 250–330 millilitran pakkauskoossa.

SIGin pakkauslinja asennettiin Juustoportin Jalasjärven tuotantolaitokseen vuonna 2020, ja tähän asti sitä on käytetty yhtiön Friendly Viking -brändin kaurajuomien ja hedelmäpohjaisten Hyvin-juomien pakkaamiseen. Nyt samalle täyttölinjalle on otettu käyttöön yrityksen Vapaan lehmän maidon pakkaamista varten Combismile-pakkaus, jonka pakkausmateriaali on valmistettu uusiutu-
vista raaka-aineista.

Kaikki pakkauksessa käytetty kartonki on FSC-sertifioitua ja alumiini on sertifioitu ASI-sertifikaatilla. Pakkauksessa käytetyt polymeerit ovat biopohjaisia ja ne pohjautuvat mäntyöljyyn. Vapaan lehmän maidon pakkaus on SIGin Full Barrier -materiaalia, joka sisältää hyvin ohuen kerroksen ASI-sertifioitua alumiinia antaen maidolle lisäsuojaa valoa ja hapettumista vastaan.

Vapaan lehmän maidon Full Barrier -kampanjapakkaus kehitettiin Juustoportin ja SIGin asiantuntijaryhmän yhteistyönä. Ekologinen pakkaus muodostaa kokonaisuuden tuotteen ja pakkauksen välillä, koska myös uuden Vapaan lehmän maidon hiilijalanjälki on tasattu. Maito on tuotettu maitotiloilla, jotka ovat sitoutuneet eläinten hyvinvointiin ja jotka ovat GMO-vapaita.

Välipalakulttuuri vauhdittaa
Nestekartonkipakkausten menekin kasvu johtuu osin mukaan otettavien välipalatuotteiden menekin kasvusta. Juotava välipala kertookin jo terminä, että erilaisten juomien ei nykyisin ole tarkoitus ainoastaan sammuttaa janoa, vaan ne toimivat usein myös ateriakorvikkeena.
– SIGin Drinksplus-tekniikalla on mahdollista täyttää aseptinen kartonkipakkaus tuotteilla, jotka sisältävät hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä tai jyviä, jotka kaikki luovat tuotteelle lisäarvoa. Drinks-
plus-teknologia avaa oven kokonaan uusille tuotteille, jonka avulla juomia pakkaavat asiakkaamme voivat tavoittaa uusia asiakasryhmiä, sanoo Karina
Zawadzka.

Kuva: SIG Combibloc

Kuluttaja vaatii kestävää kehitystä
Kun puhutaan pakkauksista, ei ympäristöasioita voi enää sivuuttaa. Kuluttajat vaativat yhä enemmän kestävän kehityksen mukaisia, korkealaatuisia tuotteita ja samaa halutaan myös pakkauksilta.

Kuluttajat haluavat antaa oman panoksensa ​​ympäristönsuojeluun, joten he vaativat, että valmistajilla on ympäristöystävällisiä tuotteita.
– Tuoteinnovaatiomme tukevat valmistajia tässä. Hyvä esimerkki on Signature Pack 100 -kartonkipakkaus, jonka raaka-aineina on käytetty sataprosenttisesti uusiutuvia, kasviperäisiä materiaaleja. Käytetyt kasviraaka-aineet eivät myöskään ole elintarvikkeiksi kelpaavia viljelykasveja, vaan ne tulevat puuteollisuudesta. Tämän pakkauksen rakenne on suunniteltu erityisesti maitoa varten. Se ei sisällä alumiinikerrosta, mutta varmistaa silti, että säilyvyys pysyy muuttumattomana.

Yrityksen tavoitteena ei ole vain koneiden ja pakkausten myynti, vaan SIG:issä painotetaan jatkuvaa strategista neuvontaa, teknistä tukea ja koulutusta.
– Jaamme asiakkaillemme tietoa markkinatrendeistä, ja tuomme ideoita uusista tuotteista. Autamme myös maksimoimaan koneiden ja koko tehtaan tehokkuutta. Kumppanimme voivat hyötyä useiden vuosien aikana kertyneestä kokemuksestamme ja parhaista käytännöistä, joiden avulla voi lisätä tuottavuutta, alentaa käyttökustannuksia ja vähentää ympäristövaikutuksia.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 5–6/2021.

Comments are closed.