Tilaa uutiskirje

Pakkaus tutkii: Ensiapupakkaukset

Pakkaus tutkii: Ensiapupakkaukset

Kotona, mökillä, työpaikalla, autossa, veneessä, mukana matkassa – kun haaveri sattuu, pitäisi ensiavun olla aina käden ulottuvilla. Pakkaus-lehden toimitus tarkasteli erilaisia ensiapupakkauksia ja tutki, mitä ne ovat syöneet. Hintahaarukaksi valikoitui 10–20 euroa: helposti mukana kuljetettavat peruspakkaukset, joilla pitäisi hoitua pienten tapaturmien ensihoito. Pakkausten sisällöissä oli yllättävän paljon eroja.

Kansainvälisen standardoimisjärjestö ISO:n suositusten mukaan ensiapulaukun tulisi olla väriltään vihreä ja sen tulisi olla merkitty valkoisella ristillä. Testiin valikoituneista, marketeista ja verkkokaupasta hankituista ensiapulaukuista ja -pakkauksista suurin osa oli kuitenkin väriltään punaisia ja ristimerkki niihin oli painettu valkoisella. Useissa pakkauksissa oli lisäksi selventävä teksti (Ensiapu, First Aid), jolla vältettäneen valtaosa sekaannuksista Sveitsin lippuun.

Testiin valittiin kahdeksan perusensiapupakkausta, joista ainoastaan yksi oli väritykseltään suositusten mukaisesti vihreä-valkoinen. Mukaan saatiin myös yksi musta sekä yksi valkoinen taskuensiapu.

Pakkausten sisältöjä tutkittaessa kävi ilmi, ettei hinta aina korreloi sisällön kanssa. Joissain pakkauksissa oli mukana vain pienien haavojen ja nirhaumien hoitoon soveltuvia tarvikkeita, kun taas toiset pakkaukset oli varustettu saksin, avaruuspeittein ja taskulampuin. On tietenkin huomioitava, että jokainen pakkaus on suunniteltu tiettyä käyttötarkoitusta varten, mikä selittää ainakin osin erilaiset sisällöt.

Kun kyse on steriilejä tarvikkeita sisältävistä pakkauksista, huomiomme kiinnittyi muun muassa siihen, miten pakkaukset oli sinetöity tai miten niiden avaamattomuus kaupassa on huomioitu. Osassa pakkauksista tämä oli ratkaistu kartonkivyötteellä, osassa vetoketju oli suljettu muovisinetillä. Mukana oli kuitenkin myös pakkauksia, joista tällainen varmistus puuttui kokonaan, joten ostaja ei voi olla täysin varma, ostaako hän pakkauksen avaamattomana.

Valtaosa testatuista pakkauksista avataan ja suljetaan vetoketjulla. Tämä ratkaisu toimii yleensä hyvin ja on käytännöllinen, koska näin ensiapulaukku tai -pakkaus on helposti avattava. Vetoketjukiinnityksen ongelmaksi voi kuitenkin koitua pakkauksessa käytetyn kankaan laatu: yhdestä testattavasta pakkauksesta kangas oli rispaantunut sisäpuolelta niin, että langanpätkät aiheuttivat vetoketjun jumiutumisen. Tosi paikan tullen tämänkaltaisiin ongelmiin ei varmasti halua törmätä.

Sen lisäksi, että ensiapupakkauksen on avauduttava helposti, on hygieenisyyden ja käytettävyyden vuoksi tärkeää, että tuotteet eivät avattaessa leviä hallitsemattomasti ulos pakkauksesta. Jotkin testin laukuista oli kutistettu niin pieneen tilaan, että osa tarvikkeista oli jouduttu sijoittamaan erillisten lokeroiden tai taskujen sijaan laukun niin sanottuun välitilaan, josta ne voivat pudota pakettia avatessa. Keskeisimmät sidetarpeet on toki syytä olla helposti saatavilla, ja jokainen näistä tuotteista oli yksittäispakattu, joten suurta vahinkoa asettelusta tuskin koituu, mutta se vaikuttaa väistämättä mielikuvaan pakkauksen suunnittelusta ja viimeistelystä.

Lähes jokainen ensiapupakkaus oli suunniteltu niin, että se avautuu kahteen osaan kuten lentolaukku, ja kummallakin puoliskolla on omat tarvikkeensa. Hyvin harvassa pakkauksessa oli kuitenkaan eritelty, mitä mistäkin lokerosta löytyy, joten pakkaukseen kannattaa todella tutustua hyvin etukäteen, jotta oikeat tarvikkeet löytyvät käden käänteessä. Tai sitten pakkauksissa kannattaisi panostaa entistä enemmän merkintöihin, jotta hädän hetkellä koko sisältöä ei tarvitse läväyttää levälleen oikean sidoksen löytääkseen.

Summit Survival Kit
19,90 €
Ostopaikka: Tokmanni
Valmistaja: Summit International
CE-merkintä


Pakkauksen virkaa toimittaa piikkilappu, josta ensiapulaukku hyllytetään kaupassa. Lapussa on CE-merkintä, ja suomenkielinen sisältö lisätty mukaan tarrana. Sisäpuolelta muovitetussa nylonpussissa kaksisuuntainen vetoketjusuljenta, johon on liitetty muovisinetti avaamattomuuden varmistamiseksi.

Pakkausta avatessa sisältä löytyy irrallisina kolme sidepakkausta, minkä lisäksi muut tuotteet ovat omissa taskuissaan. Testin ainoa pakkaus, jossa mukana pilli merkinantoa varten sekä taskulamppu, jotka ovat hyvä lisä varusteisiin erityisesti tämäntyyppisessä, retkeilyyn ja ulkoiluun suunnitellussa ensiapupakkauksessa. Pakkauksen sisällä on lista sen sisältämistä tarvikkeista kymmenellä kielellä, mutta ei suomeksi tai ruotsiksi. Myös ensiapuohjeet puuttuvat tästä pakkauksesta.
First aid kit
18,90 €
Ostopaikka: Biltema
Päiväys: 12/2024

Sisällysluettelo löytyy kovan, salkkumaisen pakkauksen sisältä mustavalkoisella painettuna samalle paperille kuin ensiapuohjeet. Laukun kankaiset taskut ovat liukkaita, joten pakkausta avatessa painavin sisältö eli sakset ja hakaneulapussi putoavat ulos.

Monipuolinen sisältö, muun muassa lämpöpeite, kantoside, puhalluselvytyksen suukappale ja suolaliuosta silmän tai haavan huuhteluun. Kaikkien erillispakkausten päällä kerrotaan kuvin ja englannin kielellä tuotteen käyttötarkoitus, esimerkiksi Small cuts tai Major wounds.
Mag Storm Safe
13,90 €
Ostopaikka: Motonet
Maahantuoja: Blue Import BIM Oy
CE-merkintä

Pehmeä pakkaus, jonka kantokahvaan on kiinnitetty tuotteen infolappu tuotesisältöineen. Pakkausta avattaessa tuotteen viimeistelyn merkitys korostuu, kun laukun ompeleesta roikkumaan jäänyt lanka jää vetoketjun väliin jumiin eli avaaminen teetti töitä.

Avattaessa yllätys: Sisältö on jaoteltu kahteen vetoketjulliseen muovitaskuun, mutta yksi laastari on irrallaan niiden välissä. Herää epäilys, onko pakkaus mahdollisesti avattu jossakin kohtaa logistiikkaketjua?

Sisältö melko monipuolinen, vaikkakin muita pakkauksia selvästi enemmän sideharsorullia. Pakkauksen sakset ja muovipinsetit ovat heppoisen oloisia.
Safe with me – Autoilijan ensiapu
19,90 €
Valmistuttaja ja ostopaikka: Suomen Turvakauppa Oy

Sellofaaniin kääritty pehmustettu nylonpussi, jossa kaksisuuntainen vetoketjusuljenta ja kantokahva. Sellofaanin sisällä myös sisällysluettelo, jonka voi siirtää pakkauksen sisälle täydennyksen ja päivityksen tueksi. Pakkaus avautuu kahteen osaan: toisella puolella on kaksi läpinäkyvää muovitaskua, joissa sidetarpeita sekä lämpöpeite ja toisella puolella verkkotasku, josta löytyy puhdistusliinoja, suojakäsineet, sakset, hätäensiapuohjeet ja pienempiä sidetarpeita, kuten laastareita.

Kattava paketti, joka kulkee kompaktin kokonsa puolesta mukavasti mukana autossa tai vaikka moottoripyörän satulalaukussa.
Cederroth – First Aid Kit Small
16,37 €
Ostopaikka: Suomen Turvakauppa Oy

Testin pienin pakkaus, joka on tarkoitettu lähinnä haavanhoitoon. Ensiapupakkauksen ympärillä olevassa kartonkivyötteessä on merkinnät Wounds ja For 1 person viittaamaan sisällön kattavuuteen: tämä pakkaus on tarkoitettu vain melko pienten haavereiden hoitoon.

Pakkauksen takapuolella on kaksi vyölenkkiä, joista sen voi kiinnittää suoraan vyölle, jolloin tarvikkeet ovat helposti käden ulottuvilla. Pakkaus on suljettu tarranauhalla, jonka avaamisen jälkeen pakkaus avautuu pussukaksi tai ”taskuksi”, jonka läpästä löytyy heti muutama laastari ja sisäpuolelta pari isompaa laastaria, haavapyyhkeitä sekä erilliseen muovipussiin pakattuna paineside.
Safe With Me – Ensiapulaukku
13,50 €
Ostopaikka: Suomen Turvakauppa Oy


Verkkokaupasta tilattu, muovipussiin pakattu valkoinen kovakantinen EA-laukku, jossa vetoketjusuljenta ja nailonlenkki esimerkiksi vyökiinnitystä varten. Myyntipakkauksena kartonkivyöte, josta tuotteen voi ripustaa esille myymälässä. Kartonkivyötteen takapuolella lista pakkauksen sisällöstä suomeksi ja ruotsiksi.

Pakkauksen saa levitettyä kokonaan auki, ja eri puoliskoilla tarvikkeet löytyvät verkkotaskuista. Muun muassa haavapyyhkeet, sakset ja hakaneulat löytyvät vetoketjutaskusta, kolmioliina ja avaruuslakana puolestaan avoimesta taskusta. Näiden lisäksi pakkauksessa on kapea joustoside, jota ei ole sijoitettu erikseen taskuun ja voi lipsahtaa ulos pakkauksesta sitä avattaessa.
Punainen Risti – Taskupakkaus-ensiapu
18,90 €
Ostopaikka: Suomen Turvakauppa Oy


Testin ainoa EA-pakkaus, joka toimitettiin kartonkisessa myyntipakkauksessa. Kartonkikotelossa mainitaan, että kyseessä on Punaisen Ristin Ensiapua Arkeen -tuote. Lisäksi pakkauksen päällä on teksti ”Ensiaputarvikkeet mukaan laukkuun tai reppuun”, eli nämä tarvikkeet olisi hyvä olla mukana kaikkialla.

Yksisuuntaisella vetoketjulla suljettavassa kangaspussissa kaksi salpapussia, joissa lista sisällöstä helposti luettavissa: toinen pussi sisältää sidetarvikkeita, toinen taas tarvikkeet puhdistukseen ja elvytykseen. Lisäksi pakkauksessa on mukana kuvalliset hätäensiapuohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Avaruuslakana puuttuu tästä pakkauksesta.

Itse laukku vaikuttaa hyvin tarkoitukseen suunnitellulta: päällyskangas on napakkaa nylonia, joka hylkii likaa ja vettä, pussin sisäpuolella on vuorikangas ja saumat on vahvistettu. Laukussa olevien lenkkien avulla sen voi kiinnittää vaikka vyöhön joko suoraan tai esimerkiksi palomiehenhaalla tai siihen voi liittää erillisen hihnan. Laukun saa kuitenkin avattua vain yläosastaan, mikä hiukan vaikeuttaa sisällön purkamista hallitusti.
Housegard First aid kit
21,90 €
Ostopaikka: Bauhaus
CE-merkintä
Päiväys: 12/2022


Mustan ensiapulaukun ympärillä on kartonkivyöte, johon on painettu pakkauksen sisältö. Pakkauksen sulkevat vetoketjut on sinetöity muovisinetillä eli pakkauksen sisällön koskemattomuus on taattu. Samaan sinettiin kartonkivyötteen alle on sijoitettu muovitaskuun neliväripainetut ensiapuohjevihkoset kolmella eri kielellä.

Pakkauksen sisältö on loppuun asti mietitty ja selkeästi jaoteltu eri kokoisille haavoille itse pakkaukseen painettuine käyttö- ja hoito-ohjeineen, mutta muuta kuin haavanhoitotarvikkeita pakkaus ei sisälläkään saksia ja palovammageeliä lukuun ottamatta. Testin kallein, mutta sisällöltään aika yksipuolinen pakkaus.

Artikkeli on julkaistu Pakkaus-lehdessä 2/2021.

Comments are closed.