Tilaa uutiskirje

Litteä pakkaus rakentaa Ikean brändiä

Litteä pakkaus rakentaa Ikean brändiä

Tutuimpia Ikean tuotemerkkiin liittyviä elementtejä on useita: Ingvar Kampradin tarina, kuusiokoloavain, painettu tuotekatalogi, siniset kassit ja litteät pakkaukset. Ikean pakkauskehityspäällikkö Allan Dickner inhoaa muiden kollegoidensa tavoin ilmaa, mutta ei hätää: Ikean pakkauksissa on tyhjää ilmatilaa mahdollisimman vähän.

Suuret keksinnöt ovat usein yksinkertaisia ja niin on Ikean pakkausfilosofian kulmakiven, litteän pakkauksen oivalluskin. Litteys juontaa juurensa vuoteen 1956, kun huonekalusuunnittelija irrotti pöydästä jalat saadakseen sen mahtumaan autoonsa. Loppu on historiaa: Litteät pakkaukset mahtuvat edelleenkin autoihin 28 eri maassa ja jos eivät mahdu, Ikea tarjoaa pakettiautoja vuokralle muutamaksi tunniksi. Litteitä pakkauksia on toki myös arvosteltu siitä, osaako tumpelompi asiakas koota monessa osassa pakatut tuotteet.

Ikean pakkauskehitysjohtaja Allan Dickner kertoo, että joitakin tuotteita kutsutaan ”husband killeriksi”. Kasaamisen vaikeuteen ei kukaan liene kuollut, mutta monesta pakkauksesta löytyvä kuusiokoloavain luo omalta osaltaan Ikean brändiä. Jokaisessa pakkauksessa on mahdollisen kuusiokoloavaimen lisäksi mukana kasausohjeet, jotka on toteutettu piirroksina. Piirroksissa esiintyy unisex-hahmo, joka vaihe vaiheelta opastaa tuotteen kokoamisessa.
- Litteät pakkaukset ovat Ikean pakkausfilosofian kulmakivi. Pakkaus on olennainen osa Ikean konseptia, ja säästäessään kuljetus- ja varastointikustannuksia litteydellä on iso merkitys koko toimitusketjulle, Allan Dickner sanoo.

Turha tyhjä tila rikkoo tuotteen
Ilmaa kannattaa inhota. Pakkauksia kehitetään jatkuvasti Ikeassa jatkuvan parantamisen filosofialla. Ilman määrä minimoidaan sekä tuote- että kuljetuspakkauksissa. Kun tyhjää tilaa ei ole kummassakaan, pakkaukset eikä tuotteet eivät pääse liikkumaan kuljetuksen aikana ja näin minimoidaan vaurioiden syntyminen kuljetuksessa.
- Pahin skenaario on, että tuote vaurioituu kuljetuksessa. Silloin peli on menetetty kustannusmielessä, mutta tapaus on valtava kolaus myös brändille. Voi vain kuvitella, miten paha mieli asiakkaalle tulee, jos hän vie rikkinäisen tuotteen kotiinsa.

Pakkausten on siis tasapainoteltava yli- tai alipakkaamisen ja pakkaamisen aiheuttamien ympäristövaikutusten välillä. Ikeassa on kaiken aikaa meneillään useita projekteja, jossa pakkauksia kehitetään. Välillä mukana kehitystyössä on muita yrityksiä optimaalisia pakkausratkaisuja haettaessa.

Joskus pakkaus kuitenkin hajoaa matkan varrella tai se avataan tavaratalossa niin, että pakkaus menee käyttökelvottomaksi. Ikeoissa on näitä tapauksia varten pienen volyymin pakkauskoneita, joiden avulla tuote saadaan pakattua uudelleen ja palautettua myyntiin.

Designer ja pakkaussuunnittelija käsi kädessä
Pakkaussuunnittelu lähtee aina Ikeassa liikkeelle samaan aikaan tuotteen suunnittelun aloittamisen kanssa. – Pakkaus on osa tuotetta. Kun tuote ja pakkaus suunnitellaan yhdessä, taataan se, että ei vain tuotteesta, vaan myös pakkauksesta ja sen logistiikasta tulee optimaalinen ja kustannukset pysyvät kurissa.

Kuljetus- ja käsittelykustannukset pysyvät aisoissa, kun pakkaukset on suunniteltu sopimaan ensin pakkaukseen, ja nämä edelleen kuljetuspakkaukseen. Allan Dickner näyttää esimerkkiä: Knappa-niminen kattolamppu on mitoitettu jo sen suunnitteluvaiheessa sopimaan kolmionmuotoiseen pakkaukseen, joita mahtuu kaksi peräkkäin kuljetuslaatikkoon. Seuraava kerros kolmiomaisia lamppupakkauksia on ladottu toisin päin, ja kuin rakennuspalikat kuluttajapakkaukset täyttävät kuljetuslaatikon laidasta laitaan. Tuotteita saadaan mahtumaan maksimimäärä, eikä laatikkoon jää yhtään ilmaa. Iso laatikko on tuotu suoraan tavarataloon omalle myyntipaikalleen, jossa henkilökunta on poistanut sen kannen. Tuote on saavuttanut tavoitteen parhaalla mahdollisella tavalla.
- Kysymys on käsittelyn helppoudesta. Unelmatilanne toteutuu tässä tuotteessa. Ensimmäinen joka kuluttajapakkaukseen koskee tavarantuottajan jälkeen, on asiakas. Mitä vähemmän käsittelyä tarvitaan, sitä tehokkaampi tuote on logistisesti.

Turvallisuus tärkeää
Käsittelyn vähentämisellä on vaikutusta myös työntekijöiden hyvinvointiin. Työntekijöiden terveys ja -turvallisuus on sidoksissa myös pakkauksiin.
– Kollega Ikeassa käsittelee pakkauksia kahdeksan tuntia joka päivä, ja tämä asettaa isoja vaatimuksia pakkauksille. Nämä kaikki näkökulmat on Ikeassa otettu huomioon pakkauksia suunniteltaessa. Pelkkä kivannäköinen laatikko ei riitä. Myös asiakkaan on voitava turvallisesti kuljettaa ja avata pakkaus.

Asiakas onkin keskipiste myös pakkaussuunnittelussa. – Asiakkaamme voi olla vaikkapa 34-vuotias naishenkilö, joka tulee ostamaan vaatekaappia kahden lapsen kanssa. Miten hän pystyisi nostelemaan 68-kiloista pakkausta? kysyy Allan Dickner ja vastaa itse: – Ei mitenkään, ja siksi kaapin osat on jaettu useampaan eri pakkaukseen. Näin autamme asiakasta ja huolehdimme myös hänen hyvinvoinnistaan.

Pakkauksen täytyy olla yhdistelmä laatua, toimivuutta, kestävää kehitystä ja alhaista hintaa. Koska tuotteiden maailmanlaajuinen volyymi on valtaisa, jokainen säästetty sentti pakkauksessa tuo ison säästön. Jos näitä ei saa yhdistettyä pakkausratkaisuun, on peli menetetty. Kun tuote ei Ikeassa maksa paljoa, ei pakkaus voi nostaa sen hintaa.

Nykyisin myös monet yrityksen sohvista ja nojatuoleista on saatu pakattua litteiksi. Tämä on mullistanut logistiikkaa, kun sohva mahtuu henkilöautoon eli asiakas pystyy kuljettamaan sen itse kotiinsa.

Pakkaus viestii tuotteesta
Allan Dickner muistuttaa pakkauksen perustehtävistä: Yhtä tärkeää kuin sen on suojata tuotetta ja tukea kustannustehokasta käsittelyä, on myös asiakkaan inspiroiminen ja viestintä.

– Välillä asiakkaan on vaikea uskoa, että pieneen, litteään pakkaukseen on tosiaan saatu mahtumaan tuote kokonaisuudessaan ja tämä tuo haastetta pakkauksen välittämään viestiin.

