Tilaa uutiskirje

Pakkausala sitoutuu tehostamaan materiaalitehokkuutta

Pakkausala sitoutuu tehostamaan materiaalitehokkuutta

Mediatiedote 8.2.2019 klo 9.15

Elintarviketeollisuuden, kaupan ja pakkausalan sekä kolmen ministeriön tekemällä Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksella vähennetään ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia vuosina 2019–2021.

Työ- ja elinkeinoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö sekä Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry ja Suomen Pakkausyhdistys ry julkistivat 8.2.2019 sitoumuksen.

Sitoumuksen tavoitteena on pyrkiä kohti kestävämpää elintarvikkeiden valmistusta, jakelua ja kulutusta. Elintarvikealan materiaalitehokkuu­den sitoumukseen liittyvät pakkausalan yritykset tekevät konkreettisia toimia, joilla vähennetään esimerkiksi ruokahävikkiä kehittämällä pakkausten ympäristöystävällisyyttä ja materiaalitehokkuutta tai lisätään materiaalien kierrätystä ja tehostetaan tavarankuljetusten logistiikkaa.

Suomen Pakkausyhdistyksen tavoitteena on, että sitoumukseen liittyisi 20 jäsenyritystä.
– Hyvä pakkaus suojelee tuotetta ja vähentää ruokahävikkiä. Ruuan tuotannon ympäristövaikutuksista valtaosa syntyy alkutuotannossa, joten jos ruoka pilaantuu ennen sen syömistä, menevät nämä jo syntyneet ympäristövaikutukset hukkaan. Esimerkiksi yhden poisheitetyn kinkkusiivun ympäristövaikutus on suurempi kuin mitä tuotteen pakkauksen valmistus aiheuttaa. On myös tärkeää optimoida pakkausmateriaalien käyttö sellaiseksi, että tuotteen suojaus on riittävää, mutta materiaalia ei käytetä yhtään liikaa, Suomen Pakkausyhdistyksen hallituksen jäsen, toimitusjohtaja Mikael Svennas Pyroll Pakkaukset Oy:stä totesi sitoumuksen julkistustilaisuudessa tänään.

Materiaalitehokkuuden sitoumukset ovat vapaaehtoisuuteen perustuva keino edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä ja kiertotaloutta. Elintarvikealan sitoumus on osa Agenda 2050 -yhteiskuntasitoumuksen ja kansallisen materiaalitehokkuusohjelman toimeenpanoa. Sitoumukseen liittyneet yritykset voivat valita toimintansa kannalta mielekkäimmät ja tehokkaimmat keinot yhteisiin tavoitteisiin pääsemiseksi. Sitoumus on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Tiedotustilaisuuden 8.2.2019 tallenne: www.vn.fi/live

Lisätietoa sitoumuksesta


Esimerkkejä elintarvike- ja pakkausalan yritysten jo tekemistä materiaalitehokkuustoimista:

Atria: Jauhelihapakkaus
on nyt kätevämpi, toimivampi
ja vastuullisempi

Atria kehittää innovatiivisesti tuotteidensa pakkausratkaisuja, jotka tuovat etuja niin kuluttajille, kaupalle ja samalla ympäristöllekin. Yhteistyössä Wipakin kanssa kehitetty jauhelihapakkaus on materiaalitehokas, koska se vähentää sekä pakkausmateriaalia että ruokahävikkiä.

Fazer: Reissumiehelle mittatilauspuku

Fazer Leipomot Suomi aikoo vähentää 20 prosenttia käyttämästään muovista vuoteen 2025 mennessä. Reissumies-leiville on jo suunniteltu tavoitteen mukaiset uudet pakkaukset. Myös pakkausmerkintöjä kehitetään auttamaan kuluttajia kierrätyksessä.

K-ryhmä: ”Eastonin muovipaalain maksoi itsensä
nopeasti takaisin”

K-Citymarket Helsinki Eastonissa kaupan logistiikan kierrätyskelpoinen muovi poimitaan pois energiajätteestä. Tulokset ovat olleet niin positiivisia, että K-ryhmä haluaa rohkaista myös muita kauppiaitaan aloittamaan muovinkeräyksen.

Jospak: Ratkaisumme käyttää vähemmän muovia ruokapakkauksessa

Suomalainen Jospak on kehittänyt materiaalitehokkaan pakkauksen, jossa käytetään jopa 85 prosenttia vähemmän muoviraaka-ainetta kuin perinteisessä muovirasiassa.

Atria Nurmon aurinkopuistot. Kuva: Timo Aalto

Atria: Hyvää ruokaa resurssiviisaasti

Atria aikoo tehostaa jo nyt hyvällä tasolla olevaa raaka-aineiden hyödyntämistä. Yhtiö tehostaa mittavan tuotannon kehittämisohjelmansa avulla myös esimerkiksi veden- ja energiankäyttöä.

Kuva: Lari Lappalainen

S-ryhmä: Toimitusketjun tarkkaa yhteispeliä

S-ryhmä kehittää materiaalitehokkuutta yhdessä koko toimitusketjun kanssa. Avainasemassa ovat entistä tarkemmat menekki- ja tilausennusteet sekä tekoälyn hyödyntäminen.

Stora Enso: Aaltopahvi suojaa herkät yrtit

Salaatit ja yrtit vaativat hentoina ja herkästi kuljetuksessa vaurioituvina tuotteina pakkaukselta paljon suojausominaisuuksia logistiikkaketjussa. Kuljetuspakkauksen on suojattava tuotetta muun muassa kolhuilta ja kylmältä.

Altia: Huomio ympäristövaikutusten vähentämiseen

Altia pienentää hiilijalanjälkeään ja edistää kiertotaloutta omia liiketoimintatapojaan kehittämällä. Yrityksen materiaalinkäyttö on tehokasta. Lisäksi pakkauksia kevennetään, ja niiden materiaaleja kehitetään ympäristövastuullisemmiksi.

Kalavapriikki:
Kalanpalaakaan ei hukata

Vuodessa Kalavapriikin tehtaan läpi kulkee yhteensä noin 2 000 tonnia kirjolohta ja lohta sekä noin 200 tonnia muita kalalajeja. Kalaraaka-aine käytetään kokonaan kiertotalousajattelun mukaisesti, eikä ruokahävikkiä synny yhtään.

Lidl: Nopea kierto helpottaa hävikin torjuntaa kaupassa ja kodeissa

Lidl-kauppaketjun tavoitteena on niin nopea tuoretavaran kierto, että kysyntä ja tuotemäärät kohtaavat eikä myymälässä päivän päätteeksi ole myymättä jääneitä ja vanhenemassa olevia tuotteita.

Pyroll Pakkausten tavoitteena kehittää yhä ympäristöystävällisempiä tuotteita

Suomalainen Pyroll Pakkaukset kehittää ja tuottaa pakkauksia, jotka vähentävät pakattavien tuotteiden vaurioitumista sekä pilaantumista ja siten ehkäisevät mm. ruokahävikkiä.

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua