Tilaa uutiskirje

Biojätteet paperipussiin

Jubilon paperipusseja tarjotaan K-ryhmän asiakkaille irtohedelmien ja -vihannesten pakkaamiseen. Kuva: Jubilo

Biojätteet paperipussiin

Kun käytössä on kunnollinen pakkaus, saadaan myös biojätteen keräysmäärät nousemaan. Jubilon ratkaisun käyttöönoton jälkeen vaasalainen jätehuoltoyhtiö on saanut biojätettä talteen noin 30 prosenttia entistä enemmän.

Viktor Stenmark vastaa Jubilossa myynnistä ja tuotekehityksestä.

Perinteisiä suursäkkejä teollisuuskäyttöön toimittava Jubilo Packaging on saanut rinnalleen parin viimeisen vuoden aikana toisenlaista liiketoimintaa – Jubilo Paper tarjoaa paperisia veden- ja rasvankestäviä biojätteen kierrätyspusseja. Tehokas ja ympäristöystävällinen kokonaisvaltainen ratkaisu biojätteen kierrätykseen on kehitetty yrityksessä yhdessä konsulttiyhtiö PBI Research Insituten kanssa.
– Kaikki alkoi saamastamme innovaatiosetelistä. Setelin turvin aloimme tutkia biojätteen lajittelun parantamista PBI:n kanssa ja toimme markkinoille rasvaa ja kosteutta kestävän biojätepussin. Lisäksi kehitimme kokonaisratkaisun, joka tekee lajittelusta helpompaa, kertoo Jubilo Oy:n tuotekehityksestä ja myynnistä vastaava Viktor Stenmark.

Paperisten, täysin muovittomien ja märkälujien biojätepussien raaka-aine on kehitetty varta vasten biojätettä varten. Lisäksi Jubilossa innovoitiin teline biojätepusseille. Ilmavaan telineeseen sijoitettu biojätepussi hajottaa biojätteen aerobisesti eli jäte kuivuu sen sijaan että se mädäntyisi. Menetelmä vähentää hajuja ja esimerkiksi kärpäsiä.
– Ilman kiertäessä biojäteastiassa jäte ei ala mädäntyä pussissa. Kun mätänemistä ei tapahdu, pysyvät myös banaanikärpäset poissa. Kuivempi biojäte on myös kevyempää kuljettaa, Stenmark selvittää.

Kestävä ja kunnollinen biojätepussi kasvattaa tutkitusti lajitteluintoa ja vähentää biojätteen määrää sekajätteen joukossa. Vaasan seudun jäteyhtiö Stormossenin alueella 32 000 kotitaloutta käyttää Jubilon pusseja, joita on jaossa kiinteistöissä tai tietyissä jakelupisteissä. Stormossenin tilastojen mukaan Jubilon pussien käytön aikana biojätteen määrä on lisääntynyt 30 prosentilla.
– Stormossen suosii paperipussejamme käytettäväksi biokaasulaitoksessaan sillä paperisia keräyspusseja ei tarvitse erotella biojätteen seasta. Paperipusseja käytettäessä myös tuotoksen laatu paranee, kertoo Stenmark.

Kuva: Jubilo

Vaasalaisen jäteyhtiön lisäksi muutkin jätealan toimijat ovat jo alkaneet jakaa kotitalouksille Jubilon paperisia biojätepusseja.
– HSY aloitti biojätepussiemme jakelun pääkaupunkiseudulla lokakuussa. Lisäksi esimerkiksi Jätekukko Kuopiossa ja Metsäsairila Mikkelissä jakavat pusseja.

Jubilon paperiset biojätepussit sopivat myös kaupan tarkoituksiin. Pusseja tarjotaan K-ryhmän asiakkaille irtohedelmien ja -vihannesten pakkaamiseen, ja ne voi käyttää kotitalouksissa toiseen kertaan biojätepussina.

Paitsi biojätteen keräysmäärän noususta myös Jubilon pussien laadusta on tutkimustietoa.
– IVL:n eli Swedish Environmental Research Instituten tekemässä tutkimuksessa tultiin siihen johtopäätökseen, että paperipussiemme käyttö on suositeltavaa ympäristön kannalta, mainitsee Stenmark.

Mistä pussit on valmistettu? Viktor Stenmark ei paljasta liikesalaisuutta, mutta valottaa asiaa kuitenkin hieman:
– Pohjoismaissa valmistettujen märkälujien ja rasvankestävien pussien raaka-aineessa kuidut ovat pitkiä ja vahvempia eli koostumus on erilainen kuin perinteisessä paperipussissa. Jätepussien pinta on tarkoituksella myös hieman ryppyinen ja siksi se ei kosteana jäädy kiinni pakkasellakaan jäteastiaan.

Stenmarkien perheyritys
Viktor Stenmarkin isä Tom aloitti pakkausalalla perustamalla Pohjanmaalle suursäkkejä valmistavan yrityksen vuonna 1982 ja tuli valituksi Kokkolan Vuoden Nuoreksi yrittäjäksi 1986. Hän palasi juurilleen suursäkkiyrittäjäksi oltuaan pakkausalan suuryritysten palveluksessa sekä ulkomailla että kotimaassa yli 20 vuoden ajan. Stenmark aktivoi Jubilo Oy:n toiminnan uudelleen vuonna 2011. Nykyisin Jubilo Oy on perheyritys, jonka toiminnassa myös Viktor Stenmark on ollut mukana aktivoinnista saakka.

Kiertotalousajattelun myötä markkinoille on entisten rinnalle tuotu uudenlaisesta materiaalista valmistettuja suursäkkejä, jossa osa käytetystä granulaatista on uusio-PP:tä.
– Kun perinteiset PP-säkit korvataan osittain kierrätysmateriaalista valmistetuilla, saadaan samassa suhteessa vähennettyä neitseellisen materiaalin tarvetta. Asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita näistä tuotteista, varsinkin kun olemme pystyneet säilyttämään laadun tason, Viktor Stenmark sanoo.

Yritys toimittaa myös kokonaan rPETistä valmistettuja suursäkkejä, joiden raaka-aine ja tuotanto on EU-alueelta.


Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 7/2020.

Comments are closed.