– Pakkauksistamme on karsittu pois kaikki mahdollinen tiettyyn kieleen tai tuotteen väriin liittyvät asiat. Tärkeintä designissä on, että asiakas ymmärtää ja näkee heti pakkauksen päältä, mitä sisällä on.

Tuotteen värin saa tarkistettua pakkauksen kylkeen jätetystä aukosta, joten värimallia ei tarvitse painaa pakkaukseen. Kun Ikean tuotteita myydään noin 32 eri kielialueella, kannattaa mahdollisimman moni tieto esittää universaaleina symboleina, kuten asennusohjeissakin on. Näin pakkausratkaisut saadaan pysymään yksinkertaisina ja mahdollisimman monelle tuotteelle ja moneen eri maahan sopivina. Kun pakkauksen viestintä on kunnossa, asiakas välttyy valitsemasta väärän tuotteen itsepalveluvarastosta.

Pakkausdesign auttaa asiakasta valitsemaan. Yhtä olennaista on viestiä tuotteen ominaisuuksista. – Tottakai brändikin on otettava huomioon. Laatikoiden on näytettävä kivalta. Pakkauksen on siis oltava näiden kaikkien tekijöiden yhdistelmä.

Ikean pakkausten väri on uudistumassa. Filosofiaan kuuluu, että kaikki myymälässä esillä olevat pakkaukset ovat tästä lähtien valkopohjaisia. Tämä tuo lisää valoa myymälään. Itsepalveluvarastoon astuttaessa pakkausten pääväri vaihtuu aaltopahvinruskeaksi.

Materiaalivalinnoilla säästetään ympäristöä
Vähittäiskaupassa on otettava myös kestävän kehityksen näkökulma huomioon.
– Asiakkaat eivät välttämättä ota todesta yritysten pyrkimystä kestävään kehitykseen, eihän yksikään yritys väitä, että sen tuotteet eivät olisi ympäristöystävällisiä. Sanojen takana täytyy olla katetta ja Ikea seisoo tämän takana. Kun tilankäyttö ja materiaalit minimoidaan, tulee pakkauksesta väkisinkin myös ympäristöystävällinen. Tietysti myös materiaalivalinnoilla on merkitystä.
– Yksi esimerkki kestävästä kehityksestä Ikeassa on puulavojen käytöstä luopuminen. Puu on korvattu pahvilavoilla. Tällä on iso ympäristövaikutus, laskemme että säästämme 75 000 tonnin edestä hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Ja on puun korvaamisella vaikutusta kustannuksiinkin, säästöä tulee noin 20 miljoonan euron verran vuodessa.

Ikea aikoo myös luopua muovien käytöstä kokonaan pakkauksissa vuoteen 2020 mennessä. Litteiden pakkausten sisällä ei käytetä enää solumuovia.
– Aina on kuitenkin parantamisen varaa edelleenkin, sanoo Allan Dickner.

Ikeaan voi myös palauttaa pakkausmateriaalit ja yritys lupaa käyttää ne uudelleen raaka-aineina. Suomessa kierrättäminen on tehty helpoksi: kaikki Ikean kuluttajapakkaukset voi kierrättää Rinki-ekopisteisiin.

Ikea-kassi

 

Ikean sininen kassi luo osaltaan Ikean brändiä. Moni Ikean-kävijä päätyy poimimaan viimeisimpänä ostoksenaan kassojen edessä olevasta pinosta Ikean sinisen kassin. Kassit on valmistettu polypropeenista, ja kestävinä niillä on monta käyttökohdetta sen jälkeen kun ostokset on kannettu niissä kotiin. Ikea-kassit ovat olleet myynnissä jo 1980-luvulta saakka ensin keltaisina ja sinisinä ne tulivat käyttöön 2000-luvun taitteessa. Sinisiä Frakta-kasseja myydään Suomessa yli miljoona kappaletta vuodessa.

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua