Tilaa uutiskirje

Messuille mars!

Messuille mars!

Pitkän, pimeän ja erityisen lumisen talven jälkeen alkaa huhtikuussa meno muuttua. Päivät pitenevät, aurinko paistaa ja räystäiltä alkaa tippua vettä iltapäivisin. Kevät on tulossa ja sen näkee jo ihmisten pukeutumisesta sekä iloisista ilmeistä.

Myös koronaviruspandemia tuntuu väistyvän talven lailla. Lähes kaikki viranomaisten asettamat tai suosittelemat rajoitukset on poistettu ja paluu etäyhteyksien päästä työpaikoille on alkanut. Kun jopa tämän pääkirjoituksen kirjoittajan kaltaisen, hiukan erakkouteen taipuvaisen, setämiehen mitta kotona olemista alkoi tulla täyteen, niin sosiaalisemmille ja nuoremmille se on mahtanut olla todellista kidutusta.

Messu- ja tapahtuma-ala on matkailun ja turismin ohella varmasti yksi eniten koronasta kärsineistä toimialoista. Muutamaa syksyn 2021 tapahtumaa lukuun ottamatta messuja ei ole pystytty järjestämään alkuvuoden 2020 jälkeen.

Itse asiassa edelliset PacTec-messut jouduttiin keskeyttämään, kun hallitus päätti kokoontumisrajoituksien käyttöön ottamisesta maaliskuussa 2020. Osa näytteilleasettajista oli jo ennakoinut tulevaa ja messuilla oli muutamia tyhjiä osastoja. Osa yrityksistä oli myös ehtinyt kieltämään henkilöstönsä osallistumisen tapahtumaan.

Tapahtuma-alan toimijoiden usko tulevaisuuteen oli varmasti kovilla, kun omikronvirusvariantti kuormitti terveydenhuoltoa ja aiheutti uuden rajoitusten aallon viime joulukuussa. Onneksi kävi, kuten osa asiantuntijoistakin ennusti; vähitellen virus muuntuu vähemmän vaaralliseksi.

PacTec 2022 -tapahtuman siirtäminen kahdella kuukaudella eteenpäin on osoittautumassa juuri oikeaksi toimenpiteeksi. Nopeammalla aikataululla ei messuja olisi saanut järjestettyä ja toisaalta yritysten omien ohjeistusten helpottaminen tapahtuu hitaammalla aikataululla viranomaisiin verrattuna.

Onkin poikkeuksellisen helppoa ennustaa, että toukokuun 2022 PacTec-messuista tulee jymymenestys, kun patoutunutta kysyntää on varastossa kahden vuoden verran. Samalla ympyrä sulkeutuu; messuilta lähdettiin suoraan etätöihin ja etätöistä palataan takaisin messuille.

Kotoisen PacTecin lisäksi on tapahtumakalentereissa tälle vuodelle suuri määrä muita koronan tieltä siirrettyjä tapahtumia eli valinnanvaraa kyllä riittää, kun saadaan pää auki. Tavataan siis messuilla tänä vuonna!

Antro Säilä 


Pääkirjoitus on julkaistu Pakkaus-lehdessä 3/2022.

Comments are closed.