Tilaa uutiskirje

Siis mikä se oli, biodynaaminen?

Siis mikä se oli, biodynaaminen?

Me pakkausalan ihmiset elämme erikoisessa kuplassa. Meille on itsestään selvää, mitä tarkoitetaan biohajoavalla tai kompostoituvalla pakkauksella. Osaamme kertoa, mitä tarkoittaa, että jokin tuote on biopohjainen tai kierrätettävä. Osaamme kuvailla yleisellä tasolla eri pakkausmateriaalien kierrätys- ja jatkojalostusprosesseja sekä tiedämme, millaisia haasteita esimerkiksi monikerrosmateriaalien kierrätykseen liittyy. Ymmärrämme, miksi kiertotalous on parempi vaihtoehto kuin perinteinen lineaaritalous.

Kuplassamme unohdamme usein, että kuluttaja ei ole pakkausalan tai kestävän kehityksen asiantuntija. Tietoa on avoimesti saatavilla mutta totuuden nimissä mainittakoon, että se harvemmin kiinnostaa tavallista kuluttajaa. Eräskin ystäväni sanoi, että on mahtavaa, kun on olemassa kaltaisiani pakkaushörhöjä jotka tulkkaavat tämän epäseksikkääksi koetun alan termistöä lähipiirille. Usein kun kerron olevani pakkausalalla, keskustelu kääntyy heti yleensä keskustelukumppanin puolelta muovin käytön kauhisteluun, tai kerrotaan kuinka huonoja nykyiset maitotölkit ovat korkkeineen. Keskustelua johdattelevat usein kaksi teemaa: käytännöllisyys ja ympäristöystävällisyys.

On hyvä, että kuluttajat ovat huolissaan maapallon tulevaisuudesta ja haluavat sekä ympäristöystävällisiä että käytännöllisiä pakkauksia. Keskusteluissa muovinkeräysastian saaminen taloyhtiön roskakatokseen on lähes eeppinen sotatarina, muovihammasharja on vaihdettu bambusta valmistettuun ja appiukkoni kertoo ylpeänä, kuinka lajittelee kuulakärkikynän kaikki osat omiin jäteastioihinsa.

Osalle kuluttajista on päivänselvää, että biopohjainen pakkaus tarkoittaa, että se on biohajoava – siksi esimerkiksi osittain biopohjaisen PET-muovipullon voi siis heittää luontoon – siinä lukee bio! Apua! Valveutunut kuluttaja voi ajatella, että biohajoavan tai kompostoituvan tuotteen voi huoletta laittaa kotikompostiin. Sitten ihmetellään, kun se ei katoakaan. Kuluttaja kuitenkin yrittää parhaansa.

Esittelin Woodlyn, eli sellupohjaisen materiaalimme ominaisuuksia eräälle tutulle, jonka mukaan on hienoa, että tällaisia uusia, ”biodynaamisia” tuotteita on nyt tulossa markkinoille. Kuluttaja haluaa tehdä hyvää, mutta hänelle on annettu huonot eväät pitkälle matkalle. Miten voimme pakkausalalla vaikuttaa kuluttajien käsityksiin, kärsivällisesti ohjeistaa ja opastaa ja selkosuomella kertoa vaikeitakin termejä? Kuluttaja haluaa tietää avoimesti, mistä on kyse, mitä hän voi tehdä ja missä mittakaavassa.

Emme panttaa tietoa, mutta emme välttämättä puhu samaa kieltä. Kuluttajalle biohajoava, biopohjainen ja biodynaaminenkin voivat tarkoittaa täysin samaa asiaa. Pakkaukset tulevat olemaan vielä keskustelujen keskiössä pitkään ja on tärkeää, että voimme yhdessä alana viestiä pakkausten ominaisuuksista kuluttajille selkeästi ja ymmärrettävästi.

Elli Kultanen
Markkinointipäällikkö
Woodly Oy


Kolumni on julkaistu Pakkaus-lehden numerossa 56/2019

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua