Jospak valtaa alaa vuokamarkkinoilla
Kun myynti- ja markkinointijohtaja Tarja Heikkilä aloitti työt Jospakissa vuonna 2016, forssalaisessa start up -yrityksessä oli odottamassa tyhjä halli, käsintehtyjä mock-uppeja ja yksi projektipäällikkö. Nyt, viisi vuotta myöhemmin, elintarvikevuokia valmistava yritys on kasvattanut paitsi henkilöstömääräänsä myös tuotantoaan merkittävästi. Ja vauhti vain kiihtyy.
Kartongista valmistettu elintarvikevuoka, jonka sisäpuoli on pinnoitettu helposti irrotettavalla muovikalvolla. Markkinoille tullessaan Jospakin rasiapakkaus oli uraauurtava, ja vaikka maailmalla tunnetaan joitakin samankaltaisia sovelluksia, ei se yhtään himmennä kotimaisen ratkaisun nerokkuutta. Pakkauksen suojaominaisuudet ovat samalla tasolla kuin muovirasian, mutta käytönjälkeinen lajittelu on pakkauksia vertailtaessa omaa luokkaansa; siinä missä muovirasia vie lajitteluastiassa suhteellisen paljon tilaa, Jospakin muovikalvon saa mahtumaan pienempäänkin koloseen ja kartonki löytää paikkansa omasta astiastaan. Toisaalta pakkauksen voi myös hävittää sellaisenaan kartonkikierrätyksessä nestekartonkipakkausten tapaan.
– Vuoan osat voi erottaa toisistaan ja lajittelu helpottuu. Samalla säästyy materiaalia, koska Jospak-vuoan valmistukseen käytetään 85 prosenttia vähemmän muovia kuin perinteiseen muovirasiapakkaukseen, Tarja Heikkilä demonstroi.
Jospak on viime vuodet ollut kovassa nosteessa, ja ainakin osittain suosio on ollut seurausta pakkauskilpailumenestyksestä. ScanStar 2018- ja WorldStar 2019 -tunnustuksilla palkittu elintarvikevuoka on saanut jalansijaa Suomen lisäksi myös maan rajojen ulkopuolella. Uuden ja nousevan yrityksen menestykselle kilpailujen mukanaan tuoma näkyvyys on ollut merkittävä apu.
– Meille tulee edelleen yhteydenottoja maailmalta pakkauspalkintojen tuoman näkyvyyden innoittamana, kertoo kuluvan vuoden tammikuussa Jospakin toimitusjohtajana aloittanut Janne Sokajärvi.
– Asiakkaat ovat löytäneet meidät ilahduttavan hyvin, Heikkilä täydentää.

Kilpailua vastaavilla ominaisuuksilla
Ensimmäisten Jospak-vuokien jälkeen pakkausta on kehitetty reippaasti. Rasiavalikoimaan on lisätty kokovaihtoehtoja, ja alkuperäisen aaltopahviratkaisun rinnalle ollaan nyt tuomassa taivekartonkinen, täysin liimaton vuoka.
– Aloittaessani Jospakilla toiminta oli vielä hyvin pientä, ja meillä oli muun muassa erilaisia käsintehtyjä ja -liimattuja vuokamalleja. Siitä toimintaa on lähdetty rakentamaan yhteistyöllä ja ratkaisukeskeisesti, Tarja Heikkilä kertoo.
Myös rasian muotoa on hiottu. Heikkilä toteaa, että kyse ei suinkaan ole pelkästään ulkoasun muokkaamisesta, vaan kehityksen taustalla on teollinen toimivuus.
– Vuokaa on muokattu neliskulmaisesta kahdeksankulmaiseksi ja reunan kulmat on pyöristetty. Näin vuoka sopii sellaisenaan asiakkaan pakkauskoneille ilman laitepäivityksiä.
Jospakin hybridivuoka on ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen kuin kokonaan muovista valmistetut pakkaukset, joiden kanssa se kilpailee markkinaosuuksista. Heikkilä mainitsee vuoan ehdottomaksi vahvuudeksi kaasutiiveyden, joka tarjoaa mahdollisuuden erilaisten tuoretuotteiden, kuten lihan, kanan, kalan, kasvisten ja valmisruokien turvalliseen pakkaamiseen.
– Viimeisen vuoden aikana lisääntyneeseen valmis- ja noutoruokapakkaamiseen voimme tarjota ratkaisuja ravintoloille, jotka myyvät annoksia kuluttajille joko suoraan tai kauppaketjujen kautta, Heikkilä sanoo.
Jospakin tuote toimii samoissa olosuhteissa kuin muovirasiatkin, ainoastaan uunikuumennusta se ei kestä. Muoviseen vuokaan verrattuna pakkauksen ympäristövaikutus on silti huomattavasti pienempi.
– Clonet Oy:n vastikään toteuttaman tutkimuksen perusteella Jospak-vuoan hiilijalanjälki on yli kaksi kertaa pienempi kuin kokonaan muovisen, kertoo Sokajärvi. Sekä ympäristön että myynnin kannalta tällä on merkitystä, sillä yritykset eri puolilla Eurooppaa hakevat nyt pakkausratkaisuja, joilla muovin määrää ja pakkausten ympäristövaikutuksia voidaan vähentää.

Piensarjatuotannosta
teolliseen mittakaavaan
Jospakin alkuaikoina oli ehkä jo nähtävissä, että jotain muutosta muoviin suhtautumisessa on tulossa, mutta ennustaminen on tunnetusti vaikeaa. Yrityksen perustamisvuonna 2014 kuluttajamuovipakkausten lajittelu oli vasta tuloillaan, eikä materiaalitehokkuus näytellyt vielä yhtä suurta roolia kuin tänä päivänä. Jospakin perustaja Jouni Suokas osoitti kuitenkin visionäärin kykynsä ja lähti raivaamaan tietä uudenlaiselle pakkausratkaisulle. Alkuvaiheen rahoittajaksi tuli mukaan menestynyt forssalainen yrittäjä Jari Stenberg.
– Missiomme on vähentää niin ruokahävikkiä kuin pakkausjätettäkin. Kiertotalousnäkökulmasta Jospak on ajan hermolla, sillä itse tuotteen lisäksi koko tuotantomme ja tehdasinframme tullaan rakentamaan ympäristöystävällisiksi, Tarja Heikkilä toteaa.
Vaikka yrityksen synnystä on vielä melko lyhyt aika, on kasvu ollut todella nopeaa varsinkin viimeiset pari vuotta. Tahti on myös jatkuvasti kiihtymässä, ja suunnitelmat seuraavien viiden vuoden varalle ovat selvät.
– Keräsimme keväällä suunnatulla osakeannilla 3,5 miljoonan euron rahoituksen, jonka myötä pystymme toteuttamaan laitehankintoja, kehittämään kansainvälistä myynti- ja jakeluverkostoa sekä palkkaamaan lisää henkilöstöä, Janne Sokajärvi kertoo.
Aikomuksena on ensimmäisessä vaiheessa nostaa tuotantokapasiteettia Forssan tehtaalla. Tällä hetkellä tuotantotiloissa valmistetaan vuokapakkauksia kolmella koneella, kolmessa vuorossa. Kesän aikana tehtaalle on asennettu neljäs kone, jonka on tarkoitus olla kaupallisessa käytössä loppuvuodesta, ja yhteensä kuusi konetta käsittävän demotehtaan on määrä olla valmis vuonna 2023. Suunnitteilla on myös lisensointiliiketoimintamalli, jolloin Jospakin suunnittelemat koneet olisivat asennettavissa asiakkaan omiin tuotantotiloihin.
– Vuokia ei välttämättä kannata kuljettaa pitkiä matkoja, vaan monessa tapauksessa on tehokkaampaa myydä kone ja vuokien lisenssituotanto suoraan asiakkaalle, Sokajärvi toteaa.
Vuoden 2023 loppuun mennessä tavoitteena on tuottaa Suomessa 150 miljoonaa Jospak-vuokaa vuodessa, ja pari vuotta myöhemmin saavuttaa jopa 1 miljardin rasian vuosivauhti Euroopassa. Tähän tavoitteeseen pääseminen on Heikkilän ja Sokajärven mukaan mahdollista lisenssituotannon myötä.
– Tavoitteenamme on kasvattaa tuotantoamme Suomessa merkittävästi ja myydä lisenssikoneita myös ulkomaille, ja lopulta perustaa tehtaita myös muualle Eurooppaan, Sokajärvi avaa yrityksen suunnitelmia.

Valtavat markkinat avoinna
Vuonna 2020 Euroopassa pakattiin 120 miljardia elintarvikevuokaa, joista 67 prosenttia oli muovisia. Vuokapakkaaminen myös lisääntyy noin seitsemän prosenttia vuodessa, joten pelkästään eurooppalaisittain puhutaan valtavasta markkinasta. Sinne Jospak nyt tähtää.
– Jo tällä hetkellä myynnistämme yli 90 prosenttia menee vientiin. Toimitamme tuotteita lähinnä Pohjois- ja Keski-Eurooppaan, ja keskusteluja käydään jatkuvasti myös muihin maanosiin, Janne Sokajärvi kertoo.
Jospakin tuote on todistetusti herättänyt kiinnostusta niin meillä kuin muualla, mutta harva ponnistaa Suomesta maailmalle pelkästään omin avuin. Tarja Heikkilä kiittääkin yrityksen saamasta tuesta paitsi asiakkaita myös Team Finland -verkoston asiantuntija-apua sekä erilaisia rahoitusinstrumentteja, joiden tuella muun muassa tuotekehitystä on tehty. Yhteistyöstä on ollut huomattava hyöty myös koronan aiheuttamana poikkeuksellisena aikana, kun kasvokkaistapaamiset ja yritysvierailut ovat olleet jäissä.
– Business Finlandin Bio & Circular -ohjelman myötä olemme päässeet suoriin yhteyksiin potentiaalisten asiakkaiden kanssa nyt, kun alan tapahtumia ei ole voitu järjestää. Ja jossain mielessä nämä tapaamiset ovat jopa tehokkaampia, kun saman yrityksen huomiosta ei ole kilpailemassa useita toimijoita, kuten messuilla yleensä on.
Vaikka toiminta tähtää vahvasti ulkomaille, Jospakilla tehtäisiin mieluusti enemmänkin yhteistyötä Suomen rajojen sisäpuolella. Täällä hinta asettuu kuitenkin usein koetinkiveksi, sillä muovin ja kartongin parhaat ominaisuudet yhdistävä hybridiratkaisu on hankintahinnaltaan muovista verrokkia kalliimpi.
– Meillä on todella kova kiinnostus suunnata ulkomaille, mutta totta kai tavoitteemme on tehdä vastuullista elintarvikepakkaamisen yhteistyötä suomalaisten toimijoiden kanssa. Toivomme voivamme laajentua lähialueella ja luoda esimerkillisen suunnannäyttäjän ja referenssimarkkinan Suomeen. EU:n asettamat tavoitteet ruuan pakkausmuutoksille koskevat kaikkia toimijoita ja lähenevät vääjäämättä, nyt kannattaa olla edelläkävijä ja ammentaa siitä lisäarvotekijät kukin omaan liiketoimintaansa, Sokajärvi peräänkuuluttaa.
Megatrendit tukevat kasvua
Markkinoilla on joitakin samankaltaisia pakkausratkaisuja, mutta Jospakilla näitä ei nähdä niinkään kilpailijoina, vaan pikemminkin saman polun raivaajina.
– Kilpailemme markkinaosuuksista nimenomaan muovirasiavalmistajien kanssa. Markkina on niin suuri, että tänne kyllä mahtuu useampikin valmistaja. Samankaltaiset ratkaisut rakentavat yhdessä uutta segmenttiä, Tarja Heikkilä kommentoi.
Muovivuokien 67 prosentin markkinaosuudessa riittää kilpailtavaa, mutta niin riittää kysyntääkin. Janne Sokajärven mukaan monet megatrendit tukevat Jospakin toimintaa ja kasvumahdollisuuksia. Kierrätettävyys on merkittävässä osassa niin kuluttajien kuin yritystenkin arjessa, ja kaupan ketjut sekä elintarviketoimijat tekevät muovilinjauksiaan. Näihin haasteisiin forssalaisyrityksellä on tarjota jo olemassa olevia ratkaisuja.
Pitkälle on jo päästy, mutta tuotekehitys ei tietenkään pysähdy, vaan uusia sovelluksia kehitetään kaiken aikaa. Esimerkiksi Jospakin käyttämä muovikalvo voisi hyvinkin olla tulevaisuudessa korvattavissa toisenlaisella materiaalilla, kunhan se on ominaisuuksiltaan sopiva.
– Olemme avoimia ehdotuksille ja kiinnostuneita etsimään uudenlaisia ratkaisuja yhdessä muiden alan toimijoiden kanssa, Sokajärvi ja Heikkilä toteavat.
Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 5-6/2021.